Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

ΕΣΘΟΝΙΑ :Επεκτείνεται η φτώχεια.ΠΗΓΗ: Ριζοαπάστης (via redfly Planet)

«Οι Ελληνες δεν ξέρουν τι θα πει να υποφέρεις», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, Γιούργκεν Λίγκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Μοντ», υποστηρίζοντας παράλληλα πως οι Εσθονοί δεν μπορούν να κατανοήσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που σημειώνονται στην Ελλάδα... Αναμενόμενη στάση από έναν εκπρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου που η κυβέρνησή του εφαρμόζει τα απαιτούμενα για την πλουτοκρατία μέτρα για παραπέρα αύξηση των κερδών της σε βάρος των εργαζομένων, αχαλίνωτο αντικομμουνισμό και χτύπημα των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η Εσθονία των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων - που το Γενάρη του 2011 έγινε το 17ο μέλος της Ευρωζώνης και η τρίτη πρώην σοσιαλιστική χώρα που υιοθέτησε το ευρώ μετά τη Σλοβενία και τη Σλοβακία - θεωρείται η φτωχότερη χώρα στην ευρωπαϊκή κοινότητα, με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Η ανεργία επίσημα κοντεύει στο 17% (το 2008 ήταν γύρω στο 4%), ενώ στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών έφθασε το 37,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2010!

Police fire tear gas at Oakland, 200 arrested


A group of police officers from various law enforcement agencies arrest an Occupy Oakland demonstrator near Frank H. Ogawa Plaza during a day-long protest in Oakland, California January 28, 2012.    REUTERS-Stephen Lam
OAKLAND, California | Sun Jan 29, 2012 9:56am EST
(Reuters) - Riot police fought running skirmishes with anti-Wall Street protesters on Saturday, firing tear gas and bean bag projectiles and arresting more than 200 people in clashes that injured three officers and at least one demonstrator.
Three police officers and one protester were injured during the clashes, the city said, without detailing their conditions. Internet broadcasts by activists showed several demonstrators being treated by paramedics or loaded into ambulances.
The scuffles erupted in the afternoon as activists from the Occupy movement sought to take over a shuttered downtown convention center, sparking cat-and-mouse battles that lasted well into the night in a city that has seen tensions between police and protesters boil over repeatedly.
"Occupy Oakland has got to stop using Oakland as its playground," Mayor Jean Quan, who has come under criticism for the city's handling of the Occupy movement, said at a late evening press conference.

Ιrish voters would back EU fiscal treaty: poll(Reuters) - Irish voters would narrowly back a proposed European Union treaty to tighten budget rules if it was put to a referendum, an opinion poll showed on Saturday, but a quarter of those questioned said they were still undecided.

European leaders are expected to agree on the fiscal compact on Monday in a bid to regain market confidence in the public finances of the 17 countries sharing the euro.

Irish citizens, who are entitled to vote on any major transfers of powers to Brussels, are seen as one of the biggest obstacles to overhaul of the bloc. They have twice rejected changes to EU treaties before voting through amended versions.

Forty percent of the 1,000 people questioned in the Sunday Business Post/Red C poll said they would vote in favor of the treaty, with 36 percent opposed. Twenty-four percent said they did not yet know how they would vote.

The government has said it will seek legal advice before deciding whether to hold a referendum, but 72 percent of those polled said the treaty should go to a vote.

EU officials agreed to the new treaty in December, aiming to push ahead with deeper economic integration and tackle a euro zone debt crisis.

(Reporting by Conor Humphries; Editing by Ben Harding)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΖΙΝΑ*: Οι πλατείες άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πολιτικήΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ 29/1
του Κ. Δουζίνα
Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια το δοκίμιο του Κώστα Δουζίνα με τίτλο «Αντίσταση και φιλοσοφία στην κρίση: πολιτική, ηθική και στάση Σύνταγμα». Πρόκειται για ένα ημερολόγιο σκέψεων του Κ. Δουζίνα σε σχέση με τις πλατείες και τα κινήματα στην Ελλάδα, αλλά και το χρέος. Συζητήσαμε με τον Κώστα Δουζίνα, με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου, για την αριστερά, τα κινήματα, την Ευρώπη, το σοσιαλισμό.

