Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Διαψεύδουν τον Λοβέρδο οι ΚΕΕΛΠΝΟ και ECDC για τα περί "υγειονομικής βόμβας"



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
της Αναστασίας Γιάμαλη


Στρακαστρούκα μάλλον παρά “υγειονομική βόμβα έτοιμη να σκάσει", όπως επιχείρησε να πείσει ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, αντιμετωπίζουμε σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις των αρμόδιων φορέων, δηλαδή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Οι εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2011, για τα μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι αποκαλυπτικές και ενδεικτικές της συντονισμένης προσπάθειας δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων που δεν βασίζονται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο. Το 2011, από ελονοσία, την οποία επέσειε ως κίνδυνο ο κ. Λοβέρδος και η οποία δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, προσβλήθηκαν 27 Έλληνες και 25 μετανάστες στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας και 6 ακόμη αδιευκρίνιστα κρούσματα. “Το χρονικό διάστημα 2004-2010 παρατηρείται προοδευτική μείωση των δηλούμενων κρουσμάτων φυματίωσης”, από 761 το 2004 σε 490 το 2010, αναφέρει στη σχετική έκθεση το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τέρμα το ευρώ για την Ελλάδα - ετοιμαστείτε για διπλό νόμισμα



Από Το Χωνί 1.4.2012 (via anemogastri)

Του Δημήτρη Καζάκη 

Διπλό νομισματικό σύστημα για την Ελλάδα; Αυτό φαίνεται να σκέφτονται τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στο ΔΝΤ. Ο Μάρεκ Μπέλκα, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, διατύπωσε δημόσια αυτό που σχεδιάζουν ως «εναλλακτική προσέγγιση» τα αφεντικά της Τρόικα. Ο Πολωνός κεντρικός τραπεζίτης συνιστά στην Ελλάδα να καθιερώσει ένα διπλό νομισματικό σύστημα, για να ξεπεράσει την κρίση. 

«Η χώρα φαίνεται ότι χρειάζεται έναν ειδικό διακανονισμό, ίσως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Μπέλκα στη γερμανική έκδοση των Financial Times στις 29.3. 


Με την πρότασή του ο Μπέλκα σπάει ένα «ταμπού», όπως σημειώνει η εφημερίδα. Γιατί για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους η Τρόικα δεν υιοθέτησε μέχρι τώρα προτάσεις που αμφισβητούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. 

Ό,τι παράγουμε, φτάνει μόνο για το... πρωινό μας




Πολύς λόγος έχει γίνει για τη διατροφική αυτάρκεια στη χώρα μας. Την είχαμε και τη χάσαμε; Φταίει η Κοινή Αγροτική Πολιτική; Φταίνε οι αγρότες; Τι συνέβη τελικά;
Στις πρόσφατες μέρες του πανικού, όταν το σενάριο μια άτακτης χρεοκοπίας αναζωπυρώθηκε πιο δυνατό από ποτέ, τα συλλογικά ανακλαστικά της κατοχής ενεργοποιήθηκαν: «Θα πεινάσουμε;» αναρωτιούνταν όλοι και έτρεχαν να κάνουν με τα τελευταία τους λεφτά μαζικές προμήθειες στα σούπερ-μάρκετ.
Στη σκέψη και μόνο άδειων ραφιών η ελληνική κοινωνία αναρρίγησε.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε για ακόμα μία φορά πως, εάν δεν προχωρούσαμε στη δεύτερη δανειακή σύμβαση και τελικώς χρεοκοπούσαμε ατάκτως, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των «άδειων ραφιών».
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δύο δεκαετίες εισήγαμε σωρηδόν πολλά αγροτικά προϊόντα από κάθε σημείο του πλανήτη, προϊόντα που άλλοτε παρήγαμε σε αφθονία. Από το 2000 βέβαια και μετά το κακό παράγινε. Πατάτες από την Αίγυπτο, λεμόνια Αργεντινής, κρεμμύδια από την Τουρκία, φασόλια από τη Λατινική Αμερική, και δεν έχει τέλος ο κατάλογος.

Όλοι σήμερα στις 6.00 στο Σύνταγμα, να διαδηλώσουμε ενάντια σε αυτούς που διαλύουν τις ζωές μας





Οικονομικό έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας.

Οργή και ανείπωτη οδύνη προκαλεί η αυτοκτονία ενός ηλικιωμένου συνανθρώπου μας στο κέντρο της Αθήνας. Καταδικασμένος σε μια ζωή αβίωτη χωρίς καμία χαραμάδα φωτός για ένα καλύτερο αύριο, έδωσε τέλος στη ζωή του ακριβώς μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο, εκεί που καθημερινά οι δήμιοι της οικονομικής κατοχής σχεδιάζουν τις δολοφονίες εκατομμυρίων. Ακόμα περισσότερο συγκλονίζει το γράμμα που άφησε πριν κόψει το νήμα της ζωή του που κατηγορεί ως υπεύθυνη την «κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου» που «εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσης μου. Δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και γίνω βάρος στο παιδί μου.» 

