Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

«Οι "φίλοι" των αγανακτισμένων»

     
Ας δούμε μερικά κομμάτια του παζλ:
*
του Ν. Μπογιόπουλου
α) Τον περσινό Μάη, ως απάντηση στο μνημόνιο, στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας, πραγματοποιήθηκε - κατά κοινή ομολογία - μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της μεταπολίτευσης. Αλλά ο όγκος και το μήνυμά της «θάφτηκαν» κανονικά από τα ΜΜΕ, τα οποία σε μια αποθέωση της τυμβωρυχίας, ως γνήσιες ύαινες, έσπευσαν να «κατασπαράξουν» τους δολοφονημένους της «Μαρφίν», με στόχο να φρενάρουν τη λαϊκή ανάταση.
Μέσα από τα ίδια αυτά ΜΜΕ, με εμφανή στόχο να χτυπηθεί στην «καρδιά» η λαϊκή αφύπνιση, διακινήθηκε ο γκαιμπελισμός των προθύμων του μνημονίου, που προσπάθησαν να περάσουν την προβοκάτσια ενάντια στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για τα γεγονότα στον Αγνωστο Στρατιώτη.
*
β) Φέτος το Μάη, πριν τρεις βδομάδες, μια λαοθάλασσα κατέβηκε στους δρόμους και διαδήλωσε ενάντια στην πολιτική της λεηλασίας.
Η φωνή της λαοπλημμύρας «πνίγηκε» από τα δελτία ειδήσεων.
*

Η αγία καθαρολογία και οι πλατείες της «αγανάκτησης»


Πηγή: RedNotebook
Αυτές οι «πλατείες» επαναφέρουν τη δημοκρατική απαίτηση στο πεδίο του σύγχρονου κοινωνικού ζητήματος. Η φτώχεια, η υλική βία, οι σκανδαλώδεις ανισότητες εισοδημάτων και ευκαιριών, η ανεργία, όλα αυτά είναι παρόντα
 
Του Νικόλα Σεβαστάκη

Ο πειρασμός της αγίας καθαρολογίας εμφανίζεται με πολλές μορφές. Ειδικά απέναντι σε άγνωστης ταυτότητας πολιτικά αντικείμενα όπως αυτά των «αγανακτισμένων». Η καθαρολογία μπορεί να προέρχεται τόσο από τους οπαδούς της πολιτικής ορθότητας των «θεσμικών προτάσεων» όσο και από εκείνη την πλευρά η οποία αντιπαραθέτει στη σύγχυση της αγανάκτησης την «στέρεα και πλέρια» Ιδέα του κομμουνισμού και του αυθεντικού ριζοσπαστισμού. Οι τιμητές μπορεί να μιλούν στο όνομα του αντι-λαϊκισμού ή αντίθετα να υψώνουν τα λάβαρα της ταξικής θεώρησης και του προωθημένου αντικαπιταλισμού. Άλλοτε αρπάζονται από τις ενοχλητικές αισθητικά λεπτομέρειες των κινητοποιήσεων αν δεν εξετάζουν «ψυχαναλυτικά» τα ταπεινά και ιδιοτελή κίνητρα του ματαιωμένου Έλληνα μικροαστού που βγαίνει στις πλατείες δηλώνοντας οργισμένος.

Πακέτο «στήριξης» 110 δις ευρώ - κόστος κρίσης 200 δις ευρώ... μέχρι στιγμής


Πηγή: XrimaNews.gr
Κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου του 2009, ο νεοεκλεγμένος, τότε Πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, γνωστοποίησε με μάλλον άκομψο και δραματικό τρόπο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ ότι η Ελλάδα είχε πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό που δήλωνε μέχρι εκείνη τη στιγμή και πως κινδύνευε με αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων της. Η άμεση συνέπεια του σοκ που προκάλεσαν αυτές οι ανακοινώσεις, ήταν η χώρα να δεχτεί μία σφοδρή χρηματιστηριακή και χρηματοπιστωτική επίθεση από διεθνείς κερδοσκόπους αλλά και να βιώσει τη μαζική φυγή κεφαλαίων διεθνών επενδυτών από τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα.
Ως αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέρρευσε από τις 2900 στις 1240 μονάδες (Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2011) και τα επιτόκια των 10ετών ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν από το 4,5% στο 17% στο αντίστοιχο διάστημα, με την αξία τους στη δευτερογενή αγορά να μειώνεται σχεδόν κατά 50% .

Το ναυάγιο της δημοκρατίας


Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για την «παγκοσμιοποίηση», αλλά στον όρο αυτό αποδίδονται τα πιο διαφορετικά ή και αντιφατικά νοήματα. Ενας Ιταλός δημοσιογράφος, ο Τζουλιάνο Μπατιστόν, συνεργάτης της εφημερίδας Il Manifesto, συνομίλησε με μερικούς από τους πιο έγκυρους μελετητές των πολλαπλών μετασχηματισμών που προκαλούν οι διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης, μεταξύ των οποίων οι Αλέν Τουρέν, Ούλριχ Μπεκ, Ντέιβιντ Χελντ, Σάσκια Σάσεν, Ρίτσαρντ Σένετ, Σαμίρ Αμίν κ.ά.
Και συγκέντρωσε όλες αυτές τις συνεντεύξεις σε ένα βιβλίο με τίτλο «Per un' altra globalizzazione» (Edizioni dell' asino, 2010). Από το βιβλίο αυτό παρουσιάζουμε στη συνέχεια ένα απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν.
Νεοφιλελευθερισμός και «φούσκες»

« Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε εισιτήριο στα δημόσια νοσοκομεία»


Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας

« Δεν χρωστάμε,
δεν πληρώνουμε εισιτήριο στα δημόσια νοσοκομεία»

Δελτίο Τύπου

Η Πρωτοβουλία Γυναικών θα είναι με πανό και προκήρυξη στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» την Τέταρτη 1 Ιουνίου  μπροστά στα ταμεία: κανείς, καμιά  δεν πληρώνει!

