Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η οικονομική κρίση και η απάντηση της Αριστεράς



Πηγή: Aformi
Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την πρώτη συνέντευξη με θέμα «Οικονομική κρίση και αριστερά», αλλά και ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου διοργανώσαμε  μια συζήτηση με θέμα την κρίση και την απάντηση της αριστεράς με τους:
Πάνο Γκαργκάνα – ΣΕΚ ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
Κώστα Λαπαβίτσα – Καθ. Οικονομικών, ΕΛΕ,
Παναγιώτη Λαφαζάνη – Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ,
Άγγελο Χάγιο – ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Στάθη Κουβελάκη – Καθ. Πολιτικής φιλοσοφίας ( Παρέμβαση από το Λονδίνο μέσω Skype).
Η συζήτηση έγινε στα γραφεία του σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πριν από την πανελλαδική απεργία της 11/5 και τα όσα επακολούθησαν.
Λόγω της μεγάλης διάρκειας της συζήτησης και προκειμένου να είναι πιο εύκολη η παρακολούθησή της, την έχουμε χωρίσει σε τρία μέρη.
  1. «Τα αίτια της κρίσης»
  2. «Η απάντηση της αριστεράς στην οικονομική κρίση»
  3. «Εργατικό κίνημα και αριστερά»
Για το κάθε βίντεο πατώντας το πλήκτρο play μετά από λίγα δευτερόλεπτα (10΄΄-20΄΄) ξεκινάει το βίντεο. Μεταφέρεστε σε πλήρη οθόνη (full screen) κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με τα λευκά βελάκια που βρίσκεται στο κάτω δεξιά μέρος του player. Επιστρέφεται σε κανονική απεικόνιση πατώντας το πλήκτρο escape (Esc).


Η συναίνεση, ο Σαμαράς και ο Κανένας....

 
‘Συναίνεση’ ζήτησαν προχθές απ’ τις Βρυξέλλες οι κύριοι Ρεν και Γιούνκερ, ‘καθώς το πρόβλημα είναι εθνικό και όχι κομματικό’, για ‘συναίνεση’ συζήτησαν ο κ. Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες στην συνάντησή τους, μέχρι και η κ. Μπακογιάννη, στο χαρτί της ‘συναίνεσης’ ποντάρει, μπας κι ανεβάσει λιγάκι τα δημοσκοπικά της ποσοστά.

Οι Ευρωπαίοι ‘αξιωματούχοι’ επιχειρούν μια τουλάχιστον άκομψη επέμβαση στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας. Γιατί μπορεί οι γνωστοί ..δημοσιογράφοι να ισχυριστούν πως είναι ‘δίκαιο και ηθικό’ οι δανειστές μας να θέλουν να εξασφαλίσουν τα λεφτουδάκια που μας στέλνουν έναντι κάθε ‘κακοτοπιάς’ –τώρα μάλιστα που τα πλάνα τους υπερβαίνουν τα χρονικά όρια μιας κοινοβουλευτικής θητείας- αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει πως μπορούν να επιβάλλουν την γραμμή ακόμη και της ..αντιπολίτευσης. Γιατί, έτσι που μας τα λένε, μάλλον θα τους βόλευε πάρα πολύ να αναστείλουμε και τις …εκλογές για καμιά δεκαριά χρονάκια, ώστε να προλάβουν να …μας διασώσουν !....

Η Ελλάδα εν τάφω


Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
Εφιαλτική ήταν για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου η συνεδρίαση του ECOFIN, τη Δευτέρα, 16 Μαίου. Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του μίλησαν στη γλώσσα της γερμανικής, λαϊκιστικής εφημερίδας Bild, που πέρυσι τέτοιο καιρό μας καλούσε να πουλήσουμε την Ακρόπολη και τα νησιά για να ρεφάρουμε. «Επείγοντα μέτρα, μέτρα και πάλι μέτρα και μετά βλέπουμε», αξίωσε ωμά ο πρωθυπουργός του κραταιού Λουξεμβούργου και πρόεδρος του ECOFIN Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ελλάδα απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 17 δις», οι οποίες πρέπει να επιταχυνθούν τάχιστα ώστε να φτάσουν τον «ικανοποιητικό όγκο» των 50 δις, είπε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. «Δεν μπορείτε να υπόσχεσθε ιδιωτικοποιήσεις και μετά να το στρίβετε. Αν μας κοροϊδέψατε για να μπείτε στο ευρώ, τώρα πρέπει να ανασκουμπωθείτε για να μας προλάβετε», είπε με λιγότερη γαλατική ευγένεια η Αυστριακή ομόλογός της, Μαρία Φέκτερ.

