Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα πάλι στο χείλος του γκρεμού



A Fatally Flawed Recovery Plan

Greece Back on the Brink

Πηγή: Der Spiegel
By Manfred Ertel, Christian Reiermann and Anne Seith

The crisis in Greece does have its upsides, at least for tourists. The Acropolis, a UNESCO World Heritage site above the rooftops of Athens, recently extended its opening hours. It now closes at 7 p.m. Before, it often closed shortly after lunchtime. "It was unacceptable for our foreign visitors," says Transport Minister Dimitrios Reppas.
In the midst of the crisis, the number of museum guards, at the Acropolis, for example, has magically increased, as have the numbers of ambulance drivers and nurses. "People are enthusiastic," says Reppas, adding: "A real consolidation is underway here."
Officials from the European Union, the International Monetary Fund (IMF) and the European Central Bank (ECB), who have a different definition of consolidation, are unlikely to be quite as enthusiastic. They approved €110 billion ($159 billion) in financial aid for Greece about a year ago, imposing tough requirements on the country in return.

Δελτίο Κρίσης


Πηγή: www.protagon.gr
του Γ. Bαρουφάκη


Κάθε Παρασκευή, το Δελτίον Κρίσης του protagon.gr παρουσιάζει ένα απάνθισμα νέων και σχολίων από το παγκόσμιο μέτωπο της Κρίσης. Προφανώς δεν καταφέρνει να καλύπτει όλα τα γεγονότα και όλες τις απόψεις. Αυτό που υπόσχεται είναι μια σύνοψη όσων διάβασα, είδα ή άκουσα την εβδομάδα που πέρασε και τα οποία ίσως έχουν ενδιαφέρον για όσους παρακολουθούν την εξελισσόμενη Κρίση - ιδίως την Ευρωπαϊκή και διεθνή της διάσταση.
Το Δελτίον Κρίσης ξεκινά με ένα Θέμα της Εβδομάδας και κατόπιν ακολουθεί η επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε. Σήμερα η θεματολογία έχει ως εξής:
1. Το εξελισσόμενο "ελληνικό πρόβλημα" (και όχι μόνο)
2. Οι εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη
3. Νέα από τις ΗΠΑ και τον κόσμο
Πριν από αυτά τα θέματα, ας δούμε το Θέμα της Εβδομάδας:
Η μοιραία πορεία του ελληνικού χρέους (και γιατί μόνο η αναδόμηση της ευρωζώνης μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ευρώ)

ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΩΝ και ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ- ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ



 Από την Ομάδα Νομικών και Οικονομολόγων της Λαϊκής Συνέλευσης
της Πλατείας Συντάγματος, όπως παρουσιάστηκε στις 5 Ιουνίου.


Θεμέλιο του πολιτεύματός μας είναι η λαϊκή κυριαρχία. (Άρθ. 1 παρ. 2 Συντάγματος)  Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, και υπάρχουν υπέρ αυτού (Άρθ.1 παρ. 3Σ).
Βρισκόμαστε στους δρόμους και τις πλατείες αγανακτισμένοι,γιατί παραβιάζεται το Σύνταγμά μας, ο θεμελιώδης καταστατικός χάρτης των δικαιωμάτων μας και νιώθουμε ότι είναι χρέος μας και ανάγκη να το υπερασπιστούμε. Η τήρηση του Συντάγματος  επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία. (άρθ. 120 παρ.2 και  4).). «Η ουσία του Δικαίου είναι η αντίσταση κατά του αδίκου» (ΑrturKaufmann, ΠΧ ΛΒ σελ.705)
Από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα αντιμετώπιζε πρόβλημα δανειοδότησης από τις διεθνείς αγορές. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας μας για το 2010 ήταν 53 δις ευρώ. Στις 25-1-2010, ενώ οι αγορές προσέφεραν 25 δις ευρώ με επιτόκιο 6,2%, το οικονομικό επιτελείο δανείστηκε μόνο 8 δις ευρώ για πέντε έτη (Ελευθεροτυπία, 26-1-2010). Η Ελλάδα θα μπορούσε ήδη μέχρι 31-3-2010 να είχε δανειστεί άνετα από τις διεθνείς αγορές τουλάχιστον ποσό 53,4 δις ευρώ με μέσο επιτόκιο περί το 6,2%, χωρίς να έχει παραιτηθεί από την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας σε σημαντικούς τομείς και χωρίς να έχει μετατραπεί σε οικονομικό προτεκτοράτο του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης υπό το έλεγχο της Τρόικας (Επ. Μαριάς, Νομικό Βήμα, 2010, σελ. 2212).
Η ψήφιση του Ν.3845/2010 (περί Μνημονίου), η υπογραφή της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης (η οποία συντάχθηκε από την δικηγορική εταιρία «SlaughterandMay» με έδρα το Λονδίνο) η έκδοση της απόφασης 2010/320 του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ (με την οποία ειδοποιήθηκε η Ελλάδα να λάβει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος που κρίθηκε υπερβολικό), αλλά και η εφαρμογή τους πραγματοποιούνται κατά παράβαση βασικών διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αλλά και του Κοινοτικού Δικαίου.

