Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στατιστικες αλχημειες



CADTM

Initiative for the Formation of an Audit Committee of the public debt

Greece. Because of the statistical alchemy about public debt it is imperative: To open the books of the public debt and finance! Social control Now!


A big moral issue emerges for George Papandreou’s Government after the revelation of the professor in the University of Macedonia and member of the board of the Hellenic Statistical Authority(EL.STAT.), Zoi Georganta, that the government, EU and the IMF “cooked” the statistic evidence!
The revelations of Zoi Georganta, that caused already the intervention of the attorney general who asked for a preliminary examination, shows that the public fiscal deficit for 2009 was up to 15,4% after alchemies with the purpose to deliver the unpopular measures which have applied. Mr. Papandreou’s government (which as the deputy minister of Finance, Filippos Sachinidis has said decided from October 2009 to send as to the slaughterhouse of IMF and the EU) wanted to show that the politics of “mnimonio” (the loan memorandum between the Greek government and the troika) are necessary and imperative. That’s why resorted to these unacceptable methods which aimed to deceive the public. The force to resignation from the minister Evangelos Venizelos, 5 from 6 members of the board of the Statistical Authority (with the exemption of the head of the office who came from the IMF) reminds acts of totalitarian regimes.

Λόγος και κρίση


Πηγή: Καθημερινή: 21 / 9
Tου Παντελη Mπουκαλα

Αλίμονο αν με τέτοια κρίση που ζούμε, οικονομική, ιδεολογική, ηθική, δεν αναπτυσσόταν κριτικός λόγος, σκληρός, οχληρός, ακόμα και χλευαστικός. Δυο φορές αλίμονο αν ο λόγος αυτός δεν είχε και αυτοκριτική διάσταση, όσο το δυνατόν περισσότερο οδυνηρή, γιατί μόνο η οδύνη γεννάει φρόνημα και το στερεώνει. Και τρισαλίμονο αν ως πρόσωπα και ως κομματάκια μικρά ενός συνόλου, που πολλοί θα ήθελαν να το δουν να αυτοσπαράσσεται, καταντούσαμε να αντιμετωπίζουμε σαν πλάκες του Μωυσή όσα προστάζει η τρόικα και όσα επιχειρούν να επιβάλουν οι υπό επιτροπεία κυβερνητικοί. Αλλά να που ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται βέβαιος ότι ευλογήθηκε από την Ιστορία να κατεβάσει από το ύψος της οιήσεώς του στα χαμηλά της ελληνικής κοινωνίας τις πλάκες της αληθείας, που σαν νέος Μωυσής τις έλαβε από τα ίδια τα χέρια του Θεού, και αν όχι του γνωστού τριαδικού, έστω του τροϊκανικού.

BBC: Λυπηθείτε τους Έλληνες


Πηγή: BBC
Gavin Hewitt

ATHENS: Europe is out of sympathy with Greece. It is the country that threatens the dream of "ever closer union". It is blamed for undermining the very existence of the single currency. The White House frets that the country could endanger the world economy. Greeks are caricatured as lazy and feckless.
Europe's leaders have lost patience and turned up the threats. The message is clear. The Greek government must either live up to commitments to reduce its deficit, or the next tranche of bail-out money will be withheld.
So, last weekend, a new tax was pulled from the hat. A property tax. At first - as usually happens - it was well received in Brussels.
But then the doubts set in. The tax will be levied on all property owners with the rate determined by the size of the property and its location.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να υπερασπίζεται άκριτα το Ευρώ




Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ 21/9
του Σ. Χτούρη*

 Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της χειρότερης δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει ζήσει η Ελλάδα μετά τον πόλεμο, οι Έλληνες φαίνεται να υπερασπιζόμαστε άκριτα το ευρώ, σαν να είναι ελληνική υπόθεση. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Το Ευρώ, και όλες οι νομισματικές και οικονομικές πολιτικές που συνδέονται μαζί του εδώ και μία δεκαετία, αποτελούν το μοχλό αποδιοργάνωσης και απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας και της παραγωγικής της βάσης. Μία μόνο μικρή επίσκεψη στη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες αποβιομηχανοποιημένες περιοχές, καθώς και στην ερημοποιημένη γεωργία, θα αποδείξουν ότι η κρίση που φαίνεται ότι ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2010, στην πραγματικότητα, προετοιμαζόταν και εξελισσόταν με μαθηματική ακρίβεια από τις αρχές της δεκαετίας.

