Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Μυστικό σχέδιο αναδιάρθρωσηςΠηγή: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ
Πυρ και μανία κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι παρασκηνιακά ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί από τη στιγμή που η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, του μετέφερε την περασμένη εβδομάδα την εκτίμηση, συνοδευόμενη υποτίθεται και από σχετικές πληροφορίες, ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση για την κατάρτιση σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Οι Γάλλοι φοβούνται -και δικαίως- ότι αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών Αθήνας - Βερολίνου (στον βαθμό που όντως διεξάγονται, οφείλουμε να διατηρήσουμε επιφυλάξεις εμείς παρόλο που γαλλικές πηγές διοχετεύουν την πληροφορία με κατηγορηματικό τρόπο) θα είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και των γερμανικών τραπεζών εις βάρος φυσικά των υπολοίπων και πρωτίστως των Γάλλων, που είναι αρκετά εκτεθειμένοι αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Αναδιάρθρωση: Αλήθειες, ψέματα και συνέπειεςΠΗΓΗ: euro2day (FT)
Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από τότε όπου η Ελλάδα έλαβε το πακέτο στήριξης, οι φόβοι για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους εντείνονται. Στη Λατινική Αμερική, τη δεκαετία του 1980, πέρασαν 7 χρόνια από τις πρώτες συζητήσεις περί αμερικανικής κρίσης μέχρις ότου γίνει το πρώτο κύμα αναδιαρθρώσεων. Μήπως η Ευρώπη κινηθεί πολύ ταχύτερα; 

Οι πρόσφατες κινήσεις των αγορών δείχνουν κάποιον βαθμό υστερίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι αποδόσεις των 3ετών ελληνικών ομολόγων τη Δευτέρα ξεπέρασαν το 20%, καταγράφοντας ημερήσια άνοδο περισσότερη από 1%, ενώ έχουν τριπλασιαστεί από τα επίπεδα του Οκτωβρίου.

"Η αγορά σαφέστατα σκέφτεται ότι το θέμα είναι πότε και όχι εάν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", δηλώνει ο κ. Don Smith, οικονομικός αναλυτής της Icap. 

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ!


ΠΗΓΗ: ISKRA
ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ –ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ- ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!
Η ‘’αναδιάρθρωση ‘’ του ελληνικού χρέους κάποτε ήταν μια περιθωριακή θέση στην τρέχουσα φιλολογία !
Σήμερα η αναδιάρθρωση είναι όχι απλώς στην ημερήσια διάταξη αλλά αναγνωρίζεται ως ‘’μοιραία’’ , άμεση και ‘’αναπόφευκτη’’ εξέλιξη.
Τι είναι η αναδιάρθρωση χρέους;
Ως αναδιάρθρωση μπορούμε να χαρακτηρίσουμε οποιαδήποτε νέα ρύθμιση της αποπληρωμής ενός χρέους με όρους ευνοϊκότερους για το δανειστή σε σχέση με την αρχική συμφωνία.
Είναι προφανές ότι μία αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να προσλάβει και έχει προσλάβει κατά καιρούς , ποικίλες μορφές .
Η συζητούμενη για την Ελλάδα αναδιάρθρωση προτείνεται με πολλές παραλλαγές και περιλαμβάνει : τηνεπιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους η τη μείωση των επιτοκίων η το ‘’κούρεμα’’ (μείωση) του χρέους κατά ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από 15-30% !