Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΠΑΣΟΚοι, Ντόρα, Κιλτίδης διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα


ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ  (11/7/10)
Λ. Βατικιώτης
Δραματικές αλλαγές που θα οδηγούν σε διαρκείς μειώσεις (!) των συντάξεων κάθε χρόνο ή διετία ψήφισαν στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και η Ντόρα με τη διακριτική στήριξη του …«ανανεωτή» Φώτη Κουβέλη σε ορισμένες διατάξεις. Δεν αρκεί που πάγωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου τις συντάξεις για τρία ολόκληρα χρόνια, εισήγαγε και μηχανισμό αέναης αναπροσαρμογής τους προα τα κάτω. Τόσο η βασική σύνταξη των 350 ευρώ θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με βάση την πορεία του ΑΕΠ, όσο και κυρίως η αναλογική και η επικουρική θα επανακαθορίζονται ανά διετία με βάση αναλογιστικές μελέτες και θα μειώνονται αναλόγως της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ήδη από τα τέλη της επόμενης χρονιάς θα κοπούν δραστικά ή και τελείως οι επικουρικές συντάξεις που χορηγούν ελλειμματικά ταμεία σε ορισμένες ΔΕΚΟ, τράπεζες, κ.λπ.!

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ Διαλόγου και Κοινής Δράσης








ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



13 Ιουλίου 2010







Η περαιτέρω διεύρυνση της πρωτοβουλίας και ο προγραμματισμός των πρώτων δημοσίων παρεμβάσεών της ήταν το αντικείμενο της πρώτης ανοιχτής, γενικής συνέλευσης του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης, το οποίο συγκροτήθηκε την περασμένη Τρίτη, 6 Ιουλίου, με τη δημοσιοποίηση έκκλησης 77 (ήδη, έχουν αυξηθεί σε 172) διανοουμένων, καλλιτεχνών, συνδικαλιστών και αγωνιστών του ευρύτερου αριστερού χώρου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του συλλόγου εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδας και κατέδειξε την ευρύτατη ανταπόκριση της πρωτοβουλίας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ανοίξει η διαδικασία συλλογής υπογραφών, χωρίς περιορισμούς, με τη δημιουργία ιστοσελίδας του «Αριστερού Βήματος», η οποία θα αποτελέσει και βασικό μέσο ανάπτυξης του διαλόγου. Παράλληλα, θα επιδιωχθούν συναντήσεις αντιπροσωπείας του «Βήματος» με όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

Για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των συντελεστών του «Αριστερού Βήματος» και την οργάνωση των πρωτοβουλιών του, η συνέλευση όρισε ομάδα συντονισμού από τους: Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργο Ζιόβα, Γρηγόρη Καλομοίρη, Γιώργο Μανιάτη, Ευτύχη Μπιτσάκη, Σπύρο Σακελλαρόπουλο και Αλέξανδρο Χρύση. Στο διάλογο παρενέβησαν, πλην των προαναφερθέντων, οι Διονύσης Τσακνής, Θανάσης Μπαρτζώκας, Κώστας Τζιαντζής, Κατερίνα Γεωργαντά, Παναγιώτης Σωτήρης, Θανάσης Καψαμπέλης, Δημήτρης Τσίτκανος, Δημήτρης Μπελαντής, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Μιχάλης Βασιλάκης, Δημήτρης Σεβαστάκης και Σωτήρης Δημητρίου. 

