Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Τα πανεπιστήμια φλέγονται !


Πηγή: Alfavita
των Χρήστου Κάτσικα – Κώστα Θεριανού

Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο των Χρήστου Κάτσικα και Κώστα Θεριανού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη για τις επιχειρούμενες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.


Τι συμβαίνει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια; Ποιες αλλαγές προωθούνται και ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι των παρεμβάσεων; Ποια μορφή παίρνει η αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης» και ποια η σχέση της με την αγορά «υπηρεσιών εκπαίδευσης»;
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί εργαλείο για την κατανόηση των αλλαγών που συντελούνται στη δομή της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και μεταλλάσσουν τον ακαδημαϊκό και δημόσιο χαρακτήρα των ιδρυμάτων της. 

Περί βίας...


thumb
Πηγή; Το Ποντίκι
Του Δημήτρη Μυ
Αν και δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα, ας αναφωνήσουμε: είμαστε όλοι (οι δημοκρατικά τοποθετημένοι πολίτες της χώρας) κατά της βίας, η οποία δεν έχει θέση σε μια κοινωνία δημοκρατικών θεσμών.
Υπό αυτήν την έννοια, υποτάσσουμε – για χάρη των θεσμών, της ιδεολογίας και της ψυχοσύνθεσής μας – τη μεγάλη ενδόμυχη ικανοποίηση που προκαλεί το γεγονός ότι οι... πορφυρογέννητοι του πολιτικού μας συστήματος δεν τολμούν πια να πάνε ούτε στο απέναντι περίπτερο ασυνόδευτοι. Μέχρι πoιο σημείο όμως και έως πότε μπορεί να γίνει ανεκτή η βία που εκπορεύεται από το σύστημα εξουσίας; Και δεν μιλάμε μόνο για τη βίαιη και χημική αποκατάσταση της τάξης από τις ένστολες και άλλου τύπου ομάδες καταστολής...

Eκτροπή απο την δημοκρατία διαπράττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές κι όχι ο κόσμος που τους κράζει και τους προπηλακίζει


Τις τελευταίες μέρες όλα τα κόμματα σπεύδουν να καταδικάσουν τον κόσμο που αποδοκιμάζει και προπηλακίζει τους βουλευτές που ψήφισαν το Μνημόνιο 2 και το Μεσοπρόθεσμο, δηλώνοντας πως αυτές οι εκδηλώσεις συνιστούν εκτροπή απο την δημοκρατία. Μα για σταθείτε ρε παιδιά. Όταν μια κυβέρνηση έχει εκλεγεί με ένα πρόγραμμα, κι εφαρμόζει ακριβώς αντίθετο πρόγραμμα, που ουδέποτε έλαβε την λαϊκή έγκριση, αυτό δεν είναι εκτροπή απο την δημοκρατία; Κι αν ακόμα αυτή η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε συνθήκες που δεν είχε προβλέψει, γιατί δεν υπέβαλε αυτό το νέο, έκτακτο πρόγραμμα, στην έγκριση των πολιτών, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκολογών; Δηλαδή τι εννοούν με την λέξη “δημοκρατία” όλοι όσοι μιλάνε για εκτροπή;

ΝΕΑ ΤΟΡΠΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (6/7/2011)
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Κατέρρευσε εν τη γενέσει του το γαλλικό σχέδιο -το οποίο έχουν αποδεχθεί κατά βάση αλλά όχι σε όλες του τις λεπτομέρειες και οι Γερμανοί- για την τεχνική μετακύλιση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέσω της "εθελοντικής" διακράτησης από τις τράπεζες ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως τα μέσα του 2014 και της αντικατάστασής τους εν μέρει από ομόλογα πολύ μεγαλύτερης διάρκειας. Ηταν αρκετή μια ανακοίνωση προχθές ενός από τους τρεις βδελυρούς αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, του Standard & Poor's ότι αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θα το θεωρήσει "επιλεκτική χρεοκοπία" της Ελλάδας για να γίνει αμέσως συντρίμμια η βούληση του Παρισιού και του Βερολίνου! Είπε τη γνώμη της μια αμερικανική ιδιωτική επιχείρηση και η Ευρώπη γονάτισε ακαριαία! Θλιβερό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα το γεγονός, ιδίως για όσους έχουν ακόμη αυταπάτες για το πολιτικοοικονομικό βάρος της ΕΕ στη διεθνή σκηνή.
Προσωπικά έχουμε ισχυρότατες ενστάσεις για το κατά πόσο αυτή η ρύθμιση ήταν επωφελής για τη χώρα, καθώς θα αύξανε ακόμη περισσότερο το ήδη αδύνατον να αποπληρωθεί δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά αυτή είναι μια τεχνική συζήτηση δευτερεύουσας σημασίας ως προς το θέμα στο οποίο αναφερόμαστε - την ισχύ υπαγόρευσης αποφάσεων επί της Ευρώπης που έχουν οι τρεις ιδιωτικοί αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι για μια ακόμη φορά γκρέμισαν την Ελλάδα στα οικονομικά Τάρταρα, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Σιδερένια φτέρναΠηγή: Δρόμος
της Αρ. Αλαβάνου
Η όξυνση της κρίσης του δυτικού καπιταλισμού είναι ευθέως ανάλογη με την αγριότητά του εναντίον των εργαζομένων.
Η επιμονή των ελληνικών και ευρωπαϊκών ελίτ στην ψήφιση του ανθρωποφαγικού Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μπορεί να ιδωθεί και ως επιδίωξη μιας ιστορικών διαστάσεων οπισθοδρόμησης στην ευρωπαϊκή ήπειρο που επιδιώκει να οδηγήσει τις αμοιβές εργασίας, τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις στη δεκαετία του 1930. Το επιτελικό σχέδιο καταστολής που αναπτύχθηκε στην Αθήνα -την περασμένη Τρίτη και ιδίως την Τετάρτη- αποκαλύπτει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν τέτοια προγράμματα χωρίς την ακραία βία και τρομοκρατία, στο πλαίσιο της οποίας ειδικός ρόλος ανατίθεται στις φασιστοειδείς ομάδες και το παρακράτος. Τα 28 δισ. περικοπών που αποφάσισε η Βουλή να επιβάλει στους Έλληνες εργαζόμενους αντιστοιχούν στο 12% του ΑΕΠ. Ανάλογα ποσοστά περικοπών αντιστοιχούν στα θηριώδη ποσά των 300 δισ. ευρώ για τη Γερμανία και στο 1,7 τρισ. δολάρια για τις ΗΠΑ, όπου ήδη μελετώνται τέτοιου ύψους περικοπές για τα επόμενα δέκα χρόνια. Τέτοιες επιδρομές στο βιοτικό επίπεδο των λαών συνοδεύονται από τη «σιδερένια φτέρνα».

PASOK: Pan Hellenic Socialist KleptocratsΠίνακας του Ν. Γκαμαλέτσου «Σταυρωμένος ληστής» (Λάδι σε μουσαμά 150χ90cm)


Πηγή: Countercurrents.org
By James Petras
05 July, 2011


“George Papandreou is not bought, he is rented. He sells public enterprises to the multinationals. He reduces wages, pensions and employment at the behest of the IMF. He turns over the public treasury to the European banks. He supports NATO’s war against Libya. He directs the Greek Coast Guard to enforce Netanyahu’s blockade of Gaza.” According to a demonstrator in Syndigma Square, Athens, July 3, 2011
Introduction
A self-proclaimed “Socialist” Government in Greece is imposing by ballots and clubs the most far reaching reversals of wages, pensions, jobs, educational, health and tax programs in the history of Western Europe.

εξεγέρσεις, ταραχές και εμφύλιοι πόλεμοι εξαιτίας άδικων φόρωνΖωγραφική σε τοίχο από bleeps.gr

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
του Ρ. Βρανά

Ο θρύλος...
... μάς έχει παραδώσει τη λαίδη Γκοντάιβα ολόγυμνη πάνω σε ένα άλογο να περιδιαβάζει τους δρόμους του Κόβεντρι. Αυτό ήταν το τίμημα που χρειάστηκε να καταβάλει προκειμένου να πείσει τον σύζυγό της και ηγεμόνα της πόλης να απαλλάξει τους κατοίκους της από τους επαχθείς φόρους με τους οποίους τους είχε φορτώσει.
Η Ιστορία...
... είναι γεμάτη ανώφελες θυσίες, εξεγέρσεις, ταραχές και εμφυλίους πολέμους που ξέσπασαν εξαιτίας άδικων φόρων: όταν οι πολίτες δεν άντεχαν πια να σηκώνουν το βάρος τους προχωρούσαν σε φορολογική ανυπακοή. Το μεγάλο κραχ και η μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930 φόρτωσαν τους Αμερικανούς με πρωτοφανή φορολογικά βάρη. Οι φόροι ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος διπλασιάστηκαν από 11,6% το 1929 σε 21,1% το 1932. Παράλληλα αυξήθηκε σε ύψη ρεκόρ ο αριθμός εκείνων που αρνούνταν να καταβάλουν φόρους, φτάνοντας στο 26,3% το 1933. Είχαν μάλιστα δικές τους οργανώσεις, περίπου 3.000 το 1933, που διεκδικούσαν μείωση των φόρων. 

David Harvey: Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών

Πόθεν η απεχθής βία;Πηγή: Ελευθεροτυπία
Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Οταν οι βουλευτές νομιμοποιούν τη βίαιη υπαγωγή της κοινωνίας σε καθεστώς φτώχειας, ασκούν πολιτική. Οταν όμως ο κόσμος αντιδρά -με ύβρεις, μούντζες, αποδοκιμασίες και προπηλακισμούς- εγκαλείται για αντιπολιτική συμπεριφορά...
Οταν τα κόμματα εξουσίας νομοθετούν με γνώμονα το συμφέρον του ισχυρότερου· όταν υπονομεύουν το εργασιακό καθεστώς εις βάρος των εργαζομένων· όταν ψεύδονται κατά σύστημα εξαπατώντας τους ψηφοφόρους, τους οποίους διατηρούν ποικιλοτρόπως πιασμένους στο δόκανο της εξάρτησης· όταν εκμαυλίζουν συνειδήσεις για να συντηρούν πελατειακούς στρατούς, ποντάροντας σε υπαρκτές ανάγκες των εξαρτημένων, αλλά και σε χαλασμένες πυξίδες ηθικής· όταν πρωτοστατούν στο όργιο της διαφθοράς και της μίζας, σε ανοιχτή συνεργασία με τη διαπλοκή και με χρυσοφόρες εταιρείες, οι οποίες τα χρηματοδοτούν· όταν εγκαλούν τους εργαζόμενους για... ισοϋψή συμμετοχή στην προκλητική ευωχία δεκαετιών· όταν οδηγούν την πατρίδα στον εξανδραποδισμό, την ταπείνωση, την κατάθλιψη και την αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας, τα κόμματα εξουσίας... ασκούν πολιτική πασχίζοντας για το καλό της πατρίδος!