Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ




Όσους άσπρους κύκνους και αν έχει θαυμάσει κανείς αρκεί ένας μαύρο κύκνος για να επιβεβαιώσει την αδυναμία πρόβλεψης
                                                                                                    Νασίμ Νίκολα Τάλεμπ
ΠΗΓΗ: Εποχή
του Α.Π.Θάνου
Οι επόμενες μέρες, μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Θα επιχειρηθεί πλήρης ανατροπή στο κοινωνικό πεδίο που θα παρουσιαστεί, μάλιστα, και ως επιτυχία. Αυξήσεις σε εισιτήρια και διόδια (από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας), έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και ακίνητα, φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, νέα ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, ενιαίο μισθολόγιο, κ.ά.
Νέα άμεσα μέτρα
ύψους 11 δισ. ευρώ
Προβλήματα που μεταφράζονται σε πρόσθετο οικονομικό μαρασμό -οι άνεργοι τον Δεκέμβριο έφτασαν τους 653.552, αριθμός αυξημένος κατά 4,18% (26.251 άτομα) σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.
Σ’ αυτά έρχονται να προστεθούν, σύντομα, νέα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα από 17 σε 6 δισ. ευρώ. Μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους εκπροσώπους της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα την Πέμπτη. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μάλιστα, ανήγγειλε ότι θα αρχίσει διάλογο με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα ώστε «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες» (εφημερίδες 21.01.11)... 

Σοβαρή διαγραφή χρέους ή δραχμή οι ορθές επιλογές


Πηγή:www.capital.gr

του Ι. Π. Ττουτουδάκη

Η τελευταία, κυριολεκτικά, ευκαιρία για τη χώρα να διασωθεί και να μην αποσαρθρωθεί κοινωνικά είναι μπροστά της.  Μετά την εμμονή περί μη αναδιάρθρωσης πέρυσι που οδήγησε στο μνημόνιο, με επαχθείς όρους, και το στραγγάλισμα της οικονομίας η Ελλάδα έχει το επόμενο διάστημα την πιθανότητα να ανατρέψει την κατάσταση λόγω των συγκυριών.

Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε ότι η λύση στο πρόβλημα του χρέους δεν είναι το νέο χρέος που θα έχει ως αποτέλεσμα το 2013 ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 140% έχοντας παράλληλα αφαιμάξει την οικονομία. Αυτό είναι το απόλυτο αδιέξοδο.

Τότε βέβαια η λέξη αναδιάρθρωση ήταν ταμπού αφού τα παπαγαλάκια των μίντια, είτε από άγνοια είτε από παροχή υπηρεσιών στα πραγματικά τους αφεντικά, εξόρκιζαν τη μη πληρωμή μέρους του χρέους. Τώρα φαίνεται η κατάσταση ωριμότερη και το θέμα συζητείται ευρέως στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Το σκεπτικό της λύσης βέβαια πάλι είναι σε λάθος κατεύθυνση αφού η μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων δεν πρόκειται να προσφερθεί στο 60-70% της ονομαστικής αξίας τους, ώστε να τα αγοράσει η χώρα και έτσι να μειώσει το χρέος της κατά π.χ. 30%.

ΝΑΣΙΜ ΤΑΛΕΜΠ «Οι τύποι του ΔΝΤ είναι τσαρλατάνοι»


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ (23/1/2011)

Ο διάσημος λιβανέζος συγγραφέας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας θα βγει σύντομα από το μνημόνιο

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

«Oι τύποι του ΔΝΤ είναι ηλίθιοι. Αναρωτιέμαι πώς μπορούν να συνεχίζουν τις προβλέψεις αφού απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση» λέει στο «Βήμα» ο Νασίμ Ταλέμπ , στο περιθώριο της παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Ο Μαύρος Κύκνος» (Φερενίκη, 2010), την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής.

Το διεθνές μπεστ σέλερ έκανε διάσημο τον λιβανέζο συγγραφέα το 2007. «Ο Ταλέμπ δεν είχε απλώς μια εξήγηση για την κρίση, την είδε να έρχεται» έγραψαν οι «Νew Υork Τimes». Παρά ταύτα, η κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι ότι τα μεγάλα γεγονότα είναι απρόβλεπτα. Ερχονται από το πουθενά και ανατρέπουν τα πάντα.....Το βιβλίο αρχίζει με την υπενθύμιση μιας παλιάς ιστορίας: την επισήμανση του μαύρου κύκνου στην Αυστραλία που ανέτρεψε την πεποίθηση των Ευρωπαίων ότι όλοι οι κύκνοι είναι λευκοί. Ο «υπέρμαχος του απρόβλεπτου» βρέθηκε στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του ελληνικού συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου Wharton. Μιλώντας ανάμεσα σε παλιούς συμ φοιτητές, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει σύντομα από την κρίση και θα «βγάλει από πάνω της» το ΔΝΤ. «Δεν έχω κανέναν σεβασμό για αυτούς τους τύπους στο ΔΝΤ» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» με το γνωστό αθυρόστομο στυλ που εκνευρίζει τους επικριτές του στην Ουάσιγκτον και τη Wall Street. «Οσον αφορά τις οικονομικές μεθόδους που χρησιμοποιούν, προσωπικώς δεν βλέπω καμία διαφορά με τους τσαρλατάνους.Ξεφορτωθείτε τα ελλείμματα,βγάλτε τους από πάνω σας και αφήστε τους να πάνε παρακάτω, να δημιουργήσουν προβλήματα σε κάποιον άλλο» συμπληρώνει.

Ποιος φτιάχνει, αλήθεια, τα μνημόνια;


Η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα συνίσταται στην πραγματικότητα σε καμιά δεκαπενταριά μεσαίους υπαλλήλους υπερεθνικών οργανισμών (Ε.Ε., ΚΤΕ, ΔΝΤ) και σε πέντε πιο υψηλόβαθμους.
Ειδικευμένοι σε κρίσεις υπάλληλοι, αλλά μέχρι πριν από 4-5 μήνες παντελώς άσχετοι για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ποιος είναι τι, πού υπάρχουν αντιθέσεις και πεδία σύγκρουσης. Αυτού του τύπου υπάλληλοι δεν θα μπορούσαν να καταστρώσουν από μόνοι τους λεπτομερειακό σχέδιο ως προς τα πόσα επαγγέλματα ανήκουν στα βαριά και ανθυγιεινά και τι κάνει κάθε εφορία. Δεν μπορούσαν από μόνοι τους να συνταγογραφούν ακριβείς δοσολογίες για κάθε μέτρο. Ακόμα και αν οι 20 της τρόικας ήταν νομπελίστες και οι καλύτεροι πολιτικοί του κόσμου, δεν θα μπορούσαν να κατασκευάζουν εντός λίγων μηνών, για μια χώρα που δεν γνώριζαν μέχρι προχθές, δεκάδες νόμους, χιλιάδες σελίδες οδηγιών και απαιτήσεων. Αν σκεφτεί κανείς έστω και για δύο λεπτά ψύχραιμα, θα καταλήξει στο απλό συμπέρασμα ότι η τρόικα έχει μερικές βασικές ιδέες, διαθέτει τη δυνατότητα ελέγχου των όποιων συμφωνηθέντων, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να κατασκευάσει μόνη της το μνημόνιο.