Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Βρετανία: περικοπές 500.000 θέσεων στο Δημόσιο


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

«Σήμερα αρχίζει το μέλλον για χιλιάδες Βρετανούς» αναφέρει στην τρέχουσα έκδοσή της η εφημερίδα Independent, προϊδεάζοντας έτσι για το εύρος του μεγαλύτερου προγράμματος περικοπών στις βρετανικές δημόσιες δαπάνες από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα: 83 δισεκατομμύρια λίρες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Το ούτως ή άλλως «βαρύ» αυτό θέμα έγινε χθες λίγο... ελαφρύτερο όταν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονιομικών, Ντάνι Αλεξάντερ δεν φρόντισε να κρύψει επιμελώς τα χαρτιά του με αποτέλεσμα οι φωτογράφοι που τον περιστοίχιζαν να καταγράψουν φωτογραφίες - ντοκουμέντα, στις οποίες η κυβέρνηση εμφανίζεται να αποδέχεται περικοπές 490.000 δημοσίων υπαλλήλων. Η «γκάφα» του Αλεξάντερ ανέβασε τον πυρετό εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.


Ο απρόσεκτος Ντάνυ Αλεξάντερ (αριστερά) και ο Τζορτζ Οσμπορν έξω από τη Ντάουνινγκ Στρητ.
Ο απρόσεκτος Ντάνυ Αλεξάντερ (αριστερά) και ο Τζορτζ Οσμπορν έξω από τη Ντάουνινγκ Στρητ.
Σφαγή στο Δημόσιο
Περίπου 500.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα θα καταργηθούν έως το 2014 - 2015, ενώ πέραν των περικοπών της τάξης του 25% έως 40% για τις δαπάνες όλων των υπουργείων και κρατικών οργανισμών, αναμένονται περικοπές και στο πρόγραμμα επιδοματικών πολιτικών κοινωνικής μέριμνας, μειώσεις στην χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων κλπ. Υγεία και διεθνής ανάπτυξη ακούγεται πως θα εξαιρεθούν ενώ οι περικοπές στην Άμυνα, περιορίζονται στο 8%, με κατάργηση 42.000 θέσεων εργασίας στο φερώνυμο υπουργείο και τις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι το 2015.
Κατάργηση επιδομάτων
Θεωρείται βέβαιη η περικοπή του επιδόματος τέκνου στους εύπορους φορολογουμένους, ενώ θεωρείται πιθανή η απόδοσή του μέχρι τα 16 χρόνια του παιδιού, έναντι των 18 που ισχύει μέχρι σήμερα.
Το κρατικό BBC εισέρχεται στην «νέα εποχή» με περικοπές της τάξης του 16% με πάγωμα της συνδρομής των τηλεθεατών για τα επόμενα έξι χρόνια και τη χρηματοδότηση της Διεθνούς του Υπηρεσίας από το υπουργείο Εξωτερικών.
Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επίσης την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια αρχής γενομένης το 2016, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά ώστε να διασωθούν δισεκατομμύρια λίρες στο μεσοδιάστημα.
Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον αναγνωρίζει πως οι περικοπές θα έχουν «αναπόφευκτα επιπτώσεις» στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα επειδή το μισθολόγιο των υπουργείων αντιστοιχεί περίπου στο 50% των κυβερνητικών δαπανών.
Επιμέλεια: Μαρία Κράλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: