Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ!



Πηγή: "Ελευθεροτυπία",  7-5-2010
Των ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΟΓΡ.: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

"...Ενωσαν τα χέρια μπροστά στο Κοινοβούλιο. Οταν χθες το βράδυ η μεγάλη πορεία του ΠΑΜΕ έφθανε στη Βουλή, οι συγκεντρωμένοι από τα συνδικάτα και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τους υποδέχθηκαν μ' ένα θερμό χειροκρότημα. Εκαναν ένα βήμα μπρός κι ενώθηκαν μαζί τους.

«Ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός»: Το σύνθημα που από την ντουντούκα του ΠΑΜΕ επαναλάμβαναν με δυνατή φωνή οι μέχρι χθες «απέναντι». «Οι καπιταλιστές έχουν ενωθεί. Εμείς δεν θα ενωθούμε ποτέ;», φώναζε η Χριστίνα από τη ΔΕΑ. «Το έχουμε ανάγκη» πρόσθεσε ένας συνδικαλιστής. Παρέμειναν όλοι μαζί μπροστά στη Βουλή για αρκετή ώρα. Φωνάζοντας όλοι μαζί, το ίδιο σύνθημα «Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες στιγμές».

Παλιοί σύντροφοι χαιρετήθηκαν με συγκίνηση.

Η πλατεία Ομονοίας και οι γύρω δρόμοι, χθες στις 6 το απόγευμα, ήταν γεμάτοι. Με ανθρώπους κάθε ηλικίας. Για πρώτη φορά υπερτερούσαν τόσο πολύ αριθμητικά οι μεσήλικες εργαζόμενοι..."


Πραξικόπημα Παπακωνσταντίνου


Eurokinissi

Ένταση στη Βουλή με αφορμή τροποποίηση στο ν/σ του μηχανισμού στήριξης
Ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή
Αθήνα
Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης.

Βάσει του νόμου που ψήφισε η Βουλή, τα μνημόνια και οι συμφωνίες αυτές έπρεπε να εισάγονται στη Βουλή για κύρωση.

Όπως μετέδωσε το Mega, o κ. Παπακωνσταντίνου τροποποίησε τη λέξη κύρωση με τη φράση συζήτηση και ενημέρωση. Τα μνημόνια δε και οι συμφωνίες θα ισχύουν και θα εκτελούνται από την υπογραφή τους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αφού είναι άλλο να ψηφίζει η Βουλή και άλλο να αποφασίζει μόνος του ο υπουργός.

Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Αποτελεί προσβολή, όχι προς το Κοινοβούλιο, αλλά προς το λαό η πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης να καταθέσει την τελευταία στιγμή και να ψηφίσει τροπολογία στο νομοσχέδιο με την οποία εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες και συμβάσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, χωρίς την ψήφισή τους στη Βουλή αλλά μόνο με ενημέρωση.»

Την ουσιαστική ακύρωση του Κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Με αυτή την τροπολογία αφαιρείται η καθοριστική αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου, να επικυρώνει οποιοδήποτε μνημόνιο, συμφωνία και σύμβαση που θα υπογράφει πλέον ΕΝ ΛΕΥΚΩ ο Υπουργός των Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΕΚΤ.»
Newsroom ΔΟΛ

Εκεί στον νότο…

Πηγή: sofokleous10


Πάνος Παναγιώτου
portugalΤην ώρα που σύσσωμη η πολιτική ηγεσίας της Ευρώπης δε σταματά να επαναλαμβάνει πως η κρίση έχει σφραγίδα ελληνική και πως η Ελλάδα αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, στη χρηματιστηριακή οικονομία λαμβάνουν χώρα ιστορικές εξελίξεις που αποτυπώνουν μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα.
Την Πέμπτη, τα ασφάλιστρα χρέους της Πορτογαλίας (CDS) απογειώθηκαν στις 449,98 μονάδες με τις πιθανότητες για πτώχευση της χώρας  να υπολογίζονται (με βάση αυτά) στο 32,16%, φέρνοντας την στην 6η θέση στη λίστα με τις πιο πιθανές προς πτώχευση χώρες στον κόσμο, πάνω από το Ιράκ και τη Λετονία. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο του 10ετούς της ομολόγου διαμορφώνονταν στο 6,47% επιβεβαιώνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Πορτογαλία δε μπορεί, πλέον, να στραφεί στην αγορά ομολόγων προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τις ανάγκες της καθώς το κόστος δανεισμού είναι απαγορευτικό. Έτσι, με διαφορά λίγων εβδομάδων από την Ελλάδα, η Πορτογαλία έφτασε στη χρηματοπιστωτική πτώχευση και στο σημείο να εξαρτάται, πια, από την Ευρώπη για να αποφύγει να μπει στο μονοπάτι και για την οικονομική πτώχευση.

Οι εξελίξεις στη χρηματιστηριακή οικονομία, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ καθώς την Πέμπτη η Ιταλία είδε τα CDS της να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στον κόσμο, κατά 16,57% ή 30,94 μονάδες βάσης, με την πιθανότητα για πτώχευση της να υπολογίζεται στο 17,27%, δηλαδή εκεί που ήταν η Ελλάδα πριν λίγους μήνες. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη καθώς δεύτερα σε αύξηση στον κόσμο ήταν τα CDS της Ισπανίας με την πιθανότητα πτώχευσης της, με βάση αυτά, να υπολογίζεται στο 21% όσο, δηλαδή και της Ιρλανδίας. Επιπλέον, στη δημοπρασία ομολόγων της Πέμπτης, η Ισπανία αναγκάστηκε να πληρώσει το υψηλότερο επιτόκιο των τελευταίων 2,5 ετών προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές.

Οπερα μπούφα=Σαμαράς κατά ΔΝΤ

     απο  ''Ροΐδη Εμμονές''


«άφετε αυτούς, οδηγοί εισίν τυφλοί τυφλών, τυφλός δε τυφλόν εάν οδηγή, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται».
Ματθ. 15,14

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος
Kύριε Ροΐδη,

Ο κ. Σαμαράς δεν συμφωνεί με την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Έχοντας εξασφαλίσει πως αυτό θα γίνει, αντιδρά εκ του ασφαλούς για να μπορέσει αύριο να αποτελέσει την εναλλακτική λύση όταν αποχωρήσει ο ΓΑΠ. Ο τελευταίος τον διευκολύνει αρνούμενος να δεχτεί πως η ψήφιση μιας τόσο κεφαλαιώδους σύμβασης που εκχωρεί εθνική κυριαρχία σε ξένες δυνάμεις δεν μπορεί να κυρωθεί με 151 ψήφους σαν νυκτερινή τροπολογία στο νομοσχέδιο περί προστασίας των εγχωρίων οπωρολαχανικών.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς κοπτόμενος υποτίθεται για τη μη ψήφιση της σύμβασης δεν θέτει θέμα αυξημένης πλειοψηφίας όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Έχουμε λοιπόν μια υποκριτικά κοινωνική και πατριωτική Δεξιά, σοσιαλιστικότερη από το ΠΑΣΟΚ, που ενώ θέλει το ΔΝΤ για να διασώσει το τραπεζιτικό σύστημα στο οποίο ολόψυχα ανήκει, κάνει πως δεν το θέλει. Η Δεξιά των κ.κ. Ψωμιάδη, Μανώλη, Καμμένου, κόκκινου Πάνου και Σαμαρά, πείθει μόνο τους ηλίθιους και τους υποκριτές.