Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Το κράτος στήριξε τις τράπεζες με 68 δις ευρώ και οι τράπεζες χορήγησαν μόλις 14,8 δις ευρώ δάνεια στην οικονομία – Οι αιτίες του προβλήματος….



Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιχειρεί συντήρηση δυνάμεων διασφαλίζοντας την ρευστότητα του που ούτως η άλλως είναι εξαρτημένη από την ΕΚΤ ενώ δεν βρίσκεται σε προτεραιότητα η χρηματοδότησης της οικονομίας. 
Σημειώνεται ότι συνολικά τα δάνεια διαμορφώνονται στα 261,8 δις ευρώ. 
Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αυθαίρετο. 
Συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία των μεγάλων τραπεζών που έλαβαν βοήθεια από το ελληνικό κράτος προκύπτουν ορισμένα σαφή στοιχεία. Το κράτος έδωσε συνολικά 68 δις ευρώ σε πάσης φύσεως οικονομική βοήθεια κεφαλαιακή και ρευστότητα και οι τράπεζες χορήγησαν νέα δάνεια 14,8 δις ευρώ δηλαδή μόλις το 25% με 28% περίπου της βοήθειας που έλαβαν καθώς οι  τράπεζες χρησιμοποίησαν λιγότερα από τα  68 δις ευρώ της κρατικής βοήθειας, συγκεκριμένα 53,55 δις ευρώ και ο κλάδος συνολικά 60 δις ευρώ. 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ Η ΧΩΡΑ!


ΠΗΓΗ: ISKRA
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕΧΡΙ 35% ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!
ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ! ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η «ΜΑΥΡΗ» ΚΑΙ Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
Όλα τα στοιχεία πείθουν ότι η χώρα, πολύ περισσότερο από όσο ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργασιακό κάτεργο, ενώ η εργασιακή τραγωδία συνεχώς επιδεινώνεται!
Μετά τη ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε., στην οποία το επιχειρησιακό σωματείο συνομολόγησε, με εκβιασμούς και με ισχυρή μειοψηφική αντίθεση, Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση για μειώσεις μισθών 10%, πέφτουνβροχή τα αιτήματα από πλήθος επιχειρήσεις, ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, για την παράκαμψη των Κλαδικών Συμβάσεων και την υπογραφή Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων μείωσης των μισθών!
Πολύ χειρότερη, όμως, εξέλιξη συνιστά το γεγονός ότι ένα κύμα επιχειρήσεων, στις οποίες δεν υπάρχει καν επιχειρησιακό Σωματείο, επιδιώκουν και επιτυγχάνουν παρανόμως, την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους και με τις οποίες οι μισθοί μειώνονται έως 35%! Είναι χαρακτηριστικές ως προς αυτό και οι καταγγελίες του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σερρών, Άλκη Απιδόπουλου.

Ο μπαμπούλας της χρεοκοπίας



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
του Α. Θάνου
Έως 15 Ιανουαρίου: Κατάθεση νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Κατάθεση νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια. 
17 Ιανουαρίου: Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης (Eurogroup) όπου εγκρίνεται -πιθανότατα- η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, των 110 δισ. ευρώ. 
Έως τέλος Ιανουαρίου: Αναμένεται έγκριση της επιμήκυνσης και από τη γερμανική Βουλή. Φορολογικό νομοσχέδιο και σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής. 
Φεβρουάριος: Αποφάσεις για νέα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ της περιόδου 2012-2014. Έρχεται η τρόικα για την αξιολόγηση ενόψει της τέταρτης δόσης δανείου (τον Μάρτιο).
Τις επόμενες ημέρες, θα ακούσουμε πολλές φορές κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε για την κρίσιμη δόση του Μαρτίου προκειμένου να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα για να αποδεχτούμε τις σαρωτικές/διαρθρωτικές αλλαγές, που ετοιμάζουν σε ΔΕΚΟ, εργασιακά κ.λπ. Ο μπαμπούλας της χρεοκοπίας θα εμφανιστεί και πάλι...


Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου 
Όταν το ΔΝΤ «επισκέπτεται» μία χώρα, η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, σε σχέση με τη φυσική καταστροφή που θα προκαλούσε ένας βομβαρδισμός εκ μέρους του ΝΑΤΟ - το αποτέλεσμα για τη χώρα «υποδοχής» του, είναι σχετικά το ίδιο: η απόλυτη καταστροφή της.
Είναι πραγματικά απίστευτο, δεν είναι εύκολο δηλαδή να κατανοήσει κανείς το πώς κατάφερε η Πολιτική μίας τόσο πλούσιας χώρας, όπως η Ελλάδα, να την οδηγήσει στην αδυναμία πληρωμών των οφειλών της - από εκεί, αμέσως μετά, χωρίς ουσιαστικά την παραμικρή προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης δανεισμού (την οποία μόνοι μας προκαλέσαμε), στα νύχια του ΔΝΤ. Πόσο μάλλον όταν η «διαχείριση» του ελάχιστου συγκριτικά συνολικού χρέους της, δημοσίου και ιδιωτικού, ήταν κάτι παραπάνω από εφικτή – όπως έχει πρόσφατα επισημάνει ακόμη και η τράπεζα των τραπεζών. 

