Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κυβέρνηση Ράιχενμπαχ και αριστερά



Από το Μαρικάκι
Το πακετάκι της γερμανικής διακυβέρνησης έχει πλέον ετοιμαστεί και το μόνο που απομένει να αποφασιστεί είναι  θα σερβιριστεί και ποιος θα το διαχειριστεί. Θα είναι η καταρρέουσα κυβέρνηση Παπανδρέου, πλέον σε αμφισβήτηση από τους πάντες, ακόμη κι απ’ τον ίδιο τον πρωθυπουργό που δεν πείθει ούτε τον εαυτό του; Θα είναι μια συγκυβέρνηση προθύμων το κλίμα για την οποία επωάζεται δυο χρόνια τώρα; Μπορεί άραγε η τελευταία να αναδειχθεί μέσα από εκλογές; Θα ρισκάρουν τόσο;
Μήπως δεν χρειάζεται τίποτε απ’ όλα αυτά και απλώς μια ωραία πρωία – η οποία πλησιάζει, μπορεί και στην επέτειο του «Όχι», γιατί όχι; οι συμβολισμοί είναι το φόρτε τους – να ξυπνήσουμε και να δούμε κυβέρνηση Ράιχενμπαχ με την κυβέρνηση Παπανδρέου σε ρόλο μεταφραστή και μόνο.

Απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις μετά την νίκη του Ολυμπιακού επί της Ντόρτμουντ.

 
ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Του Κώστα Στοφόρου

Αν ο Ολυμπιακός ήταν ο Γιωργάκης… τότε θα είχε διαπραγματευθεί σκληρά και.. πατριωτικά για το ύψος των γκολ που θα δεχόταν και θα καμάρωνε: «Πετύχαμε η Ντόρτμουντ να συμφωνήσει να πετύχει μόνο 9 γκολ. Τρία στο Καραϊσκάκη κι έξι στη Γερμανία. Δεν είναι αυτό επιτυχία;»
Επειδή όμως ο Ολυμπιακός δεν είναι Γιωργάκης, νίκησε με 3-1, πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων.
Η τρόικα αποχώρησε από την Αθήνα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η νίκη του Ολυμπιακού δημιουργεί προβλήματα στην εκταμίευση της 6ης δόσης.

Το πιστωτικό επεισόδιο Λαυρεντιάδη


Πηγή: Ελευθεροτυπία
της Αρ. Μπουγάτσου

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προκάλεσε η αποκάλυψη της λαθροχειρίας στην Proton Bank, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον επιχειρηματία για τη χρηματοδότηση κάθε δουλειάς του.

Η Proton ξετινάχτηκε, όμως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος τη δάνειζε λαθραία με κρατικό χρήμα -εμφανιζόμενος ως θεματοφύλακας της συστημικής ισορροπίας-, η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε ελέγχους διαρκείας και διαπίστωνε κραυγαλέες παραβάσεις -όμως έκανε τον μαρμαρωμένο βασιλιά-, μέχρι που ο λογαριασμός της κρατικοποίησης έφθασε να είναι 1,1 δισ. ευρώ.

Οι «γραβατωμένοι ταλιμπάν»


του Σπ. Θεοδωράτου

Με σκληρή γλώσσα αντιμετωπίζουν πλέον οι ξένοι δημοσιογράφοι τους τεχνοκράτες της τρόικας, τους οποίους αποκαλούν ειρωνικά «σοφολογιότατους» και τους κατηγορούν για πλήρη αποτυχία κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC μάλιστα χρησιμοποιεί γι’ αυτούς τον καθόλου κολακευτικό χαρακτηρισμό «boffin». Όπου «boffin»…

«Boffin» n. Chiefly British Slang. (Informal) : “someone who is considered to be very clever, often to the exclusion of all non-academic interests” (κάποιος απόλυτα προσκολλημένος στα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα, στον κόσμο του. Ο «σοφολογιότατος», ο «ξερόλας»).

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟ-ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ


ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!

Η πρώτη προσφυγή κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗκατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι από το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και την Ανώνυμη Εταιρεία "Eurocapital".
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή του νέου τέλους, που στην ουσία πρόκειται για νέο φόρο, αντίκειται σε μία πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Είναι σημαντικό και χρήσιμο να «χτυπηθούν» και δικαστικά τα παράνομα και αντισυνταγματικά χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση υπηρετώντας τα συμφωνηθέντα με την τρόικα για την αποπληρωμή των δανειστών της χώρας και τα οποία οδηγούν στην εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πρέπει να είναι μέρος μόνο της μάχης η οποία πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά, συνολικά και συλλογικά στους χώρους εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών αυτών.

