Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Φορολογικό μέτωπο ενάντια στο λαϊκό εισόδημα


ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

«Υπόμνημα» της Διακομματικής Επιτροπής για αντιλαϊκή παρακαταθήκη στην επόμενη κυβέρνηση. Πρόταση - καρμπόν με βάση το νέο μνημόνιο. Νέοι φόροι και χαράτσια στο λαό, προκλητικές απαλλαγές στην πλουτοκρατία

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

Βαριά χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, την κατανάλωση και την κατοικία, πλήρη κατάργηση όλων των ελαφρύνσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους και που αφορούν στις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.), ταυτόχρονα με νέες προκλητικές απαλλαγές στα κέρδη και στα μερίσματα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων είναι στις «προτάσεις» της λεγόμενης επιτροπής διαλόγου που έστησε το υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΕΒ και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.

Μνημόνιο κατά ορθού λόγουΠΗΓΗ: Τα Νέα

(...) Σήμερα ο ορθός λόγος υφίσταται την πιο βίαιη επίθεση. Κρίση και Μνημόνιο έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου ανθούν ο πανικός, τα εκβιαστικά διλήμματα και η δημαγωγία. Όποιος προσέρχεται στον δημόσιο διάλογο πρέπει εξαρχής να δηλώσει πίστη στο θέσφατο του συνομιλητή του. Πρέπει καταρχήν να αποκηρύξει τον λαϊκισμό και τις παραφυάδες του. Να δεσμευτεί αδιαμαρτύρητα στη «μόνη ρεαλιστική οδό εξόδου από την κρίση» για να αποδείξει ότι τον ενδιαφέρει η σωτηρία της χώρας. Αυτός ο κυρίαρχος λόγος ορίζει τους κανόνες του διαλόγου και οικοδομεί το παράλογο στο όνομα της «κοινής λογικής». Αποθεώνει το ανούσιο: έχει βάλει μια χώρα για μήνες αυτιστικά να συζητά εάν οι εκλογές θα γίνουν μια εβδομάδα πριν ή μετά. Υμνεί το κενό περιεχομένου: αναδεικνύει την εκλογή με έναν και μοναδικό υποψήφιο σε κομματική αναγέννηση και δημοκρατική εποποιία. Βιάζει την προφανή αλήθεια: παρουσιάζει την κενή σιδερόφραχτη παρέλαση ως απότιση τιμής στους ήρωες του '21. Βαφτίζει επιτυχία αυτό που χθες έλεγε απευκταία χρεωκοπία. Κραδαίνει ένα ιδιότυπο πιεσόμετρο που μετρά την ένταση του αντιλαϊκιστικού οίστρου. Ασκείται στην οργιαστική κινδυνολογία και υπονοεί, όταν δεν εννοεί καθαρά, πως η ελεύθερη επιλογή εκπροσώπων έχει και όρια. Ότι δηλαδή υπάρχουν σωστά και λάθος αποτελέσματα στις εκλογές και τα λάθος δύσκολα γίνονται δεκτά.

Οι άγιοι των αριθμώνΠΗΓΗ: Καθημερινή 30/3
του Π. Μπουκάλα

Δεν πά’ να ’χει περάσει θεριζοαλωνιστική πάνω από αμοιβές και δικαιώματα. Δεν πά’ να μετράει κάθε οικογένεια δύο ανέργους, κι ας είχε δεσμευτεί ο καλογυμνασμένος (στα ψεύδη) κ. Παπανδρέου ότι έλαβε τα μέτρα του, ώστε σε κάθε σπίτι μόνο ένας να παραδίδεται στην ανεργία. Δεν πά’ να ’χουν κόψει οι εννιά στους δέκα τις πολυτέλειες, φροντιστήριο για τα παιδιά (το κατέστησε άλλωστε περιττό η λίαν επιτυχημένη κ. Διαμαντοπούλου), ένα βοήθημα στον παππού και τη γιαγιά που παίρνουν - δεν παίρνουν σύνταξη για σαράντα χρόνια δουλειά, σινεμαδάκι, θέατρο, κάνα βιβλίο μια στο τόσο. Δεν πά’ να μας αντιμετωπίζουν σαν παρίες της ηπείρου τους οι Ευρωπαίοι, πεπεισμένοι από τις λαϊκές φυλλάδες τους ότι αυτά που μας δανείζουν οι κυβερνήσεις τους, με τα ωραία τους τα επιτόκια και τους προσβλητικούς πολιτικούς τους όρους, τα στερούνται οι ίδιοι. Δεν πά’ να ’χει δείξει απίστευτη αντοχή ο κόσμος, κι ας τον πετροβολούν ξένοι και δικοί σαν γονιδιακώς λαμόγιο και σαν παράσιτο από κούνια...

Iceland: Recovery and reconciliationThe crisis-hit country’s improving outlook is being studied by policy makers worldwide
Interior of Harpa Concert Hall and Conference Center, Reykjavik©Corbis
Shafts of light: the new Harpa concert hall on Reykjavik’s waterfront. Many in Iceland say the country is now putting the past behind it
ΠΗΓΗ: FT
By Michael Stothard in Reykjavik

A visitor seeking a sense of how Iceland’s clique of powerful financiers saw themselves before their empire came tumbling down need look no further than Reykjavik’s Harpa concert hall. The extravagant steel and glass structure, which has more seats than London’s Royal Opera House, looks like a futuristic beehive glowing above the grey buildings that make up most of the capital.
It was commissioned by Bjorgolfur Gudmundsson, one of the “Icelandic oligarchs” who exploited cheap credit following the aggressive financial deregulation of the early 2000s to create a billion-dollar empire. He set out in 2007 to build a cultural venue to match the country’s new found wealth – but when the global financial crisis hit the next year, and Iceland’s overleveraged banks collapsed, he went bankrupt, leaving the state to complete the project.

Γ. Δελαστίκ:Κυβέρνηση κλεφτών, ληστών και απατεώνων


Γ. Δελαστίκ: Εχουμε κυβέρνηση κλεφτών, ληστών και απατεώνων (Βίντεο)


Καταιγιστικός ο λόγος του δημοσιογράφου Γ. Δελαστίκ στην σημερινή πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, έκανε τον κυβερνητικό αξιωματούχο που ήταν παρόν να προσπαθεί να τον διακόψει διαρκώς όχι αντικρούοντας τα λεγόμενα του αλλά επαναλαμβάνοντας μονότονα «είναι βαριές οι κουβέντες που λέτε».

Ο δημοσιογράφος του «Εθνους», αφού εκτίμησε ότι έχουμε μια κυβέρνηση απατεώνων, κλεφτών και ληστών, αναφέρθηκε ειδικά και στις
επιδιώξεις της τρόικας που εφαρμόζει παρόμοια πολιτική μ’ αυτή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε όλες της χώρες που έχει κάνει την παρουσία της.

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ!ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
«ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ» ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ!
ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ, ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ!
Και την απαίτηση των δανειστών να πληρώνονται κατά προτεραιότηταικανοποίησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης κατέθεσε την τελευταία στιγμήτροπολογία στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αποδεχόμενος ότι τα χρήματα του λαού πρέπειπρώτα να πηγαίνουν στους πιστωτές και ότι περισσεύει να χρησιμοποιείται για τους Έλληνες πολίτες.
Με την τροπολογία δημιουργείται κλειστός ειδικός λογαριασμός, από τον οποίο δεν θα διενεργείται καμία άλλη πληρωμή εκτός από εκείνες για το δημόσιο χρέος. Τα χρήματα του λογαριασμού θα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από τα ποσά που θα δίνει το ελληνικό Δημόσιο για τα δάνεια. Τα ποσά από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου θα προέρχονται από τις ιδιωτικοποιήσεις και αλλά και τους φόρους όταν το κράτος παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα.  

Επιστροφή στο μέλλονΤου Δημήτρη Μυ

Επειδή η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση του παρόντος, επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί τόσα και τόσα που προκαλούν παραζάλη και επειδή τέλος έτσι ζαλισμένους θα μας ζητήσουν την ψήφο μας μας, καλό είναι να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε ότι, η ιστορία αυτού του τόπου είναι η ιστορία του χρέους του.Ας θυμηθούμε λοιπόν, ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και ας πάρουμε τις αποφάσεις μας, αγνοώντας τα πολιτικά πτώματα που κινδυνολογούν και τα ακροδεξιά μπουμπούκια τα οποία φυτρώνουν στην κοπριά της βίας. Ας θυμηθούμε:
Απόσπασμα πρώτο: «Ο Πάγκαλος (συνονόματος και παππούς του σημερινού) γκρέμισε κάθε εμπόδιο που βαζε μπροστά του η εθνική αξιοπρέπεια, πέταξε κάθε ηθικό φράχτη και με συνενόχους τους ξένους τοκογλύφους ρήμαξε τα οικονομικά του κράτους, καταλήστεψε το λαό και ρεζίλεψε τη χώρα με την τυχοδιωκτική του πολιτική. Ανέβηκε στην εξουσία με την υποστήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου κι όλων των πολιτικάντηδων με σκοπό να πνίξει το λαϊκό κίνημα. (…) Ο πρόδρομος αυτός του Μεταξά ο γελοίος δικτατορίσκος της ρεμούλας συνέχισε τους μεγάλους έρωτες του Μιχαλακόπουλου (πολιτικός του μεσοπολέμου) με τους ξένους τοκογλύφους και μάλιστα τους ξεπέρασε. Τώρα που σα δικτάτορας δεν είχε να δώσει λόγο σε κανένα έβαλε μπροστά το ανοιχτό ξεπούλημα  της χώρας στους ξένους κεφαλαιούχους και σε συνεργασία με τους λωποδύτες υπουργούς του και ντόπιους  τυχοδιώκτες το έριξαν στη ρεμούλα και τις ληστείες. Πολλά κοινωνικά κατακάθια της εποχής εκείνης κοιμήθηκαν ξεβράκωτοι κι αδέκαροι και ξύπνησαν εκατομμυριούχοι. Γκανιάν όμως ήρθε ο δικτάτορας με την προκομμένη τη συμβία του.

Ισπανία: Μια μεγάλη απεργία με ξύλο, συλλήψεις, φωτιέςΠΗΓΗ: sofokleous 10
Τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και μόλις την παραμονή της ανακοίνωσης των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, τα ισπανικά συνδικάτα αντέδρασαν στα σχέδια μιας εργασιακής μεταρρύθμισης με πολλές ομοιότητες με τη δική μας με μια μεγάλη απεργία. Σε αντίθεση με την περιορισμένη συμμετοχή και τον ειρηνικό χαρακτήρα της εργατικής απεργίας που έγινε στην Πορτογαλία την περασμένη βδομάδα, η συμμετοχή των Ισπανών εργαζόμενων στη χτεσινή γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα τους ήταν συντριπτική και συνοδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια, οδομαχίες με την αστυνομία, σκληρή καταστολή, φωτιές και δεκάδες συλλήψεις.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή εργατικών δικαιωμάτων από τότε που θυμόμαστε. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπους να βγούμε από την κρίση», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, η Μάρτ Λόις, μέλους του συνδικάτου UGT.