Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Πρώτα διαλύουμε, μετά επιδοτούμε (με άφθονα δισ.)


ΠΗΓΗ: ΡΟΙΔΗΣ
Αφού φτήνυναν το κόστος της εργασίας, ενθάρρυναν τις «ακριβές» απολύσεις. Τώρα… ενθαρρύνονται οι προσλήψεις με αδρή επιδότηση. Αυτό θα πει στην πράξη κοινωνική σοσιαλιστική πρακτική
Κυβερνητική βολίδα:
Από ΟΛΑ τα δελτία ειδήσεων: Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ποσό 2,3 δισ. ως κίνητρα για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Άλλοι λένε 2,5 δισ. άλλοι 2,6 δισ. Διακόσια-τριακόσια εκατομμύρια πάνω, Διακόσια-τριακόσια εκατομμύρια κάτω, δεν χάθηκε ο κόσμος. Όταν είσαι Νορβηγία, ο πλούτος δεν κρύβεται.
Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά σε 400.000 εργαζόμενους.
Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 660.000 («Τα Νέα» μιλούν για 667.000 για την… ακρίβεια!) καθώς θα αφορά ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες (Η ευαισθησία!), ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κλπ.
Ερώτηση περαστικού καχύποπτου: Τα 2,3 – 2,4 – 2,5 – 2,6 δισ. είναι αρκετά για να αγοραστούν πορτοκαλάδες για το πάρτι που εικάζω ότι θα στηθεί από α) τους «μεσολαβητές» του δημοσίου. β) τους «μεσολαβητές» των ενδιαφερόμενων εταιρειών και τις γ) ίδιες τις αγνές, πατριωτικές εταιρείες, τις αθεράπευτα ερωτευμένες με το προσωπικό τους.
Καταλαβαίνω την συμπόνια των σοσιαλιστών, ο πόνος αβάσταχτος• κι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, λίγο πριν την Ανάπτυξη που εξαγγέλθηκε (άλλη βολίδα), να ασχοληθούν με τους -θυμάστε το σύνθημα του André- «μη-προνομιούχους» εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.
Η (φωτο)βολίδα έρχεται μετά την ψήφιση του εργασιακού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, μετά την κατεδάφιση κάθε ίχνους εργατικού δικαίου στο όνομα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, με περικοπές μισθών, ελαστικής εργασίας. Και αφού έκαναν ότι ήταν δυνατόν να φθηνύνουν το κόστος της εργασίας, να ενθαρρύνουν οι «ακριβές» απολύσεις. Με την αναγγελθείσα «επιδότηση της εργασίας» (πολλών δισ.) ένα μέρος (που απολύθηκε) θα «επαναπροσληφθεί» ή απλά θα προσληφθεί φθηνά, αυτή την φορά με συνοδεία αδρής επιδότησης! Αυτό θα πει στην πράξη κοινωνική σοσιαλιστική πρακτική.
Το Μοντέλο των εργασιακών σχέσεων άλλαξε, εκσυγχρονίζεται.
Το είπε και ο βραβευθείς με το βραβείο «της ειλικρίνειας» κ. Πρωθυπουργός, στόχος του επιδόματος εργασίας «είναι να χτυπήσουµε τη ρίζα των προβλημάτων, διότι είχαµε σβησµένες τις µηχανές της ανάπτυξης εδώ και πολύ καιρό. Παράλληλα, η χώρα µας δεν φρόντιζε να αλλάξει το παραγωγικό µοντέλο ώστε µέσα από µια βιώσιµη οικονοµία να αυξήσει τις θέσεις εργασίας». Λόγια σταράτα, τίμια.
Άλλωστε το παραδέχονται ΟΛΟΙ οι «φορείς» ( τυχαίο; ):
- Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος: «Κάθε µέτρο, κάθε ενεργητική πολιτική, κάθε πρόγραµµα που ανακουφίζει τους ανέργους και διατηρεί θέσεις εργασίας εκ των πραγµάτων την υποστηρίζουµε».
- Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος αναγνώρισε ότι «το πρόγραµµα δράσεων που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός είναι εκτεταµένο, πολύπλευρο και αναµφίβολα συνιστά µια γραµµή άµυνας στο πρόβληµα της ανεργίας.»
- Σηµαντική αξιολογεί η ΕΣΕΕ (έµποροι) την ανακοίνωση των βασικών κατευθύνσεων πολιτικής για τη στήριξη της απασχόλησης από τον Πρωθυπουργό και ζητεί την άµεση ενεργοποίηση και υλοποίησή τους χωρίς καθυστερήσεις και εξαιρέσεις.
Μερικές ασήμαντες λεπτομέρειες:
Μαθαίνουμε «ότι από τις επιδοτήσεις των 2,5 δισ. ευρώ, τα 1,6 δισ. θα επιβαρύνουν το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. «Εξετάζεται ο δανεισµός του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αν αυξηθεί κατά πολύ ο αριθµός των επιδοτούµενων ανέργων το 2011», επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουµάνης, αφού οι επιδοτήσεις των εισφορών θα καλυφθούν µέσω του αλληλόχρεου λογαριασµού του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.» [«Τα Νέα»]
… όμως πριν μερικές μέρες μάθαμε ότι τα ταμεία του ΟΑΕΔ είναι άδεια και ο οργανισμός είχε προειδοποιήσει ότι εάν δεν ενισχυθεί δεν θα μπορεί να πληρώσει τους άνεργους τους τελευταίους μήνες του 2010.
Για το ΙΚΑ «…η διοίκηση του ΙΚΑ προσανατολίζεται στην αναζήτηση δανείου από την τραπεζική αγορά, δίνοντας ως εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος αναζητεί δάνειο στην ελληνική αγορά προκειμένου να διασφαλίσει τις συντάξεις ως το τέλος του έτους, αλλά και για να αποδώσει ένα μέρος του προς τον ΟΑΕΔ, ώστε να καλύψει ο Οργανισμός τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του.» [«Το Βήμα»]
Έρχονται κι άλλες φωτοβολιδες, αναμείνατε στο κουνιστό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: