Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Τυνησία και Αίγυπτος: όταν ο άνεμος της Ανατολής σαρώνει την υπεροψία της Δύσης




ΤΟ ΒΗΜΑ- Le Monde 

Του Αλεν Μπαντιού 

Ως πότε η αποκαμωμένη Δύση, η «διεθνής κοινότητα» εκείνων που θεωρούνται άρχοντες του κόσμου, θα συνεχίσει να παραδίδει μαθήματα καλής διακυβέρνησης και συμπεριφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο; Δεν είναι αστείο να βλέπουμε μερικούς επαγγελματίες διανοούμενους να προσπαθούν να μάθουν στους εκπληκτικούς λαούς της Αιγύπτου και της Τυνησίας την αλφάβητο της «δημοκρατίας»; Οποία επιμονή αποικιακής υπεροψίας! Εν μέσω της πολιτικής μιζέριας που μας κατακλύζει τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι προφανές ότι εμείς πρέπει να διδαχτούμε τα πάντα από τις τρέχουσες λαϊκές εξεγέρσεις;

Ναι, πρέπει να γίνουμε μαθητές αυτών των κινημάτων και όχι των ηλίθιων καθηγητών τους. Διότι δίνουν ζωή σε ορισμένες πολιτικές αξίες που προσπαθούν από καιρό να μας πείσουν ότι έχουν εξαφανιστεί – κυρίως εκείνη που υπενθύμιζε πάντοτε ο Μαρά: όταν πρόκειται για ελευθερία, ισότητα, χειραφέτηση οφείλουμε τα πάντα στις λαϊκές εξεγέρσεις.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, 32η μέρα απεργία πείνας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, 32η μέρα απεργία πείνας
 
 Οι 300 μετανάστες απεργοί πείνας, συνεχίζουν για 32η μέρα την απεργία 
 πείνας. Η κατάσταση της υγείας τους μέρα με τη μέρα χειροτερεύει και 
 κάθε μέρα οι απεργοί πείνας διακομίζονται με λιποθυμικά επεισόδια στο 
 νοσοκομεία. Σήμερα δύο απεργοί πείνας διακομίστηκαν στο Ιπποκράτειο 
 Νοσοκομείο (συνολικά έχουν διακομιστεί 13) ενώ άλλοι τρεις 
 νοσηλεύονται στον Αγ. Δημήτριο.
 Σήμερα το πρωί ο Στρατής Πλωμαρίτης, πρόεδρος της ΕΝΙΘ και μέλος της 
 Ιατρικής ομάδας παρακολούθησης των απεργών πείνας, ο απεργός πείνας 
 Ζαουάτ, ο Γάνη εκπρόσωπος των μεταναστών και η Έφη Τελλή, δικηγόρος 
 -μέλος της ομάδας νομικής βοήθειας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για 
 να ενημερώσουν για την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας των 
 απεργών, τα αιτήματά τους και τις εξελίξεις του αγώνα σε νομικό επίπεδο.
 Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας θα προχωρήσει το 
 επόμενο διάστημα στις εξής δράσεις:
 Την Τρίτη 1 Μάρτη μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει στις 6.00 από 
 το Εργατικό Κέντρο και
 Την Πέμπτη 3 Μάρτη διαδήλωση στις 6μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου 
 (επισυνάπτεται η αφίσα).
 

Διαμαρτυρία χωρίς πολιτική μορφή


Πηγή: βλέμμα
Το πλήθος ήταν μεγάλο προχθές στους δρόμους της Αθήνας, μέρα γενικής απεργίας. Αλλά τα πρόσωπα ήταν σκυθρωπά. Περίσσευε η απογοήτευση, σχεδόν απόγνωση· αυτή έδινε τον τόνο, και όχι η οργή. Και κυριαρχούσαν συντριπτικά άνθρωποι ώριμοι, μεσήλικοι και μεγαλύτεροι, άνθρωποι της εργασίας, κάτω από πανώ επαγγλεματικών ενώσεων και συχνά με στολές εργασίας.
Κάθε ομάδα έχει τα δικά της προβλήματα, δικά της αιτήματα, βιώνει το δικό της βάσανο· οι διαμαρτυρίες τους ακούγονταν παράλληλες, αποσπασμένες η μία από την άλλη, και ως εκ τούτου ελάχιστα δραστικές. Μένουν διαμαρτυρίες, κλαδικές, επαγγελματικές, οικονομικές· εκφράζεται ο φόβος της καταστροφής, εφράζεται η απελπισία, αλλά αυτά δεν μετασχηματίζονται σε πολιτικό αίτημα, σε πολιτικό λόγο. Εξ ου και η διάχυτη αμηχανία. Ο κόσμος της εργασίας εξακολουθεί να κατεβαίνει στο δρόμο, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα παλιά αυτονόητα. Αλλά η ογκούμενη απόγνωση, στα όρια υπαρξιακού αδιεξόδου, αδυνατεί να λάβει πολιτική μορφή. 