Δίχως τέλος


Μεγάλη μέρα η σημερινή. Θα μου θυμίζει για πάντα τη πολιτική αδράνεια των Ελλήνων, την αδυναμία έκφρασης της συλλογικής τους επιθυμίας, την ανημποριά τους να παρέμβουν ουσιαστικά στο εδώ και το τώρα. 

Όλος ο περασμένος χρόνος, το συνεχές δράμα, η ανεπίστρεπτη πορεία μιας κοινωνίας προς την εξαθλίωση ήταν όλα μια απάτη, ένα φριχτό ψέμα μιας κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την ακροδεξιά και τα μέσα ενημέρωσης. 

Προχωρά από σήμερα ένα όμορφα σχεδιασμένο σχέδιο κρίσης, το σχέδιο β. Πριν ένα χρόνο, το μνημόνιο προβαλλόταν ως η μια και μοναδική οδός προς τη σωτηρία, προς τη λύτρωση. Τώρα, ένα νέο μονόδρομο χρειάζεται να ακολουθήσουμε όλοι βγάζοντας το σκασμό και ευχαριστώντας θερμά τους σωτήρες. Αυτόν της συναίνεσης. Η συναίνεση είναι το νέο μνημόνιο. 

Η δανειακή σύμβαση Ελλάδας-κρατών Ευρωζώνης υπό το πρίσμα των θεσμών και του δικαίου της ΕΕ


ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Συνέχεια της  μελέτης του Ν. Μαριά: "Η δανειακή σύμβαση Ελλάδας-κρατών Ευρωζώνης υπό το πρίσμα των θεσμών και του δικαίου της ΕΕ" 

(Το πρώτο μέρος υπάρχει εδώ, το δεύτερο μέρος εδώ και τώρα παραθέρουμε το τρίτο μέρος). 

Μέρος Δεύτερο: Περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης υπό το πρίσμα του δικαίου της ΕΕ
1. Η ρήτρα σκοπού της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με τη σχετική ρήτρα σκοπού που πε-ριλαμβάνεται στο προοίμιο της ΣΔΔ το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής η «παρεχόμενη προς την Ελλάδα στήριξη συναρτάται με τη συμμόρφωση της Ελλάδας σε μέτρα που συνάδουν τόσο με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου δυνάμει των άρθρων 126 (9) και 136 της Συνθήκης της Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), όσο και με τα μέτρα που προβλέπονται από το Μνημόνιο Συνεννόησης».

Μάλιστα, σύμφωνα με το Μνημόνιο η άντληση χρηματοδότησης από τα διμερή δάνεια και το ΔΝΤ θα γίνεται σε αναλογία 8 προς 3 για κάθε έμβασμα που μετράται με τη συναλλαγματική ισοτιμία του προγράμματος. Επιπλέον, οι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της δανειακής χρηματοδότησης από τα κράτη της Ευρωζώνης θα βασίζονται σε τριμηνιαίους απολογισμούς από τους οποίους θα προκύπτει η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης που έχουν τεθεί από τους δανειστές μέλη της Ευρωζώνης. Κι αυτό θα γίνεται καθ’ όλη την τριετή διάρκεια της συμφωνίας.

Κρεμάστε το ακουστικό σήμερα...


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ν. Αχαΐας



Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των συναδέλφων μας  στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ στην πόλη μας, που σήμερα κρεμάνε το ακουστικό για 2 ώρες σε όλες τις βάρδιες, κάνοντας στάση εργασίας σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Ενάντια:
·        στην επέκταση του ωραρίου  χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών τους.
·        στην μείωση της χρονικής διάρκειας των συμβάσεών τους.