Λαός, αμφισβήτηση, ριζοσπαστισμός, Αριστερά



Ρ. Ρινάλντι
Αν επαναφέρουμε την έννοια «λαός» με τον προσδιορισμό ότι αυτή αποτελείται από τις τάξεις και τα στρώματα που πλήττονται σε ένα δοσμένο καπιταλιστικό σχηματισμό, στην τωρινή συγκυρία ο «λαός» μπορεί να προσεγγιστεί μέσα από τρεις συνιστώσες-επίπεδα: Μαζική κοινωνική αμφισβήτηση.Ριζοσπαστικό κίνημα
Πολιτικές οργανώσεις που αναφέρονται στο λαϊκό παράγοντα ή ακόμα καλύτερα (δηλαδή, πιο ουσιαστικά, αιχμηρά και υποψιασμένα) στη μαζική κοινωνική αμφισβήτηση και το ριζοσπαστικό κίνημα-διαθεσιμότητα.
Η κοινωνική αμφισβήτηση (δεν είναι απλά δυσαρέσκεια, παίρνει και άλλα χαρακτηριστικά) ήταν διαρκώς σε ανοδική-εκτατική τροχιά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία και έτσι εξηγεί όλα τα μεγάλα επεισόδια των πολιτικών εξελίξεων. Η αμφισβήτηση, ακόμη και ως κριτικά εκδηλούμενη κοινή γνώμη, είναι καθοριστικός παράγοντας του πολιτικού σκηνικού (κάτι που τείνει να αγνοείται από τις αριστερές οργανώσεις). Γι’ αυτό, η αριστερή πολιτική οφείλει να έχει κεντρικές στοχεύσεις που να αφορούν, σοβαρά, τη γενικότερη δυσαρέσκεια (χωρίς αυτό να σημαίνει κοινοβουλευτικό κρετινισμό ή πολιτικαντισμό). 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ/ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Το κείμενο:
“Επειδή δεν είµαστε όλοι συνυπεύθυνοι και «όλοι ίδιοι», ούτε ως προς την ηθική ούτε ως προς την πολιτική ταυτότητα …
  • Επειδή αυτοί που έχουν συσσωρεύσει αµύθητα κέρδη απ’ την εκµετάλλευση
  • του λαού και από την εκποίηση της χώρας, είναι οι ίδιοι που προκάλεσαν την κρίση …
  • Επειδή το σύστηµα που µας κλέβει δεν µπορεί να κρύβεται πίσω από τους
    κλέφτες του συστήµατος …
  • Επειδή οι µηχανισµοί εξουσίας των δύο κυβερνητικών κοµµάτων ΠΑΣΟΚ
    και ΝΔ, συγκρότησαν την καταστροφή και παρόλα αυτά εξακολουθούν να
    εµφανίζονται ως σωτήρες …

«Αποκάλυψη τώρα» για τις επιθέσεις στα ομόλογα!


Πηγή: Sofokleous10
Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή αποκάλυψη, που αφήνει έκθετο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε κατηγορίες για διευκόλυνση με συγκεκριμένες πράξεις της δράσης των κερδοσκόπων κατά των ελληνικών ομολόγων, οι οποίοι τελικά οδήγησαν τη χώρα στον ασφυκτικό «εναγκαλισμό» της «τρόικας», προχωρούν 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη υπογράφουσα τη σχετική ερώτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Βάσω Παπανδρέου.
Σε κάθε πολιτισμένη χώρα, η χθεσινή αποκάλυψη στη Βουλή θα έθετε ζήτημα παραίτησης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από την κορυφαία θέση του, καθώς αποδεικνύει ότι ο κ. Γ. Προβόπουλος αγνόησε τις αντίθετες εισηγήσεις της ίδιας της Νομικής Υπηρεσίας της ΤτΕ και έλαβε μέτρα που ευνόησαν την κερδοσκοπική δραστηριότητα κατά των ομολόγων, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να αποκλεισθεί η χώρα από τη διεθνή αγορά και να υποχρεωθεί σε δανεισμό με ταπεινωτικούς όρους από την «τρόικα», για να αποφύγει τη στάση πληρωμών.

