Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Λιτότητα ή Αθέτηση Πληρωμών;


Πηγή: "Επίκαιρα" 16-22/9
Άπλετο φως στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη και τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η οικονομική της πολιτική ρίχνει η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Research on Money and Finance, με έδρα το Λονδίνο, που παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα. Η έκθεση, με τίτλο «Η ευρωζώνη μεταξύ λιτότητας και αθέτησης πληρωμών», συντάχθηκε από πολυπληθή ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Κώστα Λαπαβίτσα.

Η γλώσσα της Κρίσης







Κώστας Μιχαλάκης

Φιλόλογος, μέλος της Αγωνιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Μαγνησίας
Τι σχέση μπορεί να έχει η οικονομική κρίση με τη γλώσσα; Κι όμως, υπηρετώντας την επιστήμη της φιλολογίας προσπαθώ κάθε καλοκαίρι (ναι τότε που μας κατηγορούν πως καθόμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί) να βρω καινούργιους τρόπους και οικεία παραδείγματα για να διδάξω συντακτικά φαινόμενα. Συλλέγοντας λοιπόν παραδείγματα, ταυτόχρονα άκουγα ειδήσεις, δηλώσεις κτλ. Θαυμάστε μερικές:
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση»
«Δεν υπάρχει σάλιο»
«Τα ταμεία άδειασαν»
«Eπικρατεί ύφεση»
«H σχολική χρονιά θα είναι δύσκολη» (αυτό το τελευταίο είναι δήλωση της προϊσταμένης μου, κ. Διαμαντοπούλου).
Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι δηλώσεις που τυχαία σας αναφέρω, καθώς μπορείτε να συλλέξετε άλλες τόσες;

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας στην Πράγα



Πηγή: ΕΝΕΤ
Χιλιάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί και μέλη εργατικών σωματείων διαδήλωσαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα κυβερνητικά μέτρα περικοπής των μισθών τους.

Τα σωματεία δήλωσαν ότι αποδέχονται το πάγωμα των αμοιβών τους αλλά όχι και τη μείωση κατά 10% των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι συνδικαλιστές της αστυνομίας υποστηρίζουν ότι οι περικοπές στους μισθούς τους θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών της χώρας.

Οι περικοπές είναι μέρος των αυστηρών μέτρων που σχεδιάζει να πάρει ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πετρ Νέκας ώστε να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τον προϋπολογισμό της Τσεχίας.
Τα συνδικάτα προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ο πλούτος της συμφοράς



πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
του Αντώνη Καρακούση

Το ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση βαθιά δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία. Το κράτος δίνει μάχη επιβίωσης, ο ιδιωτικός τομέας παλεύει με νύχια και με δόντια και η κοινωνία αγωνιά για τις δουλειές που χάνονται, για τα εισοδήματα που δεν φθάνουν, για το άδηλο μέλλον και κυρίως για τα παιδιά που σκοτώνουν τον χρόνο τους εδώ και εκεί. Αν επιχειρήσει κανείς να ακτινογραφήσει τις κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας θα κατανοήσει σχεδόν αυτόματα ότι η λύση δεν μπορεί παρά να προέλθει από την κινητοποίηση και τη συμμετοχή μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού σε μια καινούργια προσπάθεια ανόρθωσης. Η οποία προφανώς δεν μπορεί να αναληφθεί από την επιχειρηματική τάξη της χώρας. 



Δυστυχώς η κατέχουσα τον πλούτο επιχειρηματική τάξη απέδειξε με τη στάση της ότι δεν πιστεύει στη χώρα, ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τον τόπο, ότι το μόνο που τη νοιάζει είναι πώς να εξασφαλίσει τα κατακτηθέντα στα χρόνια της ευφορίας υπερκέρδη.




