Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

"Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;"




του ciaoant1

Μετά από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας "εθνοσωτήριας" κυβέρνησης, οι ελπίδες που έντεχνα είχαν καλλιεργήσει τα φερέφωνα στα media κατέρρευσαν. Βλέπετε, κόντευαν να μας πείσουν ότι "με τον Παπαδήμο αλλάζουμε σελίδα", "ίσως τώρα να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο", "ας στηρίξουμε όλοι μαζί τη νέα αυτή προσπάθεια", κτλ.

Μόνο που η "νέα" κυβέρνηση του Παπαδήμο βρωμάει ναφθαλίνη, αν όχι φασισμό.

Οι ίδιοι άνθρωποι που ως τώρα κυβερνούσαν έμειναν σε γενικές γραμμές στη θέση τους (απλά άλλαξαν την "κεφαλή" της κυβέρνησης, το Γιωργάκη, μιας και ως "πρόσωπο" έκανε τον κύκλο του, απορροφώντας πολύ μεγάλο μέρος της λαικής οργής, και τώρα ήταν η ώρα να φέρουν έναν "αγνό" αντικαταστάτη, για να συνεχίσει όμως το ίδιο ακριβώς έργο του Παπανδρέου).

Η απομυθοποίηση του καπιταλισμού προϋπόθεση για την ανατροπή του!



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
του Στ. Ελληνιάδη

Ο δυτικός καπιταλιστικός κόσμος βρίσκεται σε κρίση που υπονομεύει την ίδια την ύπαρξή του, όχι απαραιτήτως βραχυπρόθεσμα.
Η εμπεδωμένη ανεργία, τα τεράστια χρέη, το φρακάρισμα της παραγωγής και της κατανάλωσης, η αυτονόμηση του χρήματος, τα ατυχήματα και οι διαρκείς κίνδυνοι από την πυρηνική ενέργεια, η καταστροφή της φύσης, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, το διευρυνόμενο χάσμα των ανισοτήτων, ο περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων και βεβαίως, η μετατόπιση του οικονομικού κέντρου του κόσμου στην άπω Ανατολή και στις άλλες αναδυόμενες οικονομίες (Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία κ.ά.) είναι πλέον προβλήματα που υπάρχουν ταυτόχρονα και τα οποία δεν μπορεί χωρίς αξεπέραστο μακροπρόθεσμο κόστος να διαχειριστεί η οικονομική ολιγαρχία και η πολιτική της προέκταση σε καμία χώρα, από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ώς την Ισπανία και την Ελλάδα.

Η άμεση αναστολή της πληρωμής του χρέους, ένα ζήτημα επιβίωσης για την Ελλάδα.



Το παρακάτω "ελεύθερο βήμα" άρχισε από σήμερα να δημοσιεύεται σε ξένα ΜΜΕ. Το πρώτο είναι η Βελγική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF, πριν από 3 ώρες... 

των Renaud Vivien και Γιώργου Μητραλιά (CADTM)*

Μετά από την απόσυρση του σχεδίου δημοψηφίσματος κάτω από τη πίεση των πιστωτών της Ελλάδας, σχηματίστηκε στην Ελλάδα μια νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προτεραιότητα αυτής της νέας κυβέρνησης είναι να προωθήσει το ευρωπαϊκό «σχέδιο διάσωσης» που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Αυτή η υποταγή των ελληνικών αρχών στους πιστωτές τους δεν συνιστά μόνο μια πρόσθετη αντιδημοκρατική πράξη σε βάρος του λαού που συνεχίζει να κινητοποιείται ενάντια στα αλλεπάλληλα σχέδια λιτότητας, αλλά και κινδυνεύει να συμπαρασύρει μια ολάκερη χώρα σε μια συλλογική αυτοκτονία.

Θεσσαλονίκη: Το κοινωνικό ιατρείο ξεκίνησε τη λειτουργία του


ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ 

Η αλληλεγγύη είναι αναγκαία στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Του Γιάννη Βορινού.
Ένα πείραμα κοινωνικής αλληλεγγύης στήνεται τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη και χθες συστήθηκε στην κοινωνία της πόλης. Ακολουθώντας την εμπειρία και άλλων πόλεων, γιατροί και υγειονομικοί κατάφεραν να οργανώσουν ένα κοινωνικό ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χθες βρέθηκαν στο χώρο του κοινωνικού ιατρείου δεκάδες πολίτες, μέλη σωματείων, άνθρωποι των κινημάτων και της Αριστεράς που δρουν στην πόλη και στηρίζουν το εγχείρημα.
Σε χώρο που
διέθεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στον 1ο όροφο στην Αισώπου 24 (πρώτη προς τα κάτω παράλληλο της Μοναστηρίου, περιοχή Βαρδάρη), από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργούν καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες εντελώς δωρεάν για ανασφάλιστους-ες, Έλληνες και αλλοδαπούς, τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο.