Νέα... χρεοκοπία για την Ελλάδα στις 15 Μαϊου μετά το φιάσκο του PSI



ΠΗΓΗ: sofokleous 10
Για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας στις 15 Μαϊου, όσον αφορά τα ομόλογα ξένου δικαίου τα οποία λήγουν τότε, κάνουν λόγο οι αναλυτές. Το ναυάγιο του PSI για τα εν λόγω ομόλογα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αν και δεν είναιν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν αναμενόμενη αυτή την εξέλιξη.
Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προέκυψε πρόβλημα σε συνολικά 18 σειρές ομολόγων ξένου δικαίου. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων, υπήρξε απόρριψη του αιτήματος για 11 σειρές ομολόγων, ενώ για επτά υπήρξε αναβολή.  Εν τω μεταξύ, υπό διερεύνηση  παραμένει το ζήτημα για δύο σειρές ομολόγων, ενώ το «πράσινο φως» δόθηκε από τη συνέλευση για 16 σειρές ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, το φιάσκο στο οποίο εξελίσσεται η όλη διαδικασία, οδηγεί σε διαρκείς παρατάσεις για την συμμετοχή των συγκεκριμένων ομολογιούχων, οι οποίο είναι κυρίως hedge funds.

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΥΦΕΣΙΑΚΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ!



Πηγή: tovima.gr
78% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2012 
«Σήμα κινδύνου» για τις επιπτώσεις της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής στην ισπανική οικονομία εξέπεμψε σήμερα με εκτενή συνέντευξή του στην αμερικανικήWall Street Journal ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.
Οπως αποκάλυψε ο κ. Γκίντος το ισπανικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2012, φθάνοντας το 78% του ΑΕΠ από 68,5 % που ήταν το 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την εκδήλωση της κρίσης του «ευρωπαϊκού νότου» το ισπανικό χρέος δεν ξεπερνούσε το 40% του ΑΕΠ- ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο ακόμα και σε σχέση με ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες.
Παρά το γεγονός ότι το 78% ως ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται σήμερα στο 87,4%, η συγκεκριμένη αύξηση σίγουρα δεν αποτελεί «καλά νέα» για την Ισπανία, η οποία μόλις την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα περικοπών ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη μείωση του ελλείμματος της χώρας στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012, από 8,5% το 2011.

Rachman: Ο κίνδυνος για νέο Αρμαγεδδών



ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)

Ο Gideon Rachman είναι ένας από τους πλέον γνωστούς αρθρογράφους των Financial Times με πολυετή εμπειρία σε θέματα διεθνούς οικονομίας. Συνεργάζεται με τους Financial Times από το 2006, αφού ολοκλήρωσε μία 15ετή καριέρα στο The Economist όπου μεταξύ άλλων υπέγραφε και τη γνωστή στήλη Charlemagne. 


Για τους ευρωσκεπτικιστές αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος. Εκείνοι άλλωστε, προέβλεπαν ότι το ευρώ δεν θα λειτουργήσει. Τώρα θα έπρεπε να θριαμβολογούν. Αντιθέτως όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα. Γιατί τώρα, όλοι τους λένε ότι πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διατηρήσουν την ευρωζώνη ενωμένη. Σε αντίθετη περίπτωση οκίνδυνος είναι ο Αρμαγεδδών



Στην Downing Street το δίλημμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο. Τόσο ο David Cameron όσο και ο George Osborn θεωρούσαν ότι το ευρώ είναι κακή ιδέα. Κανένας εκ των δύο δεν εκπλήσσεται με τα τωρινά προβλήματα της ευρωζώνης. Το ένστικτο αλλά και ο κοινός νους οδήγησαν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον υπουργό Οικονομικών στην άποψη ότι τοενιαίο νόμισμα μπορεί κάλλιστα να καταρρεύσει. Εάν όντως είναι έτσι, τότε θα ήταν μάταιο και αντιπαραγωγικό να διοχετεύονται νέα κεφάλαια και περισσότερη ενέργεια σε μία προσπάθεια στήριξης μίας καταδικασμένης πρωτοβουλίας.

Punk Economics – Μέρος 2ο: Η Ελληνική κρίση



ΠΗΓΗ: tvxs.gr


Η οικονομική κρίση με σκίτσα. Ο Ιρλανδός οικονομολόγοςDavid McWilliams εξηγεί την Ελληνική οικονομική κρίση, την συμμαχία Γαλλίας-Γερμανίας και την διάσωση των τραπεζών.
David McWilliams είναι Ιρλανδός δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει εργαστεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και ως τραπεζίτης με την UBS και την Banque Nationale de Paris. Πιο πρόσφατα, έχει γίνει εκφωνητής και ντοκιμαντερίστας με το TV3 και το Raidio Teilifis Eireann (RTE), καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει και τρία βιβλία, «Τα Παιδιά του Πάπα», «Το Παιχνίδι Γενιάς», και «Ακολουθήστε τα Χρήματα».

