Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Θέσεις της Λυών: Η ιταλική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας



Συγγραφείς: Αντόνιο Γκράμσι
Εκδόσεις: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Σελίδες: 112
Τιμή: 9 ¤

Οι Θέσεις της Λυών αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Η κυκλοφορία τους στα ελληνικά καλύπτει ένα εκδοτικό και βιβλιογραφικό κενό. Πρόκειται για τις Θέσεις του Γ? Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πόλη Λυών (εξαιτίας της φασιστικής καταστολής) στις 20-26 Γενάρη του 1926.


Συγγραφέας τους είναι ο Αντόνιο Γκράμσι. Αποτελούν κομμάτι της προσπάθειας της νέας ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, υπό την καθοδήγηση του Γκράμσι (μετά την περίοδο Μπορντίγκα), να συνδυάσει την επαναστατική στρατηγική με μια μάχιμη πολιτική παρέμβαση. Απ' αυτή την άποψη, οι Θέσεις της Λυών συνιστούν την ωριμότερη στιγμή τόσο του επαναστατικού ΚΚ Ιταλίας όσο και του ίδιου του Γκράμσι.Η κρίση που βιώνουμε σήμερα βάζει με τον πιο εμφατικό τρόπο στην ημερήσια διάταξη την ανατροπή του καπιταλισμού. 

“Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στάση πληρωμών στο χρέος της και να βγει από την Ευρωζώνη”



Πηγή: Olympia

(Αν η τωρινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα απαραίτητα σχετικά βήματα, θα πρέπει να αφήσει άλλες πολιτικές δυνάμεις να το κάνουν).
Του Στέργιου Σκαπέρδα, καθηγ. Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine.
Τα αιτήματα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του ΔΝΤ και της Τρόϊκα, και το πολιτικό κλίμα στο βόρειο τμήμα της Ευρωζώνης έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα στον Ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου: «Κάνετε αυτό που σας λέμε, άσχετα από τις συνέπειες σε εσάς, ή ακόμα και σε εμάς». Οι συνέπειες υπερβαίνουν αυτά που προβλέπονται από τα συμβατικά Οικονομικά. Θα βαθύνουν την ύφεση, και θα μικρύνουν ακόμα περισσότερο της πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους. Επομένως, η ξεκάθαρη και ισχυρή παραίνεση για τηνΕλλάδα είναι να κάνει στάση πληρωμών όσο πιο σύντομα είναι εφικτό.

Eγώ ήμουν η αυγοβόλος




Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να συνεχίσω αυτή την ιστορία αυγοβολής που έλαβε χώρα ένα κυριακάτικο πρωινό (25/9/2011) στη μαρίνα Ρεθύμνου με δράστρια εμένα και θύμα τον κ. Όθωνα, βουλευτή Ρεθύμνου και υφυπουργό Δήθεν Προστασίας του Πολίτη. Αλλά φαίνεται πως τη συνεχίζει ο ίδιος ο κ. Όθωνας έχοντας υποβάλει μήνυση εναντίον μου για προσβολή της τιμής του (και επιπλέον δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εν ολίγοις επιφυλάσσεται να μου ζητήσει χρήματα στο μέλλον!!!). Προβληματίστηκα επίσης για το ύφος που θα ήθελα να έχει ένα τέτοιο κείμενο: χιουμοριστικό ή σοβαρό; Η υπόθεση έχει και τα δύο, επομένως το ίδιο θα συμβεί και στο κείμενο.

Την Κυριακή το πρωί ο κ. Όθωνας ήρθε να μας μιλήσει για την αξία του ποδηλάτου στη ζωή μας! Ενώ καταποντίζεται η χώρα, ο εκπρόσωπος του Ρεθύμνου θεώρησε ότι αυτός ήταν ο καταλληλότερος τρόπος να πλησιάσει τους ψηφοφόρους του σε αυτές τις δύσκολες ώρες που κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Ίσως βέβαια να ήταν όντως ο καταλληλότερος να το κάνει, καθώς μας έχουν κάνει τη ζωή ποδήλατο. Ίσως ήγγικεν η ώρα να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ποδηλάτου στη ζωή μας, γιατί σύντομα δεν θα υπάρχουν λεφτά για βενζίνη και για τέλη κυκλοφορίας. Θεώρησα τουλάχιστον προκλητική αυτή την επιλογή του η οποία και προκάλεσε τη δική μου αντίδραση. Και είπα αφού μπήκα στο χορό να χορέψω λίγο ακόμη. Άλλωστε εγώ δεν έχω τίποτα για να το χάσω.

