Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Επιβάλλονται μέτρα για την εξοικονόμηση 9 δισ. ευρώ το 2011


ΠΗΓΗ: Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών


Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πρόσθετα έσοδα 6,6 δισ. και περικοπές δαπανών 2,55 δισ. ευρώ

Πρόσθετα έσοδα 6,6 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών ύψους 2,55 δισ. ευρώ. θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, η κατάρτιση του οποίου ξεκινάει αυτές τις μέρες. Μπορεί η υστέρηση των εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό να έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, όμως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης στη σύνταξη και στην προετοιμασία των μέτρων του επόμενου έτους.
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, φορολόγηση των ημιυπαίθριων, επιβολή πράσινων τελών και μεταφορά των προϊόντων και των υπηρεσιών που ανήκουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%), στον υψηλό συντελεστή (23%), είναι τα νέα εισπρακτικά μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι αρνητικές εξελίξεις στην πορεία των εσόδων φέτος έφερε στην επιφάνεια σκέψεις κάποια από αυτά να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο (κυρίως η αύξηση των αντικειμενικών και των συντελεστών ΦΠΑ).

Πάγωσαν για το 2010 τα δανειοδοτικά προγράμματα


ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ
ΝΤΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Αλλο ένα σοβαρό πλήγμα δέχτηκε το όνειρο των εργατικών οικογενειών στη στέγη. Στο πλαίσιο της παύσης πληρωμών στο οποίο επί της ουσίας λειτουργεί το δημόσιο, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε το «πάγωμα» των δανειοδοτικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, τουλάχιστον για το 2010. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει ερμητικά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για αγορά σπιτιού αλλά και επιδότηση ενοικίου που δικαιούνταν και υπολόγιζαν χιλιάδες οικογένειες.
Μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, διακόπηκε η αποδοχή αιτήσεων από νέους δικαιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενώ η απόφαση εκδόθηκε στις 29 Ιουλίου, έχει αναδρομική ισχύ και προβλέπει τη διακοπή παραλαβής αιτήσεων από τις 9 Ιουλίου. Έτσι, ακόμα και δικαιούχοι που είχαν καταθέσει αίτηση και αυτή έγινε δεκτή, τώρα θα μείνουν στον «αέρα». Την απόφαση έφερε στο φως ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΕΚ, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τη διοίκηση και την κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, Ηλίας Αθανασίου, «η απόφαση για το πάγωμα των αιτήσεων αφήνει στον αέρα τουλάχιστον 10.000 δικαιούχους με ήδη εγκεκριμένα δάνεια» ενώ υπογράμμισε ακόμα ότι δεν έχει δρομολογηθεί κάποια απόφαση για την ικανοποίηση 130.000 δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου. Παρόλο που ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν καταθέσει αιτήσεις, η πραγματικότητα είναι ότι τέθηκαν τέτοιοι όροι και προϋποθέσεις, ώστε να ψαλιδιστεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων.

Πίεση τρόικας για συμμετοχή ξένων στις αποκρατικοποιήσεις

Με την υψηλή εποπτεία της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών βάζει «γκάζι» στις αποκρατικοποιήσεις, με πρώτη κίνηση τις κρατικές τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των τριών συμβούλων και στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου τα ονόματα, αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων.

Οι σύμβουλοι θα καταστρώσουν σειρά σεναρίων για την «τύχη» των 4 υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών (Τ.Τ., Αγροτικής, Ταμείου Παρακαταθηκών, Αττικής) τα οποία, σύμφωνα με τις «εντολές» της τρόικας, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή «ξένων» επενδυτών. Η «επιθυμία» τους εκτιμάται ότι είναι σχετικά δύσκολο να επιτευχθεί, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, καθόσον μετρά αρνητικά η εμπειρία των στρατηγικών συμμαχιών στην Εμπορική και στη Γενική. Ωστόσο, θεωρείται ότι θα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για την πίστη που υπάρχει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος των επιτηρητών, όπως με σαφήνεια έγινε γνωστός κατά τις διαπραγματεύσεις που είχαν για το θέμα στην Αθήνα, είναι η βιωσιμότητα του τραπεζικού κλάδου. Εχουν ζητήσει να μη μετάσχει η ΑΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως κρατική τράπεζα. Ζητούν επίσης άμεσες συνενώσεις τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να επιταχυνθούν με τη λύση που θα προκριθεί για τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το πόρισμα των συμβούλων αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Παράλληλα επισπεύδονται οι κινήσεις και στο υπόλοιπο πλέγμα αποκρατικοποιήσεων, με διπλό στόχο:
*Αμεσες αναδιαρθρώσεις και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ αλλά και ακινήτων του Δημοσίου οι οποίες θα μπορέσουν να περιορίσουν το έλλειμμα του 2010 και
*Αναδιοργάνωση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη μείωση του χρέους από το 2011 και μετά.