Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η λιτότητα και ο φασισμός

 
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

του Ρούσσου Βρανά


Αν η λιτότητα ήταν ένα φάρμακο για όλους, θα την κατάπιναν ευχαρίστως. Επειδή όμως χορηγείται μόνο στους φτωχούς και κάνει καλό μόνο στους πλούσιους, γι' αυτό επιβάλλεται πάντα με το μαστίγιο. Και μάλιστα προληπτικά, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Η Ιστορία όμως έχει δείξει πως η λιτότητα δεν είναι φάρμακο αλλά φαρμάκι. Σχεδόν πάντα καταλήγει στα χειρότερα: οικονομική καταστροφή, βία και καταστολή.


Το παράδειγμα της Γερμανίας του καγκελάριου Μπρούνινγκ είναι χαρακτηριστικό. Το 1930, η ύφεση εξαπλωνόταν στον κόσμο. Εξωθούμενος από τους Γερμανούς μεγαλοβιομήχανους, ο Μπρούνινγκ πίστεψε πως η χώρα του θα σωζόταν μόνο με ένα σκληρό νόμισμα και με μηδενικά ελλείμματα μέσω περικοπών των μισθών και των συντάξεων.

Ο εκβιασμός των «αγορών» και η ελληνική αποτυχία


Πηγή: Ποντίκι
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Μια νέα έξαρση γνωρίζει η τρομοκρατία εκ μέρους των «αγορών» ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον ελληνικό «θρίαμβο» και την επισημοποίηση της δομής του μηχανισμού πτωχεύσεων της ευρωζώνης, ο οποίος δομήθηκε ακριβώς κατά τα γούστα του ΔΝΤ, με το Ταμείο να αποκτά βαρύνοντα, αν όχι αποφασιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στον πυρήνα της Ευρώπης.
Ήδη από χθες επισημαίναμε μια σειρά αντιφάσεις και δυσκολίες σε όλο το κλίμα που εντέχνως έχει σερβιριστεί στην Ελλάδα, με κορυφαία όλων την παράταση της εκκρεμότητας με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με την περιορισμένη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο της τρόικας. Ακόμη σημειώναμε το αδιέξοδο της Γερμανίας, της οποίας οι αποφάσεις εντείνουν τελικά την πίεση των «αγορών».

Μειώνουν τα κονδύλια στα πανεπιστήμια κατά 50%!

 
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Στεφανάκου Π.
Στο μισό κόβει τα κονδύλια για τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση προκαλώντας οικονομική ασφυξία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Στα μουλωχτά, μέσα από άτυπα έγγραφα του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης προς μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων, ανακοινώθηκε πρόσθετη μείωση των κονδυλίων κατά 17%-19%. Αν συνυπολογιστούν οι περικοπές που έγιναν πέρυσι και με την αύξηση του ΦΠΑ φτάνουν το 33%, τα Πανεπιστήμια σε σχέση με το 2009 θα λάβουν επιχορήγηση μειωμένη κατά 50%! Είναι αδιανόητες αυτές οι μειώσεις. Στην ουσία μάς κλείνουν χωρίς να το λένε, τονίζουν οι πρυτάνεις που συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στις περικοπές σε άτυπη συνάντησή τους την προηγούμενη Πέμπτη.

Κ. Λαπαβίτσας: Ευρωπαϊκός μηχανισμός διασφάλισης των τραπεζών και της γερμανικής κυριαρχίας

Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
Συνέντευξη στην Αριάδνη Αλαβάνου
Ο νέος μηχανισμός, που πρόκειται να υιοθετήσει η Ε.Ε., στοχεύει στην αναδιάρθρωση του χρέους με τρόπο που θα διασφαλίζει τις τράπεζες και τη γερμανική κυριαρχία, υποστηρίζει τεκμηριωμένα ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας.
Όπως τονίζει, θα επιφέρει μόνιμα υψηλά επιτόκια και συνεχή λιτότητα στις χώρες της περιφέρειας. Θα λειτουργήσει ως προθάλαμος εξόδου από το ευρώ ή ενός ευρώ δύο ταχυτήτων. Μια ελληνική κυβέρνηση που θα σεβόταν τη βούληση του λαού θα όφειλε να προχωρήσει σε παύση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την ουσιαστική διαγραφή του.
Εδώ και ένα χρόνο, όλη η χώρα φαίνεται να λειτουργεί μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους. Για ποιo λόγο ενεχυριάστηκαν οι κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, η υγεία, η παιδεία, η καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων στην αντιμετώπιση του χρέους;

Έξοδος από τη ζώνη του ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση;


             
του Σπ. Κότσια

Η οργανωμένη θριαμβολογία μετά τις Βρυξέλλες που αποτυπώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού δεν στάθηκε ικανή να συγκαλύψει τις σημαντικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των πενιχρών παραχωρήσεων που μας δόθηκαν.   

Στην άτυπη Σύνοδο αποφασίστηκε η συγκρότηση του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» το οποίο περιλαμβάνει  απεχθέστατες δεσμεύσεις  όπως την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την φορολογική εναρμόνιση και αυστηρότερες δημοσιονομικές δεσμεύσεις οι οποίες θα πρέπει να προσλάβουν στα κράτη μέλη νομική ισχύ είτε με την πρόβλεψη στο σύνταγμα, είτε με νόμο πλαίσιο αυξημένης ισχύος.

The Austerity Delusion


Πηγή: New York Times
By PAUL KRUGMAN

Portugal’s government has just fallen in a dispute over austerity proposals. Irish bond yields have topped 10 percent for the first time. And the British government has just marked its economic forecast down and its deficit forecast. What do these events have in common? They’re all evidence that slashing spending in the face of high unemployment is a mistake. Austerity advAocates predicted that spending cuts would bring quick dividends in the form of rising confidence, and that there would be few, if any, adverse effects on growth and jobs; but they were wrong. It’s too bad, then, that these days you’re not considered serious in Washington unless you profess allegiance to the same doctrine that’s failing so dismally in Europe. 

Τώρα και η Ευρώπη έχει το… ΔΝΤ της!

Πηγή: Sofokleous 10
Με ένα αμείλικτο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα αποτελεί τη γερμανική εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα έρχονται αντιμέτωπες από το 2013 οι χώρες της ευρωζώνης με υπερβολικά χρέη: η επωνυμία αυτού, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Οι σχετικές αποφάσεις επικυρώθηκαν στις 25 Μαρτίου από τους ηγέτες της Ευρώπης και σηματοδοτούν μια δύσκολη πορεία για την Ελλάδα, που πρώτα θα τεθεί στην κλίνη του Προκρούστη, εφαρμόζοντας το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας όλων των εποχών, και το 2013 θα ελαφρυνθεί από ένα μέρος του χρέους της προς τους ιδιώτες πιστωτές, αφού πρώτα συνομολογήσει τους αυστηρούς όρους μιας νέας χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό ΔΝΤ.