Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Οριζόντιο Πανελλαδικό Δίκτυο Ενωτικών Λαικών Επιτροπών


ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΑΡΠΑΓΚΟΣ
  Θεσσαλονίκη – Αύγουστος 2011
 
   Παρέμβαση και ανεπάρκεια του αριστερού και εργατικού κινήματος
   Από όλες τις πλευρές διαπιστώνεται και αναγνωρίζεται ότι η κοινωνική κατάσταση που βιώνει η εργαζόμενη πλειοψηφία αντιστοιχεί σε ολική κοινωνική και οικονομική καταστροφή, τόσο εξ αιτίας της κρίσης χρέους όσο και λόγω της κρίσης καπιταλιστικής υπερσυσσώρευσης και της κυβερνητικής πολιτικής (που έχει πλέον τη συναίνεση όλου του αστικού πολιτικού τόξου) ακραίου νεοφιλελευθερισμού που διαχειρίζεται τις δύο πλευρές αυτής της τριετούς ήδη κρίσης.
Η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 17% με τάσεις προσέγγισης του 20% μέχρι το τέλος του χρόνου, η ύφεση  της παραγωγής έχει επιφέρει μείωση του εξέλιξης του ΑΕΠ στο -5%, η αποψίλωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχει πάρει έναν δρόμο χωρίς ορατό τέλος, η φοροεπιδρομή στις λαϊκές τάξεις ξεπερνάει πλέον κάθε όριο, η εισοδηματική αφαίμαξη αγκαλιάζει το σύνολο της μισθωτής εργασίας, οι δημόσιες κοινωφελείς επιχειρήσεις εκποιούνται για πινάκια φακής.
          

Με τον φόβο της κατάρρευσης


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ακολουθείται από ένταση των σεναρίων περί πτώχευσης και εξόδου της χώρας από το ευρώ – ακόμη και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σαν άλλος... Μπερτολούτσι, μιλάει για τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον... τελευταίο πρωθυπουργό του ευρώ. Ο Βενιζέλος προσπαθεί να βάλει τέλος στη φημολογία και να καθησυχάσει, αλλά δεν είναι στο χέρι του. Και πώς να είναι; Τι περνάει από το χέρι του για να περάσει κι αυτό; Το πουλάκι έχει πετάξει...
Το περιβάλλον στο οποίο κινείται η οικονομία στο εσωτερικό πεδίο είναι πλέον δραματικό. Όμως αυτό μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε παρακολουθεί στοιχειωδώς την ειδησεογραφία. Όπως επίσης μπορεί να δει το γκρέμισμα του Χρηματιστηρίου, αλλά και την εκτόξευση των σπρεντ, των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ύψη απίστευτα, με «επιδόσεις» εκ των οποίων κάποιες ίσως μείνουν ανεπανάληπτες.

ΧΡΕΗ, ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ


Πηγή: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου
Τα ομόλογα, από μέσον για τη χρηματοδότηση των πολέμων, εξελίχθηκαν στο μονεταριστικό όπλο για την ανάληψη της δημοκρατικής εξουσίας από τους Πολίτες – ενώ η κάποτε απολυταρχική Γαλλία αναδείχθηκε στο πιο φημισμένο θύμα τους

Ανάλυση
“Τα βαθύτερα αίτια πίσω από τα γεγονότα, τα οποία οδηγούν μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, όπως για παράδειγμα την Ελλάδα, στα ελλείμματα και στην υπερχρέωση, είναι η μακροχρόνια έλλειψη εμπιστοσύνης των Πολιτών προς την Πολιτεία – προς την Πολιτική, προς τους Θεσμούς, προς το «πλαίσιο» λειτουργίας (επιχειρηματικό, φορολογικό κα.), καθώς επίσης προς τις πάσης φύσεως υπόλοιπες «εξουσίες» (ΜΜΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις κλπ.).
Η χρεοκοπία τώρα ενός κράτους δεν προκαλείται τόσο από την υπερχρέωση ή από την απώλεια της πιστοληπτικής αξιολόγησης του, όσο από την άρνηση των Πολιτών του να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του, καθώς επίσης στις προσπάθειες εξυγίανσης της οικονομίας του – από την ανυπακοή τους δηλαδή στα μέτρα που επιλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Κατ’ επέκταση, μία κυβέρνηση είναι «καταδικασμένη», όταν δεν είναι ικανή να εφαρμόσει τα προγράμματα που έχει ψηφίσει ή συμφωνήσει με τους δανειστές – όταν δεν μπορεί πλέον να πείσει τους Πολίτες να πληρώσουν κερδίζοντας, ως οφείλει, την εμπιστοσύνη τους.

Η Συνέχεια ΕΔΩ

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Καθηγητής του ΑΠΘ σε ρόλο καταδότη;


jpg.


 Πηγή: alterthess (via RedNoteBook)
«Επιστρέφει το σπουδαστικό της Ασφάλειας;» αναρωτιέται κανείς διαβάζοντας την απίστευτη παρέμβαση του επίκουρου καθηγητή φιλοσοφίας στο ΑΠΘ Π. Θανασά σε ηλεκτρονικό διάλογο μεταξύ μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ. Προτείνει τη συγκρότηση «μαύρης» λίστας, όπου θα καταγράφονται όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους διευκολύνουν το κλείσιμο του πανεπιστημίου, την αναβολή των εξετάσεων, το χάσιμο του εξαμήνου! Καλεί μάλιστα όσους πανεπιστημιακούς επιθυμούν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό της!! Η ανεκδιήγητη πρόταση σε όσους έχουν ιστορική μνήμη θυμίζει τη μετεμφυλιακή 20ετία και την περίοδο της χούντας, όταν η Ασφάλεια είχε ειδικό τμήμα το οποίο παρακολουθούσε κάθε «ύποπτη» δραστηριότητα εντός των σχολών (συνελεύσεις, συζητήσεις κτλ.), κατέγραφε και φακέλωνε αγωνιστές φοιτητές. Βέβαια, ο Π. Θανασάς δε φτάνει τη δόξα του διοικητή της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που λίγο  πριν τη δικτατορία έλεγε στην  κατάθεσή του σε δίκη αγωνιστών φοιτητών «Οι αριστεροί φοιτηταί παρακολουθούνται και εντός του χώρου του Πανεπιστημίου, και θα παρακολουθούνται ακόμη και εντός των εκκλησιών».

GOLDMAN SACHS: ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΠΗΓΗ: Iskra

Η Ίσκρα παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, δύο άκρως ενδιαφέρουσες και επίκαιρες παρεμβάσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα antinews.gr και αναφέρνται σε κρίσιμα οικονομικά ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Αναλυτικά τα κείμενα έχουν ως εξής:


ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
Η παύση των συνομιλιών την Παρασκευή, μεταξύ Βενιζέλου και Τρόικας, λόγω διαφωνιών για το πώς πρέπει να καλυφθούν τα κενά του κρατικού ελλείμματος της Ελλάδας, το οποίο για μία ακόμα φορά βρίσκεται εκτός πορείας, εγείρει νέες αμφιβολίες για την μελλοντική ικανότητα δανεισμού της χώρας και προκαλεί νέα νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης, γράφει η Wall Street Journal και συνεχίζει: