Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ!




ΑΞΙΩΝΕΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΑΛΛΙΩΣ 
ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ!
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ.
Νέα σοβαρή μείωση των μισθών απαιτεί ηΚομισιόν από την Ελλάδα στην έκθεση που δημοσίευσε χθες (30/5) με τις συστάσεις της προς όλες τις κοινοτικές χώρες και ειδικά προς τη δική μας, με την αξιολόγηση της, μέχρι σήμερα,εφαρμογής του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης - σταθερότητας.
Η Επιτροπή, μπαίνοντας πλέον απροκάλυπτα στο προεκλογικό παιχνίδι στην Ελλάδα, εξαρτά τηνεπιτυχία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αυτού για τη σταθερότητα, των οποίων η επιτυχής εφαρμογή αντιμετωπίζει πια «υψηλούς κινδύνους», από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (μέτρων) αναπτυξιακού χαρακτήρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος (δεύτερο Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση).
Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι, μεσοπρόθεσμα, παρατηρεί «ένταση» μεταξύ του «εσωτερικού αποπληθωρισμού» (σ.σ.: μείωση τιμών - μείωση ονομαστικών μισθών) και της «δημοσιονομικής σταθεροποίησης» (εξυγίανση - λιτότητα).
Αδιαφορώντας για την ύφεση στη χώρα μας μετά τη μείωση μισθώνσυντάξεωναπολύσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη της «αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας» μέσω του «εσωτερικού αποπληθωρισμού», δηλαδή, συνέχιση μείωσης τιμών, άρα και μισθών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει, κατά την Επιτροπή, «στη μετάβαση της οικονομίας από την έμφαση στην... κατανάλωση, στην τόνωση των εξαγωγών». Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι αυτό το «φάρμακο» που προτείνει θα πάρει χρόνο για να αποδώσει, η Κομισιόν, για να επιταχύνει την απόδοσή του, τονίζει ότι «απαιτείται εμπροσθοβαρής μείωση των ονομαστικών μισθών και του μη μισθολογικού κόστους».

Η τυχοδιωκτική εξίσωση «ευρώ ίσον Μνημόνιο»



Πηγή: καθημερινή 1/6/2012
Tου Σταυρου Λυγερου

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί και την παραμονή στην Ευρωζώνη και τον απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο. Μετά το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, όμως, η τρόικα δηλώνει ότι η μη εφαρμογή του Μνημονίου θα προκαλέσει παύση της χρηματοδότησης και έξοδο από την Ευρωζώνη.

Μία προκαταρκτική παρατήρηση: Το ευρώ δεν είναι θρησκεία. Το θέλουμε ως θεσμό ευημερίας που προωθεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οφείλουμε να το προσεγγίζουμε ορθολογικά και όχι σαν εικόνισμα. Αναμφίβολα, η επιστροφή στη δραχμή θα είχε -τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα- βαρύτατες επιπτώσεις. Από την άλλη, όμως, κανείς δεν θα ήθελε την παραμονή στο ευρώ εάν επέβαλαν ως αντίτιμο την εξαθλίωση. Τότε, ο ορθολογισμός υπαγορεύει να επιλέξουμε τη λιγότερο καταστροφική οδό.

Οι εγχώριοι και οι ξένοι που ταυτίζουν το Μνημόνιο με την παραμονή στην Ευρωζώνη λειτουργούν τυχοδιωκτικά: Πρώτον, εκμεταλλεύονται - σπαταλούν τον ευρωπαϊσμό των Ελλήνων για να προωθήσουν ιδεοληψίες και εκλογικές σκοπιμότητες. Δεύτερον, στρώνουν τον δρόμο για την έξοδο από την Ευρωζώνη. Το Μνημόνιο εκτός από κοινωνικά επώδυνο είναι και οικονομικά βλαβερό. Η εφαρμογή του πιθανότατα θα οδηγήσει τη χώρα σε κατάρρευση, η οποία αναπόφευκτα θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες δυναμικές.

Θεριό αΤζήμερο!



Πηγή: Ποντίκι
Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Το πρωί ψηφίζεις Τζήμερο, το βράδυ σου βγαίνει… Μιχαλολιάκος. Το μυστήριο φαινόμενο παρατηρήθηκε τη μέρα των εκλογών όταν ο πρόεδρος της «Δημιουργίας Ξανά!» μεταμορφώθηκε από νεοφιλελευθεροχαρούμενο τηλεπερσόνο σε τηλεακτιβιστή της ακροδεξιάς.

