Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Αποστολή στην Αργεντινή, Δεκέμβρης 2002, Η κοινωνική γενοκτονία του ΔΝΤ

Πηγή: Λεωνίδας Βατικιώτης 

http://leonidasvatikiotis.wordpress.com/2010/05/13/αποστολή-στην-αργεντινή-δεκέμβρης-2002-η/

Η κατάρρευση του υποδείγματος!

Αργεντινή, γη μεταναστών. Φαρ Ουέστ του Νότου όπου έρχονταν να κάνουν την τύχη τους κύματα χωρικών και προλετάριων Ισπανών και Ιταλών. Το Μπουένος Άιρες είναι ένα φάντασμα τάξεως και ισχύος του κατά φαντασία Λατίνου. Η πόλη με τους αλφαδιασμένους δρόμους της και τα μεγάλα της πάρκα ονειρεύεται ένα κομψό πολιτισμό αγγλοσαξονικής φινέτσας, όπου ο νόμος κυριαρχεί πάνω στα πάθη. Πίσω ωστόσο από αυτή τη βιτρίνα της κοσμιότητας μαίνεται η βία και το πάθος, που έχουν σημαδέψει την ιστορία της χώρας… Ένα ατελείωτο ταγκό αγάπης και μίσους… Ακόμη μια φορά η Αργεντινή εξάπτει τους πιο βαθιούς της δαίμονες…Τι θα ξεπηδήσει άραγε απ’ αυτό το νέο χάος του αίματος, της εξαθλίωσης, της λύσσας για ισχύ και του επιχειρηματικού πνεύματος;
Εντουάρντο Γκαλεάνο, Οι Ανοιχτές Φλέβες της Λατινικής Αμερικής

Η πιο σύγχρονη κοινωνική εξέγερση! Το μοναδικό παράδειγμα της μεταπολεμικής ιστορίας, όπου σε μία ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα τίθεται ζήτημα της εξουσίας. Το πιο εκρηκτικό μίγμα μίσους απέναντι σε ένα κοινωνικό σύστημα που σαπίζει, έχοντας κλείσει τον ιστορικό του κύκλο, και αγάπης ταυτόχρονα για μια νέα κοινωνία χωρίς οικονομική εκμετάλλευση, χωρίς πολιτική και κοινωνική καταπίεση, όπου τα παιδιά δεν θα πεθαίνουν από την ασιτία.

Μπαρόζο: Αν δε μπορέσουμε να σας πείσουμε "με το καλό" να γυρίσουμε στο μεσαίωνα, θα σας πείσουμε "με το άγριο" (Δικτατορία)



 by ciaoant1 


Και τι γίνεται αν ο λαός δεν πείθεται να γυρίσει πίσω στο μεσαίωνα? Ο Μπαρόζο το λέει "φόρα παρτίδα": Αν δε δεχτείτε την επιστροφή στο μεσάιωνα, τότε ή θα έχουμε επαναστάσεις, ή δικτατορίες, καθώς αν η άρχουσα τάξη δε μπορεί να επιβληθεί "με το καλό", προσπαθεί να επιβληθεί "με το άγριο"...

Έτσι, όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της Daily Mail, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι δύσκολα θα διατηρηθεί η [αστική] δημοκρατία, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, διότι ο λαός δε δέχεται τα μέτρα που προσπαθεί να του επιβάλλει η άρχουσα τάξη.

Έτσι...ο Μπαρόζο "φωτογραφίζει" την εικόνα ενός μέλλοντος με απιστροφή δικτατορίων, που βέβαια δεν τις πολυθέλουν (λόγω βεβαρυμένου ιστορικού), αλλά μπροστά το φάσμα του να χάσουν εντελώς την εξουσία που τώρα απολαμβάνουν από μια λαική επανάσταση, ο Μπαρόζο και ο κάθε Μπαρόζο θα τους "ανοίξουν το δρόμο".

Και αυτό μάλιστα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές ακόμα χώρες, ειδικά όσες έχουν έντονα ελλείμματα, και αυτό, όπως ο Μπαρόζο μας λέει, θα μπορούσε προφανώς να οδηγήσει και σε διάλυση ολόκληρης της ΕΕ όπως την ξέρουμε σήμερα, είτε προς μια φιλολαική, είτε προς μια ακόμα πιο αντιλαική (ακροδεξιά) κατεύθυνση.

Απέναντι σε όλα αυτά βέβαια, θεωρούμε πως η απάντηση της αριστεράς για στάση πληρωμών είναι επιβεβλημένο να παλευτεί με όλες μας τις δυνάμεις, πετυχαίνοντας έτσι ένα σοβαρό πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, και ουσιαστικά διαλύοντας έτδι και την ευρωζώνη ολόκληρη.

