Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ο άλλος αποπληθωρισμός



Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/05/2010
Πηγή: Αυγή

Του Ηλία Ιωακείμογλου*

Η λογική των αποφάσεων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση στα πλαίσια ενεργοποίησης του μηχανισμού "διάσωσης" της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται, πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής, στην ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών μέσω μιας διαδικασίας που πολλοί αποκαλούν "εσωτερική υποτίμηση" ή "ανταγωνιστικό αποπληθωρισμό". Πρόκειται για μια σωρευτική διαδικασία διαδοχικών κύκλων μείωσης των μισθών και των τιμών, που οδηγούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, στην αύξηση των καθαρών εξαγωγών και μέσω αυτών στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών. 

Η έναρξη της διαδικασίας αυτής είναι η ύφεση της οικονομίας και η άνοδος της ανεργίας προκειμένου να υποχωρήσουν οι μισθοί, με τη βοήθεια και των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές εργασίας, όπως η διευκόλυνση των απολύσεων, η μείωση της αποζημίωσης της απόλυσης, η αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων και όλες οι θεσμικές προϋποθέσεις για τη μετατροπή του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζόμενων προς όφελος των πρώτων. Η άνοδος του ποσοστού ανεργίας που επιδιώκεται έτσι αναμένεται να μειώσει τους μισθούς και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Υποθέτοντας ότι εν συνεχεία οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν σταθερά τα περιθώρια κέρδους τους, οι τιμές θα μειωθούν και αυτές ακολουθώντας τη μείωση των μισθών. Έτσι, θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, θα αυξηθούν οι καθαρές εξαγωγές και συνακόλουθα η ζήτηση.

Υπάρχει εναλλακτική λύση


Ζούμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ιστορική κατάσταση. Κρίσιμη, γιατί είτε θα οδηγήσει στην εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό της χώρας και του λαού είτε θα ακυρωθεί μέσα από μαζικούς, πολύπλευρους και ανυποχώρητους αγώνες.
Το αμετάφραστο κείμενο, που στις 5/5/2010 έγινε νόμος από μια κυβέρνηση που βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας, δεν επικυρώνει μια απλή επιτήρηση και κατοχή από τα αρπακτικά του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Δεν πρόκειται απλώς για κάποια αντιλαϊκά μέτρα. Πρόκειται για την κήρυξη ενός άγριου κοινωνικού πολέμου, για το τέλος μιας εποχής 35 και πλέον χρόνων, για την επιστροφή στην Ελλάδα της μετανάστευσης, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της βάρβαρης βίας και της καταστολής.

Ο κοινωνικός πόλεμος έχει στόχο τους εργαζόμενους, την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα. Στο κέντρο του στόχου βρίσκεται ο ανθός, η ελπίδα της κοινωνίας, η νεολαία. Δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει πρόοδος, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια για τη νέα γενιά.
Τέλος εποχής ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, της όποιας εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας, που εκφωνήθηκε και στην ιδρυτική του ΠΑΣΟΚ.
Εγκυμονείται μια νέα κατάσταση, όχι κατ' ανάγκην θετική. Παρακολουθούμε μια μαζική αμφισβήτηση ιδεών, αξιών, κατεστημένης γλώσσας, πολιτικής εκπροσώπησης.
Είναι θυμός, αγανάκτηση, αντίσταση. Σίγουρα πρόκειται για τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για μια υπόκωφη σήμερα, πιο φανερή αύριο, μάχη ανάμεσα στο παλιό και το νέο σε όλα τα επίπεδα, μια μάχη που θα κρίνει νικητές και νικημένους, που θα κρίνει την κοινωνική απελευθέρωση και προκοπή.

Ρουμανία: Μαζικό "όχι" στη λιτότητα



    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/05/2010
    Πηγή: Αυγή

    Τρίκκας Μιχάλης
    Τουλάχιστον 60.000 άτομα από όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών και από όλη τη Ρουμανία συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Βικτοριέι του Βουκουρεστίου για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας που έχει εξαγγείλει η ρουμανική κυβέρνηση. Διαδηλωτές απ’ όλη τη χώρα, ιατρικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, συνοριοφύλακες, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και στα ταχυδρομεία, μεταλλωρύχοι, εργαζόμενοι στις σιδηροδρομικές, τις αεροπορικές μεταφορές και τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, συνταξιούχοι και φοιτητές πήγαν στο Βουκουρέστι για να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο, το οποίο, σύμφωνα με παρατηρητές, ήταν το μεγαλύτερο από την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989.
    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργατικών συνδικάτων, στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχαν περίπου 60.000 πολίτες. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση κατά 25% στους μισθούς στον δημόσιο τομέα, περικοπές της τάξης του 15% στις συντάξεις, μείωση κατά 15% των επιδομάτων ανεργίας, «ψαλίδισμα» των οικογενειακών επιδομάτων και μείωση στους μισθούς των εργαζόμενων σε κρατικές εταιρείες. Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η Ομοσπονδία Δημοσιογράφων της Ρουμανίας MediaSind ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συμμετέχουν στη διαμαρτυρία επειδή θεωρούν ότι θυσιάζονται τα δικαιώματα των μελών των εργατικών συνδικάτων παράνομα και ότι παραβιάζονται το σύνταγμα, ο εργατικός κώδικας, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι εσωτερικοί και διεθνείς κανονισμοί εργασίας.

    ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΄΄ΣΤΗΡΙΞΗΣ''ΤΗς ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ



    Η βαθειά κρίση στην οποία οδήγησε την παγκόσμια οικονομία η νεοφιλελεύθερη στρατηγική οφείλεται σε δύο σοβαρές επιλογές. Στη συνεχή αφενός αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των μισθωτών και των λαϊκών τάξεων, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και του πλούτου των ανώτερων τάξεων, και με αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργού ζήτησης. Στην επίσης συνεχή αύξηση του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους της οικονομίας με στόχο την αντιστάθμιση με αυτό τον τρόπο της στασιμότητας ή μείωσης της ζήτησης από την πλευρά της πραγματικής οικονομίας.

    Η κυρίαρχη σήμερα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης, η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τελικά η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι αυτή που υποστηρίζει την εξασφάλιση πάση θυσία ακόμα και της εκβιαστικής κερδοφορίας του τραπεζικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου, διαμέσου και πάλι της αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος των μισθωτών, των κατώτερων εισοδημάτων, ειδικότερα των νέων, και φυσικά των ανέργων.