Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ο μακάβριος χορός και η ανακάλυψη της «λαϊκής βούλησης»



Πηγή: RedNotebook
Του Νικόλα Σεβαστάκη
 

Το μνημονιακό μπλοκ δεν έχει καταφέρει να συγκροτηθεί πολιτικά και κυρίως δεν έχει επιτύχει να βρει μια πατέντα διακυβέρνησης ικανή να αναλάβει, έως τέλους, τις μεταλλαγές του πολιτικού συστήματος και τη μακρόπνοη επιχείρηση της «βαθιάς» νεοφιλελεύθερης αναμόρφωσης της χώρας, των κοινωνικών και εργασιακών σχέσεων, του κράτους.

Σημαντικές δυνάμεις αυτού του χώρου δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση μια εκλογική αναμέτρηση. Φοβούνται τον «απρόβλεπτο λαϊκισμό» του Σαμαρά, την ενδεχόμενη άνοδο των κομμάτων της Αριστεράς και την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι δυνάμεις διχάζονται όμως ως προς το δημοψήφισμα: ένα τμήμα τους συντάσσεται με το παπανδρεϊκό ρίσκο, ενώ ένα άλλο κομμάτι των ελίτ επιδιώκει τον ολοσχερή παραμερισμό του λαϊκού παράγοντα από τις εξελίξεις θεωρώντας ότι η κρίση νομιμοποίησης μπορεί τελικά να προσπεραστεί μέσα από σχήματα «εθνικής συνεργασίας».

Ανακοίνωση της ΑΤΤΑC Γερμανίας για το δημοψήφισμα



Press release
Attac Germany
Frankfurt am Main, 2 November 2011

* Referendum in Greece: an impact of resistance
* Without depriving the markets no real democracy possible

The globalization network Attac rated the surprise announcement of a referendum by the Greek Prime Minister Giorgos Papandreou as a success of the protests against welfare cuts and democracy degradation of large parts of the Greek population.

"This maneuver shows that the loss of legitimacy of the Greek government and the rejection of the politics of the Troika have grown enormously," said Alexis Passadakis, member of the Council of Attac Germany. "The persistent protests of many Greecs against welfare cuts and pay cuts - most recently on October 28, the Greek national holiday - have meant that a business-as-usual no longer is possible. The resistance has an impact!"

το Λυκόφως του ευρώ

Πηγή:  L' Enfant de la Haute Mer

Μετάφραση, φωτισμοί, σκηνικά & κοστούμια : L’Enfant de la Haute Mer

του Paul Krugman, 1, Νοεμβρίου 2011
το Λυκόφως του ευρώ
Η σήψη προχωράει στην Ευρώπη, ο πυρήνας καταρρέει. Ο Παπανδρέου θα διεξαγάγει δημοψήφισμα, θα νικήσει το «ΟΧΙ». Τα Ιταλικά δεκαετή ομόλογα  βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 6,29%, ένα επίπεδο όπου το κόστος της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου χρέους θα προκαλέσει χρεωκοπία, παρ’όλο που η Ιταλία έχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Καθώς όλες οι χώρες εφαρμόζουν ταυτόχρονα δημοσιονομική λιτότητα η ύφεση είναι παντού σίγουρη, πράγμα το οποίο θα επιδεινώσει τα προβλήματα όλης της Ηπείρου.
Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έκανα την ανάλυση αυτής της προαναγγελθείσας καταστροφής, και είμαι πολύ κουρασμένος για να την ξανακάνω. Θυμίζω απλά ότι το ευρώ ήταν μια θεμελιωδώς εσφαλμένη ιδέα, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο με μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία, με ένα σημαντικό επίπεδο πληθωρισμού, καθώς και απεριόριστο πιστωτικό όριο για τα κράτη που πλήττονται από κερδοσκοπικές επιθέσεις. 

Argentina: Depression, Revolt and Recovery


ΠΗΓΗ: Global Research
by James Petras
Why President Fernandez Wins and Obama Loses
Introduction
On October 23rd of this year, President Cristina Fernandez won re-election receiving 54% of the vote, 37 percentage points higher than her nearest opponent. The President’s coalition also swept the Congressional, Senatorial, Gubernatorial elections as well as 135 of the 136 municipal councils of Greater Buenos Aires. In sharp contrast President Obama, according to recent polls is trailing leading Republican Presidential candidates and is likely to lose control of both houses of Congress in the upcoming 2012 election. What accounts for the monumental difference in voter preferences of incumbent presidents? A comparative historical discussion of socio-economic and foreign policies as well as responses to profound economic crises is at the center of any explanation of the divergent results. 