Η Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας στο πλαίσιο της καμπάνιας της «Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε» μετέχει  στη κινητοποίηση «Δεν πληρώνουμε εισιτήριο στα δημόσια νοσοκομεία», που θα γίνει την Τέταρτη την 1τη Ιουνίου 2011. που οργανώνεται από την ΟΕΝΓΕ μαζί με πρωτοβουλίες κατοίκων, ομοσπονδίες και σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση εκβιάζει, εκφοβίζει και απειλεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων αν δεν δεχτούμε την  συγχώνευση τους, την συρρίκνωση τμημάτων, την κατάργηση 10.0000 κρεβατιών, λέγοντας πως δεν υπάρχουν λεπτά!

Σοφία Σακοράφα: Ο Παπανδρέου υπηρετεί συγκεκριμένο σχέδιο


Πηγή: ΑΥΓΗ
Χρήστου Δημήτρης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/05/2011
Η προσφυγή στο ΔΝΤ με μαθηματική ακρίβεια θα μας έφτανε εδώ που φτάσαμε, όπως και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό δεν κατηγορώ απλώς την κυβέρνηση για λάθος πρόβλεψη, για ατυχή επιλογή, αλλά για σχεδιασμένη επιλογή με γνωστές τις συνέπειες και τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής σημειώνει η ανεξάρτητη εδώ και καιρό βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Εκτιμά μάλιστα το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό πλαίσιο που γέννησε το ΕΑΜ είναι αυτό που ζούμε τώρα. Απώλεια ανεξαρτησίας. Οικονομική κατοχή. Πολιτική εκτροπή.
Εθνικό λοιπόν, απελευθερωτικό λοιπόν και ισχυρό, δηλαδή μέτωπο.

* Όταν πήρες την απόφαση να καταψηφίσεις το Μνημόνιο, είχες φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε ή τα γεγονότα ξεπέρασαν και τη δική σου φαντασία;
Η προσέγγισή μου στα αποτελέσματα που θα παρήγαγε το Μνημόνιο δεν κινήθηκε στο πεδίο της πρόβλεψης, αλλά της γνώσης. Η προσφυγή στο ΔΝΤ με μαθηματική ακρίβεια θα μας έφτανε εδώ που φτάσαμε, όπως και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό δεν κατηγορώ απλώς την κυβέρνηση για λάθος πρόβλεψη, για ατυχή επιλογή, αλλά για σχεδιασμένη επιλογή με γνωστές τις συνέπειες και τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής.
Σήμερα πλέον πωλείται η πατρίδα μας, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, με μεσάζοντα την κυβέρνηση και με συμβούλους πωλήσεων τους αγοραστές.
Αυτή η κατάντια δεν αντιστοιχεί στον λαό μας και στην ιστορία μας.

Η υλική παρουσία του πλήθους μπορεί να αλλάξει τον κόσμο


Πηγή: ΕΠΟΧΗ
Κ. Δουζίνας
Τη συνέντευξη πήρε
η Ιωάννα Δρόσου

Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις από τις συγκεντρώσεις στις πλατείες;
Το πρώτο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι μια προφανής αδυναμία των οργανωμένων δυνάμεων της αριστεράς να μπορέσουν να καταλάβουν και να αναλύσουν αυτά τα γεγονότα. Το δεύτερο, που επίσης οφείλεται στην έλλειψη ανάλυσης και κατανόησης του τι συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι η έκκληση του Μετώπου “να κάνουμε το Σύνταγμα πλατεία Ταχρίρ”. Η λογική του ηγεμονικού μπλοκ είναι εξαιρετικά δόκιμη. Όπως φαίνεται στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Ισπανία και τώρα στην Ελλάδα είναι πρώτον μία λογική ηγεμονικού μπλοκ χωρίς ηγέτη και δεύτερον μία βαθύτατη εκ των πραγμάτων κριτική της λογικής αντιπροσώπευσης. Της λογικής, δηλαδή, που μας έλεγε, και στο επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών αλλά και στο επίπεδο της αριστεράς, ότι υπάρχει αντιπροσώπευση και αντικατάσταση του λαού από το κόμμα, του κόμματος από την ηγετική ομάδα και της ηγετικής ομάδας από τον ηγέτη. Δηλαδή μία σειρά αντικαταστάσεων και μεταθέσεων που καταλήγουν τελικά στην αρχή του ενός. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι μία έμπρακτη κριτική αυτής της λογικής της αντικατάστασης. Και αυτό, νομίζω, είναι το πιο χαρακτηριστικό αυτού του πράγματος.