"To σκάνδαλο των Ομολόγων" και άλλα τινά


ΠΗΓΗ: epicurus2day

Γεια χαρά σε όλους.
Λάβαμε την ακόλουθη επιστολή, την οποία και παραθέτω αυτούσια. Τα σχόλια επ'αυτής εντός του κειμένου και μετά από αυτό εν συνόλω.
--------------------------------
"Κύριοι,
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να σας συγχαρώ για την εξαιρετική ποιότητα και το υψηλό επίπεδο του blog που επιμελείστε.
Εργάζομαι εδώ και αρκετές δεκαετίες στον ευρύτερο χώρο της Κεφαλαιαγοράς και έχω μία ολοκληρωμένη άποψη της ελληνικής πραγματικότητας. Αποφάσισα να σας στείλω ανωνύμως αυτή την επιστολή, αφού σε άλλη περίπτωση θα ήταν βέβαιη η στοχοποίησή μου. Και εξηγούμαι: δυστυχώς η Ελληνική Κεφαλαιαγορά βιώνει σημαντικές παθογένειες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη συγκέντρωση των χρηματοοικονομικών και πιστωτικών εργασιών σε ελάχιστες ισχυρές ελληνικές τράπεζες. 

Συγκεκριμένα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα:

-     Έχει δανείσει σημαντικού ύψους κεφάλαια στα πολιτικά κόμματα (ενδεικτικά αναφέρω ότι η ΝΔ οφείλει στις τράπεζες περίπου €120 εκατομμύρια και το ΠΑΣΟΚ €114 εκατομμύρια)
-     Έχει τον έλεγχο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ΕΧΑΕ) ως βασικός μέτοχος.
-     Επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις Ενώσεις Εμπόρων και Βιομηχάνων λόγω της άμεσης εξάρτησης των τελευταίων από τον τραπεζικό δανεισμό.
-     Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) αποτελεί κυρίαρχο θεσμικό φορέα.
-     Ελέγχει κατά βάση την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (μέσω των εταιριών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Εταιριών Επενδύσεων κ.α.).
-     Ασκεί σημαντική επιρροή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), η οποία είναι στελεχωμένη με παλαιά τραπεζικά στελέχη. (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ: Πρόεδρος: κ.Αναστάσιος Γαβριηλίδης "δικηγόρος, εργάστηκε ως νομικός και οικονομικός σύμβουλος στο ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, στην Εθνική Χρηματιστηριακή Α.Ε. ενώ έως σήμερα ήταν εταίρος στο νομικό γραφείο Τσιμπανούλη & Συνεργάτες.", Α΄ Αντιπρόεδρος: κ. Μαρίνα Σουγιουλτζή πρώην στέλεχος της ηρωικής Lehman Brothers και της Barclays NY, μέλη οι κ.κ Ιωάννης Γούσιος (εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος), Σωκράτης Λαζαρίδης (εκπρόσωπος ΕΧΑΕ), Παναγιώτης Καβουρόπουλος (της "Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών"), Αλέξανδρος Χατζόπουλος("...ένας νεαρός δικηγόρος 33 ετών, που δεν έχει εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγοράς, όπως φαίνεται και από το βιογραφικό, που προβάλλει στο Ιντερνετ. Ο ίδιος όμως είναι αδελφός της Κατερίνας Χατζοπούλου, της διευθύντριας του γραφείου του Παύλου Γερουλάνου" εδώ)
-        Αποτελεί τον αποκλειστικό σχεδόν σύμβουλο των ασφαλιστικών ταμείων, συχνότατα μάλιστα σε άτυπη μορφή (Επικ: αυτό κρατήστε το!)
-     Διενεργεί το μεγαλύτερο όγκο των χρηματιστηριακών συναλλαγών και λοιπών χρηματιστηριακών εργασιών (αναδοχές, αυξήσεις κεφαλαίων, margin accounts κ.α.).
-     Ελέγχει άμεσα το δανεισμό των επιχειρήσεων, των δήμων κ.α., ενώ σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την επιτυχή ή όχι έκβαση εκδόσεων ομολόγων (εταιρικών ή δημοτικών).
Δυστυχώς στη χώρα μας, όπου υπεισέρχονται  τα μεγάλα κεφάλαια (και τα μεγάλα συμφέροντα), παύει να ισχύει η ισονομία και η ίση μεταχείριση στους κανόνες του ανταγωνισμού, ή με άλλα λόγια κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι τράπεζες, κάνοντας ευρεία χρήση μονοπωλιακών πρακτικών, παρεμποδίζουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη οιασδήποτε μορφής ανταγωνισμού.