O McWilliams, μετά την κατάρρευση του «Κέλτικου Τίγρη», κάλεσε για ριζική αλλαγή στο νόμισμα ισχυριζόμενος ότι η Ιρλανδία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να δημιουργήσει ένα καινούργιο Ιρλανδικό νόμισμα.

Είχε επίσης ζητήσει μια διαφορετική προσέγγιση για την κρίση της Ιρλανδίας συμπεριλαμβανομένης μιας απαίτησης για μια πιο επιθετική διαπραγματευτική στάση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της δημιουργίας μιας συμμαχίας ανάμεσα στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλα χρεωμένα κράτη. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, η αποφυγή αποπληρωμής των χρεών των Ιρλανδικών τραπεζών ύψους 97 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η εκμετάλλευση των κεφαλαίων των πολυεθνικών εταιρειών στο Διεθνές Κέντρο Οικονομικών Υπηρεσιών (IFSC) ως κίνητρο.
Ο McWilliams εκφράζει τους προβληματισμούς του για το πως μπορεί να ξεφύγει η Ελλάδα από την «αιώνια σκλαβιά» των δανείων και το ενδεχόμενο εξόδου της από το ευρώ. Το θέμα για τον McWilliams δεν είναι το αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά το ότι προβλέπεται να είναι ένα ελεγχόμενο κράτος.
Θίγοντας το θέμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ιρλανδός οικονομολόγος παρουσιάζει τη διαδικασία του «cash for trash scheme» σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες δημιουργούν τις δικές τους δανειακές συμβάσεις με την ΕΚΤ και λειτουργούν με τρόπο καταστροφικό για την οικονομία.

Punk Economics – Μέρος 1ο: Η Ευρωπαϊκή κρίση





Η οικονομική κρίση με σκίτσα. Ο Ιρλανδός οικονομολόγοςDavid McWilliams εξηγεί την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr 
Ο David McWilliams είναι Ιρλανδός δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει εργαστεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και ως τραπεζίτης με την UBS και την Banque Nationale de Paris. Πιο πρόσφατα, έχει γίνει εκφωνητής και ντοκιμαντερίστας με το TV3 και το Raidio Teilifis Eireann (RTE), καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει και τρία βιβλία, «Τα Παιδιά του Πάπα», «Το Παιχνίδι Γενιάς», και «Ακολουθήστε τα Χρήματα».

O McWilliams, μετά την κατάρρευση του «Κέλτικου Τίγρη», κάλεσε για ριζική αλλαγή στο νόμισμα ισχυριζόμενος ότι η Ιρλανδία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να δημιουργήσει ένα καινούργιο Ιρλανδικό νόμισμα.

Είχε επίσης ζητήσει μια διαφορετική προσέγγιση για την κρίση της Ιρλανδίας συμπεριλαμβανομένης μιας απαίτησης για μια πιο επιθετική διαπραγματευτική στάση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της δημιουργίας μιας συμμαχίας ανάμεσα στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλα χρεωμένα κράτη. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, η αποφυγή αποπληρωμής των χρεών των Ιρλανδικών τραπεζών ύψους 97 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η εκμετάλλευση των κεφαλαίων των πολυεθνικών εταιρειών στο Διεθνές Κέντρο Οικονομικών Υπηρεσιών (IFSC) ως κίνητρο.

Δεν υπάρχουν αθώοι (μέρος πρώτο)



ΠΗΓΗ: Techie Chan
ως μη ελιτιστής και χωρίς καμία ικανή απάντηση για το πως ασκείται η εξουσία σε ένα κράτος, οι εκλογές με καθολικό δικαίωμα ψήφου των κατοίκων και απλή αναλογική, παραμένουν στην ουσία τους το μοναδικό νομιμοποιητικό μέσο έκφρασης αυτή τη στιγμή. Προσωπικά θα προτιμούσα να ψηφίζουμε ακόμα και για το χρώμα στις πλάκες των πεζοδρομίων, αλλά αν το θέλετε κι εσείς θα πρέπει να ψηφίσετε μόνο βουλευτές που να το υποσχεθούν κι αυτό είναι ένα μάλλον απίθανο σενάριο για τις επόμενες εκλογές.

Που δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε ακριβώς θα διεξαχθούν, κι όσο περνάει από το χέρι των παπαδήμων και λοιπών καραγκιόζηδων αυτή η ημερομηνία θα μπορούσε να μετατεθεί στην επόμενη 20ετία :) Αλλά ας υποθέσουμε πως θα γίνουν μέσα στον επόμενο μήνα.