E. P. Thompson, Κ. Κούνεβα, νεόπτωχοι: οι δρόμοι της ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας


Πηγή: k2



Ένα από τα βασικά στοιχεία που μου φαίνονται τουλάχιστον ανεπαρκή, απλοϊκά και τελικά επικίνδυνα στον λόγο ενός μέρους της Αριστεράς που διεκδικεί την κομμουνιστική "ορθοδοξία" είναι η ιδέα ότι σε όσο πιο δεινή - οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά - θέση βρίσκονται οι εργαζόμενες μάζες, τόσο πιο πιθανό είναι να επαναστατήσουν. Πρόκειται για μια θέση που προκύπτει από τον οικονομισμό, σοβαρή στρέβλωση του κομμουνισμού. Η ιδέα είναι απλή: ένας εργαζόμενος που κουτσά-στραβά τα βγάζει πέρα, που έχει κάποιες - έστω λίγες - κοινωνικές παροχές, δεν θα επαναστατήσει ∙ κάποιος που δεν έχει καλά-καλά να φάει, δεν έχει άλλη επιλογή από την επανάσταση. Μηχανιστική αντίληψη, που επιπλέον δεν φαίνεται να έχει και σε μεγάλη υπόληψη τον άνθρωπο ως πολιτικό υποκείμενο: θεωρείται ότιεπαναστατεί μόνο και μόνο επειδή δεν έχει άλλη επιλογή, όχι γιατί έχει συνειδητά επιλέξει την επανάσταση κι έναν συγκεκριμένο πολιτικό δρόμο. Αν τέτοιου είδους επαναστάτες κάνουν την επανάσταση, μαύρα μας και καμένα μας: και να πάρουν την εξουσία δεν θα ξέρουν τι να την κάνουν και απλώς θα επιτρέψουν τον σφετερισμό της από μια ομάδα...


Zάχαρη απο το Κίνημα των Χωρίς Γη (ΜST) στην Ελλάδα!


αναδημοσίευση απο το ΔΡOΜΟ

13/5/2010

Μια νέα ζάχαρη βρίσκεται εδώ και μέρες στα ράφια του συνεταιρισμού για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο «ο Σπόρος». Είναι η ζάχαρη Quilombo* που προέρχεται από το βραζιλιάνικο Κίνημα των Χωρίς Γη (MST), ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά και κοινωνικά κινήματα στον κόσμο.

Το MST έχει τρία εκατομμύρια μέλη και από το 1984 αγωνίζεται να αλλάξει τις άνισες κοινωνικές και οικονομικές δομές της Βραζιλίας, μιας χώρας με τεράστια συγκέντρωση γης και πλούτου (το 1% του πληθυσμού κατέχει το μισό της καλλιεργήσιμης γης τη στιγμή που το 60% των αγροτικών εκτάσεων παραμένει ακαλλιέργητο και 4,5 εκατομμύρια οικογένειες δεν έχουν γη).

Το MST εφαρμόζει το γνωστό σύνθημα «κατάληψη, αντίσταση, παραγωγή» και επιβάλλει στην πράξη την πολυπόθητη αγροτική μεταρρύθμιση: μέλη του καταλαμβάνουν ακαλλιέργητες εκτάσεις (στηριζόμενα σε άρθρο του Συντάγματος που ορίζει ότι αγροκτήματα που δεν αξιοποιούνται παραγωγικά θα πρέπει να απαλλοτριώνονται) και μέσα από νομική και πολιτική πίεση, πορείες, μπλόκα δρόμων κ.ά., διεκδικούν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους.

"Πουλήστε τα αληθινά ασημικά" της Ελλάδας



Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από την πώληση μεριδίων του Δημοσίου σε εταιρίες εντός των επόμενων τριών ετών, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους όρους που έχουν θέσει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του δανείου που έχει λάβει η χώρα. 

Όμως, αντί να πουλήσει τα «διαμάντια του στέμματος», ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων για αγορά μεριδίων σε προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις. 

Αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι κατανοητή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ρεαλιστική.Ποιος, άραγε, ο οποίος είναι λογικός θα «τρέξει» να αγοράσει το 49% των ελληνικών σιδηροδρόμων; Μπορεί να είναι «γραφικοί», αλλά έχουν ζημίες 1 δισ. ευρώ ετησίως και είναι φορτωμένοι με χρέη ύψους 10 δισ. ευρώ. 