Αλήθειες και ψέματα για το κούρεμα του δημόσιου χρέους



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ

Μερικές αναγκαίες διευκρινήσεις που αναδεικνύουν την… κρυμμένη πραγματικότητα. Του Γιώργου Τοζίδη
Το «κούρεμα» ή η απομείωση του δημόσιου χρέους, η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και άλλες παρεμφερείς έννοιες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα. Σαν να μην έφταναν τα θηριώδη μέτρα φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, πρέπει να ψάχνουμε καθημερινά τι συνέπειες θα υπάρξουν αν το ποσοστό του «κουρέματος» είναι 21% (σύμφωνα με τη «συμφωνία της 21/7/11»), 30% ή 50%;
Ας ξεκαθαρίσουμε, αρχικά, τις διαφορές ανάμεσα στο «κούρεμα» («haircut») και την απομείωση της αξίας των ομολόγων.
Με το «κούρεμα» μειώνεται η αξία των ομολόγων, δηλαδή μειώνεται το χρέος. Παράδειγμα: το «κούρεμα» ενός ομολόγου σημαίνει ότι στη λήξη του ο κομιστής θα εισπράξει μικρότερο ποσό από την ονομαστική του αξία, ανάλογα με το ποσοστό του «κουρέματος». Άρα, στην περίπτωση του «κουρέματος» έχουμε πραγματική μείωση του χρέους του εκδότη των ομολόγων.

Κούρεμα 50% των 360 δισ. ίσον... 25 δισ.!



Πηγή: ΕΘΝΟΣ 35/10
του Γ. Δελαστίκ
Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν οποιονδήποτε απλό πολίτη επιχειρήσει να εφαρμόσει τα στοιχειώδη μαθηματικά που έμαθε στο σχολείο για να κάνει υπολογισμούς σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Απορεί μάλιστα γιατί δεν χαιρόμαστε ως Ελληνες όταν γίνεται συζήτηση για "κούρεμα", δηλαδή μείωση του δημόσιου χρέους κατά 50% ή 60% ή ακόμη και 80% που προτείνουν κάποιοι στη συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο. Η σκέψη του κόσμου είναι απλή: "Χρωστάει η Ελλάδα περίπου 360 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το χρέος αυτό "κουρευτεί" κατά 50%, τότε θα χρωστάμε τα μισά, άρα 180 δισεκατομμύρια".
Αυτό λέει η λογική. Στην πράξη όμως ισχύουν πολύ, απίστευτα πολύ διαφορετικά πράγματα - τουλάχιστον βάσει της "ιστορικής" όπως την αποκαλούσε η κυβέρνηση, συμφωνίας των ηγετών της Ευρωζώνης την 21η Ιουλίου. Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:

Κι αν δεν πληρώσουμε… μία;



Πηγή: Sofokleous 10

Καλύτερη χρονική συγκυρία δεν μπορούσε να υπάρχει για να αναδειχθεί η αντίθεση.Όλη η Ελλάδα, έστω το 99% για να χρησιμοποιήσουμε την πολιτική ορολογία του κινήματος «Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ», βρίσκεται με κομμένη την ανάσα καθώς συνειδητοποιεί ότι η γερμανική λύση για ένα βίαιο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, της τάξης του 60% που κατά πάσα πιθανότητα έχει συμφωνηθεί, θα έχει τις εξής δραματικές συνέπειες: 

Φαύλος κύκλος δανείων και κακοδιαχείρισης


Η Ελλάδα είναι ένα κράτος «δανειογενές» πριν από τη σύστασή του (1824-1825). Από τότε, οι Αλ. Μαυροκορδάτος και Ι. Ζαΐμης σύναψαν δύο δάνεια με αγγλικές τράπεζες. Για το ένα, καταβλήθηκε στην τότε κυβέρνηση το 59% της ονομαστικής του αξίας και για το άλλο το 43,6%! Τα υπόλοιπα ποσά κρατήθηκαν για τοκοχρεολύσια, προμήθειες, μεσιτείες, έξοδα σύμβασης και αγορές άχρηστων πολεμικών υλικών (!). Ωστόσο, η Ελλάδα πλήρωσε τόκους και χρεολύσια για το κεφάλαιο που ουδέποτε πήρε!

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ


Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το Δημόσιο Χρέος έφτασε στα ύψη την περίοδο διακυβέρνησής τους
Ενδεικτικό του μεγάλου πάρτι της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος ήταν τα «πανωγραψίματα» (1824. Τότε, ο στρατηγός Γκούρας «όριζε» 3.000 άνδρες. Δήλωνε ότι είχε 12.000. Τους μισθούς των υπόλοιπων 9.000 ανδρών τα μοιράζονταν οι ημέτεροι!). Ετσι «θεσμοθετήθηκε» η εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων κομματικών μηχανισμών με ουρά... μέχρι σήμερα.

ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ; ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΟΣ;




ΟΧΙ NO NON NEIN NÃO NEJ НЕТ YOK NE نه لا 



"Όχι" σημαίνει αντίσταση. Ενωνόμαστε κάτω από αυτό το μήνυμα. Ενάμιση χρόνο τώρα, βουλιάζουμε ως χώρα, εξαιτίας των επιλογών κυβέρνησης και τρόικας. Δεν θέλουμε άλλη δήθεν σωτηρία. Κρεμάμε όλοι στα μπαλκόνια μας ένα λευκό πανί που να γράφει ΟΧΙ, ξεκινώντας αυτή την Δευτέρα, με κορύφωση την 28η Οκτωβρίου και για όσο χρειαστεί λέμε ένα νέο ΟΧΙ.






http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=6051