Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

AUSTERITY in IRELAND: Careful what you plan for



ΠΗΓΗ: presseurop
The austerity orthodoxy is working all too well when it comes to driving down living standards, says Simon McGarr, and European leaders need to stop inducing economic depression.
Remember when Ireland nearly went bust because we couldn’t afford to pay the interest on the loans we were being offered? You remember it happened because the entities who loan money are run by, basically, sociopathic lemmings and they suddenly realised that we’d promised to cough up enough money to pay off the loans of any banks that went bust. (Well, the then government had promised it on our behalf, but apparently it’s one of those one-way decisions you can’t change once you’ve done it, like drunkenly texting your boss what you think of them in the small hours.)
Anyway, these sociopath lemmings all realised that if that bank collapse actually happened (and they collectively suddenly thought that it would) Ireland wouldn’t actually be good for the cash. That meant that the country would go officially bust – or "default" – not paying its debts as they fall due. All of which takes us to the 2010 bailout, which was basically just us turning to the last set of people who’d give us money and dropping to our knees, wailing “Please save us!”

Κόστος εργασίας, περιθώρια κέρδους και ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα 1995-2009



ΠΗΓΗ: ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

του Ηλία Ιωακείμογλου


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ολόκληρη η Έκθεση βρίσκεται ΕΔΩ

Η τρέχουσα οικονομική κρίση και η φύση της ασκούμενης οικονομικής, διαρθρωτικής και δημοσιονομικής πολιτικής κατά την τελευταία διετία 2010-2011, έχουν αναδείξει το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και του κόστουςεργασίας με ασυνήθιστη ένταση εξαιτίας της ανατροπής σειράς δεδομένων και πάγιων ρυθμίσεων της αγοράς εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι να διερευνήσει την σημασία του κόστους εργασίας για την ανταγωνιστικότητα τιμής εισάγοντας στον συλλογισμό της και την διερεύνηση των περιθωρίων κέρδους, που συμμετέχουν και αυτά στην διαμόρφωση της τιμής με την οποία τα ελληνικά προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) παρουσιάζονται στην αγορά προκειμένου να ανταγωνιστούν ομοειδή προς αυτά προϊόντα. Η παρούσα εργασία δείχνει ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας (στον βαθμό που αυτή εξαρτάται από τις τιμές) ανάγεται στις ασύμβατες απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά το 2004, σε καθεστώς κοινού νομίσματος (συμμετοχή στην ζώνη του ευρώ). Η ασκούμενη σήμερα πολιτική έρχεται να αναιρέσει, δια της διοικητικής μεθόδου, την ασυμβατότητα αυτή επιβάλλοντας στον κόσμο της εργασίας να υποχωρήσει εγκαταλείποντας θεμελιώδεις κατακτήσεις και αποδεχόμενος την υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου.

Ξεκλειδώνεται η ευρωζώνη αγνότητας



thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου


Θεωρητικά – εντελώς θεωρητικά! – μόνο ένας μπετόβλακας θα πήγαινε να υπογράψει μια συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους, όπως αυτή του Οκτωβρίου, βασισμένη σε στοιχεία καταφανώςάσχετα με κάθε πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τα έγραψε χθες «Το Ποντίκι» σε ένα άκρως κατατοπιστικό ρεπορτάζ βάζοντας σε αντιπαράθεση τα πραγματικά με τα μουσαντένια νούμερα ελλείμματος, ύφεσης κ.λπ.



Υποτίθεται λοιπόν ότι, ως χώρα, υπογράψαμε μια συμφωνία για «κούρεμα» ενός μέρους του χρέους μας με στόχο να περικόψουμε λίγο πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου του, γύρω στα 100 δισ. δηλαδή από τα 360, ώστε με την... ησυχία μας να δανειστούμε ύστερα ακόμη περισσότερα, δηλαδή 130 δισ. βάσει της συμφωνίας.

"Στις πύλες της φωτιάς" (Ελληνική Χαλυβουργία)




To ντοκιμαντέρ για την απεργία των Χαλυβουργών δημιουργήθηκε από την ομάδα "Διακόπτες" στο πλαίσιο της "Συνέλευσης Σωματείων Βάσης, εργατικών ομάδων και συνελεύσεων, άνεργων, εργαζόμενων" και προβλήθηκε στην εκδήλωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στην ΑΣΟΕΕ στις 21 

The Irish squatters taking on empty homes and a bankrupt system



ΠΗΓΗ: Guardian

As Ireland reels from yet another austere budget and a year of economic pain, a group of young activists have begun to take over empty properties spawned by the boomand abandoned by banks and property developers across the country.
The squatters, linked to Ireland's Occupy movement, say they plan a mass occupation of houses and flats owned by the Irish government's "bad bank", National Asset Management Agency (Nama), which took over thousands of properties that speculators handed back after the crash.
Led by a 27-year-old Irish-language speaker and graduate from Galway, the group has already squatted a house on Dublin's northside that was worth €550,000 in the boom but is now put at under €200,000. Since the property has been empty for several years, Liam Mac an Bháird and his friends occupied it in the autumn to highlight homelessness, as well as the way builders and banks were bailed out by the taxpayer.

Ποιες προτεραιότητες, καθήκοντα και φιλοδοξίες για το λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους από τους πολίτες στην Ευρώπη στο καιρό της Τρόικας;



Μερικά χρήσιμα διδάγματα από τις εμπειρίες της καμπάνιας για μια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους, ένα χρόνο μετά τη συγκρότησή της 
Ποιες προτεραιότητες, καθήκοντα και φιλοδοξίες για το λογιστικό έλεγχο από τους πολίτες του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη στο καιρό της Τρόικας; 
του Γιώργου Μητραλιά.
Την ώρα που η ελληνική καμπάνια για το λογιστικό έλεγχο του  δημόσιου χρέους βρίσκει μιμητές σχεδόν παντού στην Ευρώπη,  επιβάλλεται ένας πρώτος απολογισμός της δράσης της για να εξαχθούν διδάγματα χρήσιμα  για όλους. Πράγματι, με δεδομένο ότι αυτή η ελληνική καμπάνια  έκανε τα πρώτα της  βήματα ακριβώς πριν από  ένα χρόνο και ότι ήταν η πρώτη που προχωρούσε σε αυτό το πείραμα που ήταν μέχρι τότε χωρίς κανένα προηγούμενο στον παγκόσμιο Βορρά, είναι παραπάνω από φυσικό  να μας απασχολήσουν   τα επιτεύγματα και τα διλήμματά  της, οι επιτυχίες και τα αδιέξοδά της ώστε να ξεκινήσει, επιτέλους (!), η συζήτηση όχι  πια για το ίδιο το χρέος, αλλά μάλλον για την πολιτική, κοινωνική και κυρίως την κινηματική και χειραφετητική διάσταση  της πάλης για τον  ανεξάρτητο και «από τα κάτω» έλεγχό του.

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής: Καλεί 19 οργανώσεις της Αριστεράς



ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ (13/1/2012)
της Π. Μπίτσικα

Εκκλήσεις συνεργασίας, επιστολές και επαφές κορυφής για κοινή δράση, εκφωνούνται όλο και πιο ηχηρά το τελευταίο διάτσημα, στο χώρο της Αριστεράς, με το βλέμμα και στην εντεινόμενη κοινωνική κρίση αλλά και στις εκλογές. 

Πρόσκληση διαλόγου για τη διαμόρφωση εναλλακτικής αριστερής λύσης απηύθυνε προς 19 οργανώσεις της Αριστεράς το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, στο οποίο πρωτοστατεί ο κ. Αλ. Αλαβάνος.

Με επιστολή του το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής καλεί κόμματα και πολιτικά σχήματα της Αριστεράς να βρεθούν σε ένα κοινό τραπέζι το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2012, για να συζητήσουν τις δυνατότητες σύγκλισης «σε ένα πρόγραμμα κοινής δράσης και πολιτικής συμπαράταξης, με στόχο που να ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο κόσμος της εργασίας».

Οι εξαγωγές της εξαθλίωσης



ΠΗΓΗ: Αριστερό Βήμα
του Π. Σωτήρη
Πλάι στη μονίμως επαναλαμβανόμενη και εκνευριστικά ατεκμηρίωτη προπαγάνδα των τελευταίων μηνών για την υποτιθέμενη καταστροφή που θα έρθει εάν αποχωρήσουμε από το ευρώ και επιλέξουμε τη στάση πληρωμών σε ένα χρέος που είναι εμφανέστατα αδύνατο να αποπληρωθεί, το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να αρθρωθεί μια «αφήγηση» για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Σύμφωνα με αυτή την «αφήγηση» η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα εάν εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και τη νέα Δανειακή Σύμβαση, να μειώσει σημαντικά το κόστος εργασίας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Αυτό θα οδηγήσει σε μια αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και κατά συνέπεια σε ένα νέο «ενάρετο κύκλο» ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο νέος γύρος πιέσεων δεν αφορά δημοσιονομικά μέτρα αλλά τη δραστική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Stratfor: Τι θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης


ΠΗΓΗ: euro2day


Υπάρχουν περίοδοι όπου το διεθνές σύστημα υπόκειται σε ριζοσπαστικές μεταβολές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η τελευταία τέτοια περίοδος ήταν το 1989-1991. Κατά την περίοδο αυτή, κατέρρευσε η Σοβιετική αυτοκρατορία, τελείωσε το «οικονομικό θαύμα» της Ιαπωνίας, υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ που δημιούργησε την σύγχρονη Ευρώπη, η Πλατεία Τιενανμέν καθόρισε την Κίνα ως μια οικονομία της αγοράς που κυριαρχείται από ένα αδιαμφισβήτητο Κομμουνιστικό Κόμμα, κ.ά. Τα θεμελιώδη στοιχεία του διεθνούς συστήματος μεταβλήθηκαν ριζοσπαστικά, αλλάζοντας τους κανόνες για τα επόμενα 20 χρόνια. 

Βρισκόμαστε σε έναν παρόμοιο κύκλο, έναν κύκλο που ξεκίνησε το 2008 και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε πριν από πέντε χρόνια, ενώ ακόμα δεν έχει καθοριστεί η νέα της μορφή. 

Η Κίνα βρίσκεται σε μια δύσκολη κοινωνική και οικονομική φάση, με την παγκόσμια ύφεση να επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της και τα προϊόντα της να καθίστανται όλο και λιγότερο ανταγωνιστικά λόγω του πληθωρισμού. 

Γκανιάν εν μέσω κρίσης τα φροντιστήρια Γερμανικών



ΠΗΓΗ: FT (via Euro2day)
Υπάρχει τουλάχιστον ένας κλάδος που θριαμβεύει εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης: τα φροντιστήρια εκμάθησης γερμανικής γλώσσας!

Ο Günther Schwinn-Zur, ο 61χρονος βετεράνος ο οποίος εργάζεται εδώ και δύο δεκαετίες με το Ινστιτούτο Goethe -που προωθεί τη γερμανική κουλτούρα-, αναφέρει πως η δουλειά του δεν πήγαινε ποτέ τόσο καλά . Η ζήτηση για μαθήματα γερμανικών -στο κέντρο της Φρανκφούρτης όπου ο ίδιος είναι επικεφαλής- αυξήθηκε τον προηγούμενο χρόνο κατά ένα τρίτο. Τα Ινστιτούτα Goethe ανά τη Γερμανία αναφέρουν απότομη αύξηση του αριθμού των μαθητών από την Ελλάδα και την Ισπανία, δύο από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. 

«Η εικόνα της Γερμανίας έχει σαφέστατα βελτιωθεί από τις παγκόσμιες κρίσεις του 2007 και του 2008, γιατί η οικονομία τις ξεπέρασε με ισχυρή ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Schwinn-Zur και συμπλήρωσε: «Τώρα εάν θα συνεχιστεί αυτό, ξέρει κανένας;».