Είναι εμφανές λοιπόν ότι, η Ελλάδα έχει, από δεκαετίες τώρα, ένα τεράστιο «έλλειμμα διακυβέρνησης», το οποίο δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της εκάστοτε ηγετικής της ομάδας. Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα, όπως πολλές άλλες εταιρείες και χώρες, ανεξάρτητα από τον όποιο διευθύνοντα σύμβουλο της, επιτυγχάνει συνήθως τα καλύτερα αποτελέσματα - συγκριτικά με τα υπόλοιπα Ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό οφείλεται προφανώς στο υγιές ευρύτερο στελεχιακό δυναμικό της, το οποίο λειτουργεί από μόνο του εξαιρετικά επιτυχημένα. Δυστυχώς, εδώ ακριβώς αποτυγχάνει διαχρονικά η χώρα μας, η οποία, κατά τα φαινόμενα, δεν διαθέτει ανάλογο «κρατικό μηχανισμό» - γεγονός που μας οδηγεί στο «οδυνηρό συμπέρασμα» ότι, μόνο η «δημιουργική καταστροφή» του υφιστάμενου μηχανισμού, ενδεχομένως με τη βοήθεια της «χρεοκοπίας», θα μπορούσε να «επιφέρει» την απαιτούμενη αλλαγή του.       

Η Συνέχεια ΕΔΩ:

Τα κινήματα, το κράτος και η κρίση: Μια συζήτηση του Κωστα Δουζινα με τον Σλαβοϊ Ζιζεκ



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/01/2011

Για τα κοινωνικά κινήματα, το κράτος, την παγκοσμιοποίηση, τον Μπαντιού, τον Νέγκρι και τον Χαρτ, την ελληνική κρίση και την Ευρώπη

H επίσκεψη του Σλάβοϊ Ζίζεκ στην Αθήνα αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για τον κόσμο της Αριστεράς, όπως έδειξε και το κατάμεστο Μεγάλο Αμφιθέατρο Χημικών του Μετσόβιου, όπου μίλησε στις 19 Δεκεμβρίου, προσκεκλημένος του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Ο Ζίζεκ μαζί με τον Κώστα Δουζίνα (αντιπρύτανη και διευθυντή του Birkbeck Institute for the Humanities, στενό φίλο και έναν από τους βασικούς συντελεστές της πρόσκληση του Ζίζεκ στην Ελλάδα) μίλησαν, σε μια κοινή συνέντευξη, αποκλειστικά στην Αυγή, την Εποχή και το RedNotebook, απαντώντας σε ερωτήματα που τους θέσαμε. Είναι η μοναδική συνέντευξη που έδωσε ο Σλοβένος στοχαστής σε ελληνικές εφημερίδες όσο βρισκόταν στη χώρα μας. Ευχαριστούμε τους δύο συνομιλητές για την ωραία κουβέντα στο φιλόξενο σπίτι του Κ. Δουζίνα, όπου νιώσαμε αμέσως μεγάλη οικειότητα και μπορέσαμε να μιλήσουμε σε φιλικό κλίμα, με χιούμορ, απαλλαγμένη από κάθε ίχνος ακαδημαϊσμού, σοβαροφάνειας και αυθεντίας.
Δημοσιεύουμε το ένα μέρος της συζήτησης, αυτό το οποίο αναφέρεται κυρίως στα κοινωνικά κινήματα και τη σχέση τους με το κράτος, την Αριστερά και την παρούσα συγκυρία· το υπόλοιπο μέρος, με βασικές αναφορές στην Ευρώπη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιεύεται σήμερα στην Εποχή, ενώ στο RedNotebook (www.rednotebook.gr) μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση.

Νέα αντιλαϊκά μέτρα τον Φεβρουάριο προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος


ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ (9/1)
Λ. Βατικιώτης
Την διαβεβαίωσή του στους «ιδιώτες επενδυτές», το κεφάλαιο δηλαδή και μάλιστα τα πιο παρασιτικά και κερδοσκοπικά τμήματά του, ότι δεν κινδυνεύουν οι επενδύσεις τους από μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους έδωσε από το Παρίσι ο Γιωργάκης όπου έφθασε για τουρισμό και ψώνια κυρίως μετά από μια σύντομη παραμονή του στην Αθήνα και πριν μεταβεί στην Τουρκία. Η ανταπόκριση από τη γαλλική πρωτεύουσα που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Wall Street Journal δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το ποιους σπεύδει να καθησυχάσει ο Παπανδρέου και την εύνοια τίνων επιζητά τρέχοντας από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επεδίωξε να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, λέγοντας την Πέμπτη ότι η χώρα δεν είναι σε συνομιλίες για αναδιάρθρωση του κυβερνητικού χρέους που κρατείται από ιδιώτες ομολογιούχους και ότι θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων αυτό το χρόνο, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σε συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι το πρόγραμμα αυστηρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας της Ελλάδας – όπως ζητήθηκε από τους διεθνείς δανειστές της – θα διασφαλίσει ότι η Αθήνα μπορεί να αποπληρώσει τους ιδιώτες πιστωτές της».