Ποιός είπε πως ένας καλός διαφημιστής δεν ξέρει; Ξέρει. Ούτε το γεγονός ότι ξεφύτρωσε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στα τηλεοπτικά πάνελ είναι τυχαίο, ούτε το ότι φρόντισε να χρησιμοποιήσει έναν απολιτικ στρογγυλεμένο λόγο διανθισμένο με ξεπεσμένα ιδεολογήματα.

Εξάλλου, όταν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του δικομματισμού μιλούσαν για «τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους», ο Θάνος Τζήμερος ακόμα έτρωγε πολιτικά βελανίδια.

Το απλόχερο ποσοστό που χάρισε το εκλογικό σώμα στην «Δημιουργία Ξανά!» όμως, ήταν αρκετό για να αφήσει ο πρόεδρος τα βελανίδια. Εκεί να δεις αλαζονεία - μεγαλύτερη κι από του Τσίπρα!

Papademos, Grexit, and catastrophe blackmail



ΠΗΓΗ: The Telegraph
Greece's ex-premier Lucas Papademos has put a figure on the post-drachma fallout.
"Some calculations I have seen suggest that inflation could accelerate to 30pc or even to 50pc, depending on the impact of such developments on inflation expectations and on the strength of the second-round effects of price increases on wages," he told the Wall Street Journal.
It certainly could, but there is no reason why it should. That would be a policy error.
Iceland saw a 50pc crash in the exchange rate after the Viking bust in late 2008. Its inflation was 12pc in 2009, 5.4pc in 2010, and 4pc in 2011. (OECD data). It is ticking up now to 6pc as the economy recovers briskly but that is a different story.
Technically, Greece could match this – or could come close to doing so. It has first-rate economists. The EU Task Force has done wonders for structural reform. In some respects, Greece is (very belatedly) pulling ahead of Germany in supply-side labour rules.

Οι … ελληνικές μέρες της Ισπανίας



ΠΗΓΗ: sofokleous 10

Η ‘κρίση’ είναι η λέξη των ημερών στη Μαδρίτη: κρίση ρευστότητας, κρίση χρέους, τραπεζική κρίση, οικονομική κρίση, κρίση εμπιστοσύνης, επενδυτική κρίση, κρίση ανεργίας: Η Ισπανία, το τελευταίο κλυδωνιζόμενο παιδί της ευρωπαϊκής περιφέρειας, πάσχει από κάθε τύπο κρίσης.

Τη στιγμή που τα προβλήματα αυξάνονται, η μόλις 5 μηνών συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται υπό πολιορκία. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της είναι νευρικοί και  αρνούνται να μιλήσουν off the record φοβούμενοι διαρροές. Οι υπουργοί της κάνουν δηλώσεις που αντιφάσκουν μεταξύ τους. Τα σχέδια όλο αλλάζουν. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κλονίζονται εν μέσω της αβεβαιότητας. Τα σκοτεινά βλέμματα στους διαδρόμους των υπουργείων είναι εμφανή.

Η τελευταία γκάφα: αφού για δύο μήνες η Μαδρίτη επέμενε ότι η Bankia, μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια, την περασμένη βδομάδα πέταξε τη ‘βόμβα’ πως έχει κεφαλαιακή τρύπα ύψους 23 δις ευρώ. Η κυβέρνηση έπρεπε στη συνέχεια να εξηγήσει πού θα βρεθούν τα κεφάλαια να καλύψει τις ζημιές της Bankia από τη στιγμή που ήδη δυσκολεύεται να αναχρηματοδοτήσει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της.

«Ευρώ ή δραχμή;» «Ναι». Για μια πολιτική του διχασμένου υποκειμένου



Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες μία queer στάση, μία στάση που αναλαμβάνει την ευθύνη του αναποφάσιστου και της αμφιταλάντευσής της, είναι πιο πειστική

ΠΗΓΗ: rednotebook
Του Άκη Γαβριηλίδη

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, υπήρξε ένας θρίαμβος της απεδαφικοποίησης και της εξόδου. Σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σημειώθηκε ένα πραγματικό μεταναστευτικό ρεύμα ψηφοφόρων από τα δύο τέως μεγάλα κόμματα προς όλες τις κατευθύνσεις.



Αμέσως μετά το πρώτο σοκ, οι δυνάμεις της σταθερότητας και της «ευθύνης» άρχισαν χωρίς καθυστέρηση την προσπάθεια να επανεδαφικοποιήσουν αυτή τη νομαδική τάση, να απλουστεύσουν την πολυπλοκότητά της και να τη μεταφράσουν σε οικεία γι’ αυτές ιδιώματα και διλήμματα.



Κεντρικό τμήμα της προσπάθειας αυτής είναι οι πιέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να «ξεκαθαρίσει επιτέλους τι σκοπεύει να κάνει» μεταξύ άλλων και στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», όπως και οι επικρίσεις προς την «πολυφωνία των συνιστωσών» εκ των οποίων άλλες είναι υπέρ της μιας και άλλες υπέρ της άλλης επιλογής. Μια άλλη πτυχή επίσης αυτής της επίθεσης είναι τα λεγόμενα «εθνικά θέματα».

F.Times: Ρ.Ζέλικ προειδοποιεί Ευρωπαίους να ετοιμάζονται για πιθανό grexit



Πηγή: defencenet

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Ισπανίας για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της, γράφει ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Εάν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα η χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δράσουν αποφασιστικά για να ενισχύσουν τις τράπεζες, έγραψε ο Ζέλικ, η κρίση που θα προκύψει θα μετατρέψει την ήπειρο σε μια «περιοχή κινδύνου».

«Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμοι ψυχολογικά και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες», υποστήριξε ο Ζέλικ. «Στην ευρωζώνη, οι εγγυήσεις ορισμένων κρατικών κεφαλαίων δεν μοιάζει πιθανό να αρκέσουν και μόνο αυτές μιας 'ευρω-πίστωσης' θα αρκέσει». Ο Ζέλικ, η πενταετής θητεία του οποίου λήγει την 30ή Ιουνίου, πρόσθεσε ότι «πολύ απέχει από το να είναι σαφές ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν την ατσαλένια θέληση για αυτό το βήμα».

Βερολίνο: Καλοβλέπει τον χρυσό των δανειζόμενων



πηγή: euro2day
εκηβολος

Υπάρχει σχέδιο να χρησιμοποιηθεί το χρυσό που κατέχει η Ελλάδα ως μορφή εγγύησης προς την Γερμανία που έχει χρηματοδοτήσει με το μεγαλύτερο ποσό την χώρα μέσω της δανειακής σύμβασης; 

Ήδη στον διεθνή τύπο άμεσα ή έμμεσα γίνεται αναφορά στο ζήτημα αυτό και το θέμα που εγείρεται είναι αν όντως υπάρχει σχέδιο που εμπλέκει τον χρυσό της Ελλάδος. 

Να σημειωθεί ότι η αξία του χρυσού στην Ελλάδα φθάνει τα 5,7 δις ευρώ με βάση τον ισολογισμό της ΤτΕ και κατ΄ ουσία αποτελεί μόνο ένα πολύ μικρό μέρος ενός μηχανισμού εγγυήσεων αν υπάρχει τέτοιος. 

Στην διεύθυνση www.gold.org  στον ιστότοπο World Gold Council (Government Affairs- Reserves) καταγράφονται αναλυτικά ενδιαφέροντα στοιχεία, (πηγαίνετε στο πρωτότυπο για το λινκ). Για να γνωρίζουμε τι είναι αυτό, που έχει η Ιταλία (που ενδεχομένως να έχει…μπει στο μάτι των δανειστών, Γερμανών) αλλά και την θέση της Ελλάδας. 

Troubled Greece: fears of 'first domino' to fall as austerity is counted a failure




An Athens soup kitchen, pictured in April 2012, helps out citizens who have fallen on hard times. Photograph: John Kolesidis/Reuters


Larry Elliott, economics editor
guardian.co.uk, Thursday 31 May 2012



The soup kitchen opens at noon but long before then the queues start to form in the hot Athens sun. A couple of streets away from where sardines, red mullet and squid are piled high in the fish market, those down on their luck line up. While elsewhere life goes on seemingly as normal, students, jobless people, single parents and pensioners swallow their pride and wait patiently. They get two meals a day, at midday and 5pm. This is what a depression looks like.

At first blush, Greece seems no different from any other developed country. People sit in the city centre cafes sipping their iced coffees; yellow taxis cruise the streets; the shops are open for business. But different it is, and it is not hard to spot the signs that this is an economy that has contracted by 20% since the downturn began three years ago and that it is still falling.

You don't need to know that spending in the shops is down by a sixth over the past year; it is obvious from the empty cabs and those shops open but with no customers. You don't need to know that the official unemployment rate is well above 20% and youth unemployment is nudging 50%: it's obvious from the young men idling on street corners and openly dealing drugs.