Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

«Στροφή στο εθνικό νόμισμα...» (Μια πολύ προφητική συνέντευξη του J. Sapir)


Διαβάστε ολόκληρη την παρακάτω συνέντευξη του J. Sapir στον Δ. Κωνσταντακόπουλο, η οποία δόθηκε  στο περιοδικό "Διπλωματία" τον Οκτ. του 2006. Ο Sapir προβλέπει εδώ και 4 χρόνια τα σημερινά πρόβληματα της ευρωζώνης.


JACQUES SAPIR


«ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΣ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΟΜΠΡΕΛΑ…»
Συνέντευξη στο Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο
Οκτώβριος 2006 - Τεύχος 36



Διευθυντής Σπουδών στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών της Γαλλίας, ο Jacques Sapir, είναι ο συγγραφέας πολλών και σημαντικών βιβλίων, με τελευταίο «Το τέλος του ευρω-φιλελευθερισμού» (Seuil, 2006), στο οποίο προτείνει μία μερική «αναδίπλωση» από το άκαμπτο σύστημα του Μάαστριχτ.





   Ο Sapir είναι ένα σημαντικό, αν και συχνά «αιρετικό» πνεύμα στον χώρο της γαλλικής οικονομικής και πολιτικής σκέψης. Η εκτίμησή του είναι ότι η ευρωζώνη θα απειληθεί με διάλυση σε ορίζοντα μερικών ετών, εκτίμηση στην οποία συγκλίνει με φιλελεύθερα ρεύματα επικριτών του ευρώ. Τον συναντήσαμε στο Παρίσι προ μηνών και ήδη η συνέντευξη που μας έδωσε και δημοσιεύουμε έχει αρχίσει να επαληθεύεται σε ορισμένες από τις προγνώσεις της, σε ό,τι αφορά τουλάχιστο στη σχέση ευρώ-δολαρίου. Δε γνωρίζουμε ασφαλώς αν τέτοιες προβλέψεις, όπως αυτές του Sapir, θα επαληθευθούν. Οι προβληματισμοί αυτοί, ουσιαστικά ανύπαρκτοι στην Ελλάδα, υπάρχουν και θα επηρεάσουν τη μορφή των δραματικών εξελίξεων που προοιωνίζεται όχι μόνο η κρίση της ευρωζώνης, αλλά επίσης και η κρίση στη Μέση Ανατολή. Οι διεθνείς οικονομικές και στρατηγικές ισορροπίες που εγκαθιδρύθηκαν μετά τον ψυχρό πόλεμο μοιάζουν σε φάση μεγάλης ρευστότητας. Ποτέ όμως η Ελλάδα δεν ήταν διανοητικά, τεχνικά και πολιτικά απροετοίμαστη, όλο και περισσότερο αντικείμενο της διεθνούς πολιτικής.










   Βλέπετε να πηγαίνουμε  σε δομική κρίση της ευρωζώνης, αν καταλαβαίνω καλά
   Απολύτως. Πηγαίνουμε σε σοβαρά προβλήματα στην ευρωζώνη, συνδυασμό δομικών και συγκυριακών προβλημάτων. 

   Γιατί; Πιστεύετε ότι η διεθνής συγκυρία εξελίσσεται προς μία κρίση;


Χειρότερα και από το 1929...



Κ. Καλλωνιάτης

20 Μαρ 10 - 21:39


Ζούμε την μεγαλύτερη κρίση όλων των εποχών. Ο μοναδικός χαρακτήρας της δεν απορρέει μόνον από την παγκοσμιοποίηση των οικονομιών και τα πρωτοφανή επίπεδα χρεών που υπερβαίνουν κατά πολύ τα αντίστοιχα της Μεγάλης Ύφεσης του μεσοπολέμου.



Αυτό που ξεκίνησε σαν χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 και διευρύνθηκε ήδη σε δημοσιονομική, συμπλέει πλέον με μία χρόνια οικολογική κρίση. Η οποία, είτε εμφανίζεται σαν δραματική κλιματική αλλαγή και εξάντληση φυσικών πόρων είτε σαν δημογραφική έκρηξη, μετανάστευση και διατροφική κρίση, συμπλέκεται τελικά αξεδιάλυτα με την οικονομική κρίση απαιτώντας ενιαία και συνδυασμένη αντιμετώπιση.






Για τη βαρύτητα της διττής χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης μερικά νούμερα μιλάνε μόνα τους :





1.     Το μέγεθος της χρηματοπιστωτικής φούσκας βγάζει μάτι : μπροστά σε μία παγκόσμια πραγματική οικονομία 50 τρις δολ περίπου, οι αγορές ακινήτων τιμολογούνται σε 75 τρις, οι αγορές μετοχών και ομολόγων φθάνουν τα 125 τρις, ενώ οι αγορές παραγώγων πενταπλασιάστηκαν τη τελευταία 5ετία φθάνοντας σήμερα τα 500 τρις περίπου. Αυτό σημαίνει πως, 2 χρόνια μέσα στη κρίση, η χρηματική οικονομία παραμένει 14 φορές μεγαλύτερη από την πραγματική ! Σημειωτέον, πως για τον γενικό συστημικό κίνδυνο που συνιστά η εξωχρηματιστηριακή αγορά παραγώγων (δηλαδή η αγορά στοιχημάτων) έχει προσφάτως προειδοποιήσει τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. 

"Παραλύει" σήμερα η Γαλλία. Επίσης Απεργίες στη BA και Lufthansa


Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν σήμερα στα μέσα μεταφοράς, στη λειτουργία των σχολείων, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Γαλλία καθώς τα συνδικάτα έχουν κηρύξει για σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο προβλέπει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και περικοπή δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.
Επιπλέον αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε 180 πόλεις της χώρας.
Η κίνηση των τραίνων ήταν μειωμένη το πρωί, κυρίως στην περιφέρεια, αλλά οι υπερταχείες που πραγματοποιούν διεθνή δρομολόγια (TGV) κινούνται κανονικά.

Οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν ένα πρώτο τεστ για την κυβέρνηση, μετά το μικρό ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μια ημέρα μετά τη βαριά ήττα της κυβερνώσας Δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές.
Ο υπουργός Εργασίας Ξαβιέ Νταρκό, ο οποίος συνετρίβη από το σοσιαλιστή αντίπαλό του αντικαταστάθηκε από τον Ερίκ Βερτ.




Προβλήματα λόγω απεργίας της BA




Πολλές πτήσεις της British Airways καθυστερούν ή ακυρώνονται και τη Δευτέρα, καθώς κορυφώνεται η τριήμερη απεργία του προσωπικού.
Χιλιάδες επιβάτες της ΒΑ αντιμετώπισαν το Σαββατοκύριακο δυσκολίες στη μεταφορά τους εξαιτίας της μείωσης των δρομολογίων, που οφείλεται στην απεργία των πληρωμάτων καμπίνας μετά από αλλαγές στη μισθοδοσία και στο προσωπικό.