Ποιος φοβάται τη δραχμή;

Ολα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε κυβέρνηση εθνικής... καταστροφής, με αναγκαστική επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Φρόντισαν γι' αυτό πρωτίστως οι Ευρωπαίοι, βάζοντας τον ΓΑΠ να «μπλοφάρει» με την εξαγγελία δημοψηφίσματος, το οποίο κατ' εντολήν των Μέρκελ-Σαρκοζί θα είχε το χαρακτήρα ή μένετε στο ευρώ και υπομένετε τα... βασανιστήρια ή φεύγετε και καλή τύχη...
Η βίαιη έξοδος από το ευρώ με άνωθεν εντολή δεν θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα και το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλέσει συνθήκες χάους, αφού για να περάσει η ελληνική οικονομία σε εθνικό νόμισμα απαιτείται χρόνος. Από το τύπωμα και την κυκλοφορία δραχμών μέχρι την προσαρμογή όλης της οικονομίας στο νέο νόμισμα, με τους πολίτες, σε όσους έχει ακόμη απομείνει κάνα ευρώ, να τρέχουν να προστατεύσουν τις οικονομίες που απέκτησαν με αίμα και ιδρώτα από την αγνώστων διαστάσεων επερχόμενη υποτίμηση. 

Ο Παπαδήμος, ο Μόντι και η επερχόμενη σύρραξη

 
Πηγή: Ηλ. Ιωακείμογλου (via Aristero blog)
Γράφουν σήμερα οι Financial TImes:
Stand by for the rise of the technocrats. Apparently, the answer to the huge problems of the eurozone is the replacement of elected premiers with economic experts - approved officials dropped from European institutions. In Greece, Lucas Papademos, a former vice-president of the European Central Bank, has been pushed hard for the job; in Italy, Mario Monti, another economist and a former EU Commissioner, is much mentioned. They may lack a democratic mandate but they're fantastically well regarded in Frankfurt.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ένα επεισόδιο στη μακρά πορεία απονέκρωσης της αστικής δημοκρατίας που ξεκίνησε με την οικοδόμηση της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης. Οι προϋποθέσεις αυτής της πορείας ήταν ευθύς εξαρχής ενσωματωμένες στους ίδιους τους κανόνες που συνοδεύουν την ύπαρξη και την κυκλοφορία του ευρώ. Πιο αναλυτικά:
 

«Ευφυείς, αλλά αδίστακτοι»



Του Σταύρου Χριστακόπουλου
«Η άποψη ότι σε δύσκολους καιρούς πρέπει να αναλαμβάνουν οι ειδικοί και όχι οι πολιτικοί δεν είναι νέα. Ορισμένα από τα χειρότερα καθεστώτα της σύγχρονης Ιστορίας ακολούθησαν κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούντεχνοκρατικές». Είναι, αλήθεια, δυνατόν να είμαστε τόσο... κακόπιστοι; Πριν καν ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση και ορκιστεί ο νέος τεχνοκράτης πρωθυπουργός, να συνδέουμε τους τεχνοκράτες με τα χειρότερα καθεστώτα της Ιστορίας;
Κι όμως, το παραπάνω απόσπασμα δεν το πήραμε από κάποιο άρθρο του «Π». Ούτε από κάποιο... επαναστατικό έντυπο. Προέρχεται από άρθρο τωνFinancial Times, της Βίβλου των τεχνοκρατών, στους οποίους συγκαταλέγονται τόσο ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και οι ανά τον κόσμο «ομότεχνοί» του.