Το νέο ευρωπαϊκό ταμπού: η Ελλάδα εκτός ευρώ;



Sofokleous 10

Τώρα που η Ευρώπη δέχτηκε να αναγνωρίσει πως η Ελλάδα είναι αφερέγγυα, το ερώτημα που τέθηκε στο κέντρο της συζήτησης είναι: πότε θα κάνει χρεοστάσιο η Αθήνα κι αν θα παραμείνει στο ευρώ ή θα το εγκαταλείψει…

Η απάντηση στο ερώτημα για το πότε θα χρεοκοπήσει η Αθήνα είναι πιο εύκολη από την απάντηση στο αν θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ. Παρά τις φήμες για άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας που κυκλοφορούσαν το Σαββατοκύριακο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό αφού κανείς δεν ωφελείται από μια, εδώ και τώρα, ελληνική χρεοκοπία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα και πώς να κηρύξει χρεοστάσιο από τη στιγμή που τα φορολογικά της έσοδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα της; Εξάλλου δεν έχει καμία εγγύηση ότι από τη στιγμή που θα χρεοκοπήσει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο τους χρεοκοπημένους ελληνικούς τίτλους, και άρα θα πρέπει να συνυπολογίσει στο πρόβλημα του πρωτογενούς ελλείμματος και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ;



Πηγή: sofokleous 10
B. Bιλιάρδος
Πιθανολογούμε ότι, η Ελλάδα θα διατηρηθεί στην Ευρωζώνη, θα ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί χωρίς να χρεοκοπεί, ενώ ταυτόχρονα θα υφίσταται όλα τα δεινά της στάσης πληρωμών
Πάρα πολλές φορές ευρισκόμαστε αντιμέτωποι με ερωτήσεις, σχετικά με το τι ακριβώς είναι η χρεοκοπία. Η απάντηση μας είναι ότι, ένα κράτος πτωχεύει όταν δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστές του - αυτούς δηλαδή που διαθέτουν ληξιπρόθεσμες υποσχετικές πληρωμής (ομόλογα), οι οποίες αφορούν είτε τόκους, είτε χρεολύσια (δόσεις). Γράφουμε δανειστές και όχι πιστωτές, επειδή υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Οι πιστωτές είναι δυνατόν να είναι προμηθευτές του δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν κρατικά αξιόγραφα στην κατοχή τους – οπότε μπορεί να επιβάλλουν την πτώχευση, όπως και στις επιχειρήσεις, μόνο αφού δικαιωθούν τελεσίδικα από κάποιο δικαστήριο, εκδώσουν διαταγή πληρωμής κλπ.

