Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Σε τοξικό αδιέξοδο ευρωζώνη και κυβέρνηση

Πηγή: Δρόμος (2/4/2011)

Σαν να μην έγινε απολύτως τίποτα. Σαν να μη μεσολάβησε το πολύμηνο θρίλερ, οι διαδοχικές σύνοδοι κορυφής και η τελική συμφωνία των 27 για το ευρώ, τη διαχείριση του χρέους, τον προσωρινό και τον μόνιμο μηχανισμό «διάσωσης», το Σύμφωνο για το ευρώ και το ταπεινό «ρεγάλο» της επιμήκυνσης στην Ελλάδα. Όλες οι θριαμβικές ανακοινώσεις των ηγεμόνων της Ε.Ε. και της κυβέρνησης Παπανδρέου απαξιώθηκαν σε λίγα εικοσιτετράωρα. Με την τριπλή υποβάθμιση Ελλάδας, Πορτογαλίας αλλά και τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από την Standard & Poor’s, την υποβάθμιση από τη Fitch και την αντίστοιχη προαναγγελία νέας υποβάθμισης από τη Moody’s.
Η κυβέρνηση αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με τον αναμενόμενο, αμήχανο τρόπο. Σχοινοτενείς ανακοινώσεις για το ύποπτον της αντίδρασης των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και κάποιες μπηχτές περί «συνωμοσίας» που, ωστόσο, δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα όσο δεν λαμβάνεται η παραμικρή πολιτική απόφαση για την αφαίρεση της πιστοληπτικής «εξουσίας» από τους ιέρακες της αγοράς.

Αγαπώ το μνημόνιο!


thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Στο κείμενό μας με τίτλο Γιατί, μπαμπά, η Ευρώπη απομακρύνεται;, την Πρωταπριλιά, διατυπώναμε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα, τώρα που η Ευρώπη θωρακίστηκε και δεν απειλείται από μια επίσημη ελληνική χρεοκοπία, μπορεί να χρεοκοπήσει πολύ πιο άνετα απ' όσο πριν από έναν χρόνο. Η απειλή για το ευρωσύστημα είναι πια πολύ μικρότερη.
Το συμπέρασμα αυτό έβγαινε από συνέντευξη της Μέγκαν Γκριν, οικονομολόγου - αναλύτριας του Economist Ιntelligence Unit και υπεύθυνης για τη χώρα μας, την Ιρλανδία και τη Γερμανία, αλλά και από συνέντευξη του επικεφαλής του προσωρινού ταμείου χρηματοπιστωτικής στήριξης της ευρωζώνης (ΕFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ. Και οι δύο κατέληγαν στην ίδια διαπίστωση.

Αναδιάρθρωση χρέους και αποκρατικοποιήσεις στην ατζέντα Κυβέρνησης με Goldman Sachs που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα…

Πηγή: banking news
του Π. Λεωτσάκου

Κορυφαία στελέχη της Goldman Sachs, του αμερικανικού επενδυτικού οίκου ο οποίος διαδραμάτισε ένα ξεκάθαρα αρνητικό ρόλο στην πορεία εκτροχιασμού της  οικονομίας επισκέπτονται την Ελλάδα. H παρουσία της Goldman Sachs έχει ως στόχο να προτείνει λύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς και να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. 
Η παρουσία της Goldman Sachs ίσως να σηματοδοτεί και αλλαγή στάσης και τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις τράπεζες και στις μεγάλες εταιρίες από short σε long. Προσεχώς θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις.