Το προεκλογικό video του ΠΑΣΟΚ!

Πηγή red notebook

Συζητούν ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Λεωνίδας Βατικιώτης Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ.




To ντοκιμαντέρ «Debtoctacy» της Κατερίνας Κιτίδη και του Άρη Χατζηστεφάνου αποτελεί, σε πολλαπλά επίπεδα, ένα αξιοπρόσεκτο εγχείρημα: είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή που χρηματοδοτήθηκε από τις εισφορές χιλιάδων πολιτών, συνιστά μια αφήγηση κόντρα στον κυρίαρχο λόγο, ενώ το έχουν δει ήδη πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Άλλωστε, και οι σφοδρές κριτικές που δέχτηκε επιβεβαιώνουν τη σημασία και την απήχησή του. Με λίγα λόγια, ανεξάρτητα από τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας του καθενός, δεν μπορεί κανείς να το προσπεράσει εύκολα.
Για τον λόγο αυτό, τα «Ενθέματα» οργανώνουν την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, συζήτηση σχετικά με το ντοκιμαντέρ. Τη συζήτηση θα ανοίξουν οι δημιουργοί του (Κατερίνα Κιτίδη και Άρης Χατζηστεφάνου) ενώ στη συνέχεια οι οικονομολόγοι Γιάννης Βαρουφάκης και Λεωνίδας Βατικιώτης θα συζητήσουν για το «Debtocracy», τους βασικούς άξονες και τα προβλήματα που θέτει. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.
Στόχος δεν είναι οι εύκολοι έπαινοι ή οι καταγγελίες, αλλά ένας ουσιαστικός διάλογος που θα αγγίζει την ουσία των ζητημάτων που θέτει το ντοκιμαντέρ, όπως το χρέος και τα αίτια του, η συνολικότερη κατάσταση, οι προτενόμενες πολιτικές και οικονομικές λύσεις.

Η συζήτηση θα γίνει σε έναν νέο χώρο, που μόλις πιάσαμε, το εντευκτήριο των «Ενθεμάτων» (Βαλτετσίου 50-52, 6ος όροφος).
http://wp.me/p1pa1c-axl

Η Ελλάδα κέρδισε ακόμη λίγο χρόνο


Πηγή: Euro2day
by LEX (FT)

Η Ελλάδα και η ευρωζώνη κέρδισαν λίγο περισσότερο χρόνο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της ως προς τους όρους του πακέτου στήριξης έληξαν την Παρασκευή με θετικό αποτέλεσμα. Όπως όμως συνέβη σε όλες τις προηγούμενες διπλωματικές συμφωνίες που κέρδιζαν κάποιον χρόνο, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος πιθανότατα θα σπαταληθεί σε καθυστερήσεις από την πλευρά των Ελλήνων, σε παρατηρήσεις από τις Βρυξέλλες και σε οργή από την πλευρά των αγορών. Οι επενδυτές, όμως, έχουν ίσως την τελευταία τους ευκαιρία να εξετάσουν τις επιπτώσεις από την επερχόμενη χρεοκοπία.

Κοινωνική ανάφλεξη σε αργή κίνηση



Πηγή: Καθημερινή (5/6)
του Π. Παπακωνσταντίνου
 Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» προοιωνίζεται βαθύτατη κρίση λαϊκής νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος στην Ευρώπη
Του Πετρου Παπακωνσταντινου
Τον 8ο μ.Χ. αιώνα, το νεαρό έθνος των Αράβων εισέβαλε στη μεσαιωνική Ευρώπη μέσω Ισπανίας, καταλύοντας το παρηκμασμένο βασίλειο των Βησιγότθων. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο μια δεύτερη «εισβολή», εντελώς ειρηνική αυτή τη φορά, διέχυσε τα καινά δαιμόνια του αραβικού κόσμου από την Τυνησία και την Αίγυπτο στη γηραιά ήπειρο, και πάλι μέσω του ισπανικού βασιλείου. Η επέκταση του κινήματος των «Αγανακτισμένων» από τη Μαδρίτη σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις, με κορύφωση την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης της περασμένης Κυριακής, επανέφερε δριμύτερο το ερώτημα για μια πιθανή μεταλαμπάδευση του «πνεύματος της Ταχρίρ» στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου.
Η αλήθεια είναι ότι οι κοινωνικές εξεγέρσεις δεν αντιγράφονται κατά βούληση, εν είδει copy paste στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι ο ευρωπαϊκός κοινοβουλευτισμός δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αραβικές απολυταρχίες, όπως δεν μπορεί να συγκριθεί η φτώχεια στα εργατικά προάστια του Παρισιού με την εξαθλίωση στις παραγκουπόλεις του Καΐρου.