Γιατί διαδηλώνουν οι ένστολοι



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ 
Του Τάσου Μαυρόπουλου

Το κράτος έδωσε τη δυνατότητα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.) να συνταξιοδοτούνται μετά την 25ετία λόγω των συνθηκών εργασίας και της υπέρμετρης επιβάρυνσης του ωραρίου τους. Στατιστικά στα 25 χρόνια υπηρεσίας ένας ένστολος έχει καλύψει σε υπερωριακή απλήρωτη εργασία άλλα 10 χρόνια. Η υπερεργασία αυτή δεν πληρωνόταν και δεν πληρώνεται, λόγω της νομοθεσίας που διέπει τα Σώματα αυτά. Αν αποζημιώνονταν γι' αυτές τις ώρες με τα προβλεπόμενα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ήταν πλούσιοι.
Το μόνο "ευεργέτημα" που είχαν (το οποίο κόπηκε) είναι να μπορούν να συνταξιοδοτούνται με 25 χρόνια υπηρεσίας. Για να πάρεις όμως μια σύνταξη που θα σου επιτρέπει στοιχειωδώς να επιβιώσεις, πρέπει να εξαντλήσεις την 35ετία. Αυτοί που σήμερα είναι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών είναι αυτοί που: α) εξάντλησαν την 35ετία επειδή προσλήφθηκαν σε ηλικία 18 ετών ή μικρότεροι. β) Αποστρατεύτηκαν παρά τη θέλησή τους λόγω κρίσεων. γ) Όσοι για οικονομικούς ή οικογενειακούς λόγους παραιτήθηκαν για να καλύψουν κάποιες τρύπες από το εφάπαξ, το οποίο μαζί με τη σύνταξη είναι σαφώς μικρότερα από το να εξαντλούσαν την 35ετία. δ) Υπηρέτησαν στις ειδικές δυνάμεις των Ε.Δ. και Σ.Α. και βιολογικά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν.

Η ελληνική Πομπηία


Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
του Δημήτρη Καζάκη
Οικονομολόγου – Αναλυτή

Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας ήταν ένα πο­λυδιαβασμένο ιστορικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, που δημοσίευσε το 1835 ο Έντουαρντ Μπούλγουερ Λίτον. Σ’ αυτό ο συγγραφέας προσπάθησε να απο­δώσει όχι απλά τον χαμό της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης κάτω από τις στάχτες και τη λάβα του Βεζούβιου, αλλά και το τέλος ενός ολόκληρου κοινωνικού συστήματος βυθισμένου στην πιο από­λυτη παρακμή και διαφθορά.

Τις τελευταίες ημέρες της ζει και η ελληνική Πομπηία, καθώς οι πιο ασυ­νείδητοι και πωρωμένοι εκπρόσωποι ενός βαθύτατα παρηκμασμένου συστήματος αδυνατούν να βρουν άλλη λύση εκτός από την επίσημη ελεγχό­μενη πτώχευση της χώρας και του λα­ού της, η οποία ισοδυναμεί με κατα­στροφή ανάλογη με εκείνη που έσπει­ρε ο Βεζούβιος.


Στάση πληρωμών ή νέο haircut η καλύτερη λύση για την Ελλάδα; Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για την ελληνική χρεοκοπία μεταξύ 7 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου;



www.bankingnews.gr


Στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους δίδεται μεγάλη σημασία πλέον όχι στο εάν θα υπάρξει χρεοκοπία αλλά στο πότε θα εκδηλωθεί;
Το μείζον ερώτημα είναι στάση πληρωμών καθώς αυτό σημαίνει χρεοκοπία ή νέο haircut που θα οδηγήσει την συνολική απομείωση στο 50%;
Το ζήτημα είναι αρχικώς πολιτικό και εν συνεχεία οικονομικό.
Οι αγορές αποτελούν τον ένα ισχυρό πυλώνα της διαμόρφωσης των νέων ισορροπιών  στην παγκόσμια οικονομία.
Τα κράτη που έχουν συμμάχους τις αγορές προοδεύουν. Στην Ελλάδα η πολιτική εξουσία αψήφησε εξόφθαλμα τις αγορές που απλά την έχουν περικυκλώσει και βιαιοπραγούν  σε μια καταρρέουσα οικονομία. 

Καζάκος Α: «Παράνομη η εργασιακή εφεδρεία, είναι απόλυση με φερετζέ»


Είναι δυνατό να μπλοκαριστεί η εργασιακή εφεδρεία με την έκδοση προσωρινών δικαστικών αποφάσεων αναστολής της σχετικής εντολής, για τους Οργανισμούς που δεν διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό, τονίζει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Αρις Καζάκος, σε συνέντευξή του στην «Ε».


Προαναγγέλλει μαζικές προσφυγές των θιγομένων σε Διοικητικά Δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς θεωρεί ότι η εντολή για εργασιακή εφεδρεία είναι «παράνομη» και «αντισυνταγματική», όμως στους Οργανισμούς χωρίς πλεονάζον προσωπικό η εντολή της κυβέρνησης δεν έχει ούτε την τυπική νομιμότητα που ορίζει ο δικός της νόμος (3986/2011) για την εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 37, παράγραφος 7).

