Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το κόλπο γκρόσο της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας



ΠΗΓΗ: Αριστερό Βήμα

Ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ


Κ. Φώλια, κ. Χατζηδάκη, κ. Μπιρμπίλη, κ. Παπακωνσταντίνου, κύριοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας!


Τα 200 εκατ.  €  φέσι των απατεώνων της Energa και της Hellas Power που τους κάνατε αέρα 4 χρόνια τώρα ποιος θα τα πληρώσει;
Όσοι ισχυριζόμαστε ότι το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν προσφέρεται για κερδοσκοπικά παιχνίδια δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμα φορά.
Οι λάτρεις της απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και όσοι αβαντάριζαν τους κρατικοδίαιτους αεριτζήδες που :

Εφοδος του ΣΔΟΕ σε 224 ανταλλακτήρια χρυσού!



ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 25/1

Εφόδους σε 224 ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ τις τελευταίες ημέρες.
Ηδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 70 τέτοιου είδους καταστήματα, όπου εντοπίστηκε σειρά παραβάσεων και οι έρευνες συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι σε ποσοστό περίπου 80% τα ανταλλακτήρια χρυσού που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και τις πόλεις της περιφέρειας, λόγω οικονομικής κρίσης, γίνεται όργιο φορολογικών παρανομιών, λαθρεμπόριο χρυσού, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ ορισμένα φαίνεται να σχετίζονται και με κυκλώματα της νύχτας.

Από το ΣΔΟΕ έχει ζητηθεί η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διακριβωθεί αν κάποια λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι από εγκληματικές επιδρομές σε όλη την Αττική και σ άλλες περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου και οι «μετανοούσες Μαγδαληνές»...


ΠΗΓΗ: Καθημερινή 25/1
Της Ζέζας Ζήκου

Μια υπέροχη ημέρα ήταν και η χθεσινή. Οχι...για όλους εσάς (και για μένα) που υποφέρουμε από τις συνέπειες του Μνημονίου. Ξεκίνησε με τις «μετανοούσες Μαγδαληνές» που αυξάνονται και πληθύνονται... και τελείωνε με τις φήμες ότι «πέφτει» η κυβέρνηση Παπανδρέου που τυγχάνει να έχει πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο. Τέτοιος ξεπεσμός...
Αν δεν αλλάξουμε τα θεμελιώδη, δεν θα ξεφύγουμε ποτέ. Αυτή η ελληνική κρίση που γέννησε το Μνημόνιο έχει επικίνδυνα συμπτώματα. Δυστυχώς, η διαπίστωση της στήλης επαληθεύεται με τον πιο πικρό και επώδυνο τρόπο...
Απλώς τώρα επιβεβαιώνει και την υποκρισία του πολιτικού λόγου. Οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί της νυν και της πρώην κυβέρνησης - Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης και λοιποί... - αυτοεξεφτελίζονται. Αν οι βασικοί διεκδικητές της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται με καθυστέρηση πολλών μηνών τη σημασία και τις συνέπειες του Μνημονίου, τότε είναι κάτι περισσότερο από ανίκανοι και ακατάλληλοι. Θα μου πείτε πως υπάρχουν αρκετοί ακόμη που υπερασπίζονται το Μνημόνιο... Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λοιπόν; Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο που (σχεδόν) κανείς πολίτης δεν πιστεύει κανέναν και τίποτα. Και κανένας δεν ελπίζει σε τίποτα. Ακόμη και οι λεκτικές φούσκες τους είναι περιττές.
Προφανώς κακώς η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο. Και όχι μόνον ότι κακώς μπήκε, αλλά, αφού μπήκε, εξίσου κακώς έκτοτε κυβερνήθηκε και πορεύθηκε εντός του Μνημονίου. Αλλά αυτοί δεν ήξεραν τίποτε... Και ότι δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει. Και «ομολογούν» πως έκαναν λάθη που τώρα τα παραδέχονται από τηλεοράσεως… Αστεία λόγια...

