Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΑΝΟΙΞΑΜΕ και ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!


Με περισσή χαρά διαπιστώνουμε ότι το "You Pay Your Crisis" όπως και τα μητρικά ιστολόγια της Πεντανόστιμης Κυνικής και της Κυνικής Πεντανόστιμης, αρχίζουν και ...ζεσταίνονται. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και η συμμετοχή, καθώς και η διάθεση συμμετοχής αυξάνονται κι αυτές με τη μέρα.

Το παρόν blog πέρα από τα ενημερωτικά και θεωρητικά κείμενα θ' αρχίσει να δημοσιεύει και τις ΔΙΚΕΣ σας ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, αν είναι δυνατόν σε κάποια ολοκληρωμένη μορφή, σχετικά με 


1. Εναλλακτικούς δρόμους που θα μπορούσαν να είχαν ακολουθηθεί στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, 

2. Αιτήματα που θα μπορούσαν να ιεραρχηθούν και να προωθηθούν.

3. Προτάσεις για περαιτέρω δράση 

4. Ο,τιδήποτε άλλο σχετικό.


Θα θέλαμε με βάση τις προτάσεις σας να αρχίσει ένας ΔΙΑΛΟΓΟΣ σχετικά με το μέλλον αυτής της προσπάθειας.

Ήδη έχουμε πάρει μερικές, τις οποίες και θα δημοσιεύσουμε.  


Υ.Γ. Το blog, με το χρόνο, κι αν όλα πάνε καλά, θ' αρχίσει να προσφέρει και ψυχαγωγικό πρόγραμμα! 

Η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί σε πτώχευση χωρίς να θιγούν οι αγορές




2/3/10
Δημήτρης Καζάκης



Αυτό αποφάσισαν οι επίσημοι κύκλοι της Ευρωζώνης σε άμεση συνεννόηση με τους μεγαλύτερους διεθνώς θεσμικούς επενδυτές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν τον κύριο όγκο ομολόγων του ελληνικού δημόσιου χρέους. Στην Ελλάδα δεν θα επιτραπεί να προχωρήσει σε επίσημη χρεωκοπία, όπως π.χ. συνέβη με την Αργεντινή, η οποία αφού επίσημα κήρυξε τον εαυτό της σε πτώχευση μπόρεσε να διαγράψει πάνω από το 45% του δημόσιου χρέους της. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση του κονσόρτσιουμ των κρατών με επικεφαλής την Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και των ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών οίκων, που φέρεται να έχουν αναλάβει την αποκαλούμενη «διάσωση» της Ελλάδας. Μια «διάσωση» που στην πράξη είναι η επιβολή ενός καθεστώτος επίσημης πτώχευσης της χώρας επ’ ωφελεία των δανειστών της και των αγορών.


Για να προχωρήσει το σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας έδωσαν πράσινο φως και τα μεγαλύτερα Hedge Fund, που επισήμως οι ηγέτες της ευρωζώνης αποκαλούν κερδοσκόπους. Εκπρόσωποι των Hedge Fund, που πρωταγωνιστούν στις πιέσεις που δέχεται το ευρώ, συναντήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου σε άτυπο δείπνο εργασίας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Εκεί βρέθηκαν οι συντονιστές επενδυτικών σχημάτων όπως η SAC Capital Advisors LP, η Soros Fund Management του γνωστού χρηματιστή Τζ. Σόρος, η Paulson & Co., Inc., του γνωστού πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μπους, Τζον Πόλσον, κ.ά.. Η συνολική αξία των χαρτοφυλακίων όσων παραβρέθηκαν στο δείπνο ξεπερνά τα 700 δις δολ.. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές του ευρώ και οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει. Στα πλαίσια του δείπνου οι κερδοσκόποι, εναντίον των οποίων οι ηγέτες της ευρωζώνης υποτίθεται ότι έχουν κηρύξει τον πόλεμο, διεμήνυσαν ανάμεσα στα άλλα ότι στηρίζουν το σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας από το Eurogroup και την ΕΚΤ. Έτσι προχώρησε τελικά η απόφαση για τη «διάσωση» δυο ημέρες αργότερα με την επίσημη ανακοίνωση του από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Κ. Γιούνγκερ.


Το Eυρωχάλι θα γινει ακομη χειροτερο!













μετάφραση by Elva



Η ελληνική κρατικο-οικονομικη ''σούπα'' γίνεται ακόμη πιο ...''νερουλή'' εκεί όπου οι ηγέτες της ΕΕ είναι πλέον σε θέση να συμφωνήσουν σχετικά με την υπόσχεση ηθικής υποστήριξης προς τους πιεσμένους Έλληνες. Αλλά θα χρειαστούν πολλά περισσότερα επειδή η Ελλάδα είναι μόνο το πρόγευμα, για το βασισμένο στο Eυρω, μενού της κρίσης!

Η Ισπανία, αποτελεί το κυρίως πιάτο και στο μπουφέ παράπλευρα υπάρχουν επίσης σημαντικοί κίνδυνοι με ...γλυκίσματα από ...Πορτογαλία και Ιταλία!

Η Ευρωσυνεργασια με την Ελλάδα κατέληξε στη χειρότερη κρίση της από τη θέσπιση του συστήματος. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ακριβώς αυτό που οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του νομπελίστα Paul Krugman, όπως και άλλων, ειχαν προειδοποιήσει πριν από το σχηματισμό.

Το σύστημα αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στη διαχείρισή των λεγόμενων «ασύμμετρων σοκ» όπου η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας και η ικανότητα της να πληρώσει ξαφνικά υπονομεύεται από μια εξωγενή πράξη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-1: Odyssey




By Odyssey

8/3/2010

Πρώτο θέμα είναι να αμφισβητούμε με φαντασία κάποια στερεότυπα και με μια "λογική" που να πετάει έξω το καράβι του δήθεν πολιτικού και οικονομικού ορθολογισμού: 


1. Σοβαρή πρόταση: 
(Μου την μετέφερε απελπισμένη "συντηρητική" νοικοκυρά . κάπου την είδε). 
 Να αναλάβουμε την διακίνηση μεταναστών (10.000 το κεφάλι), να μειώσουμε το έλλειμμα , να βοηθήσουμε τους λαούς (με το αζημίωτο) να γλιτώσουν από τη φτώχια που προκαλούν οι ολιγάρχες και οι πόλεμοι τους και να τους δίνουμε αμέσως ελληνική υπηκοότητα, με τον όρο να πάνε να δουλέψουν στη Γερμανία, Γαλλία και σε όποια χώρα μας πουλά όπλα και χρήμα.

2. Αφού θέλουν νησιά, να τους δώσουμε τα Ίμια μισοτιμής να τα φυλάνε κιόλας. (Θα μειώσουμε τους εξοπλισμούς μας)

3.Ακόμα πιο σοβαρή πρόταση:
 Τι λες βρε cynical; Ξέρεις πόσο κοστίζει να φορολογήσεις τους παπάδες; Αντί, λοιπόν, να τους φορολογήσουμε, στα πλαίσια της λιτότητας και της πλέρια δημοκρατίας, να πάψουμε να πληρώνουμε τους μισθούς των παπάδων από εδώ και πέρα. Ό,τι πήρανε πήρανε. Περικοπές στο δημόσιο δε θέλουμε; 
Όποιος θέλει παπά στην ενορία του να πληρώνει. Έτσι ήταν παλιά.