Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Latvia's Recession and Recovery: Are There Lessons for the Eurozone?


ΠΗΓΗ: CEPR
April 11, 2012
1 - 2:30 p.m.
AFSCME
1st Floor Board Room
1625 L Street, NW
Washington, D.C., 20036





Latvia suffered some of the worst losses of output and employment during the world financial crisis and recession (2008-2009), pursuing a strategy of "internal devaluation" while keeping its currency pegged to the euro.  Some have argued that these losses represent a severe policy failure; while others argue that the country's economic recovery since the 4th quarter of 2009, and other achievements, show that the strategy succeeded. This forum presented these two opposing views.


Anders Åslund is a senior fellow at the Peterson Institute for International Economics and co-author of How Latvia Came through the Financial Crisis and author of The Last Shall Be the First: The East European Financial Crisis.
Mark Weisbrot is Co-Director of the Center for Economic and Policy Research. He is co-author of "Latvia's Internal Devaluation: A Success Story?" and"Latvia’s Recession: The Cost of Adjustment With An “Internal Devaluation."

Ιδού πόσα έπαιρναν οι «χορτάτοι» μνημονιακοί δημοσιογράφοι



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ

Σοκ και δέος για τη διαλυμένη κοινωνία μας προκαλεί ο οικονομικός προϋπολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ για τις αμοιβές των δημοσιογράφων-παρουσιαστών της πρωινής ζώνης για το 2008 και 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τηλεοπτικό δίδυμο Λυριτζή-Οικονόμου πληρώθηκε για τη συγκεκριμένη περίοδο με κάτι παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ με αντικείμενο εργασίας την παρουσίαση της εκπομπής Πρωινή Γραμμή, ενώ η Πόπη Τσαπανίδου, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, έφτασε σε απολαβές το μισό εκατομμύριο ευρώ! 
Τα ποσά, που προκαλούν ίλιγγο στην Ελλάδα του ΔΝΤ, δόθηκαν επί ηγεσίας Παναγόπουλου, σημερινού προϊσταμένου τους στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, εκεί όπου με περισσή άνεση και ευκολία οι τρεις παρουσιαστές έχουν αναλάβει εργολαβία την προώθηση και την προπαγάνδα του Μνημονίου, των αντεργατικών μέτρων και τον απεργοσπαστικό αγώνα.

Guardian: Υποκριτές Γάλλοι, Γερμανοί με Ελλάδα




«Πίσω από τις συχνές παραινέσεις προς την Ελλάδα να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες της -οι πιο ηχηρές έγιναν από την Angela Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble- υπάρχει μία άλλη πραγματικότητα, λιγότερο κολακευτική για τη Γερμανία». Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian με τίτλο «Η γερμανική υποκρισία για τις αμυντικές δαπάνες και οι οργισμένοι επικριτές της», όπου βεβαίως γίνεται και αναφορά στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου. 


Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος αναφέρει: «Εάν υπάρχει μία χώρα που ευνοήθηκε από τα τεράστια κεφάλαια που δαπάνησε η Ελλάδα για την άμυνα, είναι η Γερμανία». 

Ταφόπλακα μας βάζει το ΔΝΤ




Έκθεση - κόλαφο για την Ελλά­δα παραδίδει επισήμως στις ελληνικές αρχές την Παρα­σκευή το Διεθνές Νομισματι­κό Ταμείο, όταν ο Φίλιππος Σαχινίδης θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Οργανισμού. Βε­βαίως η έκθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και μέρος της (μικρό πάντως) είδε το φως της δημοσιότητας.
Η έκθεση διαλύει όλες τις ψευδαι­σθήσεις που προσπαθούν να δημιουρ­γήσουν προεκλογικά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. για το πώς θα κινηθούν εάν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό όμως που ξεσκεπάζει πανηγυρικά είναι τη σαφή αποτυχία όλου το μοντέλου της οικονομικής δι­ακυβέρνησης που ακολούθησε η κυ­βέρνηση Παπανδρέου –  σε συνεργα­σία πάντα με την τρόικα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι Έλληνες ψη­φοφόροι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να βγούμε από το τούνελ της λιτότητας έως το 2030! Και αυτή είναι η... αισιόδοξη πρόβλεψη! Μέ­χρι τότε οι μισθοί, οι συντάξεις και η στοιχειώδης επιβίωση πρέπει απα­ραιτήτως να ξεπέσουν σε τριτοκοσμι­κό επίπεδο, ώστε να μπει ταφόπλακα στην Ελλάδα όπως την ξέραμε.