Δελτίον κρίσης: 16.09.11



πηγή: protagon.gr
Βαρουφάκης Γ.
Το σημερινό Δελτίον Κρίσης θα είναι συντομότερο καθώς γράφεται στο Δουβλίνο, όπου βρίσκομαι όλη αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να μάθω από την Ιρλανδική τραγωδία. Η Ιρλανδική εμπειρία έχει σημασία για εμάς τους Έλληνες για τρεις λόγους. Πρώτον, επειδή η Ιρλανδία βρίσκεται στο ίδιο εδώλιο του κατηγορούμενου με την Ελλάδα αν και τα αίτια της δικής της κατάρρευσης είναι εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας. Η μελέτη του πως είναι δυνατόν να βρισκόμαστε, Ελλάδα και Ιρλανδία, στην ίδια περίπου παγίδα χρέους-ύφεσης, παρά το γεγονός ότι διαφέρουμε τόσο πολύ, αποτελεί μια καλή αρχή για να κατανοήσουμε την πεμπτουσία της Ευρωπαϊκής Κρίσης. Δεύτερον, επειδή η Ιρλανδία είναι μια μικρή, αξιοπρεπέστατη χώρα η οποία, αντίθετα με την Ελλάδα, έχει εισπράξει εύσημα από την τρόικα για τις προσπάθειες προσαρμογής της στους όρους του δικού της Μνημονίου. Με άλλα λόγια, όταν μας λένε ότι η Μνημονιακή πολιτική απέτυχε στην χώρα μας επειδή, ως κράτος και ως κοινωνία, αποτύχαμε "να συμμορφωθούμε προς τα υποδείξεις", καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στην απόγνωση που επικρατεί στην Ιρλανδία η οποία, σύμφωνα με την τρόικα, συμμορφώθηκε και με το παραπάνω. Τρίτον, επειδή τις τελευταίες ημέρες καλλιεργείται μια φιλολογία ότι η Ιρλανδία κατάφερε να βγει από την στενωπό εφαρμόζοντας πιστά το δικό της Μνημόνιο. Όπως θα εξηγήσω στο προσεχές μέλλον, πρόκειται περί αναλήθειας: Όποια χώρα της ευρωζώνης, αφού "χτυπηθούν" τα ομόλογά της στις αγορές, εισέλθει στην παγίδα των δανείων από το EFSF και της κυλιόμενης λιτότητας, εγκλωβίζεται σε αυτό τον φαύλο κύκλο και δεν δύναται να εξέλθει. Ακόμα και η φιλότιμη Ιρλανδία η οποία, μην ξεχνάμε, επέβαλε στον εαυτό της ένα απίστευτα σκληρό Μνημόνιο ενάμιση χρόνο πριν της το επιβάλει η τρόικα! (Για του λόγου το αληθές αναφέρω απλώς ότι μείωσαν κατά 50% ακόμα και τις θέσεις στα σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες.)

Περί εξόδου και …άλλων δαιμονίων



πηγή: euro2day
M. Wolf

Τα μέλη της ευρωζώνης πάσχουν από ένα πολύ σοβαρό σύνδρομο απογοητευμένου αγοραστή. Πολλοί θα ήθελαν να αποσυναρμολογήσουν το πακέτο που αγόρασαν σχεδόν 20 χρόνια πριν και το έδεσαν στις δεκαετίες του ’90 και του 2000. Το μόνο όμως που μπορούν να κάνουν είναι να το σπάσουν -και μαζί, να σπάσουν όλο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής συνεργασίας. 
Και ο υπόλοιπος πλανήτης παρακολουθεί με τρόμο την πιθανότητα να απελευθερώσει η ευρωζώνη ένα κύμα κρίσεων κρατικών ομολόγων και τραπεζών. Αν γίνει αυτό, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή ανοησία καταστρέφει τον κόσμο. 

Τα 3 σενάρια χρεοκοπίας και τι θα συμβεί με τις καταθέσεις



ΠΗΓΗ: Banks' News

Τρία είναι τα βασικάσενάρια που κυκλοφορούν στον ευρωπαϊκό τύπο για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικούπροβλήματος. Κοινήσυνισταμένη τους η μη αποπληρωμή του συνόλου του χρέους της χώρας.Στιςμεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες του πλανήτη, η Ελλάδα εμφανίζεται αφερέγγυα και ανίκανη να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.
Τα τρία βασικά σενάρια που αναφέρονται είναι τα εξής:
1) Συμφωνία με την τρόικα  Μικρό «κούρεμα» των ομολόγων
Πρόκειται για το πιο ήπιο σενάριο, καθώς με τη μερικήδιαγραφή του χρέους εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση από την τρόικα.
Σε μία τέτοια περίπτωση το κράτος δεν κηρύσσει στάση πληρωμών, ωστόσο αναγκαστικά θα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να μη δημιουργεί νέο χρέος.
Η τρόικα σε αυτήν την περίπτωση συνεχίζει να εκταμιεύει δόσεις του δανείου, ενώ τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου.