Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τι να κάνουμε: τα πρώτα βήματα, μετά την κατάρρευση της οικονομίας και της πολιτικής των «μνημονίων»




Η Ελλάδα έγινε ο αδύνατος κρίκος στον παγκόσμιο καπιταλισμό, λόγω της μανίας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, για ανάπτυξη που δεν στηριζόταν στον πρωτογενή- δευτερογενή τομέα(γεωργία, μεταποίηση, καινοτομία κ.λπ.), αλλά στον τριτογενή(κατανάλωση, εμπόριο, τουριστικές υπηρεσίες κ.λπ.) και στις κάθε είδους οικοδόμηση και κατασκευές.
Ο «εκσυγχρονισμός» που υποτίθεται έγινε -χωρίς να υπολογίζεται το οικονομικό και το περιβαλλοντικό κόστος του-στηρίχθηκε σε δάνεια κύρια από το εξωτερικό. Σε αυτό βοήθησε και η είσοδος στην Ευρωζώνη, γιατί αύξησε τη δανειοληπτική πίστη λόγω του κοινού νομίσματος. Όλοι άρχισαν να δανείζονται εύκολα. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες από τις «χρηματοπιστωτικές αγορές», οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τις τράπεζες. Το Ευρώ και τα δάνεια βοήθησαν ιδιαίτερα στο να ικανοποιείται η μανία της ελληνικής ελίτ για έργα φαραωνικά( π.χ. των ολυμπιακών του 2004 ), για γέ¬φυρες λιμάνια, δρόμους, αεροδρόμια και στάδια, αλλά και για τη δημιουργία ενός υπερμεγέθους πελατειακού κράτους στην υπηρεσία της. Σε oλόκληρη τη μεταπoλεμική περίoδo μόvo τo 15% τωv συvoλικώv επεvδύσεωv παγίoυ κεφαλαίoυ στρεφόταv στη μεταπoίηση, εvω τo 42% τωv ιδιωτικώv επεvδύσεωv στρεφόταv στις κατoικίες και τα 2/3 τωv δημoσίωv στηv υπoδoμή.
Και αυτή η κατεύθυνση -που υλοποιούταν από ένα πολιτικό προσωπικό κάθε άλλο παρά αξιόλογο-κατέρρευσε στα πλαίσια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της άρσης της «εμπιστοσύνης των πιστωτών», που την μετέτρεψε σε κρίση των δημοσιονομικών χρεών.

Striking workers must unite across Europe


portugal general strike november 24 2011
Greek supporters of Portugal's strikers outside the Portuguese embassy in Athens this week. Photograph: Aris Messinis/AFP/Getty Images
Maria is a softly spoken teacher, but she's clearly furious. As far as she is concerned, she is being mugged by the economic and political elite. "I think they are stealing from us," she tells me. "It's theft." Maria Juan spoke to me in the centre of Lisbon as thousands of striking workers – some even angrier than her – surrounded Portugal's national assembly.
It's a different country, but her sentiments are instantly recognisable to a Brit. This is the indignation of someone who has dedicated their life to public service being pummelled by a crisis they had no role in causing. On Thursday, hundreds of thousands of workers ranging from train drivers to hospital staff took part in Portugal's second general strike against austerity in a year. Next Wednesday, their British equivalents will stage a similar walkout, and "theft" will be on many of their lips, too.

Austerity And Fascism In Greece – The Real 1% Doctrine




ΠΗΓΗ: Countercurrents
By Mark Ames
25 November, 2011

See the guy in the photo there, dangling an ax from his left hand? That’s Greece’s new “Minister of Infrastructure, Transport and Networks” Makis Voridis captured back in the 1980s, when he led a fascist student group called “Student Alternative” at the University of Athens law school. It’s 1985, and Minister Voridis, dressed like some Kajagoogoo Nazi, is caught on camera patrolling the campus with his fellow fascists, hunting for suspected leftist students to bash. Voridis was booted out of law school that year, and sued by Greece’s National Association of Students for taking part in violent attacks on non-fascist law students.
With all the propaganda we’ve been fed about Greece’s new “austerity” government being staffed by non-ideological “technocrats,” it may come as a surprise that fascists are now considered “technocrats” to the mainstream media and Western banking interests. Then again, history shows that fascists have always been favored by the 1-percenters to deliver the austerity medicine.

Προτάσεις για τον «οδικό χάρτη» της αριστεράς


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ*

Δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων μηνών ελλοχεύει ένας κίνδυνος: η αριστερά να αναδειχθεί σε ηγεμονική πολιτική δύναμη! Οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν έναν «οδικό χάρτη» για να αποτραπεί η όποια πιθανότητα αριστερής διακυβέρνησης της χώρας. Αφού όλοι οι άλλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αναδειχθεί η αριστερά στο προσκήνιο, η ευθύνη υπονόμευσης αυτής της προοπτικής πέφτει στους ώμους των αριστερών που οφείλουν:

1. Να ασχολούνται μονίμως με το ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων και προτάσεων αδιαφορώντας για κινηματικές ενέργειες καθώς και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Δέον είναι να καταγγέλλουν όσους εμπλέκονται σε αυτές ως «μπαχαλάκηδες» και «αριστεριστές». Εναλλακτικά, μπορούν να ασχολούνται μονίμως με τις κινηματικές δράσεις αδιαφορώντας πλήρως για τη διατύπωση προγραμματικών προτάσεων και να καταγγέλλουν όσους εμπλέκονται σε αυτές για «κυβερνητισμό».

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΕΗ!



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΔΕΗ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ»!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΧΟΥΝΤΗ
Ακόμα και αυτή η Κομισιόνπρωτεργάτης της κοινωνικής εκθεμελίωσης στην Ευρώπη και ιθύνων νους  της μνημονιακής λεηλασίας στη χώρα μας,υποχρεώθηκε να αντιδράσει ευθέως στην πρωτοφανή για τη βαρβαρότητα και αντισυνταγματικότητα  κυβερνητική ρύθμιση: να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή η δυνατότητα να επιβιώσουν, σε όσους δεν πληρώνουν το ''χαράτσι'' για τα ακίνητα !!!!
Δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό απαντάει ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger αρμόδιος για θέματα ενέργειας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε Αργεντινή με τη χρήση 2 δραχμών



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Από την αρχή της κρίσης έχουμε ακούσει πολλά σενάρια για την αντιμετώπιση της και ένα από αυτά που 'έπαιξαν' το καλοκαίρι είχαν να κάνουν με τη χρήση διπλού νομίσματος, το ένα από τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για συναλλαγές εντός της χώρας ώστε να μπορέσει να υποτιμηθεί και το άλλο για συναλλαγές κυρίως με τους πιστωτές ώστε να μη χάσουν ...δραχμή απ' όσα τους χρωστούμε. 
Σε άρθρο του Vincent Cignarella στη Wall Street Journal στην κατηγορία για τις διεθνείς αγορές, το θέμα επανέρχεται ως λύση για την Ελλάδα με την πρόταση να δημιουργεί μία κανονική και μία χρηματιστηριακή δραχμή.

Stratfor: Η πραγματική κρίση της ΕΕ



ΠΗΓΗ Stratfor (via euro2day)
George Friedman


Όλοι αναρωτιούνται ποιόν θα «χτυπήσει» η επόμενη καταστροφή στην Ευρώπη. Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει και η Ισπανία. Όμως, αυτές οι κρίσεις είναι ήδη προδιαγεγραμμένες. 

Η επόμενη κρίση όμως θα είναι πολιτική, όχι υπό την έννοια του ποίος συμβατικός πολιτικός θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά με την βαθύτερη έννοια του αν η πολιτική ελίτ της Ευρώπης μπορεί να διατηρήσει την εξουσία της, ή αν θα αναδυθούν νέες πολιτικές δυνάμεις που θα αλλάξουν τελείως το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης. Αν γίνει αυτό, θα είναι μακράν η πιο σημαντική επίπτωση της χρηματοοικονομικής κρίσης της Ευρώπης. 

Ωρα να πληρωθούν γερμανικές αποζημιώσεις!



Πηγή: FT (via euro2day)
Στους τελευταίους 18 μήνες, η Γερμανία έχει δοκιμάσει όλα τα κόλπα για να περιορίσει την συμμετοχή της στις ευρω-διασώσεις. Εχει επιβάλλει εξοντωτικές λιτότητες σεχρεοκοπημένες χώρες. Εχει βάλει στην μέση το ΔΝΤ. Εχει προσπαθήσει να πετάξει το μπαλάκι στην Κίνα. Εχει ανακαλύψει μια απίθανη και μάταιη εμμονή με την μόχλευση του European Financial Stability Facility. 

Όλα αυτά τα κόλπα έχουν αποτύχει παταγωδώς και η ήπειρος πλησιάζει την άβυσσο, με την Γερμανία την ίδια να υφίσταται την ταπείνωση μιας αποτυχημένης δημοπρασίας ομολόγων. 

Εχει έρθει η στιγμή να αποφασίσει μια και καλή η Γερμανία: πόσα χρειάζεται να πληρώσει για να σώσει την Ευρώπη;