Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Το θεσπέσιο πτώμα

Οσάκις ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση, η Αριστερά βυθίζεται σε βαθύτερο ιδεολογικο- πολιτικό αδιέξοδο και αποσύνθεση.
Αυτό συνέβη το 1930, αυτό σημειώνεται σήμερα, ακόμη περισσότερο. Αυτό εκδηλώνεται στην Ευρώπη, αυτό καταγράφεται στη χώρα μας, με δραματικές συνέπειες για τις κοινωνικές δυνάμεις, που δεν έχουν καμία διάθεση να αυτοκτονήσουν. Οι κομματικές ηγεσίες διατηρούν δικαίωμα αυτοκτονίας, οι λαοί διατηρούν δικαίωμα να διδάσκουν τους αυτο-ανακηρυγμένους ηγέτες, να αποστασιοποιούνται από τους κομματικά περιχαρακωμένους χώρους. Το κομματικό σύνδρομο, «ανίατη νόσος», διατρέχει όλους τους χώρους της Αριστεράς: η παραδοσιακή το επικαλείται ως «αρετή», η ανανεωτική με τις παραλλαγές της, παρ' όλο που διατείνεται ότι το ξεπέρασε, εντούτοις σ' αυτό παραμένει αθεράπευτος δεσμώτης και ζηλωτής. Ανακηρύσσει την κομματική δράση ανώτερη από την κοινωνική. Κι όμως η τέχνη, το πνεύμα, οι κινητοποιήσεις είναι ανατρεπτικές, απελευθερωτικές, ενώ ο κομματισμός και οργανωτικισμός παρωχημένα παράσιτα, που τις διαβρώνουν, αναπαράγοντας τα κατεστημένα. Προσλαμβάνουν την κοινωνική απελευθέρωση ως εργολαβική επιχείρηση. Οσάκις η κοινωνία αφυπνίζεται, η Αριστερά πανικοβάλλεται πρώτη, όχι για την έκβαση της κοινωνικής δυναμικής, αλλά για τον κομματικό έλεγχό της. Αντί στοιχείο λύσης, αποβαίνει η ίδια μέρος του προβλήματος.

Σχέδιο αναδιάρθρωσης… ευρωπαϊκού χρέους!



Πηγή: Sofokleous 10
Την ώρα που η Ευρωζώνη ξαναμπαίνει ολοταχώς σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι αγορές κινούνται απειλητικά προς την Ιρλανδία, γεννώντας και πάλι φόβους για ένα ντόμινο επιθέσεων στις ασθενείς χώρες της Ευρωζώνης, πληροφορίες του “S10” αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους των πιο αδύναμων οικονομιών, με βασικό «εργαλείο» τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Καθώς η Ιρλανδία σόκαρε χθες τις αγορές, ανακοινώνοντας επίσημα ότι πέρασε σε ύφεση, με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,2%, θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η προσφυγή του Δουβλίνου στο μηχανισμό στήριξης. Στην τελευταία δημοπρασία ομολόγων, που χαρακτηρίσθηκε ως «επιτυχημένη», η χώρα υποχρεώθηκε να δανεισθεί με κόστος της τάξεως του 6%, πολύ υψηλότερο από το 5% με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης.

Εκλειψη του πολιτικού


Tου Nικου Γ. Ξυδακη

Γνωρίζαμε μια πληγή της εγχώριας πολιτικής: τους μαυρογιαλούρους, τους επίγονους των κοτζαμπάσηδων, τους ρουσφετολάγνους, τους κομματάρχες και πολιτευτές, τους πελάτες αυτών. Γνωρίσαμε και την αριστερόχρωμη εκδοχή της πληγής: τα κομματικά μέλη, τις κοπτάτσιες, τις αχτίδες, τα επαγγελματικά στελέχη, τους πρασινοφορούς, τα δικά μας παιδιά, όλα τα πελατάκια. Τώρα, σειρά έχει η νέα πληγή: η αμιγής μη πολιτική, η διαχείριση επικοινωνιακών μεγεθών, εικόνων, data, ποσοτικοποιημένων στοιχείων, προβλέψεων και προγνώσεων, από αυτάρεσκα μειράκια, αποφοίτους σχολών πολιτικής και διοίκησης, ει δυνατόν Ivy League πανεπιστημίων. Τώρα, πολιτική είναι η μη πολιτική.

Το βλέπαμε τον τελευταίο καιρό να φουσκώνει σαν κύμα, βλέπαμε την επικράτηση ποικίλων συμβούλων επικοινωνίας, σχεδιασμού, στρατηγικής, γραφείων που αναλαμβάνουν «πακέτο» τον πολιτικό για να του φτιάξουν προφίλ, κείμενα, μπλογκ, να τον δημοσκοπήσουν και να τον επικοινωνήσουν... Και τους πολιτικούς να παραδίδονται στα χέρια του πλαστικού χειρουργού, του μακιγιέρ, του συγγραφέα λόγων, του φοτοσοπά, του βιντεοσκηνοθέτη, του image maker, του time manager, του media planner, του strategies maker κ.ο.κ, και να πληρώνουν αγογγύστως τιμολόγια, και να αντλούν πολιτικότατο χρήμα από μη πολιτικές πηγές για να καλύψουν τα έξοδα.

