Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ολα τα μέτρα που έρχονται τον Ιούνιο και μας τα κρύβουν



Πηγή: xrimanews.gr

Oι διπλές συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, οι προνοιακές παροχές, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με το νέο κύμα μέτρων του Ιουνίου που έχει ζητήσει η τρόικα, στο πλαίσιο εφαρμογής του δεύτερου μνημονίου.

Οι κρατικές δαπάνες που προτείνονται για δραστική περιστολή, «φωτογραφίζονται» στην έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία συντάχθηκε κατ' εντολήν της κυβέρνησης και αναμένεται να αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, μέσα στην εβδομάδα.

Κινούμενο στη λογική ότι «θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγγι», το ΚΕΠΕ καταγράφει τις πιθανές εστίες νέων περικοπών, με στόχο να εξοικονομηθούν δαπάνες ύψους 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014. Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις της έκθεσης πως «τα τελευταία 10 χρόνια ο Προϋπολογισμός διέθεσε 150 δισ. ευρώ για την επιδότηση των συντάξεων», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ότι τα ποσά αυτά δόθηκαν στα ταμεία, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης του κράτους να συμμετέχει στην τριμερή χρηματοδότηση.

Η ξεροκέφαλη ελίτ και η ανταρσία Hollande



Πηγή: FT (via euro2day)
by W. Munchau

Έχουν μείνει έξι ημέρες για τις εκλογές της Γαλλίας. Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι θα καταψηφίσουν τον πρόεδρό τους με βασικό γνώμονα την ωμή αντιπάθεια που τρέφουν στο πρόσωπό του. Γεγονός είναι ότι ο Nicolas Sarkozy δεν μοιάζει με πρόεδρο, δεν μιλάει σαν πρόεδρος και δεν συμπεριφέρεται σαν πρόεδρος της Γαλλίας. Υπάρχει, όμως, πιο σημαντικός λόγος για να απομακρυνθεί από το αξίωμά του: 


Τις εκλογές του 2007 τις κέρδισε υποσχόμενος φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς που είχαν λαϊκή εντολή για μεγάλες αλλαγές. Απέτυχε για έναν λόγο, που έγινε εμφανής ακόμη και κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2007: ήταν υπερδραστήριος. Οι μεταρρυθμίσεις είναι για τους βαρετούς πολιτικούς. 

Η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Πολλά μπορούν να γίνουν μέσα σε έξι ημέρες. Ο κ. Hollande, όμως, προς το παρόν προηγείται τόσο πολύ στις δημοσκοπήσεις που δύσκολα μπορεί να δει κανείς πώς θα καταφέρει ο Ν. Sarkozy να κάνει την έκπληξη. Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από μία πειστική εμφάνιση στο προγραμματισμένο τηλεοπτικό debate των δύο υποψηφίων την Τετάρτη.

Ομιλητικοί στα επουσιώδη, φειδωλοί στα σημαντικά



Πηγή: euro2day
του εκηβολου
Στα τελευταία…πέντε μέτρα της προεκλογικής κούρσας οι πολιτικοί αρχηγοί (κυρίως όμως των δύο κομμάτων εξουσίας) επιμένουν να τυρβάζουν περί άλλων. Ομιλητικότατοι και αναλυτικότατοι για τα επουσιώδη, τα…τριτεύοντα, λ.χ. για τους όρους της τηλεμαχίας ωστόσο εξαιρετικά φειδωλοί για τα ουσιώδη.

Από αυτή την άποψη ουδεμία εντύπωση μας προξενεί η στάση που τηρεί όλη αυτή την περίοδο ο Ευ. Βενιζέλος (*) και η σιωπή που επικρατεί για ένα ουσιαστικό θέμα όπως είναι η καταβολή εγγυήσεωνστην φιλανδική κυβέρνηση από την ελληνική πλευρά. Το θέμα αναφέρθηκε ακροθιγώς σε ελάχιστα ΜΜΕ και μεμονωμένα σε κάποια blogs.

Όμως η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών (Jutta Urpilainen) έχει δηλώσει (από τις 26/4) πως καταβλήθηκαν τα χρήματα, που αποτελούν μέρος της συμφωνίας με τις ελληνικές τράπεζες για παροχή εγγυήσεων συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ. 

The Greek election could be the start of a European spring



Illustration by Belle Mellor
ΠΗΓΗ: Guardian
του Κ. Δουζίνα
Sunday may be the first day of a European spring. In the French election a victory for François Hollande, a socialist who has rejected the fiscal pact, would be the first challenge to the policies Angela Merkel and EU technocrats have imposed on Europe. B ut the result of the Greek elections may have even greater symbolic significance.
The first act of the ongoing Greek tragedy ended last November, with the resignation of the Papandreou government. Popular opposition to austerity – along with Merkel's and Nicolas Sarkozy's fear of a Greek referendum on euro membership – brought him down. The Greek elections will mark the end of the second act, with a cast of dominant parties and politicians exiting, stage right.
The caretaker government, led by Lucas Papademos, is a coalition ofPasok and New Democracy, the dynastic parties which have ruled Greece for 40 years and brought it to its present predicament. Their election campaigns have brought surrealism to the hustings. The overwhelming rejection by the Greek people of the IMF-EU measures has forced the two governing parties to argue against the very policies they themselves ushered in and are still implementing. Imagine if not a few but every Lib-Dem and Tory politician were to campaign against coalition policies.

