Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Βερολίνο: Εσωτερική εξέλιξη το δημοψήφισμα



Πηγή: Deutsche Welle


Η γερμανική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να προαναγγείλει δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Πρόκειται για μια εσωτερική εξέλιξη, λέει το υπουργείο Οικονομικών


Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει, την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για το ελληνικό χρέος. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ` αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει».

Handelsblatt: "Η χρεοκοπία πλησιάζει"


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ''ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ'' ΣΕ Α. ΛΟΒΕΡΔΟ ΑΠΟ 130 ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» KAI ZHTOYN THN ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
''Αδειάζουν'' τον Υπουργό Υγείας 130 γονείς παιδιών με καρδιοπάθεια κάνοντας λόγο – σε επιστολή που απευθύνουν στον κ. Α. Λοβέρδο- για πόλεμο λάσπης εις βάρος των  δύο καρδιοχειρουργών του Παίδων «Αγία Σοφία» «Η αναστολή άσκησης των καθηκόντων και η παραπομπή αυτών των δύο επιστημόνων στο πειθαρχικό συμβούλιο, είναι ο επίλογος των πολύμηνων δόλιων μεθοδεύσεων της απαξίωσης και τελικά του κλεισίματος αυτού του κέντρου» αναφέρουν.
Οι υπογράφοντες την επιστολή μιλούν για δημιουργία εντυπώσεων από την αβασάνιστη υιοθέτηση εκ μέρους των ΜΜΕ, των ισχυρισμών του υπουργού Υγείας και της διοίκησης.
«Θίγουν όχι μόνο την τιμή και την υπόληψη των αδίκως διωκομένων, αλλά και όλους εμάς, που από τη δυσχερή θέση του γονέα παιδιών με καρδιοπάθεια, βιώσαμε την αλήθεια.

Δημοψήφισμα




Πηγή: Βαθύ Κόκκινο

του ciaoant1
Η άρχουσα τάξη γενικά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ειδικά τα παίζουν "όλα για όλα".


Ο λόγος είναι πως πλέον δεν έχουν ουδεμία πολιτική νομιμοποίηση για να προχωρήσουν στα σχέδια τους για (α) διάσωση των τραπεζών με αμύθητα ποσά ως "πακέτα σωτηρίας" και (β) εξαθλίωσης των κατώτερων τάξεων, ειδικά των εργατών, προκειμένου να δεχτούν να εργάζονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς.



Σε παλιότερο ποστ μας, που το είχαμε γράψει στις 11 Οκτωβρίου 2011 είχαμε αναφερθεί στο σενάριο ενός δημοψηφίσματος, γράφοντας μεταξύ άλλων τα εξής:



Καθώς το "κούρεμα", η "ελεγχόμενη χρεωκοπια", η υποθήκευση των "ασημικών", η φτωχοποίηση του λαού θεωρούνται δεδομένα, το μεγάλο ερώτημα στη "δημόσια συζήτηση" είναι πλέον η παραμονή ή μη της Ελλάδας στο ευρώ.



Πριν δούμε το τι σχεδιάζουν αυτοί, ας δούμε την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, όπου η πλειοψηφία του κόσμου εξακολουθεί να προτιμά την παραμονή στην ευρωζώνη. Αυτή η συμπεριφορά μοιάζει βέβαια με τη συμπεριφορά ενός "ξεπεσμένου ευγενή", που εξακολουθεί να κυκλοφορεί με ωραία ρούχα και ακριβά αρώματα, παρότι έχει χρεωκοπήσει, ώστε να δείχνει προς τα έξω ότι τάχα είναι πλούσιος. Αυτό βέβαια δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, και αργή ή γρήγορα η υποστήριξη προς το ευρώ θα εξαντληθεί.

ΑΙΣΧΟΣ! ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ!



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ...
ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!
Σε μια απαράδεκτη κίνηση προέβη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους(ΝΣΚ), το οποίο με μια επαίσχυντη και προφανούς σκοπιμότηταςαπόφαση, επιχειρεί να μπλοκάρει την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων, χωρίς την καταβολή του χαρατσιού των ακινήτων!
Όπως έχει γίνει γνωστό, ένας από τους τρόπους που έχουν προταθεί για την αποφυγή καταβολής του άδικου ηλεκτρο-φόρου, ήταν η κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) της αξίας του λογαριασμού ρεύματος, χωρίς το τέλος των ακινήτων, προκειμένου οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή επιλέγουν να μην πληρώσουν το χαράτσι, να μην δουν την παροχή ρεύματος να κόβεται!

The Path Not Taken


Πηγή: NY Times
του P. Krugman

Financial markets are cheering the deal that emerged from Brussels early Thursday morning. Indeed, relative to what could have happened — an acrimonious failure to agree on anything — the fact that European leaders agreed on something, however vague the details and however inadequate it may prove, is a positive development.
But it’s worth stepping back to look at the larger picture, namely the abject failure of an economic doctrine — a doctrine that has inflicted huge damage both in Europe and in the United States.
The doctrine in question amounts to the assertion that, in the aftermath of a financial crisis, banks must be bailed out but the general public must pay the price. So a crisis brought on by deregulation becomes a reason to move even further to the right; a time of mass unemployment, instead of spurring public efforts to create jobs, becomes an era of austerity, in which government spending and social programs are slashed. 

