Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

In Athens, austerity puts revolution back on the menu




While the Greek debt crisis is flaring up again amidst fears of an impending default, the resistance in Athens has already begun to craft the alternatives.
A Dutch translation of this article was published at socialisme.nu

What were the finance ministers of Germany, France and Greece thinking when they met each other at a Luxembourg castle for ‘top-secret’ dinner talks on the resurging Greek debt crisis last weekend?
As their five-star banquet was being served, did they discuss the human tragedy that is currently unfolding in Greece? Did they consider the fact that youth unemployment has soared to over 35 percent, living standards have fallen 20 percent, pensions have been cut to 600 euros per month, and suicide rates are reported to have nearly tripled since the outbreak of the crisis?
Unfortunately, yet predictably, concern for the Greek people did not really feature on the menu in Luxembourg. Instead, these important men and women gathered to discuss “more important” affairs, like how to prevent a looming Greek default – or, even worse, in their view, an exit from the eurozone.

«Η Ελλάδα υπό τη δικτατορία του Ευρώ»


Πηγή: tvxs
Τις αδιέξοδες, άδικες και ενδεχομένως επικίνδυνες πολιτικές, στις οποίες έχει οδηγήσει το οικονομικό καθεστώς του ευρώ, εξετάζει η πολιτική ανάλυση του συγγραφέα και ερευνητή στη σχολή Sciences Po, Stéphane Madaule, που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της σελίδα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Aς το παραδεχθούμε: τα φιλελεύθερα μέτρα που επιβλήθηκαν ως φάρμακο στην ελληνική οικονομία, δεν αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Η περιβόητη «ασπίδα του ευρώ», όπως μας την παρουσίασαν το 2000, έχει μετατραπεί πλέον σε αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας.
Κάθε επίθεση στο δημόσιο χρέος ενός κράτους της ευρωομάδας –της Ελλάδας σήμερα, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αύριο, της Ισπανίας και η Ιταλίας μεθαύριο- ενισχύει τους μηχανισμούς μίας κοινής πολιτικής, η οποία θέλει τα ισχυρά κράτη να δανείζουν στα αδύναμα, με αντάλλαγμα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ, γεγονός που σταδιακά αφαιρεί από τα κράτη αυτά την οικονομική τους κυριαρχία.

«Εκδρομή με προορισμό το λαϊκισμό» κάνει η Μέρκελ με τις δηλώσεις περί νοτιοευρωπαίων


Πηγή: TVXS
Αντιδράσεις ακόμα και εντός της Γερμανίας προκάλεσαν τα σχόλια της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και πολλές ημέρες αδειών στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Απάντηση στις αξιώσεις της κας Μέρκελ έδωσε τόσο η αντιπολίτευση η οποία επικρίνει σφοδρά την καγκελάριο για λαϊκισμό καθώς και το γνωστό περιοδικό Spiegel που κάνει λόγο αβάσιμες προκαταλήψεις περί Μεσογειακών λαών.

«Ο μύθος των τεμπέληδων του Νότου»
είναι ο τίτλος άρθρου στην πρώτη θέση της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel, στο οποίο το γερμανικό περιοδικό αναρωτιέται για το εάν όντως Ισπανοί, Πορτογάλοι και Έλληνες είναι οι ραχάτηδες της ΕΕ. «Είναι βαριές φράσεις, ακούγονται σαν μομφές για την παραγωγικότητα των νοτιοευρωπαίων. Η διατύπωση σαφών όρων για ενδεχόμενη νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων από τη Μέρκελ δεν είναι κάτι καινούριο. Ωστόσο, φαίνεται ότι τώρα ανεβάζει ξανά τους τόνους, προκαλώντας έτσι μια εσωπολιτική συζήτηση» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Συγκρίνοντας λοιπόν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Κομισιόν για τις τρεις χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία) και για τη Γερμανία, το δημοσίευμα συμπεραίνει: Ναι μεν οι οικονομίες των τριών χωρών έχουν δομικά προβλήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες τους κάθονται και απλώς απολαμβάνουν τον ήλιο της Μεσογείου.