Εργασία - Δυο χρόνια Μνημόνιο: Ολοκαύτωμα της κοινωνίας και της οικονομίας



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
του Α. Πετρόπουλου

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 60%, «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΕΩΣ 40% ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, 150.000 ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 21,8%
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΥΓΗ» ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Σε μια εβδομάδα η χώρα κλείνει δύο χρόνια από την αποφράδα ημέρα υπογραφής του πρώτου Μνημονίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα η ελληνική οικονομία κατέρρευσε, η κοινωνία χρεωκόπησε, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι πορεύονται έναν πραγματικό καθημερινό Γολγοθά που διαμόρφωσαν τα Μνημόνια 1 και 2, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι. Η ύφεση συνεχίζεται ακάθεκτη για πέμπτο έτος αποτελειώνοντας ό,τι έχει μείνει όρθιο, σε παραγωγικό, εργατικό και κοινωνικό επίπεδο.

131 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι Έλληνες εργαζόμενοι οδηγούνται κατά χιλιάδες καθημερινά στην ανεργία ή χάνουν το ένα μετά το άλλο τα στοιχειώδη δικαιώματα που κατακτήθηκαν το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.

Αλλά λένε και άλλα θα κάνουν...





Πηγή: Ποντίκι
Της Μιχαλούς

 Θεωρίες και επιχειρήματα περί "χαμένης" ψήφου και ισχυρών/αυτοδύναμων κυβερνήσεων, κορώνες περί "πατρίδος" και "ύψιστων εθνικών στόχων", σε συνδυασμό με... ποταμούς κροκοδείλιων δακρύων, δίνουν και παίρνουν.

Αποπροσανατολίζουν τους πολίτες με το δίλλημα της ακυβερνησίας λες και αν κυβερνήσουν και πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι δεν θα συνεχιστεί η κατρακύλα και οι ζωές μας ως δια μαγείας θα αλλάξουν προς το καλύτερο!!!!

Και τελικά όπως κάθε φορά αλλά λένε και άλλα θα κάνουν… Οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες, τις έχουν συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  και πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου. Πρώτο στη λίστα έρχεται  το ξεπούλημα των στρατηγικών μονοπωλίων, όπως είναι η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΧΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC και κατά το δεύτερο μισό του έτους λιμένες, αεροδρόμια και την Εγνατία Οδό, οι απολύσεις στο δημόσιο, οι περικοπές μισθών- συντάξεων και οι νέοι φόροι έχουν επιλεγεί. Ειδικότερα έρχονται 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των μσθών στον ιδιωτικό τομέα 15% και 20% στο δημόσιο, μείωση των εφάπαξ μέχρι και 50% του ύψους του και καταβολή του σε 90 μηνιαίες δόσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα του εμπορίου.  Άμεσα θα λάβουν φοροεισπρακτικά μέτρα 11,6 δισ. ευρώ. 

Τα κράτη δανείζονται για να δώσουν πίστωση στις τράπεζες- Κώστας Λαπαβίτσας



ΠΗΓΗ: contramee

Με την ευκαιρία της  έκδοσης  του βιβλίου Crisis in the Eurozone του Κώστα Λαπαβίτσα από τις εκδόσεις Verso, σας παρουσιάζουμε μία συνέντευξή του στην Natalia Aruguete  από το περιοδικό La HAINE * μεταφρασμένη στα ελληνικά και μια ραδιοφωνική συνέντευξη στον Matthew Rothschild  στο The Progressive magazine Download

Συνέντευξη στη Natalia Aruguete**  

Ευρωπαική έκδοση  :La Haine 26/4/2012

Ο Κώστας Λαπαβίτσας, μαρξιστής οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μας  μίλησε σταράτα  για την Ευρωπαϊκή κρίση, και ιδιαίτερα για την ελληνική κρίση .  Υποστηρίζει ότι στην  Ελλάδα το πρόβλημα είναι το δημόσιο χρέος ,στην Ιρλανδία το χρέος των τραπεζών, στην Πορτογαλία τα ιδιωτικά δάνεια και οι υποθήκες. Επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή κρίση, η οποία ξεκίνησε ως κρίση στην περιφέρεια, τώρα κινείται προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Ο Κ.Λαπαβίτσας λέει ότι η ελληνική οικονομία είναι ήδη σε ύφεση που θα βαθύνει περισσότερο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι :

Αυτόχειρ Ευρώπη



Από τη στήλη "Ελεύθερος Σκοπευτής", Επενδυτής, 28/4/2012)
του Γ. Κιμπουρόπουλου

Ο μύθος λέει τα βασικά: η Ευρώπη χαζολόγαγε σε ένα λιβαδάκι. Τη βλέπει ο Δίας, καψουρεύεται μαζί της, μεταμορφώνεται σε ταύρο και κάνει τάχα μου πως βόσκει αμέριμνος κι ακίνδυνος. Τον κόβει η Ευρώπη, γοητεύεται μαζί του (τι δηλοί ο μύθος για τα γούστα της νεανίδος, άλλο θέμα), τον πλησιάζει, τον θωπεύει, τον ιππεύει και τότε ξυπνά ο ταύρος εντός του Δία (που έτσι κι αλλιώς είναι ταύρος), την αρπάζει, διασχίζει στεριά και θάλασσα σαν ιπτάμενη μηχανή και την πάει στο Δικταίον άντρο, κάπου στην Κρήτη. Όπου αρχίζει το μπαλαμούτι και καρποί των αλλεπάλληλων συνευρέσεων του ζεύγους είναι τρία παιδιά (κατ’ άλλη εκδοχή μόνο δύο), ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς κι ο Σαρπηδόνας. Η συνέχεια προβλέπει εγκατάλειψη της ερωτικής κλίνης από τον Δία (που ήταν σεξομανής και βαριόταν εύκολα), δεύτερο σύζυγο για την εγκαταλελειμμένη Ευρώπη και γενικώς χάπι έντ.