FT: Ημίμετρα και ευχολόγια δεν δίνουν λύση


Πηγή: FT (via euro2day)
W. Munchau

Κάποτε μπορεί να έρθει η μέρα όπου η ευρωζώνη θα συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο για την οριστική επίλυση της κρίσης, όμως η μέρα αυτή δεν ήταν η 26η Oκτωβρίου. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες δεν απέχει πολύ από τους στόχους που είχαν θέσει.

Εξασφάλισαν μια "εθελοντική συμφωνία" με τις τράπεζες και συμφώνησαν στο γενικότερο περίγραμμα ενός συστήματος μόχλευσης του EFSF. Ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να επιλύσει την κρίση.
Η συμφωνία με το IIF προβλέπει "εθελοντικό" κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Αυτό αντιστοιχεί στο ποσό των 100 δισ. ευρώ και θα συνοδευτεί με συνεισφορά 30 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Ο στόχος είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΑ



Πηγή: ΙΣΚΡΑ
Του ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ*
Μια ιδιαίτερη ευχάριστη νότα, η εμφάνιση πολιτικών συνθημάτων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ανά την Ελλάδα την προηγούμενη αγωνιστική.
Δεν κρίνω το περιεχόμενο των συνθημάτων, έξαλλου κάτι τέτοιο σχετίζεται με την ιδεολογική προσέγγιση του καθενός.
Όχι ότι και το περιεχόμενο μας αφήνει αδιάφορους αλλά η σημασία είναι ότι δειλά - δειλά, η πολιτικοποίηση φτάνει και σε «άβατα», όπου η αριστεράεθεωρείτο «γραφική» για να μη πω «ξένο σώμα».
Να θυμίσω ότι η «ποδοσφαιρομάνα» Αργεντινή, πολύ πριν από τα πέτρινα χρόνια του ΔΝΤ την δεκαετία του '90, στο γήπεδο της doble visera, της Ινδεπενδιέντε, στην Αβεγιανέδα, (ομάδα με αριστερή και ταξική καταγωγή που ιδρύθηκε σε εργοστάσιο στις το 1905) στο 

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ “ΗANDELSBLATT” ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΣΤΟΥΣ “ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ” ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ*.

22 ολόκληρες σελίδες και ειδικό ένθετο αφιέρωσε η Γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt” για τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία – προϊόν έρευνας 24μελούς δημοσιογραφικής ομάδας (!) με επικεφαλής τοναρχισυντάκτη της εφημερίδας Gabor Steingart.
Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακή αυτή η πολυμελής Γερμανική δημοσιογραφική αποστολή στην Ελλάδα, η οποία, όσο κι αν εξηγείται από το υπαρκτό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την χώρα μας στη Γερμανία, δεν παύει να προκαλεί απορίες!
Και αυτές οι απορίες μεγενθύνονται από την κατάληξη του ένθετου της μεγάλης Γερμανικής εφημερίδας, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκφράζει την ανησυχία της πως στην Ελλάδα λόγω των συνεπειών της κρίσης θα μπορούσε να επιβληθεί μια νέα στρατιωτική χούντα.

Η υστέρηση των εσόδων εκτροχίασε και απειλεί να εκτροχιάσει περισσότερο το έλλειμμα του 2011



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
του Μ. Δρεττάκη

Στις 3.10.11 κατατέθηκε στη Βουλή και τις επόμενες μέρες συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012. Η σχετική διάταξη του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής σκοπεύει στο να γίνει μια πρώτη εξέταση των δεδομένων για την εξέλιξη του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους καθώς και των προβλέψεων για το επόμενο έτος με βάση την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Κανονικά, με βάση τις παρατηρήσεις των μελών της Επιτροπής, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε, με βάση και τα δεδομένα Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, να κατατεθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από τα Χριστούγεννα ο οριστικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Οι περικοπές πνίγουν την παιδεία



ΠΗΓΗ: newsbeast.gr 

Κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια, με τη «συμβολή» του μνημονίου, δείχνουν πλέον καθαρά οι αριθμοί για την Ελλάδα.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, που έγινε πριν από μερικές μέρες στις Βρυξέλλες.

  Όπωςεπισημαίνει ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, «όταν οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία φθάσουν, όπως υπολογίζεται, μόλις στο 2,23% του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε πως οι επιπτώσεις στο δημόσιο σχολείο θα είναι δραματικές. Η μείωση των κρατικών δαπανών από το 2009 μέχρι και το 2015 θα είναι της τάξης των 1.436 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 19,2%»!

Τον περασμένο Ιούλιο, όπως αναφέρεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ανακοινώθηκε επιπλέον περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση που προβλεπόταν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από 2,058 δισ. ευρώ σε 1,694 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 18 %!