Στο λυκόφως του ενδιαφέροντος
Tης Τασουλας Kαρααϊσκακη

Ζούμε σ’ ένα βάρβαρο πολιτισμό εκτεταμένου κυνισμού που λογαριάζει τους ηλικιωμένους για «δαπάνη» προς σταδιακή «κατάργηση». Είναι κοινό μυστικό ότι στα δημόσια νοσοκομεία οι γέροντες αποτελούν τη, ναι μεν, πολυπληθή, αλλά τελευταία κατηγορία στην ιεραρχία της περίθαλψης. Ενας υφέρπων ηλικιακός ρατσισμός τούς αποκλείει από την ιατρική εγρήγορση. Η ηλικία τους καθορίζει τον βαθμό ενδιαφέροντος, την ένταση των προσπαθειών, το ξόδεμα των γιατρικών.
Κι ό, τι λείπει σε επιστημονική μέριμνα καλύπτεται σε παραϊατρική φροντίδα, από μια στρατιά καλοπληρωμένων γυναικών, που αναλαμβάνουν την προσωρινή τους ανακούφιση. Η υπερκερδοφόρα βιομηχανία που έχει στηθεί από χρόνια σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία, με στόχο την ηρεμία των οικογενειών που δεν έχουν χρόνο ή υπομονή να παρασταθούν στους κλινήρεις ηλικιωμένους τους, δεν συρρικνώνεται ούτε σε εποχή κρίσης. 

Το «κούρεμα» διχάζει ΔΝΤ και Ευρώπη


eurosmillionπηγή: Sofokleous 10
Μια νέα «βαβέλ» έχει στηθεί στις δύο όχθες του Ατλαντικού, με επίκεντρο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως αποκαλύπτουν οι θυελλώδεις αντιδράσεις που προκαλεί το δημοσίευμα του γερμανικού “Spiegel”, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ προτείνει παρασκηνιακά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, που θα καταστήσει βιώσιμη την εξυπηρέτηση του χρέους.
Το δημοσίευμα του “Spiegel” περιλαμβάνεται στο τεύχος του γερμανικού περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα, αλλά το περιεχόμενό του έγινε γνωστό από το Σάββατο. Το περιοδικό δεν αναφέρει την προέλευση της πληροφορίας του, αλλά είναι εμφανές από τα συμφραζόμενα, ότι πρόκειται για «διαρροές» από αξιωματούχους στην Ευρώπη και δη από το Βερολίνο, καθώς το έγκυρο γερμανικό περιοδικό έχει πρωτοστατήσει εδώ και πολλούς μήνες στις αποκαλύψεις «μύχιων» σκέψεων και σχεδίων της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα.

«Κλέψατε» για να μπείτε στο ευρώ, αλλά δεν είστε οι μόνοι


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του «Η Τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο» (εκδ. Μεταίχμιο) φιγουράρει στις προθήκες σχεδόν όλων των ελληνικών βιβλιοπωλείων - και όχι άδικα.
 Αφού το θέμα του, παρ' ότι παγκόσμιο ( ο οικονομικός κολοσσός Goldman Sachs), έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον: το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στη συνεργασία της κυβέρνησης Σημίτη με την τράπεζα-μεγαθήριο ώστε η Ελλάδα να μπει στην ευρωζώνη - ασφαλώς, με παραποιημένα οικονομικά στατιστικά στοιχεία. Ο Marc Roche παραθέτει στην «Ε» το χρονικό μιας ιστορίας που η οικονομική κρίση κατέστησε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα απ' ό,τι αρχικά ήταν.
Γιατί η μικρή Ελλάδα φιγουράρει στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου σας για την Goldman Sachs;
Οταν το ετοίμαζα, με πολύ λίγη βοήθεια από την Goldman Sachs, ανακάλυψα τη σύνδεση με την Ελλάδα της εκπροσώπου της εταιρείας, της Αντιγόνης Λουδιάδη. Τσέκαρα το όνομά της στη βάση δεδομένων της Goldman Sachs και είδα ότι είχε προαχθεί τον καιρό της διαδικασίας εισόδου της χώρας σας στο ευρώ. Τότε βγήκε η ιστορία στην «Wall Street Journal» για την Ελλάδα, και κάπως έτσι όλα έδεσαν' μεταξύ τους. Το στέλεχος της Goldman προήχθη επειδή έδρασε ανήθικα, παρ' ότι νόμιμα, κι αυτό, με κάποιον τρόπο, μου έδωσε όλον τον σκελετό του βιβλίου. Goldman Sachs: τίποτε παράνομο, όλα ανήθικα...