Πωλήσεις κρατικοτεμαχίων




Πηγή: Techie Chan

Το νέο ματζούνι της κυβέρνησης για να γλυτώσουμε από την κρίση, είναι η πώληση κρατικής περιουσίας η οποία αξίζει λέει 300 δις ευρώ. Φυσικά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας πει τι ακριβώς αξίζει 300 δις ευρώ, οπότε -και μέχρι κάποιος να μας εξηγήσει- θα δεχθούμε πως η αξιοπιστία του αριθμού είναι ίδια με αυτήν της 13,2% αύξηση του ΑΕΠ από τον ΙΟΒΕ. Με λίγα λόγια μπαρούφες.
Κι αυτό είναι το τρυκ της κυβέρνησης. Λέει ένα μεγάλο νούμερο στον αέρα και μετά προβαίνει στην πώληση “μικρών τεμαχίων” αξίας 10δις, άρα σιγά τα λάχανα. Κι όποιος αντιδράσει, θα πέσει στη μαρμάγκα της κοστολόγηση των νερών της λίμνης Βιστονίδας. Πιάστο αυγό και κούρεφτο.

Η πτώχευση της πολιτικής...



Πηγή: Ποντίκι
Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Εθνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 270 δισ. ευρώ (τόσα τα υπολογίζει) έβγαλε στο σφυρί αυτοπροσώπως ο... πρωθυπουργός (!) επισκεπτόμενος τον ναό του αεριτζίδικου χρήματος στην καρδιά της ισχυρότερης χώρας του κόσμου: τη Γουόλ Στριτ. Τόσο είναι το δημόσιο χρέος, λέει ψευδώς ο ίδιος, συνεπώς για να ρεφάρουμε ξεπουλάμε τα πάντα. Όχι τα ασημικά, όπως λέγαμε παλαιότερα, αλλά το ίδιο το σπίτι.

Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση ενεργοποίησε τη – γνωστή από χούντες και τριτοκοσμικές Μπανανίες – διαδικασία του fast track. Ώστε να μην ορθώνονται αχρείαστα νομικά, περιβαλλοντικά και άλλα εμπόδια. Δημόσια γη, διαχείριση υδάτων, περιοχές για τουριστική αξιοποίηση, ενέργεια (πράσινη ή όχι), υποδομές, μεταφορές και Κύριος οίδε τι άλλο θα πάρουν τον δρόμο προς πώληση ή εκμετάλλευση.

Οι τόκοι της οργής

πηγή: ΔΡΟΜΟΣ.

Του Δημήτρη Α. Σεβαστάκη

Τι απέγινε η λαϊκή οργή; Ξοδεύτηκε ολόκληρη τον Δεκέμβρη του ’08, ή σπαταλήθηκε σε διαρκείς και πυκνοχτισμένες διεκδικήσεις; Η αγωνιστικότητα είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να το κρατάς καλά φυλαγμένο στο στρώμα; Που δεν το ξοδεύεις για να το έχεις στην ανάγκη; Τοκίζεται η οργή ή σπαταλιέται; Και η οργή είναι ο μόνος τρόπος αντίρρησης, η μόνη αποτελεσματική αντι-πολιτική απέναντι στη μνημόνια διεθνή λοβιτούρα;
Η συντριπτική αλλαγή της καθημερινής οικονομίας, κυρίως όμως η πολιτιστική ματαίωση του καταναλωτικού ιδανικού, γιατί αντιμετωπίζεται με τέτοια υπομονή απ’ το λαό; Με τόση στωικότητα; Και είναι ελάττωμα ή πολιτικό προτέρημα η υπομονή; Η βουβαμάρα, η μικρογκρίνια, η εκτονωτική αποκέντρωση της βίας, είναι μορφές υπομονής; Ή το άλλο πρόσωπο της επερχόμενης έκρηξης;
Ο λαός, τώρα που του κλείνουν το δρόμο, που του μπαζώνουν με μια πηχτή και τσιμεντένια πολιτική, κάθε προσδοκία, κοιμάται.