Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΖΑΝ ΤΖΟΡΤΖ: Χρειαζόμαστε ευρωομόλογο και ένα νέο χάρτη για την Ευρώπη



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ


Είστε γνωστή για την εργασία σας σχετικά με την κρίση του χρέους στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Τότε ήταν μια κρίση για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ τώρα φαίνεται να πλήττει κυρίως τις ανεπτυγμένες χώρες. Πώς το εξηγείτε αυτό;


Οι αιτίες της κρίσης του χρέους στις χώρες του τρίτου κόσμου δεν ήταν οι ίδιες με σήμερα. Στη δεκαετία του 1970 πολλοί είχαν δανειστεί χρήματα που πήγαν σε εξοπλισμούς, σε σπατάλες στις εισαγωγές της μεσαίας και ανώτερης τάξης, στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σε έργα για την προστασία του λευκού ελέφαντα, με άλλα λόγια σε μη παραγωγικές δαπάνες. Επίσης, στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ξαφνικά τα επιτόκια μονομερώς το 1981 κατά ένα τεράστιο ποσοστό. Υπήρξε μια εσκεμμένη πολιτική για να χρεωθούν και να μπουν σε έλεγχο οι αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ο μεγαλύτερος λόγος για την τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση του χρέους, είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει ιδιωτικά χρέη τραπεζών που εξερράγησαν με τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η ιδέα της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού ή το μηδενικό χρέος, είναι μια απόλυτη φαντασίωση. Σήμερα οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν μέτρια χρέη, στις αρχές του 2011 η Ισπανία όφειλε το 55% του ΑΕΠ. Ακόμα και η αυστηρή Συνθήκη του Μάαστριχτ, λέει ότι μέχρι το 60% του ΑΕΠ είναι εντάξει. Η Ιταλία και το Βέλγιο μπορεί να είναι πολύ πάνω από το 100%, αλλά πολλές χώρες όπου επιβάλλεται λιτότητα, όπως η Γαλλία, δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Περιορισμένη κυριαρχία, φτηνή χρηματοδότηση, χαμηλοί φόροι



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
του Θ. Παρασκευόπουλου
«Τα νέα σχέδια της Γερμανίας: Η Ελλάδα πρότυπο μοντέρνας αποικίας» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ του συνεργάτη μας Γιάννη Μπόμπου την προηγούμενη Κυριακή. Με το άρθρο αυτό ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο των μεγάλων γερμανικών ερευνητικών ινστιτούτων που ζητούν τη δημιουργία «ιδιαίτερων οικονομικών ζωνών…». Το δημοσίευμα αυτό καθώς και ανάλογα του γερμανικού Τύπου αποτέλεσαν τη βάση για ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα συνεχίζουμε παρουσιάζοντας νέες πλευρές του ζητήματος.

Ο Λουδοβίκος ο 16ος και η νέα συμβουλευτική δημοκρατία



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ (30/7/2011)
του Γ. Μαλούχου
Μία από τις επιπτώσεις της κρίσης, στην οποία, προφανώς, συμβάλλουν και οι θερινές θερμοκρασίες, είναι ότι έχουν χαθεί τα όρια της λογικής. Εχουν, κατά κάποιο τρόπο, κι αυτά διασταλεί: αλλιώς, πώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς γεγονότα που, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν απλώς αδιανόητα και μάλιστα που δεν συνδέονται καν με την κρίση και τις συγκρούσεις που αυτή γεννά; Ένα τέτοιο και λίαν επικίνδυνο μάλιστα κρούσμα είναι το σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση για τα δημοψηφίσματα. Τι προβλέπει; Οτι το αποτέλεσμά τους μπορεί να είναι συμβουλευτικό κι όχι δεσμευτικό.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αλλοίωση του πολιτεύματος μέσα από την πλήρη στρεύλωση της έννοιας του δημοψηφίσματος: αν είναι να μην δεσμεύσει, γιατί υπάρχει; Γιατί να γίνει; Ας γίνει στη θέση του μια δημοσκόπηση…