ΕΛΛΑΔΑ, ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ


ΠΗΓΗ: Sofokleous 10

Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από δανεικά (καμία χώρα, όπως και καμία επιχείρηση δεν εξυγιαίνεται με τοκογλυφικά δάνεια), αλλά από παραγωγικές επενδύσεις και από θέσεις εργασίας. Η κατανάλωση ελληνικών προϊόντων βοηθάει και τα δύο.
Σήμερα είναι πλέον εμφανές ότι, η Ευρωζώνη κινδυνεύει να καταρρεύσει ολοκληρωτικά – με κίνδυνο να παρασυρθεί ολόκληρος ο πλανήτης σε μία τεράστια οικονομική κρίση, άνευ ιστορικού προηγουμένου. Εάν δεν ενωθεί πολιτικά, ιδιαίτερα εάν δεν «τυπώσει» αμέσως χρήματα η ΕΚΤ (αγοράζοντας ομόλογα των ελλειμματικών χωρών και σταθεροποιώντας τα επιτόκια δανεισμού τους), το τέλος θα είναι σύντομο και επώδυνο – ενώ μάλλον δεν θα αποφευχθεί, εάν δεν «απελαθεί» επιτέλους η Γερμανία, η οποία είναι ίσως το μοναδικό πρόβλημα της Ευρωζώνης.    

Legends of the Fail


ΠΗΓΗ: NYT
by P. Krugman

This is the way the euro ends — not with a bang but with bunga bunga. Not long ago, European leaders were insisting that Greece could and should stay on the euro while paying its debts in full. Now, with Italy falling off a cliff, it’s hard to see how the euro can survive at all.
But what’s the meaning of the eurodebacle? As always happens when disaster strikes, there’s a rush by ideologues to claim that the disaster vindicates their views. So it’s time to start debunking.

Να γιατί ο νέος Πρωθυπουργός δε μπορεί να σώσει την Ελλάδα


Πηγή: xrimanews.gr
του Π. Παναγιώτου

Βρισκόμαστε σε μία φάση της κρίσης που κάθε προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης που πραγματικά ισχύει μπορεί να αποβεί καταστροφική. Έτσι είναι πιο επιτακτικό από ποτέ καθένας να παραθέτει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του με όσο πιο αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο μπορεί, αφήνοντας τα να 'μιλήσουν' μόνα τους και να δείξουν την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η χώρα.
Να, λοιπόν, τί δείχνουν σήμερα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Το βρώμικο παρελθόν του αξιότιμου κ. Παπαδήμου



ΠΗΓΗ: false faith

Μέσα σε πανηγυρισμούς και ζητωκραυγές, από σύσσωμο τον φιλοκυβερνητικό τύπο, για την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου ως πρωθυπουργού της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», έχει τεράστιο ενδιαφέρον να εξετάσουμε το παρελθόν αυτού του «ειδήμονα της οικονομίας». Ας μην ξεχνάμε οτι ο άνθρωπος αυτός που μας παρουσιάζουν ως σωτήρα είχε διατελέσει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κατά την αμαρτωλή περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας, της μεγαλύτερης ως τότε κομπίνας σε βάρος χιλιάδων απλών πολιτών. Έχοντας υπόψη μια δημοσίευση στο Facebook του χρήστη Αλέξανδρου Παπασπυρίδη, σας παρουσιάζω ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας, που δημοσιεύθηκε στις 11/08/1999:

Tι κρύβει το ράλι της Tράπεζας Eλλάδος;

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, λέει η παροιμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ποσότητα του καπνού που αναθρώσκει, δικαιολογείται πάντα από την ένταση της φωτιάς που τον γεννά…
Στην περίπτωση όμως της τιμής της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει ξεπεράσει τις 160.000 δραχμές, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 350% από τις αρχές του χρόνου (160% σε 12 ημέρες), έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα όσον αφορά τη σχέση του ‘καπνού’ και της ‘φωτιάς’.(…)

Η έξοδος από το ευρώ μπορεί να είναι μια καλή αρχή…



ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ 10.11.2011
του Λ. Βατικιώτη
Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αργά ή γρήγορα, έδειξαν με συντονισμένες κινήσεις τους οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, την προηγούμενη εβδομάδα, ως αντίδραση στην πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να εξαγγείλει δημοψήφισμα. Η ανακοίνωση του Παπανδρέου, που ξεχείλιζε ιδιοτελών σκοπιμοτήτων καθώς στο βωμό της προσωπικής πολιτικής του επιβίωσης επέλεξε να θυσιάσει την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, εξόργισε την ντε φάκτο ηγεσία της ΕΕ καθώς ούτε ενήμερη ήταν ούτε συμφωνούσε να τεθεί εκ νέου υπό συζήτηση η «χρυσή τομή» που βρέθηκε με τους τραπεζίτες κατόπιν μαραθώνιων πολυμερών και διμερών διαπραγματεύσεων.