Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αναγκαία η μείωση των στρατιωτικών δαπανών και όχι μισθών και συντάξεων


Πηγή: ΑΥΓΗ
Του ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ*
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, επιβάλλεται να επανεκτιμηθούν τα ποσά που κατευθύνονται σε στρατιωτικές δαπάνες. Αυτό άλλωστε συμβαδίζει και με τη γενικότερη τάση, των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ συνολικά. Φυσικά αυτό οφείλει να συνοδευτεί και με πρωτοβουλίες στον τομέα της διπλωματίας και για όλα αυτά προέχει η πολιτική βούληση για ανασχεδιασμό δράσης τόσο στον αμυντικό τομέα όσο και στον διπλωματικό τομέα.
Η Ελλάδα σπαταλά τεράστιους πόρους στον στρατιωτικό τομέα και οφείλει να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες.
Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει και με βάση πρόσφατα στοιχεία του ΝΑΤΟ, όπως και τα στοιχεία του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Με βάση τα τελευταία στοιχεία του 2009, για το οποίο έχουμε στοιχεία για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, παρατηρούμε τα εξής δεδομένα (σημειώνεται ότι για τις δαπάνες τα στοιχεία υπολείπονται αυτών που δίνει το SIPRI).

Από τις σημερινές διαδηλώσεις στην Ευρώπη (BBC)

Πηγή: ΒΒC

Austerity protests: The view from the street

Thousands of people across Europe have protested against austerity measures being imposed by some EU governments. Trade union members have demonstrated against cuts in wages, jobs and pensions, triggered by the financial crisis.
BBC correspondents have witnessed the marches and gatherings. Here is a round-up of their reports.

Sarah Rainsford, Madrid, Spain

Picketers wave union flags on Madrid's Gran Via boulevard
Spanish protesters are fighting against labour and pension reforms
Spain's trade unions are already claiming this general strike as a success.


They have plastered walls and windows with their stickers and slogans - now they are wandering the streets, calling on other workers to join them.In Madrid, demonstrators were out picketing factories, warehouses and transport depots throughout the night.

Flights, trains and bus services have been disrupted, though a minimum service is still running.
The strikers say the government's austerity measures are hitting the workers hardest. They want a controversial labour reform withdrawn - and pension reform prevented.

Γράμμα από την τρόικα: «Πουλήστε τα πάντα»!



Πηγή: Sofokleous 10
Αυστηρές υποδείξεις από την τρόικα, που βλέπει να καταρρέουν τα… μαθηματικά του μνημονίου, δέχεται πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός σχεδίου μαζικής εκποίησης δημόσιας περιουσίας, κατά προτίμηση σε επενδυτές με «φρέσκα» κεφάλαια από το εξωτερικό, στο όνομα της μείωσης του δημοσίου χρέους, που απειλεί να «καταπιεί» τη χώρα από το 2014 και μετά, όταν θα σταματήσουν οι «ενέσεις» δανεισμού από τους διεθνείς πιστωτές.
Το “S10” ανέδειξε χθες σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα των αδιέξοδων μαθηματικών του μνημονίου: ο λογαριασμός τοκοχρεολυσίων του ογκώδους (150% του ΑΕΠ) χρέους της χώρας θα γίνει το 2014 δυσβάστακτος, προδιαγράφοντας μια ασφαλή πορεία προς τη… χρεοκοπία.

Πρόοδος και αύξηση του ΑΕΠ







πηγή: GREEK RIDER






Ένα από τα μεγαλύτερα παραμύθια όλων των εποχών είναι η οικονομική πρόοδος που αποδεικνύεται με την αύξηση του ΑΕΠ. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην Ινδονησία που τους έκοψαν τα δάση και τους ανάγκασαν να γίνουν εξαθλιωμένοι εργάτες είναι πιο ευτυχισμένοι από ότι ήταν μέσα στη ζούγκλα. Και ας κινδύνευαν στη ζούγκλα να τους τσιμπήσει η μύγα τσε-τσε.

Ούτε πιστεύω ότι οι Ρωμαίοι κυνήγησαν τον Ιησού επειδή φοβόντουσαν την θρησκεία του. Μάλλον τον τρόπο ζωή των Εσσαίων φοβόντουσαν οι οποίοι ζούσαν σε απομονωμένες κοινότητες αποκομμένοι σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παραγωγής και εκμετάλλευσης των Ρωμαίων. 

Η εξουσία θέλει πάντοτε να βάλει τους ανθρώπους να εργάζονται με τον πιο παραγωγικό και καταναγκαστικό τρόπο για να συγκεντρώνει τα μέγιστα ωφελήματα. Αυτή η πρακτική όμως δεν ωφελεί τους ανθρώπους. 

Οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με τον δικό τους τρόπο όταν οργανώνονται σε κοινότητες. Δεν χρειάζονται συνεχή αύξηση των εισοδημάτων των αφεντάδων τους κάθε χρόνο. 

Άγγλος τραπεζίτης: "Φάτε από τις αποταμιεύσεις σας"



Όταν οι τράπεζες άρχισαν να αρπάζουν το ένα "πακέτο σωτηρίας" μετά το άλλο, από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 και μετά, οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν μέτρα εκτύπωσης χρήματος από το πουθενά, ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να καλυφθούν οι [τεράστιες] ζημιές των τραπεζών.

