Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

‘Ελληνικό 'δώρο’ 3 τρις δολαρίων στις διεθνείς εταιρίεςΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι αγορές κεφαλαίων συνδέονται με έναν τρόπο αρκετά πολύπλοκο όπου υπάρχουν κρυφές συμμαχίες και αντιπαλότητες τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και όπου κράτη μπορούν να βρεθούν να ανταγωνίζονται εταιρίες στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν δανειακά κεφάλαια με φθηνό κόστος.
Το όνομα του παιχνιδιού είναι ‘ρευστότητα’ και το επώνυμο ‘ρίσκο’. Όταν οι διεθνείς επενδυτές της αγοράς χρέους έχουν άφθονη ρευστότητα και όταν το ρίσκο είναι χαμηλό, τότε η πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια είναι εύκολη και το κόστος μικρό.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ! ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ 2011!


ΠΗΓΗ: Iskra
ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ «ΠΑΤΟ» ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΗΣ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ!
ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
   Η χώρα με τις καταστροφικές επιλογές του Γ. Παπανδρέου βαδίζει, ίσως, στο χειρότερο, τηρουμένων των αναλογιών, χρόνο από τον πόλεμο και ένα από τους πλέον κρίσιμους για να καταδειχθεί αν θα έχει τελικά κάποιο μέλλον.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ, ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ!

   Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις προαποφασισμένες πολιτικές της και τον προϋπολογισμό του 2011, θα αποτελειώσει, σύμφωνα με νηφάλιους οικονομικούς αναλυτές, ότι έχει απομείνει όρθιο από την οικονομική και κοινωνική ερείπωση που μας περιστοιχίζουν, ενώ και οι στόχοι του προϋπολογισμού για το έλλειμμα και το χρέος είναι αδύνατον να προσεγγισθούν χωρίς νέα μέτρα, τα οποία, όμως, είναι πολιτικά αδύνατον να ληφθούν! Η χώρα έχει εισέλθει σε ένα αδιέξοδο φαύλο κύκλο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/1/2011: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/1/2011:
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Η προκλητική παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας από το κράτος στους ιδιώτες-μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζεται...

Σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος,
οι εταιρείες που λυμαίνονται τους εθνικούς μας δρόμους αυξάνουν χωρίς όριο τις τιμές των διοδίων και κατασκευάζουν νέους σταθμούς διοδίων, ενώ τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ αυξάνονται κατακόρυφα με την καινούρια χρονιά.

Άρθρο του Andy Xie για την παγκόσμια οικονομίατου ciaoant1

Παραθέτουμε, μεταφρασμένα στα ελληνικά, τα κυριότερα αποσπάσματα ενός άρθρου του Andy Xie, ενός πρώην αναλυτή της Morgan Stanley, που είναι βέβαια υπέρμαχος του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά πάντως έχει από τις καλύτερες αναλύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι -λίγο- δυσνόητος σε μερικά σημεία, αλλά πάντως σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι και αξίζει, αλλά και κατανοητός θα είναι:Ποιος θα ξεκινήσει την επόμενη κρίση, η Κίνα ή οι ΗΠΑ;Η παγκόσμια οικονομία συντηρείται από τεράστια νομισματικά "πακέτα στήριξης" σε όλο τον κόσμο. Το κύριο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία - το υψηλό κόστος και η "μείωση της ανταγωνιστικότητας" στον ανεπτυγμένο κόσμο, και ο πληθωρισμός συν οι φούσκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, συνεχίζει ακάθεκτο. Είτε ο πληθωρισμός στον αναπτυσσόμενο κόσμο είτε η "βιωσιμότητα" του δημόσιου χρέους στον ανεπτυγμένο κόσμο, θα προκαλέσει την επόμενη κρίση.

Πέθαναν στην πείνα για το... ευρώ


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ

Δεκαεπτά θα είναι από μεθαύριο οι χώρες της ευρωζώνης. Μια μικρή χώρα της Βαλτικής, η Εσθονία, με πληθυσμό μόλις 1.300.000 κατοίκους, από τους οποίους περίπου 400.000 είναι Ρώσοι, θα έχει ως νόμισμα το ευρώ.
Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας... έλιωσε στην πείνα τους Εσθονούς για να τους βάλει στην ευρωζώνη. Εφάρμοσε μια εξοντωτική πολιτική λιτότητας, που καταβαράθρωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά 14,1% (!) το 2009, το οποίο είχε ήδη ρίξει κατά 5% το 2008. Μείωσε συνολικά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σχεδόν κατά 20%, ενώ στον ιδιωτικό τομέα μόνο πέρυσι η μείωση των μισθών υπερέβη το 15%. Η κυβέρνηση πέταξε στον δρόμο χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και επιδείνωσε σοβαρά την κατάσταση της δημόσιας παιδείας και της υγείας.

Η καπιταλιστική κρίση και η επιστροφή του ιμπεριαλισμού: Η Ελλάδα ως προτεκτοράτοΈνα άρτι εκδοθέν και πολύ καλό βιβλίο για την κρίση.

Από το οπισθόφυλλο:


"Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο κόσμος απολάμβανε μια -ψεύτικη όπως αποδεικνύεται- αίσθηση σιγουριάς ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τη φτώχεια, τους πολέμους και την εκμετάλλευση του παρελθόντος, τουλάχιστον στην πιο άγρια μορφή τους, που τη συναντούσαμε μόνο σε βιβλία, ταινίες ή αφηγήσεις "άλλων εποχών", εποχών που έμοιαζαν μακρινές. Η κρίση που επίσημα ξέσπασε το 2008 τάραξε τα λιμνάζοντα νερά, και επανέφερε στην επικαιρότητα έννοιες σχεδόν ξεχασμένες: Χρεοκοπίες κρατών, νομισματική κατάρρευση, ταξική πάλη ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, πόλεμοι ανάμεσα στα κράτη (που προς το παρόν περιορίζονται σε εμπορικό-οικονομικό επίπεδο), προτεκτορατοποίηση χωρών, άγρια και απότομη φτώχεια για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, αβεβαιότητα για το μέλλον. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πού βαδίζουμε; Αυτά είναι τα κυρίαρχα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει αυτό το βιβλίο."


Υ.Γ. Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Τσαφογιάννης είναι ο γνωστός ciaoant1

Η νεοφιλελεύθερη βιοπολιτική του Μνημονίου,


[ - ]  
Οι διορθωτικοί μηχανισμοί που έχει επιβάλει μέσω του Μνημονίου η Τρόικα στην ελληνική οικονομία, καθώς έχουν δρομολογηθεί πάνω στη λογική του νεοφιλελευθερισμού, είναι μια ευκαιρία για να αναλογιστούμε εκ νέου τα προτάγματα του τελευταίου, και ιδίως εκείνες τις όψεις του που επιδρούν στη συγκρότηση της ανθρώπινης προσωπικότητας.
ΠΗΓΗ: tvxs
της Ι. Τσιβάκου
Στα αριστερά πολιτικά κείμενα ο νεοφιλελευθερισμός εμφανίζεται ως επί το πλείστον ως πολιτική για την εξάρθρωση του κράτους πρόνοιας και την υποταγή τού θεμελιωμένου μεταπολεμικού κράτους δικαίου στα κελεύσματα της καπιταλιστικής αγοράς. Αυτή η γενικόλογη περιγραφή αποκρύπτει εσωτερικές λογικές του νεοφιλελευθερισμού που η αντίσταση σε αυτόν θα πρέπει επίμονα να αποκαλύπτει.