Εκδήλωση -συζήτηση με τον John Holloway στο Resistance Festival



Την Κυριακή 20 Ιουνίου στο Resistance Festival (Γεωπονική) θα είναι κεντρικός προσκεκλημένος ο John Holloway, ένας από τους γνωστότερους σύγχρονους διανοητές και συγγραφείς, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Πουέμπλα στο Μεξικό. 
Ο John Holloway είναι ευρύτατα γνωστός για την άποψή του «Ας αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να καταλάβουμε την εξουσία». «Να προχωρήσουμε ρωτώντας», προτείνει ο Holloway, υιοθετώντας το σύνθημα του ζαπατίστικου κινήματος στο οποίο έχει αναφορά και επιρροή. Και ανεξαρτήτως διαφορετικών σημείων εκκίνησης, ο Holloway συνεισφέρει σημαντικά στη σύγχρονη προβληματική του αντικαπιταλιστικού κινήματος.







ANAΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ


17/6/2010

Ριζικές ανατροπές στα εργασιακά επέρχονται με το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, με σημαντικότερη εκείνην που αφορά τις αποζημιώσεις απόλυσης, οι οποίες μειώνονται κατά πολύ εμμέσως με τον δραστικό περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης.
Οπως προκύπτει από τις αλλαγές που εμπεριέχονται στο ΠΔ που προωθεί προς έκδοση ο κ. Λοβέρδος, οι μειώσεις στην αποζημίωση απολύσεως ως μέσος όρος αγγίζουν το 50%.


Μέχρι τώρα με βάση τη νομοθεσία ο εργοδότης μπορούσε αντί να απολύσει έναν εργαζόμενό του να τον προειδοποιήσει ότι επίκειται η απόλυσή του. Με αυτόν τον τρόπο η αποζημίωσή του μειωνόταν στο μισό. Ωστόσο, αυτό που καθιστούσε απαγορευτική τη διάταξη για τους εργοδότες είναι το διάστημα της προειδοποίησης, αφού ισούταν με τους μήνες που δίνονταν ως ποσό αποζημίωσης.

Δεν μας τα λέτε καλά... Καθόλου καλά!


Πηγή: euro2day
Εκήβολος (Μ. Γελαντάλις)

Την έκπληξή της εξέφρασε η ελληνική πολιτική ηγεσία στην απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει κατά τέσσερις(!) κλίμακες την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. 

Η αλήθεια είναι πως πράγματι στο κυβερνητικό στρατόπεδο πολλοί αιφνιδιάστηκαν και αρκετοί… πιάστηκαν στον ύπνο. Μάλιστα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου βλέπουν πίσω από τους… πυροβολισμούς της Moody's ακόμη μία προσπάθεια των οίκων αξιολόγησης να «χειραγωγήσουν» την ελληνική οικονομία και μέσω αυτής -ως… δούρειου ίππου- την ευρωζώνη.

Γνωστό το έργο, έχει «ανέβει» από Βρυξέλλες μέχρι Αθήνα πολλές φορές φέτος. 

Ως εδώ καλά, καθώς έκπληκτοι(!) δηλώνουν και οι κοινοτικοί εταίροι, «ατυχή, περίεργη και ανέντιμη» χαρακτηρίζουν ο επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Τρισέ τη «γνωμάτευση» της Moody's. 

Δύο αναλυτές, δύο ώρες, πέντε ψήφοι και η ελληνική κρίση


Πηγή: sofokleous10
Πάνος Παναγιώτου - διευθυντής ΕΚΤΑ, 3FVIP.com

H πρακτική της βαθμολογίας των ομολόγων ολόκληρων κρατών από τρεις και μόνο ιδιωτικές εταιρίες αποτελεί μοναδικό φαινόμενο συγκεντρωτισμού και απολυταρχισμού στο μοντέρνο οικονομικό σύστημα αφού σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ιδιώτες και εταιρίες είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση του ρίσκου που απορρέει από οποιαδήποτε επενδυτική τους επιλογή.
Καθώς υπάρχει ειδική νομοθεσία που απαγορεύει στα μεγάλα επενδυτικά ταμεία και σχήματα την κατοχή ομολόγων κρατών με μη επενδυτική βαθμολογία, η απόφαση των εταιριών πιστοληπτικής αξιολόγησης για υποβάθμιση των ομολόγων μίας χώρας σε ‘junk’ ('σκουπίδια' – και μόνο η ονομασία είναι άκρως προσβλητική για ένα κράτος και τον λαό του), συνεπάγεται και την υποχρεωτική απόφαση πώλησης των ομολόγων αυτών από όλα τα μεγάλα επενδυτικά σχήματα ανά τον κόσμο. Έτσι οι εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης μετατρέπονται έμμεσα από ανεξάρτητοι αναλυτές σε επενδυτικούς συμβούλους αλλά και διαχειριστές των κρατικών ομολόγων όλου του κόσμου, δύναμη η οποία είναι ασύλλυπτη.