ΜΕΡΚΕΛ, Η ΜΕΡΚΑΝΤΙΛΙΣΤΡΙΑ

Πηγή: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου

Πρόθεση της Γερμανίας είναι η ηγεσία της ένωσης, με τη χρήση των οικονομικών όπλων της εσωτερικής υποτίμησης και της υπερχρέωσης των εταίρων της. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο γερμανικής εφημερίδας (Frankfurter Rundschau), το οποίο βασίζεται σε λεπτομερείς έρευνες εκ μέρους της, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της χώρας με τα συνδικάτα, σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις του 2011, ήταν απίστευτα απογοητευτικά. Στους τρεις μεγαλύτερους κλάδους της ηγετικής οικονομίας της Ευρώπης (στην οικοδομή, στο δημόσιο και στη χημική βιομηχανία), οι αυξήσεις των εργαζομένων το 2011, σε σχέση με το 2010, θα είναι μεταξύ 2% και 2,6%.


Εάν αφαιρέσει κανείς τον πληθωρισμό, τότε δεν πρόκειται πλέον για αύξηση αλλά, αντίθετα, για μείωση των πραγματικών αμοιβών των εργαζομένων. Δηλαδή, οι Γερμανοί εργαζόμενοι θα γίνουν ουσιαστικά φτωχότεροι το 2011, παρά το υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τους (3,5%), σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της ανεργίας - η οποία «ανάγκασε» τη χώρα να ανοίξει τα σύνορα της σε εργαζομένους άλλων χωρών.

Ο Σαμαράς «αυτοκτονεί» αν συναινέσει

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

του Γ. Δελαστίκ

Ξεπέρασαν κάθε όριο πολιτικής ανοχής των Ελλήνων οι εκπρόσωποι της ΕΕ, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το επάρατο Μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ απαιτούν πλέον χωρίς ίχνος πολιτικής συστολής να επιβάλουν στην Ελλάδα εκβιαστικά μέχρι και... μορφή διακυβέρνησης της αρεσκείας τους! Είναι απίστευτα αυτά που είπε χθες ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Ολι Ρεν, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ διακήρυξε ότι είναι «αναγκαία προϋπόθεση» η... πολιτική συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη βάση του Μνημονίου για να συνεχίσει η ΕΕ να δίνει τα χρήματα που έχει συμφωνήσει!

Δεν περιμένουν προφανώς ούτε ο ελληνικός λαός ούτε τα ελληνικά κόμματα να μάθουν από έναν Φινλανδό ποιο είναι το «εθνικό πεπρωμένο» της Ελλάδας ή αν το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της χώρας μας και οι μέθοδοι αντιμετώπισής του αποτελούν οικονομικοπολιτικό και όχι δήθεν «εθνικό» πρόβλημα.

ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ 'ΤΑΧΡΙΡ' ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ!



ΠΗΓΗ: ISKRA
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ!
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ!
Μια ξεχωριστή κινητοποίηση συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Πουέρτα δελ Σολ, μία από τις γνωστότερες και κεντρικότερες πλατείες της ισπανικής πρωτεύουσας.
Χιλιάδες νεαροί Μαδριλένιοι συγκεντρώνονται κάθε βράδυ εκεί, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κρίση, την ανεργία και τηνεπισφάλεια. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, ιδιαίτερα τηςΑνδαλουσίας.
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 15ης Μαΐου, για αυτό και το κίνημα αποκαλείται «Κίνημα 15-Μ». Το βράδυ της Τρίτης (χτες) βρίσκονταν στην Πουέρτα δελ Σολ χιλιάδες άτομα,ενώ και το πρωί της Τετάρτης παρέμεναν σε σκηνές τουλάχιστον 400 άτομα.

Η ΕΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΩΣ 'ΑΠΟIΚΙΑ' ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!



ΠΗΓΗ: ISKRA
ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!
ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΔΕΚΟ!
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011 ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!
Στη στοιχειοθέτηση του νέου μνημονιακού προγράμματος, έχει επιδοθεί ήδη η τρόικα, καθώς στελέχη της πραγματοποίησαν χτές πολύωρες συναντήσεις, στο Υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο με ανώτατα διοικητικά στελέχη αλλά και με τον ίδιο τονΥπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα, στον ίδιο τον Υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου δεν "επετράπη" η παρακολούθηση του ECOFIN, προκειμένου να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ελλάδα ώστε να συναντηθεί με τα στελέχη της τρόικα, με σκοπό τη συγγραφή των κύριων μέτρων του νέου Μνημονίου. Τέτοια "πόρτα" σε Υπουργό αποτελεί σπάνιο γεγονός και δείχνει σε ποιά εκτίμηση έχουν την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου οι ευρωπαίοι "εταίροι".