τη συνέντευξη πήραν η Ιωάννα Δρόσου και ο Παύλος Κλαυδιανός

Η προηγούμενη συνέντευξή σου στην «Εποχή» έγινε εν μέσω του κινήματος των πλατειών. Τι άφησε πίσω της η εξέγερση των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, των πολιτών, του «πλήθους», όπως είχες σημειώσει;
Νομίζω ότι, με μια έννοια, υπάρχει ακόμα το Σύνταγμα, αυτού του είδους η νέα πολιτική δράση και πράξη. Με τη μόνη διαφορά ότι δεν παίρνει την ίδια μορφή που έπαιρνε τότε. Τι άφησε, λοιπόν... Ξεκινώντας από την κινηματική πλευρά, άφησε μια αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος βλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής του στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ότι είναι δυνατόν να συμμετέχεις και να έχεις χειροπιαστά αποτελέσματα στην πολιτική πράξη, χωρίς να περνάς αποκλειστικά από τους παραδοσιακούς πολιτικούς χώρους των κομμάτων, των συνδικάτων ή των σωματείων κλπ.  Ότι μπορείς να βρίσκεσαι στην πλατεία όχι ως πλήθος των προεκλογικών συγκεντρώσεων, που είναι σιωπηρό και απλώς χειροκροτεί και ακούει, αλλά ως ενεργός πολίτης, που συμμετέχεις σε διάλογο και μετά αποφασίζεις, και προχωράς από την απόφαση στη δράση. Αυτό είναι κάτι καινούργιο, που το είδαμε να εμφανίζεται σε όλον τον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Αυτή η μορφή δράσης θα είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά της επόμενης περιόδου. 

Το βρετανικό δίκαιο και η ΕλλάδαΠηγή: Το Βήμα 29/1
του Κ. Χρυσόγονου

Σε άρθρο του στο «Βήμα» την Κυριακή 22.1.2012 ο ομότιμος καθηγητής κ. Χ. Ροζάκης συμπεραίνει ότι «αν η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή του χρέους της με καλοπιστία και υπευθυνότητα, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την εφαρμογή ενός αξιόπιστου δικαίου» (δηλαδή του αγγλικού) και ότι «αντίθετες απόψεις σε αυτό φαίνεται να είναι εκ του πονηρού». Επειδή συγκαταλέγομαι σε εκείνους που έχουν επώνυμα εκφράσει αντίθετη άποψη, επιτρέψτε μου τις εξής παρατηρήσεις:


1. Το ζήτημα δεν είναι αν η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή του χρέους της με καλοπιστία, αλλά αν έχει την αντικειμενική δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος αυτό, έστω και μετά την απαλλαγή της από ένα μέρος του με το PSI. Οποιος υποστηρίζει την ύπαρξη τέτοιας δυνατότητας θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί ένα δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ δεν ήταν βιώσιμο το 2009 αλλά θα είναι το 2020. Εκείνο εξάλλου που επιμελώς αποσιωπάται από τα κυρίαρχα μέσα «ενημέρωσης» είναι ότι τα δημόσια χρέη (και ελλείμματα) συνοδεύονται από περίπου ισομεγέθη εξωτερικά χρέη. Πώς θα καταφέρει μια χώρα, η οποία ποτέ στην ιστορία της δεν ήταν σοβαρά πλεονασματική στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της (το μεγαλύτερο ετήσιο πλεόνασμα ήταν της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, στην προ ευρώ εποχή), να αντιμετωπίσει αυτό το βουνό εξωτερικού χρέους;

Κρίση ηγεμονίας και αριστεράΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/01/2012
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ*

Η καπιταλιστική εξουσία δεν μπορεί να ασκηθεί μόνο με τη βία ή τον φόβο. Απαιτείται και η συνεκτική ύλη της συναίνεσης των κυριαρχούμενων τάξεων, η αίσθηση της κοινής πορείας και «μοίρας», του «ανήκειν από κοινού» στην εθνική πορεία που υλοποιεί το καπιταλιστικό κράτος. Απαιτείται δηλαδή η ηγεμονία των κυρίαρχων αστικών στρατηγικών εξουσίας.
Μιλώντας για την ηγεμονία αναφορικά με τις κυρίαρχες τάξεις, ο Πουλαντζάς παρατηρούσε ότι η έννοια αυτή «δείχνει τη συγκρότηση των πολιτικών συμφερόντων αυτών των τάξεων, στη σχέση τους με το κεφαλαιοκρατικό κράτος, σαν αντιπροσωπευτικών του 'γενικού συμφέροντος' αυτού του πολιτικού σώματος που είναι ο 'λαός έθνος'» (Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις, τ. α', σ. 195).
Η ανάλυση αυτή μιλάει για το σήμερα: Με τον πόλεμο που κήρυξε το κεφάλαιο στις εργαζόμενες τάξεις μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εκμετάλλευση της εργασιακής δύναμης εντάθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε ο μισθός να μην φτάνει πλέον ούτε για μια αξιοπρεπή διαβίωση και η ζωή των ανέργων πραγματικά να απειλείται.