Η Διεθνής των Φτωχοποιών κι εμείς




Από το Μαρικάκι
Όχι μόνο δεν θα πτωχεύσουμε αλλά θα μείνουμε για πάντα στο ευρώ. Απειλή ή ... υπόσχεση; Όπως το πάρει κανείς. Εξαρτάται από που το κοιτάζει. Άλλοι θεωρούν ότι αυτό το αλυσοδέσιμο με το ευρώ – τουλάχιστον για όσο καιρό ακόμη θεωρείται ότι βολεύει – δεν είναι ιδιαίτερα καλό για την υγεία. Άλλοι πάλι χαίρονται διότι θα εξακολουθήσουν να κάνουν τις συναλλαγές του με ένα σκληρό νόμισμα - αδιάψευστο μάρτυρα ότι ανήκομεν εις την Δύσην. Κάποτε βέβαια αυτό το τελευταίο ήταν ταυτόσημο με την υπόσχεση για ευημερία αν όχι με την ίδια την ευημερία.
Σήμερα πάντως η Δύση δεν αισθάνεται και πολύ καλά κι έχει κανείς την αίσθηση έχει βάλει στόχο να μοιάσει με ένα από τα θύματά της, την Αφρική.

Κώστας Χρυσόγονος : Η διακοπή του ρεύματος έχει συνταγματικό πρόβλημα



ΠΗΓΗ: xrimaNews.gr
Η εισφορά στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που εξαγγέλθηκε πρόσφατα συνιστά έναν περαιτέρω φόρο στην περιουσία, μαζί με άλλους οι οποίοι υπάρχουν ήδη (όπως, ιδίως, ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας). Καθεαυτή η επιβολή τέτοιων φόρων δεν μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματική, αφού το άρθρο 4 παρ.5 του Συντάγματος προβλέπει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» (στην έννοια των «δυνάμεων» συμπεριλαμβάνεται προφανώς όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και η περιουσία).
Προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει, ωστόσο, το γεγονός ότι με την επιβολή εισφοράς ορισμένου ύψους ανά τετραγωνικό μέτρο, με διαφοροποίηση μόνο σε αντιστοιχία προς την τιμή ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή, επέρχεται ουσιαστικά το ισοδύναμο φορολόγησης με ενιαίο συντελεστή. Με άλλα λόγια, τόσο ένας χαμηλοσυνταξιούχος που διαμένει σε μικρό ιδιόκτητο διαμέρισμα σε λαϊκή συνοικία όσο και ένας ιδιοκτήτης δεκάδων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ο οποίος εκμεταλλεύεται το πανομοιότυπο παρακείμενο διαμέρισμα, θα πληρώσουν την ίδια ακριβώς εισφορά για το καθένα από αυτά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΠΕΤΡΟ ΛΙΝΑΡΔΟ - ΡΥΛΜΟΝ



 ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
* Η Αριστερά επείγει να παρέμβει προτείνοντας μια δική της εναλλακτική πολιτική
   Αναπόφευκτη η δραστική διαγραφή χρέους

Τη συνέντευξη
πήρε ο Παύλος Κλαυδιανός


Οι συζητήσεις για χρεοκοπία γίνονται πιο πυκνές, όλο και περισσότερο πλησιάζουν ηγετικούς κύκλους. Εν τω μεταξύ, εν μέσω τρομοκρατίας, υπάρχει και μεγάλη σύγχυση ως προς το περιεχόμενο και την πιθανή μορφή της.
Μπορεί κανείς, νομίζω, να το προσεγγίσει από δύο πλευρές. Η μια είναι ότι επειδή δεν αντέχει αυτή η πολιτική, κάποια στιγμή θα παραδεχθεί η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το χρέος. Αυτή είναι η μια εκδοχή χρεοκοπίας. Η άλλη εκκινεί από τη διαπίστωση ότι για να είναι βιώσιμη η οικονομία, να μπορέσει να αμυνθεί και στη συνέχεια να αναπτυχθεί και να ισορροπήσει οικονομικά και κοινωνικά, χρειάζεται μια σημαντική διαγραφή του χρέους, που θα γίνει, βέβαια, συντεταγμένα και μέσα από μια διαπραγμάτευση. Αυτό που διαπιστώνουμε νομίζω είναι ότι υπάρχει μια σύγχυση για το αν χρεοκοπία είναι το ένα ή το άλλο. Και ενώ υπάρχει η δυνατότητα, γενικώς, της δεύτερης εκδοχής, από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και άλλων πολιτικών χώρων προβάλλεται συνέχεια η εκδοχή ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Και το αδιέξοδο αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που θα φθάσει σε χρεοκοπία, αδυναμία δηλαδή εξυπηρέτησης του χρέους.
 

Μιχάλης Σπουρδαλάκης: "Καθοριστικό ζήτημα η υπεράσπιση της δημοκρατίας"



Πηγή: Δρόμος
Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο. «Αν η κοινωνία παραμείνει στο περιθώριο κινδυνεύει η δημοκρατία», τονίζει –μιλώντας στον Δρόμο- ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Σπουρδαλάκης σημειώνει ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης δείχνουν ότι «δεν πρόκειται για εξαφάνιση της πολιτικής, αλλά για ταύτιση της πολιτικής με τη διαχείριση», υπογραμμίζοντας ότι «το μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι η δημοκρατία». Επισημαίνει, επίσης, ότι ακριβώς το αίτημα για επιστροφή της πολιτικής στην κοινωνία έβαλαν οι πλατείες και περιγράφει με σαφήνεια τα καθήκοντα που βάζει η περίοδος στην Αριστερά.