Πχ σε παλιότερο άρθρο της, η "Ημερησία" αναφέρει:

Την Τετάρτη η Fed αιφνιδίασε τις αγορές, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να αγοράσει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου συνολικής αξίας 300 δισ. δολ. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κεντρική τράπεζα θα δανείσει με επιπλέον 300 δισ. δολ. την κυβέρνηση. Και καθώς η κεντρική τράπεζα βρίσκει τα χρήματα που διαθέτει στο τυπογραφείο της, η απόφαση ισοδυναμεί με αύξηση του χρήματος που τυπώνεται κατά 300 δισ. δολ. Το σημαντικό, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι τόσο το ύψος του ποσού όσο η υιοθέτηση της πολιτικής αυτής από τη Fed. Κάτι αντίστοιχο έχουν ήδη πράξει η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας. Στην διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντίθετα, έντονες είναι οι διαφωνίες για την υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής, προοίμιο της οποίας συνήθως είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου σε μηδενικά επίπεδα.»

Επειδή το θέμα με την εκτύπωση χρήματος από το πουθενά το έχουμε ξαναδεί, ας δούμε τι σημαίνει η "μείωση του βασικού επιτοκίου σε μηδενικά επίπεδα", η οποία ως μέτρο έχει επίσης υιοθετηθεί από την τράπεζα της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, της ευρωζώνης, κτλ.

Δύο Ευρώπες αντιμέτωπες


πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
της Ελίζας Παπαδάκη

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση µε το σύνθηµα: «Οχι στη λιτότητα! Προτεραιότητα στην απασχόληση και την ανάπτυξη!», έχει κηρύξει σήµερα η Συνοµοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Αντιπροσωπείες από 30 χώρες αναµένονται στην κεντρική διαδήλωση στις Βρυξέλλες, ποικίλες δράσεις διοργανώνονται από την Ιρλανδία µέχρι την Ελλάδα, από την Εσθονία µέχρι την Πορτογαλία, µε κορυφαία τη γενική απεργία των ισπανών εργαζοµένων. Πόσο µαζικές θα είναι άραγε; Αλλού καλύτερα και αλλού χειρότερα, συνολικά δεν περνάει φάση ακµής το συνδικαλιστικό κίνηµα. 
Πότε άλλοτε όµως δικαιολογούνταν τόσο συντονισµένες διαµαρτυρίες και διεκδικήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου κοντά 25 εκατ. ανέργους καταγράφουν φέτος οι στατιστικές (7 εκατ. περισσότερους σε σύγκριση µε πριν από δύο χρόνια, προτού ξεσπάσει η χρηµατοπιστωτική κρίση); Ο ένας στους τρεις ανέργους πέρυσι είχε µείνει πάνω από δώδεκα µήνες χωρίς δουλειά και η αναλογία χειροτερεύει, εφόσον δεν δηµιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες καταστρέφονται.

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων

Πηγή: ΕΝΕΤ

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι πολλών κλάδων, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης των συνδικάτων. Συλλαλητήριο διοργανώνει η ΓΣΕΕ το απόγευμα (18:00) στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας, που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διοργανώνει σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ΕTUC).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 100.000 διαδηλωτές, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων από όλη την Ευρώπη, αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους των Βρυξελλών, την ίδια στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε. και την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις συστάσεις των Βρυξελλών για δημοσιονομική εξυγίανση.
Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, την ίδια ημέρα, θα υπάρξουν διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Στην Ισπανία θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ




28/9/2010

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, από τις 12:00 έως τις 17:00,
στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου

Στις 18:00 το απόγευμα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας
στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς.

Περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας για πανελλαδική συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο Νομό Πιερίας, από τις 12:00 έως τις 17:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου.
Οι εκπρόσωποι όλων των Επιτροπών είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα οποία μέχρι σήμερα συνοψίζονται στα παρακάτω:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Μηχανοδηγού προς τοπικό Βουλευτή







Κυρία Βουλευτά
Είμαι ο Σελερίδης Τριαντάφυλλος, μηχανοδηγός στον ΟΣΕ
Δεν είχα την τύχη να σας γνωρίσω προσωπικά πριν την εκλογή σας. Τυχαίνει όμως να είμαι φίλος του Α. Κ.. Χάριν λοιπόν του Α. σας τιμήσαμε με την ψήφο μας εγώ και η οικογένεια μου, χωρίς καμία απολύτως ιδιοτέλεια η προσμονή κάποιου οφέλους. Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν γνωρίζω καν που είναι το γραφείο σας η κάποιο τηλέφωνο σας. Βρήκα το email σας...

από το βιογραφικό σας στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη γνωριμία μαζί σας ήταν προ μηνών, σε μια περιοδεία σας στα πλαίσια της επαφής σας με τους ψηφοφόρους σας σε ένα καφενείο του Διδ/χου. Εκεί σας εξέθεσα κάποιες σκέψεις και ανησυχίες για τον ΟΣΕ. Κρατήσατε το τηλέφωνο μου και υποσχεθήκατε να μου τηλεφωνήσετε γιατί σας ενδιέφερε σοβαρά το θέμα. Βέβαια το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ. Δικαιολογημένα άλλωστε αφού σαν νέα στο κοινοβούλιο είχατε πολλά πιο σοβαρά πράγματα να κάνετε, όπως π.χ. να διαβάσετε, να κατανοήσετε πλήρως και να ψηφίσετε ένα μνημόνιο.