Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Υφεση και μειωμένα φορολογικά έσοδα επιδείνωσαν την κρίση του χρέους

Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και, στη συνέχεια, η κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων για το διάστημα 2012-2015, οι εαρινές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε., της Eurostat, που ανακοινώθηκαν στις 26.4.11, αποτυπώνουν την παταγώδη αποτυχία των παρόμοιων μέτρων που, κατ' εντολή της τρόικας, εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους από το 127,1% το 2009 στο 142,8% του ΑΕΠ το 2010.
Προκειμένου να δείξουμε ποιοι είναι οι παράγοντες στους οποίους κυρίως οφείλεται η επιδείνωση αυτή, θα συγκρίνουμε τις δαπάνες και τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης, το δημόσιο έλλειμμα (δαπάνες μείον έσοδα) και το δημόσιο χρέος (όλα ως ποσοστά του ΑΕΠ), καθώς και το ΑΕΠ σε δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές της χώρας μας με τα αντίστοιχα στοιχεία της Πορτογαλίας (χώρας με ανάλογο με την Ελλάδα πληθυσμό) και του συνόλου των 15 κρατών-παλαιών μελών της Ε.Ε. (Ε.Ε. 15). Τα σχετικά στοιχεία δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί. 

Πρόγραμμα Συνεδρίου για το Χρέος: 6-7-8 ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ



                                    ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΗΝ   ΑΘΗΝΑ

ΧΡΕΟΣ  ΚΑΙ  ΛΙΤΟΤΗΤΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ  ΝΟΤΟ  ΣΤΗΝ   ΕΥΡΩΠΗ

6, 7 και 8 ΜΑΪΟΥ

ΝΟΜΙΚΗ   ΣΧΟΛΗ   (Σόλωνος 57 και Μασσαλίας )
Αμφιθέατρο 1, 1ος όροφος


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ


Παρασκευή 6 Μαΐου

17.15: Άνοιγμα : Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη βουλευτής)

17.30 – 19.00
: Η πραγματικότητα της κρίσης στην Ελλάδα

Ομιλητές:
  • Λεωνίδας Βατικιώτης (δημοσιογράφος και λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας, Varna Free University of Cyprus ):   Αιτίες της κρίσης χρέους.
  • Νάντια Βαλαβάνη (συγγραφέας, οικονομολόγος ): Εξωοικονομικές όψεις της κρίσης.
  • Χρήστος Παπαθεοδώρου (αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής,  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης): Κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης  χρέους στην Ελλάδα: Εξασθένηση της κοινωνικής προστασίας και επιδείνωση της φτώχειας.
  • Νότης Μαριάς (αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών, Πανεπιστήμιο Κρήτης): Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας και συντεταγμένη χρεοκοπία
Συντονιστής: Ερίκ Τουσέν (πρόεδρος της CADTM, Βέλγιο)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


Στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης ενάντια στο Χρέος και στη Λιτότητα (www.elegr.gr), η «Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας», καλεί στη συνάντηση γυναικών με θέμα «Δεν χρωστάμε, Δεν πληρώνουμε», που θα γίνει στις 11 το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου, στη Νομική Σχολή Αθήνας, (Σίνα 3 και Μασσαλίας, Αίθουσα 2, 1ος όροφος).

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Βραζιλιάνα Μαρία Λουσία Φατορέλι, που πρωταγωνίστησε στο Λογιστικό Έλεγχο του χρέους στο Εκουαδόρ.
Θα ακολουθήσουν  παρεμβάσεις από αγωνίστριες κοινωνικών κινημάτων και συζήτηση.

Μετά τη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που ετοιμάστηκε ειδικά για την εκδήλωση (2- 2.30μμ, Αμφιθέατρο 1, 1ος όροφος). Η ταινία μέσα από διηγήσεις 4 γυναικών -μεταξύ των οποίων και η Κωνσταντίνα Κούνεβα- επιχειρεί μια σύντομη εξιστόρηση της θέσης που επιβλήθηκε στις γυναίκες από το 18ο αι. μέχρι σήμερα.

Η πληρωμή του χρέους ως πεδίο αντιπαράθεσης




  • «Το ζήτημα του χρέους δεν αποτελεί απλά κάποιο οικονομικό – διαχειριστικό ζήτημα, αλλά ένα πολύ σύνθετο και πάνω απ’ όλα πολιτικό πρόβλημα που αγγίζει όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής», υποστηρίζει στο νέο του βιβλίο ο Γιάννης Τόλιος, με τίτλο Κρίση, απεχθές χρέος και αθέτηση πληρωμών, το ελληνικό δίλημμα (εκδόσεις Τόπος, 2011).
Πηγή: ΠΡΙΝ (30/4)
του Λ. Βατικιώτη
Στην τρέχουσα οικονομική κρίση και ειδικότερα την κρίση δημόσιου χρέους που περιδινίζεται η Ελλάδα και στις στρατηγικές για την αντιμετώπισή της είναι αφιερωμένο το νέο βιβλίο του Γιάννη Τόλιου, με τίτλο Κρίση, απεχθές χρέος και αθέτηση πληρωμών, το ελληνικό δίλημμα! (εκδόσεις Τόπος) που κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες μέρες. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται αρχικά για την επικαιρότητά του καθώς παρεμβαίνει σε μια συζήτηση που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο. Αυτή δε η παρέμβασή του γίνεται από θέσεις της Αριστεράς, σε αντιπαράθεση με τις θέσεις της κυβέρνησης και του μαύρου μνημονιακού μετώπου: ΔΝΤ και ΕΕ. Χαρακτηριστικά, παρουσιάζονται με τα πιο μελανά χρώματα οι δραματικές κοινωνικές συνέπειες από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του Μνημονίου, καθώς και η έκρηξη των κοινωνικών αντιθέσεων, η άλλη πλευρά δηλαδή, η λιγότερο… σκοτεινή του φεγγαριού: «Σε αντίθεση με το υψηλό ποσοστό φτώχειας, υπήρξε από την άλλη σταθερή αύξηση του στρώματος των εκατομμυριούχων», τονίζει ο Γιάννης Τόλιος. Μια θέση που την υποστηρίζει με στοιχεία και τις απαραίτητες παραπομπές σε πρωτογενές υλικό.

ΣΕΒ: Βιομήχανοι χωρίς... βιομηχανίες


ΠΗΓΗ: Το Ποντίκι

Μπορεί στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο, πριν από μερικούς μήνες, οι κάμερες να φωτογράφιζαν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, αλλά το «Economist» έκανε ειδική μνεία στον «Έλληνα μεγιστάνα». Τον άνθρωπο που ξεκίνησε από τον κλάδο των τροφίμων, για να αγοράσει αντί 1,5 εκατ. δολαρίων το γλυπτό Flight Fantasy του David Hammons.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μια και γι’ αυτόν γινόταν ο λόγος, είναι από τους γνωστότερους συλλέκτες τέχνης, με συλλογή πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αναμφίβολα πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Εκπροσωπεί τους Έλληνες βιομηχάνους εδώ και χρόνια, ενώ ο ίδιος... δεν είναι πλέον βιομήχανος.
Χρησιμοποιεί πολλές φορές «σοσιαλίζουσα» ρητορική για να εκφράσει τις πιο σκληρές τοποθετήσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και της οικονομίας γενικότερα. Σίγουρα, στους καιρούς που ζούμε, αξίζει να δούμε ποιος είναι ο άνθρωπος που εκφράζει την «τάξη των εργοδοτών», αλλά και ποιους εκπροσωπεί.