Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

για ένα μεγάλο κόμμα μελών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς



Πηγή: Gatouleas
Σε αυτές τις εκλογές, πέρα από την επιβεβαίωση κάποιων πραγμάτων που ήδη ξέραμε, υπάρχουν, πλέον, και κάποια νέα δεδομένα. Η δομημένη απαισιοδοξία μου, αρχίζει να ραγίζει χάρις ένα σημαντικό αποτέλεσμα.
Αυτή είναι η απρόσμενη «εισβολή» της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ναι.. δεν είναι η «μαζική επανεμφάνιση των μαζών στο προσκήνιο», αλλά ξαφνικά προστίθεται ένα μικρό εργαλείο στη φαρέτρα μας… κι όταν είσαι ισόβια, ακόμα και ένα κουτάλι μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κατασκευή ενός τούνελ διαφυγής.

Η ανάγκη της συλλογικότητας


Πηγή: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/11/2010
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΑ
Η καθημερινή ζωή των δημοκρατικών κοινωνιών σήμερα, η ίδια η «δημοκρατία» δηλαδή, πόρω απέχει από αυτό που έχει περιγραφεί θεωρητικά τα τελευταία εκατό -εκατό είκοσι έτη, αλλά και από την κοινοβουλευτική δημοκρατία των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 όπου με όλες τις υπάρχουσες αδυναμίες (εγγενείς ή μη) υπήρχε μια συνεχής προσπάθεια για την ενδυνάμωση και τη διεύρυνσή της με τις ενδιάμεσες μορφές δημοκρατίας, την προσπάθεια συμμετοχής των πολιτών, τη δημιουργία του δημόσιου νοικοκυριού, του δημόσιου χρόνου, την κατοχύρωση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που ονομάζεται δυτική δημοκρατία (το κατεστημένο φιλελεύθερο - δημοκρατικό αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα) δεν είναι πλέον ζωντανό με την έννοια που αναφέρει ο Ζίζεκ1 αποδίδοντας την στον Απόστολο Παύλο. Δεν υπάρχει πάθος για τη ζωή. 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΩΝ!


ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΑΡΙΕΣ»
ΑΠΟΔΟΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΣΤΟ ΔΝΤ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ!
 Πηγή: ISKRA
   Τις τελευταίες ημέρες αυτό που απασχολεί τους διεθνείς κύκλους των αγορών, είναι η ακριβής μορφή των μηχανισμών «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», τους οποίους θα οικοδομήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μετά το 2013, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ως γνωστόν το 2013, είναι η χρονιά κατά την οποία «απενεργοποιείται» ο μηχανισμός προσωρινής στήριξης ύψους € 750 δις.

   Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, στο γερμανικό συντηρητικό περιοδικό «Der Spiegel», είναι εξόχως αποκαλυπτική! Σύμφωνα, με τον Β. Σόιμπλε, η ελεγχόμενη χρεοκοπία θα περιλαμβάνει δύο στάδια: πρώτον, τη μετάθεση του χρόνου λήξης των ομολόγων (επιμήκυνση χρέους)και δεύτερον, (εάν το πρώτο στάδιο δεν επαρκεί), τη μερική διαγραφή της αξίας των ομολόγων.

Η Ε.Ε μετά τη σύνοδο κορυφής



Πηγή: ΠΡΙΝ
του Λ. Βατικιώτη

Σκληρή λιτότητα για πάντα
Τον Δεκέμβρη θα γίνουν γνωστοί οι ακριβείς όροι της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» που πρότεινε η Γερμανία και αποδέχθηκαν χωρίς αντιρρήσεις οι υπόλοιποι 26 ηγέτες της ΕΕ στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, θα περιλαμβάνουν σκληρή λιτότητα επ’ άπειρον καθώς ο λογαριασμός θα μεταβιβάζεται πριν απ’ οπουδήποτε αλλού, στο λαό της υπερχρεωμένης χώρας.
Ακόμη και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τρόμαξαν αξιολογώντας τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου, όπως φάνηκε από σημείωμα της σύνταξής τους την επομένη, που ξεκινούσε με τα ακόλουθα:

Η εκκωφαντικά σιωπηλή εξέγερση της κάλπης



ΠΗΓΗ: Αριστερό Βήμα

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Ασφαλώς τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, με τα πολυσήμαντα στοιχεία και τη συνθετότητά τους, χρήζουν ψύχραιμης ανάλυσης, που δεν μπορεί παρά να αποτελεί αντικείμενο συλλογικών συζητήσεων και προβληματισμών. Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι το εκλογικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε μια καινούργια πολιτική πραγματικότητα, με κύρια χαρακτηριστικά τη βαθύτατη κρίση νομιμοποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος στο σύνολό του (και της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου ιδιαίτερα) και την ισχυροποίηση ριζοσπαστικών, αντισυστημικών ρευμάτων ενός οργισμένου κοινωνικού σώματος, κυρίως προς τα αριστερά.