Τα ανταλλακτικά παζάρια της Αργεντινής



Τα ανταλλακτικά παζάρια και το τοπικό νόμισμα – κουπόνι creditos είναι τα βασικά στοιχεία μιας παράλληλης οικονομίας που έχει ανθίσει στην Αργεντινή.
Η συνεχώς διευρυνόμενη αυτή τάση αριθμεί περισσότερα από 1400 ανταλλακτικά παζάρια στα οποία συμμετέχουν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Και όπως λεει στο τέλος του βίντεο:
«... σε μέρη σαν κι αυτά θα πρέπει να κοιτάξουμε για το αμυδρό φως της ελπίδας για την Αργεντινή, αντί για τις τράπεζες και τους διεθνείς επενδυτές. Γιατί τα ανταλλακτικά παζάρια αντανακλούν την παράδοση της χώρας να αντιπαλεύει τις δυσκολίες και αν η οικονομία πρόκειται να επανέλθει, θα οφείλεται στην ενέργεια των απλών ανθρώπων παρά στην παγκοσμιοποίηση, η οποία μέχρι τώρα δεν τους έφερε τίποτα παρά μιζέρια.
Και καθώς αυτό είναι το μόνο κομμάτι της οικονομίας που πραγματικά μεγαλώνει, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Αργεντινή δείχνει ότι θα γίνει ένα μεγάλο ανταλλακτικό παζάρι.»
Αργεντινή: Πικετέρος και Ανταλλακτικό εμπόριο
Πικετέρος (Piqueteros)

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αριστεροί προδότες και αναρχικοί χαφιέδες;

 
Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
του Στ. Ελληνιάδη

Όταν το ΕΚΚΕ επιτέθηκε με αυγά στην αμερικάνικη πρεσβεία, το 1975, ΚΚΕ και λοιποί δυσαρεστημένοι, οργίασαν στην προβοκατορολογία, αποκαλώντας, από κοινού με τα ισχυρά καθεστωτικά συγκροτήματα του τύπου, πράκτορες της Ασφάλειες και της ΚΥΠ τους αγωνιστές του ΕΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ήταν ο Χρήστος κι ο Ανδρέας Μπίστης, ο Πέτρος Στάγκος, η Άννα Φιλίνη, ο Μήτσος Κουμάνταρος, ο Γιάννης Λεκκός, ο Χρόνης Μπότσογλου, η Άννα Μιχαλιτσιάνου, ο Γιώργος Κοτανίδης και δεκάδες άλλα γνωστά πρόσωπα στο αντιφασιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα από τα χρόνια της χούντας.
Η λάσπη δεν ήταν μόνο εξαιτίας της ειρηνικής συνύπαρξης με τον Καραμανλή που είχε νομιμοποιήσει το κόμμα, αλλά και της γραμμής του ΕΚΚΕ με κεντρικό σύνθημα «Ούτε ΗΠΑ ούτε Ρωσία, εθνική ανεξαρτησία» που έθιγε το φιλοσοβιετισμό!

Το παπατζιλίκι κορυφώνεται …

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου *

Η ελληνική κρίση ήταν από την αρχή μια υπόθεση τζογαδόρων και όχι πολιτικών ή έστω τεχνοκρατών. Κυριάρχησε η γλώσσα του στοιχήματος, την οποία υιοθέτησε και αναπαρήγαγε στο εσωτερικό το καθεστώς των διαπλεκομένων, ενώ παράλληλα αποτέλεσε το κύριο όχημα του πρωθυπουργικού λόγου.  Τώρα η κρίση κορυφώνεται με το παιχνίδι «εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού 'ν' ο παπάς»!

Μην περιμένετε δομική ανάλυση επί του ζητήματος του νέου πλαισίου της κρίσης μετά την τυχοδιωκτική προαναγγελία δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, από τον κ. Παπανδρέου. Είπα ότι σταματώ τις αναλυτικές προσεγγίσεις, καθώς κινδύνευαν να μεταβληθούν οι ίδιες σε φάρσα , εντός ενός κατά βάσει ψευδοπολιτικού περιβάλλοντος – και θα το τηρήσω…  

Σήμερα, παρεμβαίνω κρίνοντας ότι ίσως να ήταν χρήσιμο για την καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας εάν παρουσίαζα το παιχνίδι του παπατζή:

"Εκβιασμός" αλλά και "ευκαιρία" το δημοψήφισμα για την αριστερά



Από το Μαρικάκι
«Όχι», μισο- «όχι» και γιατί «όχι»;. Πάνω κάτω σε αυτά τα πλαίσια κυμάνθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις της αριστεράς χτες στην αιφνιδιαστική απόφαση Παπανδρέου να πάει σε δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση χωρίς όμως να διατυπώνεται το ερώτημα – δίλημμα το οποίο θα θέσει στην κοινωνία.
Ουσιαστικά το δημοψήφισμα ερμηνεύεται από τις αριστερές δυνάμεις ως άλλος ένας εκβιασμός Παπανδρέου με απώτερο στόχο να ανακόψει την κυβερνητική και κυρίως προσωπική του πολιτική κατάρρευση και να παραμείνει στην εξουσία για όσο ακόμα χρειαστεί ή να διασφαλίσει ότι δεν θα πέσει με τους χειρότερους δυνατούς όρους για τον ίδιο, δηλαδή μία πρωτοφανή εκλογική ήττα ή την ενδεχόμενη ανατροπή του από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Αρνείται η Alpha Bank να χορηγήσει το δάνειο – Στον αέρα οι 850 εργαζόμενοι