Η μεγάλη θολούρα του ελληνικού PSI



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Σκούρα τα πράγματα σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς η Γερμανία, η Γαλλία και το ΔΝΤ που έχουν ουσιαστικά αναλάβει να διεκπεραιώσουν το μεγάλο … παζάρι ως άμεσα ενδιαφερόμενοι καθώς θα καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του δεύτερου ελληνικού πακέτου, πιέζουν πλέον δραματικά και τις δύο πλευρές, Ελλάδα και πιστωτές. Στόχος τους είναι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των  πιστωτών να μην απαιτήσει άλλα επίσημα κεφάλαια πέρα από τα μέχρι στιγμής συμπεφωνημένα 130 δις ευρώ.
Μια μέρα μετά την αρνητική απόφαση του Eurogroup που απέρριψε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για μεσοσταθμικό επιτόκιο 4% στους νέους ελληνικούς τίτλους, η πλευρά του ιδιωτικού τομέα επανήλθε ζητώντας από την ευρωπαϊκή πλευρά να συνεργαστεί σε μια από κοινού προσπάθεια για μια συμφωνία. «Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να αναγνωρίσουν πόσα πράγματα διακυβεύονται και να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί μια λύση», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Τσαρλς Νταλάρα που διαπραγματεύεται για λογαριασμό των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο κ. Νταλάρα αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για το αν η αντιπροσωπεία των πιστωτών προτίθεται να κατέβει κάτω το επιτόκιο του 4% που, όπως είχε δηλώσει τη Δευτέρα, αποτελούσε την ‘τελευταία προσφορά’. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από την άλλη μεριά,  απάντησαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει επιτόκιο άνω του 3,5%, πράγμα που  απαιτεί την επιβολή ακόμη μεγαλύτερων ζημιών στους πιστωτές.

Ο μύθος του Σίσυφου και ο διαλυμένος θίασος



Του Σταύρου Χριστακόπουλου


Στα σκουπίδια έστειλε τελικά το Eurogroup το κατ' αρχήν σχέδιο για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ζητούν πλέον μείωση 70% της αξίας των ελληνικών ομολόγων και ο Όλι Ρεν απειλεί με ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης – με τη Standard and Poor's να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα, με τη λήξη του PSI, θα καταταγεί στη βαθμίδα της«επιλεκτικής χρεοκοπίας». Φαίνεται πως, εκτός του Χρυσοχοΐδη και της Κατσέλη, ούτε το Eurogroup είχε... διαβάσει το «μνημόνιο».



Αλλιώς, ενδεχομένως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα γνώριζαν πού αυτό θα καταλήξει. Εκτός εάν... αυτό ακριβώς επιθυμούσαν. Αν δηλαδή επεδίωκαν τον πλήρη εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός αποτυπώθηκε χθες στα επίσημα στοιχεία για την πορεία της, τα οποία δείχνουν ότι καταρρέει οδηγώντας μαθηματικά την Ελλάδα στη χρεοκοπία ανεξαρτήτως της κατάληξης του «κουρέματος». Ψύλλοι στ' άχυρα, θα πείτε. Και ίσως να έχετε δίκιο.

Θεμέλια μιας αριστερής προσέγγισης για την κρίση



Πηγή: redNotebook.gr
του Ευκλ. Τσακαλώτου
Στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, ο καπιταλισμός διεκδικούσε, σε σχέση με τη μονοκαλλιέργεια του σοβιετικού μοντέλου, τον τίτλο του πλουραλισμού. Με το νεοφιλελευθερισμό, επέστρεψε στη μονοκαλλιέργεια της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, της υιοθέτησης των τεχνικών του μάνατζμεντ στο δημόσιο τομέα. Τώρα πια εμείς αντιπροσωπεύουμε τον πλουραλισμό
 

