Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Γιάννης Πανούσης : «Εκκαθάριση» χωρίς κάθαρση στα Πανεπιστήμια;



ΠΗΓΗ: aixmi.gr (via xrimanews.gr)
του Γ. Πανούση
Αιώνας και Βάλε…
Ανεβαίνουμε
Κάτι κουνιόνται πως κάνουνε
Αλλάζουν τις αλλαγές
Κατεβαίνουνε
Τ. Μιχόπουλος, Υπουργείο Παιδείας
Πριν καταθέσω την άποψή μου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα ήθελα να μας δοθούν κάποιες απαντήσεις σ’ ερωτήματα όπως:
1. Ποιοι πολιτικοί τους νυν «κοπτόμενους» για την εξοικονόμηση χρημάτων με την συνένωση Πανεπιστημίωνδιέσπειραν τμήματα στις εκλογικές τους Περιφέρειες; Μόνοι τους τα ίδρυσαν οι καταγγελλόμενοι  για όλα Πρυτάνεις; Θα υπάρξει έστω και ένας υπουργός να παραδεχθεί την αλήθεια που όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα γνωρίζει;

Συνέντευξη με τον Ηλία Ιωακείμογλου

ioakeimoglou from www.aformi.gr on Vimeo.

Πηγή: aformi

Παρουσιάζουμε σήμερα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχουμε πάρει για την οικονομική κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Οι θέσεις του Ιωακείμογλου είναι πολύ πρωτότυπες και αξίζει να τις παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά.
Παράλληλα με τη συνέντευξη, για να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις του Ηλία Ιωακείμογλου, σας παρουσιάζουμε ένα εκτεταμένο απόσπασμα από το βιβλίο του «Κόστος εργασίας, περιθώρια κέρδους και ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, 1995-2009».

Μετά από δεκαπέντε έτη στασιμότητας (1980-1994), η ελληνική οικονομία εισήλθε το 1995 σε περίοδο ταχείας ανάπτυξης, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 2009 και άλλαξε το οικονομικό τοπίο της χώρας. Εντούτοις, στο τέλος αυτής της περιόδου ανάπτυξης, και εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα που έφεραν στην επιφάνεια το σύνολο των διαρθρωτικών της αδυναμιών.

Περιοδικό "ΠΡΟΤΑΓΜΑ", τ. 2




Δελτίο Τύπου



Σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφόρησε (με ελαφρά καθυστέρηση!) το δεύτερο τεύχος του περιοδικού Πρόταγμα. Εκδίδεται από την Πολιτική Ομάδα για την Αυτονομία και κυκλοφορεί κάθε Δεκέμβριο και Μάιο.


τεύχος 2, Ιούνιος 2011, σελίδες 186.
Πολιτική ομάδα για την Αυτονομία Η μετανάστευση, τα τείχη και τα αδιέξοδα της Δύσης · Μάρθα Νούσμπαουμ Η καθηγήτρια της παρωδίας. Η μοδάτη ηττοπάθεια της Τζούντιθ Μπάτλερ · Σπύρος Απέργης, Δημήτρης Μαρκόπουλος Όταν οι εξεγέρσεις παίζουν ντόμινο Στιβ Φρέιζερ Ευχαριστούμε Tea Party · Νίκος Ν. Μάλλιαρης Στην υπεράσπιση της πολιτικής. Μια κριτική στο σύγχρονο μηδενισμό · Φεντερίκα Τζιαρντίνι Γενεαλογίες της γυναικείας κοινωνικότητας · Ελένα Ανδρές Γρανέλ Ελεύθερες Γυναίκες (1936-1939): μια φεμινιστική ανάγνωση · Βιβλιοπαρουσιάσεις κ.α.

Οι ελληνικές τράπεζες βυθίζονται στα ποικίλα εφιαλτικά σενάρια...




Πηγή: Καθημερινή (7/7/2011)

ZEZA ZHKOY

Τα υπαρκτά εφιαλτικά σενάρια που τροφοδοτούνται από τις απειλές της Moody’s και της S&P ότι θα θεωρήσουν «επιλεκτική χρεοκοπία» την υλοποίηση των γαλλικών σχεδίων για μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους, έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι γαλλικές τράπεζες, που κατέχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, έχουν προτείνει την εθελοντική αυτή μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, καθώς αυτά θα λήγουν - αλλά με σκληρούς όρους. Βεβαίως, όσοι διαχειρίζονται τα ομόλογα του χρέους μας έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τα συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν. Επειδή ακόμη και στην περίπτωση μιας συμφωνίας rollover με τους πιστωτές και τις ευρωπαϊκές αρχές, οι παρενέργειες μπορεί να είναι επικίνδυνες.
Παράλληλα, τα ήξεις-αφήξεις των Γερμανών, που κατέθεσαν νέα πρόταση για το πρόβλημα των ελληνικών ομολόγων, δίνουν τροφή στα σενάρια. Το Βερολίνο θεωρεί μεν καλή βάση το μοντέλο που πρότειναν οι γαλλικές τράπεζες, όμως εξετάζει και άλλες!

ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ;



του Β. Βιλιάρδου

Αν και θεωρούμε λύση έσχατης ανάγκης την επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή, έχουμε την άποψη πως η Ελλάδα οφείλει να το σκεφθεί σοβαρά, εάν δεν βοηθηθεί με ένα σχέδιο Marshall, στα πλαίσια μίας νέας συμφωνίας (new deal)

Στο άρθρο μας «Λιτότητα δραχμή ή υποτίμηση» είχαμε αναφέρει τα εξής (συμπληρώνουμε στο τέλος άρθρο των Financial Times από την Sofokleous10, όπου αναλύονται τα απίστευτα δυσμενή για την Ελλάδα σχέδια των γαλλικών τραπεζών):

Είναι προφανές ότι η «βοήθεια» εκ μέρους της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει μετά από την ακατανόητη πρόσκληση της Γερμανίας το ΔΝΤ, όχι μόνο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά, αντίθετα, έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε μία καταστροφική ύφεση, η οποία μέρα με την ημέρα επιδεινώνεται.


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ο πονοκέφαλος της Μέρκελ: Ο άνθρωπος που θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ



Πηγή: Spiegel on-line


A member of Angela Merkel's junior coalition party is becoming a liability for the chancellor. As she tries to push through Greek bailout measures, Free Democrat Frank Schäffler is working to foment resistance. All he needs is 20 votes in parliament to block the next aid measures for Athens and the euro.


A make-up artist dabs a bit of powder in his chubby face, then allows politician Frank Schäffler to fall into a deep leather sofa. In just a few moments, the evening talk show he is appearing on will be recorded. Snacks dry out on silver platters as other guests chatter excitedly, but Schäffler remains focused. He's come to say one sentence. His sentence.
So, Mr. Schäffler, the presenter soon asks, would it be best if Greece were to leave the euro-zone?