Αρνήθηκε το νομικό τμήμα της Alpha Bank να χορηγήσει η τράπεζα στη ΧΚ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ, που είχε εγκριθεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη γνωστοποιήθηκε χθες, Τρίτη, 1η Νοεμβρίου, από την εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου στον εκπρόσωπο των συντακτών Πάνο Σώκο.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο δάνειο προοριζόταν για την πληρωμή μέρους της μισθοδοσίας των εργαζόμενων της ΧΚ που παραμένουν απλήρωτοι από την 1η Αυγούστου και για τη χρηματοδότηση “σχεδίου εξυγίανσης” μέσω οικειοθελών αποχωρήσεων. Το τελευταίο διάστημα περίπου 30 εργαζόμενοι είχαν ανακοινώσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν, πλην όμως το λογιστήριο της επιχείρησης δήλωνε πως δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος της αποχώρησής τους.

Η Αθήνα ποντάρει πάρα πολλά στο δημοψήφισμα



ΠΗΓΗ FT (via euro2day)
editorial

Το γεγονός ότι και τα χρηματιστήρια και οι Ευρωπαίοι εταίροι αντέδρασαν με τρόμο στην δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου να διεξάγει δημοψήφισμα πάνω στην νέα συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, δεν είναι, από μόνο του, απόδειξη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διέπραξε γκάφα. Οι μήνες λαϊκής δυσαρέσκειας είναι τρανή απόδειξη ότι οι Έλληνες πολίτες δυσκολεύονται να καταπιούν το πικρό φάρμακο που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνική κυβέρνηση και το ευρωπαϊκό έργο, πάσχουν από κρίση νομιμότητας. Ένα δημοψήφισμα για τα μέτρα, ίσως επιτρέψει στους Έλληνες να πιστέψουν ότι δεν είναι μόνο παρατηρητές και θύματα της κρίσης.

Πέρα από αυτό, η αιφνίδια δέσμευση του κ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα είναι λάθος. Ο ελληνικός λαός αξίζει να έχει την γνώμη του για την κρίση. Αλλά θα ήταν καλύτερος τρόπος για να τροφοδοτηθεί δημόσια διαβούλευση, το να γίνουν εκλογές. 

Γιατί οι αγορές και η Ευρώπη φοβήθηκαν τόσο το ελληνικό δημοψήφισμα;



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10

Όλα στο κόκκινο… Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία, Αμερική… Η χρηματιστηριακή και τραπεζική κατρακύλα δεν είχε … στάση χτες, μετά τις ανακοινώσεις του Γ. Παπανδρέου περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφανθεί ο ελληνικός λαός επί της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Όπως επίσης δεν είχαν όρια η επιθετικότητα, η αρνητικότητα ή, εναλλακτικά, η παγερότητα που διέγειραν οι εξαγγελίες Παπανδρέου σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Δουβλίνο… 
Οι απώλειες στην Αθήνα έφτασαν το 6.92%, με τις τράπεζες να χάνουν άνω του 10% και πρωταθλητές των απωλειών το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 16.11% και την Εθνική Τράπεζα με 14.53%. Από την υπόλοιπη Ευρώπη ο γαλλικός CACέκλεισε με απώλειες 5.38%, ο γερμανικός DAX με απώλειες 5% και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου με πτώση 2.21%ενώ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι πρωταθλήτριες των απωλειών ήταν η γαλλική Societe Generale με 17% και η γαλλική BNP Paribas και ιταλική Intesa Sanpaolo με 14%.

Περί δημοψηφίσματος και άλλων δαιμονίων



Πηγή: Κόκκινη Ορχήστρα

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές «αγορές» και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινούνται στους ρυθμούς της όξυνσης της κρίσης που πυροδοτήθηκαν από την προαναγγελία δημοψηφίσματος του Παπανδρέου,ενώ  το Πασοκ μετρά προς το παρόν 152 βουλευτές.
Ο ΓΑΠ γνώριζε σαφώς εξαρχής πως η πρόταση του θα προκαλούσε εκ νέου πολιτική κρίση σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και πως είναι μάλλον αδύνατο να διεξαχθεί σε 2,5 μήνες(πολύ-πολύ μακριά) ή και νωρίτερα το παραμικρό δημοψήφισμα γύρω από τη νέα δανειακή σύμβαση, δηλαδή την παραμονή στην Ευρωζώνη(και την ΕΕ).