Αρχίζω με ένα πολύ παλιό ερώτημα που έχει να κάνει με τη σχέση μεταξύ θεωρίας και πρακτικής στην πολιτική της αριστεράς. Πώς μας βοηθά η θεωρία; Ποιος είναι ο ρόλος των αριστερών διανοούμενων, είτε είναι στο πανεπιστήμιο είτε είναι οργανικοί διανοούμενοι; Είναι η επιστήμη ουδέτερη, μας δίνει δηλαδή ουδέτερες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί: για τον αν είναι ο προστατευτισμός καλύτερος από την παγκοσμιοποίηση, για τον αν είναι καλύτερα να έχεις το δικό σου νόμισμα ή να συμμετέχεις σε ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, για το αν η ανάπτυξη προωθείται καλύτερα από τις ελεύθερες αγορές ή από μια κρατική βιομηχανική πολιτική; (βλ.συζήτηση του Μ. Λεβί με τον Γιώργο Σουβλή στο RNB).

Nomura: Τα έκαναν θάλασσα με Ελλάδα



ΠΗΓΗ: euro2day

Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Nomura Richard Koo εξηγεί ότι η λιτότητα δεν είναι το γιατρικό της παγκόσμιας κρίσης και τονίζει ότι η ελληνική τραγική κατάσταση θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για τον υπόλοιπο κόσμο, πετώντας το «μπαλάκι» στους πολιτικούς και τη Γερμανία. 

“Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί τον περασμένο Οκτώβριο, συγκλόνισε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα. Αναμένω ότι οι δύο πλευρές τελικά θα καταλήξουν σε συμφωνία. 

Παρ 'όλα αυτά, θεωρώ ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε με την ελληνική κρίση χρέους, η οποία είναι ασήμαντη για την ευρύτερη οικονομία, να έχει πλέον εξελιχθεί και να είναι έτοιμο να δώσει ένα σοβαρό σοκ στην παγκόσμια οικονομία. 

Στα 215,1 δισ. ευρώ κατρακύλησε το ΑΕΠ το 2011 - Ύφεση 5,7% - 5,8% δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Στα 215,1 δισ. ευρώ κατρακύκλισε το ΑΕΠ της χώρας το 2011 από 217,7 δισ. ευρώ που εκτιμούσε αρχικά η κυβέρνηση. Η νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ, δηλαδή ο συνολικός πλούτος των αγαθών και των υπηρεσιών της  χώρας, είναι απότοκος της ύφεσης η οποία ήταν δριμύτερη καθ' όλη την διάρκεια του 2011.

Στην εμβάθυνση της ύφεσης συνέβαλαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επώδυνα μέτρα της Τρόικας που έχουν «τσακίσει» τα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολούμενων περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση.     
Κατά τις πληροφορίες, η ύφεση για το 2011 διαμορφώνεται στο 5,7% - 5,8% από 5,5% που ήταν ο τελευταίος αναθεωρημένος στόχος της κυβέρνησης. Μεγαλύτερη από 2,5% θα είναι η επιβράδυνση που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία και το 2012 ,με τις νεότερες εκτιμήσεις να την τοποθετούν κοντά στο 3,5%.  Το χειρότερο από όλα είναι ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος θα συνεχιστεί και το 2013 με το ελληνικό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα σημειώσει περαιτέρω συρρίκνωση κατά 0,5%.            
Πρόκειται για δεδομένα τα οποία απομακρύνουν τον προϋπολογισμό από τον φετινό στόχο για έλλειμμα στα 18,5 δις. ευρώ από 21,7 δισ. ευρώ που διαμορμώθηκε για το 2011. Τα στοιχεία με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 που έδωσε χθες στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ακόμη ότι η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία έφθασε πέρυσι το 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του Μεσοπρόθεμσου. Σε σύγκριση όμως με τον αρχικό στόχο του Μνημονίου η «τρύπα» στα έσοδα είναι πολύ μεγαλύτερη και φθάνει τα 5,6 δισ. ευρώ.