Έρχεται βροχή- έρχεται μπόρα...



του Δημήτρη Μυ
Μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί και μονότονοι, όμως επιβάλλεται από την κατάσταση: Προεκλογική περίοδος και τα κόμματα (πρώην εξουσίας) δεν αντιστέκονται στον πειρασμό και επανέρχονται στο γνωστό παραμύθι. Τάζουν, ελπίζοντας ότι ο κόσμος εξακολουθεί να τρώει κουτόχορτο.
Πλησιάζοντας, λοιπόν, στις εκλογές, καλό είναι να επαναλάβουμε, με τη βοήθεια ειδικών τι ακριβώς μας περιμένει μετά τις εκλογές. Να τα γνωρίζουμε πριν πάμε να ψηφίσουμε έχοντας κατά νου ότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Πως γράφει λοιπόν η εξειδικευμένη σε φοροτεχνικά- λογιστικά ζητήματα ιστοσελίδα, μετά τις εκλογές η προετοιμαζόμενη συγκυβέρνηση (υπό Παπαδήμους) θα μας σερβίρει:
- Κατάργηση 13-14ου μισθού (παντού)
- Νέα μείωση του βασικού μισθού σε επίπεδα Βουλγαρίας , μαζί με όποιες μειώσεις επιφέρει σε μισθούς, επιδόματα ανεργίας κλπ.!

Eichengreen: Δώστε τώρα αυξήσεις στους μισθούς



ΠΗΓΗ: euro2day

Τέσσερεις μήνες μετά την αναπάντεχη παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα μαύρα σύννεφα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και πάλι πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, εκτιμά ο Barry Eichengreen. 


Oι μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η Ισπανία και η Ιταλία, νικημένες από τη λιτότητα, διολισθαίνουν και πάλι στην ύφεση. 



Ωστόσο, την ώρα που η ευρωζώνη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο χείλος της διάλυσης, η ΕΚΤ εμφανίζει διστακτική στη λήψη νέων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.



Ο φόβος του πληθωρισμού 



Στην πιο πρόσφατη σύσκεψη της EKT, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει ανέπαφα τα επιτόκιαλέγοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από το στόχο του 2%

Γερμανία: Θαμπή η βιτρίνα της ευρωπαϊκής μητρόπολης του καπιταλισμού



ΠΗΓΗ:  e-oikodomos.blogspot.com (via contramee )
Αναγνώστης του «Οικοδόμου»,  μετανάστης –για πολλά χρόνια- στη Γερμανία, αφού διάβασε την ανάρτησή μας με τίτλο Γράμμα από έναν Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία, μας έστειλε ένα e-mail με πολλά στοιχεία, που αφορούν τους μετανάστες,  τα εκατομμύρια ανέργων και ανθρώπων που ζουν από την Πρόνοια στη Γερμανία, τους νεόφτωχους κλπ. Στοιχεία αποκαλυπτικά μιας εικόνας της μητρόπολης του καπιταλισμού στην Ευρώπη, που δεν φτάνει ποτέ στα μάτια μας, μέσα από τα ελληνικά ΜΜΕ. Όλα τα στοιχεία  τεκμηριώνονται από τις απαραίτητες πηγές-links. Σε τυχόν απορίες ή ερωτήσεις που θα προκύψουν από την ανάρτηση αυτή, ο αναγνώστης μας-συντάκτης είναι διατεθειμένος να απαντήσει μέσω των σχολίων. Το e-mail που λάβαμε έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Οικοδόμε, με αφορμή το άρθρο του νέου μετανάστη που διάβασα στο ιστολόγιό σου, σου στέλνω  μερικά στοιχεία που έστειλα και σε φίλους μου πρώην μετανάστες, με αφορμή μια συζήτηση που είχαμε πρόσφατα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια θέλεις. Υπήρξα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου μετανάστης στην Γερμανία. Τώρα είμαι στην Ελλάδα. Παρακολουθώ όμως το τι συμβαίνει σε αυτή την χώρα. Έχω πεισθεί πια πως ό,τι συμβαίνει στην Γερμανία, με μια καθυστέρηση εμφανίζεται και στην Ελλάδα.Φιλικά. Νικόλας Σ.