Το χρέος, το ευρώ και οι θέσεις της αριστεράς (Β' μέρος)


Πηγή: ΑΥΓΗ
Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ

Στο πρώτο μέρος του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακήςσχολιάζοντας την κριτική του Κώστα Καλλωνιάτη από το φύλλο της "Αυγής" την Κυριακή 4 Ιουλίου, αναλύθηκαν τα ζητήματα του ευρώ και του χρέους, οι δυνατότητες διαχείρισης για τις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας καθώς και η περίπτωση παραγραφής εντός ΟΝΕ. Αναλύσαμε επίσης και την περίπτωση επιστροφής στη δραχμή. Σήμερα ακολουθεί το δεύτερο μέρος του άρθρου.
Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, η υποτίμηση θα δημιουργήσει πεδίο κερδοσκοπίας για τους κάτοχους του ευρώ. Θα χρειαστούν, λοιπόν, άμεσος έλεγχος των κεφαλαιακών ροών και συνεχής παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος για να ελεγχθεί η κίνηση της ισοτιμίας και να μην αφεθεί στην τύχη της. Η υποτίμηση θα φέρει επίσης πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νομισματική πολιτική αλλά και έλεγχο τιμών. Ο πληθωρισμός, από την άλλη, θα ασκήσει πίεση στο λαϊκό εισόδημα και άρα θα χρειαστεί άμεση πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος και του πλούτου. Η υποτίμηση, όμως, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, θα τονώσει τις εξαγωγές και άρα θα προστατεύσει την απασχόληση. Τα επιχειρήματα του κ. Καλλωνιάτη στο συγκεκριμένο δεν πείθουν. Το πιθανότερο είναι ότι μια μικρή και σχετικά ανοιχτή οικονομία, όπως η ελληνική, θα αντιδράσει θετικά στην υποτίμηση. Ο τουρισμός και μόνο είναι περίπου 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2010 το ευρώ έχει υποτιμηθεί γύρω στο 15% και ως εκ τούτου οι ελληνικές εξαγωγές εκτός Ευρωζώνης έχουν σημειώσει ουσιαστική ανάκαμψη. Το πιθανότερο είναι ότι θα ανακάμψουν και προς τις χώρες της Ευρωζώνης, αν η νέα δραχμή υποτιμηθεί.

Εκτροχιασμός εσόδων, επίφοβη η επίσπευση μέτρων Μνημονίου


Πηγή: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/07/2010

Δραματικός είναι ο εκτροχιασμός των κρατικών εσόδων, με αποτέλεσμα το δημόσιο έλλειμμα να συγκρατείται τεχνητά, καθώς το κράτος έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών σε ένα σωρό υποχρεώσεις του για να ισοσκελίσει με μείωση δαπανών την ύψους 3,8 δισ. ευρώ υστέρηση των εισπράξεων φόρων. Εφόσον η τάση αυτής της υστέρησης δεν ανατραπεί και δεδομένου ότι κάποια στιγμή το Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει έστω και καθυστερημένα τα οφειλόμενα (π.χ. προμηθευτές, ωρομίσθιους, εργαζόμενους στην ΕΘΕΛ, κ.λπ.) και να “ξεπαγώσει” τις επιστροφές ΦΠΑ προς εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες, καθίσταται σοβαρός ο κίνδυνος επίσπευσης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο περιβόητο Μνημόνιο.

Οι ανησυχίες για την ομαλή εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού προκαλούνται από την υστέρηση των καθαρών τακτικών εσόδων. Αυτά αυξήθηκαν στο α' εξάμηνο μόλις κατά 7,2%, έναντι επίσημου στόχου για 13,7%, εμφανίζοντας υστέρηση 3,8 δισ. ευρώ, αφού περιορίστηκαν στα 23,8 δισ. ευρώ αντί στόχου εξαμήνου για 27,6 δισ. ευρώ) και γενική είναι πλέον η εντύπωση ότι υπάρχει μείζον “πρόβλημα είσπραξης ΦΠΑ”. Ωστόσο, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο σε ποσοστό μεγαλύτερο του προβλεπομένου (46% έναντι 39,5%), λόγω της μεγάλης περιστολής των τακτικών δαπανών (12,8% αντί 5,5%), είναι όμως αμφίβολο εάν το Δημόσιο θα συνεχίσει να είναι σφιχτό στις πληρωμές του.