Η Συνέχεια ΕΔΩ:

Kίνημα Πόρτα-Πόρτα:Έξω απ' τη δική τους πόρτα


Πηγή: Αχινός
Φαντάσου, αυτόν που σου έφαγε τα λεφτά, που σου υποθήκευσε το μέλλον, που σε χρέωσε έως τα δίσέγγονά σου, κρυμμένο πίσω από την κουρτίνα του σπιτιού του. Να κοιτά το πλήθος κάτω από το σπίτι του. Να έρχεται επιτέλους πρόσωπο με πρόσωπο με σένα. Όχι έξω από τη βουλή, από το υπουργείο. Έξω από το σπίτι του. Η δύναμη του νέου κινήματος των εξωποrtistas, διαδίδεται καθημερινά. Είναι πλέον πόλεμος επί συγκεκριμένου. Face to face, χωρίς την ασφάλεια ενός κυβερνητικού κτιρίου. Το σπίτι τους, η ασφάλειά τους, η γειτονιά τους, πρέπει να γίνει τόσο δημόσιος χώρος, όσο η απροκάλυπτη άνεση με την οποία μας δουλεύουν. Δεν ξέρουν μόνοι αυτοί πού μένουμε, με ποιον κάνουμε παρέα και τι είμαστε. Η πρόσβαση είναι αμοιβαία. Όπως αυτοί μπήκαν στη ζωή μας, έτσι και μεις έχουμε το δικαίωμα να μπούμε στην δική τους. Το κίνημα της εξώπορτας, ελληνική πρωτοτυπία, είναι και αυτό που μας ταιριάζει. Στις πορείες οι προβοκάτορές τους, μπορούν να διχάσουν την κοινή γνώμη και στο κάτω κάτω, γιατί να καίμε και να σπάμε την πόλη μας; Δεν φοβάται κανείς τους έτσι, δεν ιδρώνει το αυτί τους. Πρέπει να απειλήσουμε με την παρουσία μας τον ιδιωτικό τους κόσμο, αυτόν που χτίσανε με τα δικά μας λεφτά.
Βρίσκω το κίνημα συγκέντρωσης έξω από τα σπίτια τους εξαιρετικό. Χωρίς βία και ένταση, η παρουσία μας και μόνο εκεί, έξω από την πόρτα τους, θα είναι το μήνυμα για να την κάνουν σιγά-σιγά και έξω από τη ζωή μας.

Οι συνδικαλιστές, τα κόμματα και οι "υποστηρικτές" σου, κόψανε λάσπη. Δεν θα σε υποστηρίξει κανένας εκτός από τον ευατό σου. Καλύτερα να μας φοβούνται, λοιπόν, από το να μας δουλεύουν!
http://witnessfree.blogspot.com

Εργαζόμενοι εναντίον κυβέρνησης

 Πηγή: ΕΘΝΟΣ

του Γ. Δελαστίκ

Διευρύνεται και παγιώνεται το χάσμα στις σχέσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των μικρομεσαίων και των συνταξιούχων με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Πάνω από 100.000 άτομα διαδήλωσαν πάλι προχθές στην Αθήνα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, συμμετέχοντας σε ένα ογκώδες συλλαλητήριο και μια πολύ μεγάλη πορεία, εφάμιλλη εκείνης της 5ης Μαΐου της περυσινής χρονιάς, της πρώτης μετά την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς υποτέλειας του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ που αποφάσισε ο πρωθυπουργός.

Είναι προφανές ότι σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη λήψη εκείνης της μοιραίας για την Ελλάδα απόφασης από τον Γ. Παπανδρέου, καθόλου δεν έχει καμφθεί η αντίσταση του ελληνικού λαού προς αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Με διαδηλώσεις, πορείες, απεργίες οι εργαζόμενοι και οι νέοι προσπαθούν να πιέσουν την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, χρησιμοποιώντας τα πιο μαχητικά μέσα που τους παρέχει το δημοκρατικό πολίτευμα. Χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι τώρα.

Το «κούρεμα» πλησιάζει: ποιοι χάνουν και πόσα!



Πηγή: Banks'News
Η αναδιάρθρωση του χρέους προβάλει ως όλο και πιθανότερη κατάληξη του «ελληνικού δράματος» και ο Γ. Παπανδρέου παίζει σήμερα στο Βερολίνο το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης, για μια ευνοϊκή ρύθμιση τον Μάρτιο, αλλά με ελάχιστες ελπίδες επιτυχίας. Το «Β» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τις εκτιμήσεις για τις απώλειες κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών από μια αναδιάρθρωση χρέους με «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων κατά 30%.
Τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα από τη γερμανική πλευρά είναι απογοητευτικά, καθώς το Βερολίνο όχι μόνο δεν φαίνεται έτοιμο να εγκρίνει τον Μάρτιο το ευνοϊκό για την Ελλάδα σενάριο «ήπιας» αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και την άμεση έγκριση της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δις. ευρώ, παρότι έχει συμφωνηθεί επί της αρχής στο Eurogroup!