Γιωργάκης: "Πάμε καλά", Σαρκοζί: "Φταίνε οι Ρομά", ΗΠΑ/Αγγλία/Ιαπωνία: "Τυπώστε Χρήμα", Γερμανία: "μη τυπώνετε Χρήμα"



Πηγή: ciaoant1

"Πάμε καλά" - έτσι είπε ο πρωθυπουργός. Τι και αν ο λαός χρεωκοπεί, με την ανεργία να φουντώνει, το άγχος και το αίσθημα της αβεβαιότητας ακόμα και για το αν θα υπάρχει δουλειά μετά από ένα χρόνο ή έστω και μερικούς μήνες θεριεύει. Οι χρεωκοπημένες τράπεζες όμως δεν χρεωκοπούν, οι πιστωτές παίρνουν τους τόκους τους, και οι εργάτες, όσοι δουλεύουν (δε χρειάζονται και όλοι - άλλωστε, υπάρχουν και οι Κινέζοι που είναι πιο ανταγωνιστικοί), "κινεζοποιούνται" ολοένα και περισσότερο. "Πάμε καλά".







Και τέλος πάντων, εντάξει, υπάρχουν και μερικά προβλήματα, αλλά εντάξει, "όλοι μαζί τα φάγαμε", διευκρίνισε ο Πάγκαλος. Άρα, φωνές και διαμαρτυρίες δε χωρούν. Ούτε για τα όσα έγιναν, ούτε για τα όσα γίνονται, με δις ευρώ να διοχετεύονται στις τράπεζες, ντόπιες και ξένες. "Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από άλλα", όπως εύστοχα έλεγε και ο Όργουελ στη "Φάρμα των ζώων".



Άρχισε η μεγάλη μοιρασιά



Πηγή: Ποντίκι
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Για μέρες σερνόταν η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, πηγαίνοντας στο Αμέρικα, θα είχε στην ατζέντα του τηναναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους – ή, σωστότερα, τους όρους με τους οποίους αυτή θα επέλθει. Κάποιοι πολύ δύσπιστοι απέρριπταναυτή την εκδοχή θεωρώντας αξιόπιστες τις συνεχείςδιαψεύσεις τόσο του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του υπουργού του επί των Οικονομικών, πολλών Ευρωπαίων κ.λπ. Άλλη μια φορά θεωρήθηκε από κάποιους ότι οι κακές «αγορές» διέσπειραν φήμες έχοντας κερδοσκοπικές βλέψεις.
Αν, μάλιστα, κάποιος, τις μέρες της πρωθυπουργικής επίσκεψης στις ΗΠΑ, διάβαζε ελληνικές εφημερίδες (εκτός του «Π» βεβαίως), θα θεωρούσε, με το... δίκιο του ίσως, ότι αναζητούμε επενδύσεις, ανάπτυξη και όλες τις άλλες ανοητολογίες που κατά κόρον γράφτηκαν και ακούστηκαν εδώ κι εκεί. Στην πραγματικότητα αυτό που βρισκόταν στο τραπέζι ήταν η μεγάλη μοιρασιά – σε όλα τα επίπεδα.

Διόδια : η μεγάλη κλοπή!!! Πουλημένα τομάρια!

Image 
Η χρήση των ελβετικών αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας υπόκειται για όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα σε υποχρέωση πληρωμής διοδίων. Για μηχανοκίνητα οχήματα με μέχρι 3,5 t (ΕΙΧ, μοτοσικλέτες και τροχόσπιτα) υπάρχει υποχρέωση ειδικού σήματος (βινιέτας). Πριν από τη χρήση αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας πρέπει να αγοραστεί μία βινιέτα, η οποία ισχύει για απεριόριστες διαδρομές σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας.
Μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας ταξίδεψαν αυτή την εβδομάδα στο εξωτερικό, βρέθηκαν με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελβετία και αγόρασαν μια vignette. Το κόστος της; 31 Ευρώ για όλο το χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2010, με τη δυνατότητα χρήσης απεριόριστων διαδρομών, εννοείται και των πολυάριθμων τούνελ της ορεινής χώρας.

ΑΝΕΡΓΟΙ: Μόλις ένας στους τρεις παίρνει το πενιχρό επίδομα





τους 648.032 έφθασαν τον Αύγουστο του 2010 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο Οργανισμός. Από το σύνολο των ανέργων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) φτάνουν τους 190.375 (ποσοστό 33,4%). Από το σύνολο των ανέργων επιδοτείται μόλις ένας στους τρεις (191.653) με το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 454 ευρώ. Δηλαδή, ενώ η ανεργία αυξάνεται δραματικά, ενώ η ακρίβεια θερίζει, ενώ ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας μετατρέπονται σε δυσπρόσιτα εμπορεύματα, χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπονται από το κράτος χωρίς κανένα σταθερό έσοδο. Η οργάνωση της πάλης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων (επίδομα ανεργίας σε όλους 1.120 ευρώ, για όλο το διάστημα της ανεργίας, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις οικογένειές τους, πάγωμα των δανείων τους κλπ.) γίνεται επιτακτική.


Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία, στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 35,13% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,63%. Οι απολύσεις που καταγράφηκαν τον Αύγουστο έφτασαν τις 18.225, ενώ οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τον ίδιο μήνα ανέρχονται σε 21.185. Τέλος, οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις στο σύνολο της χώρας για τον Αύγουστο έφτασαν τις 25.380.