Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ, ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗ



Πηγή: ΕΠΟΧΗ
Τα κόμματα εξουσίας μπορεί να στηρίξουν και αντιδημοκρατική εκτροπή
Το πολιτικό σύστημα, η πορεία των κομμάτων από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και η σχέση τους με το κράτος, οι πλατείες, ο φόβος της εξουσίας μπροστά στο φαινόμενο των χιλιάδων διαδηλωτών, ο κίνδυνος αντιδημοκρατικής εκτροπής, είναι ορισμένες από τις πλευρές της συζήτησης με τον πανεπιστημιακό Μιχάλη Σπουρδαλάκη. Η συζήτησή μας περιστρέφεται και στην αριστερά, στις δικές της ευθύνες, αλλά και στις νέες προκλήσεις που έχει μπροστά της. Δεν διστάζει μάλιστα να μιλήσει για την ανάγκη επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, ως τη μόνη ικανή να δώσει μια νέα έμπνευση στον κόσμο της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ: Ποιος θα πληρώσει τη νύφη


tvxs.gr (via xrimanews.gr)
Η κυβέρνηση προχωρά όπως ανακοίνωσε στην πώληση του 34% του ΟΠΑΠ έως το τέλος του 2011 - ενδίδοντας τελικά στις πιέσεις της τρόικας για άμεσες αποκρατικοποιήσεις και παρά τον αρχικό της σχεδιασμό που συνέδεε την πώληση του ΟΠΑΠ με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την αγορά τυχερών παιγνίων. Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή, οι εργαζόμενοι «αποκαλύπτουν» τις αιτίες και τα αποτελέσματα αυτής της αποκρατικοποίησης.
Μέχρι πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Οικονομικώνζητούσε πρόσθετο χρόνο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, προκειμένου να ενισχυθεί με τα VLT’s (βιντεολόττο) ή ακόμη και με ιντερνετική άδεια, προτού πωληθεί ώστε να καταφέρει υψηλότερο τίμημα. Ωστόσο, υπό το βάρος της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης το υπουργείο Οικονομικών εναρμονίσθηκε με τις υποδείξεις του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

90 βουλευτές οδεύουν προς το... Ζάλογγο!



thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Μόλις πριν από λίγες ημέρες προαναγγέλλαμε ότι πολύ σύντομα θα δημοσιευθεί η πρώτηδημοσκόπηση με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο, ακόμη και χωρίς η Ν.Δ. να εμφανίζει ρεύμα νίκης ή αυξημένη κοινωνική επιρροή. Δεν χρειαζόταν καμιά φοβερή ικανότητα γι’ αυτή την πρόβλεψη. Ούτε για να προβλέψουμε ότι ο Παπανδρέου πάει ολοταχώς για να συναντήσει τον... Καραμανλή.
Η δημοσκόπηση της Public Issue, η οποία δημοσιεύθηκε χθες και προχθές από τηνΚαθημερινή και τον Σκάι, είναι αψευδής μάρτυς ενός βασικού στοιχείου: ακόμη και χωρίς σημαντική ή αξιοσημείωτη άνοδο της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚκαταρρέει υπό το βάρος των δικών του επιλογών και πλέον ούτε ο ίδιος ο Παπανδρέου αποτελεί το «βαρύ χαρτί» που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να συγκρατήσει την κατάρρευση.
Ας δούμε συνοπτικά ποια στοιχεία καταδεικνύουν το ανεξέλεγκτο κατρακύλισμα μιας παράταξης η οποία κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές, μόλις τον Οκτώβριο του 2009, με ποσοστό 43,92% και διαφορά 10,5μονάδων από τη δεύτερη Ν.Δ.:

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ



του Β. Βιλιάρδου

Η εθνική κυριαρχία ενός κράτους, όπως συνήθως αποκαλείται η πλήρης αυτονομία του, είναι δυνατόν να καταλυθεί από αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό του, χωρίς να είναι απαραίτητη η στρατιωτική εισβολή στην επικράτεια του

Η χώρα μας βρίσκεται ακόμη μία φοράστο μάτι του κυκλώνα – επίσης, «η μάχη των μαχών» με στόχο την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος στην Ευρώπη, φαίνεται ότι θα διεξαχθεί εντός των συνόρων της.

Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα που «αμύνεται» ακόμη σθεναρά, έχοντας αφενός μεν τη σημαντικότερη αναλογικά δημόσια περιουσία μεταξύ των χωρών της δύσης, αφετέρου τον «ιό της ελευθερίας» στο DNA της. Επομένως, τόσο τα διλήμματα που θα τοποθετηθούν στους Έλληνες, όσο και οι εκβιασμοί που θα ασκηθούν (άρθρο μας), θα κλιμακώνονται διαρκώς – ενώ εμείςδεν πρέπει να υποτιμάμε, αλλά ούτε και να υπερτιμάμε τις δυνατότητες μας. 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

The Battle against Neoliberalism: Massive Popular Uprising in Greece



Πηγή: Global Research
του Γ. Μητραλιά

Hundreds of thousands of Greek ‘Indignés’ (‘Outraged’) walk out to wage war against their neoliberal persecutors
Two weeks after it started the Greek movement of ‘outraged’ people has the main squares in all cities overflowing with crowds that shout their anger, and makes the Papandreou government and its local and international supporters tremble. It is now more than just a protest movement or even a massive mobilization against austerity measures. It has turned into a genuine popular uprising that is sweeping over the country. An uprising that makes it know at large its refusal to pay for ‘their crisis’ or ‘their debt’ while vomiting the two big neoliberal parties, if not the whole political world in complete disarray.
How many were there on Syntagma square (Constitution square) in the centre of Athens, just in front of the Parliament building on Sunday 5 June 2011? Difficult to say since one of the characteristic features of such popular gatherings is that there is no key event (speech or concert) and that people come and go. But according to people in charge of the Athens underground, who know how to assess the numbers of passengers, there were at least 250,000 people converging on Syntagma on that memorable night! Actually several hundreds of thousands of people if we add the ‘historic’ gatherings that took place on the main squares of other Greek cities (see map).

Στρατηγικό πρόγραμμα επίθεσης του κεφαλαίου



ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Mια στρατηγικής σημασίας προσπάθεια του κεφαλαίου να συντρίψει τις κατακτήσεις των εργαζομένων αποτελεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να μας αφαιρέσει 28,3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που περιλαμβάνει ισοδυναμούν με λαίλαπα: μειώσεις συντάξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση ΦΠΑ και των τελών κυκλοφορίας, περικοπές επιδομάτων του ΟΑΕΔ, πρόσθετες εισφορές σε δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας και το σημαντικότερο, ξεπούλημα κάθε ίχνους δημόσιας περιουσίας: Επιχειρήσεις, υποδομές, μονοπωλιακά δικαιώματα και ακίνητα, όλα βγαίνουν στο σφυρί!

ΟΧΙ στα Διοδια Δευτέρα 13/6



Την Δευτέρα 13/6/2011 η Λαϊκή Συνέλευση της Πλατείας Γεωργίου, και η Επιτροπή Αγώνα Πάτρας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ (www.oxidiodia.gr  και www.denplironodenplirono.com) , ανοίγουν τα ληστρικά διόδια του Ρίου!
Επίσης την ίδια μέρα στις 7 μμ στις Αφίδνες ανοίγουμε τα τοπικά διόδια της υπό κατοχή Εθνικής Δημόσιας οδού.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ!
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
περισσότερες πληροφορίες : www.oxidiodia.gr   και  www.denplironodenplirono.com 
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ "ΔΕΝΠΛΗΡΩΝΩ- ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ"