Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ο Francois στον δρόμο του Francois;



Πηγή: protagon.gr
Γ. Βαρουφάκης

Ήταν Φεβρουάριος του 1993. Σε ένα μικρό γραφείο συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, τρεις άντρες συσκέπτονταν. Οι δύο από αυτούς βρισκόντουσαν στο επίκεντρο ενός νέου μεγαλοεπίβολου πολιτικο-οικονομικού σχεδίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση που σήμερα δοκιμάζεται τόσο σκληρά: ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Mitterrand και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors. Ο τρίτος ήταν σύμβουλος του τελευταίου και παραβρισκόταν επειδή ήταν ο εμπνευστής της ιδέας που ο Delors θα προσπαθούσε να πείσει τον γάλλο Πρόεδρο να ενστερνιστεί.

Ποια ιδέα; Την ιδέα ότι, για να εδραιωθεί σωστά η νομισματική ένωση που ετοίμαζαν τότε ο γάλλος Πρόεδρος με τον γερμανό Καγκελάριο Helmut Kohl, ήταν απαραίτητη η δημιουργία ενός κοινού ομολόγου που θα χρηματοδοτούσε κυρίως επενδυτικές ροές χωρίς τις οποίες η απόκλιση των οικονομιών (που θα κλείδωναν τα νομίσματά τους μέσω του κοινού νομίσματος) θα ήταν αναπόφευκτη. Αυτή η πρόταση είχε πάρει την μορφή Green Paper που είχε ετοιμάσει ο σύμβουλος του Delors και το οποίο προσπαθούσαν, σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής, να πείσουν τον Francois Mitterrand να ασπαστεί. Η θεμελιώδης ιδέα ήταν να εκδοθούν ευρωομόλογα που θα χρηματοδοτούν επενδυτικά έργα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με διπλό στόχο (α) την δημιουργία ισχυρού κοινού ομολόγου το οποίο θα προσέλκυε επενδύσεις στην Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο και (β) την σύγκλιση των οικονομιών (κέντρου και περιφέρειας) της ευρωζώνης.

Secret €100bn aid props up Greek banks



πηγή: FT
By Ralph Atkins in Frankfurt

There has been no official announcement. No terms or conditions have been disclosed. But Greece’s banking system is being propped up by an estimated €100bn or so of emergency liquidity provided by the country’s central bank – approved secretly by the European Central Bank in Frankfurt. If Greece were to leave the eurozone, the immediate cause might be an ECB decision to pull the plug.
Extensive use of “emergency liquidity assistance” (ELA) to help banks in the weakest economies has been one of the less-noticed features of the eurozone crisis. Separate from normal supplies of liquidity and meant originally as a temporary facility for national authorities to use when banks hit problems, ELA proved a lifesaver for the financial system Ireland and is now even more so in Greece. As such, it has given the ECB – which has ultimate control over the facility – considerable power to determine countries’ fates.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη, δείχνουν τα νούμερα



ΠΗΓΗ: avanti popolo
Του Peter Coy 

Είναι αρκετά εύκολο να αθετείς τις πληρωμές προς τους πιστωτές σου και να αποχωρείς έαν δεν χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα άμεσα. Δεν είναι το ίδιο εύκολο, αν εξαρτάσαι σε μεγάλο βαθμό από μια συνεχή ροή πιστώσεων από το εξωτερικό. Αυτή είναι και η περίπτωση της Ελλάδας. 

Η εξάρτηση της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι εμφανής στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών. Ακολουθούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες. 

Εξ ορισμού, το ισοζύγιο πληρωμών κάθε χώρας είναι πάντα λογιστικά ισοσκελισμένο. Ωστόσο υπάρχουν σωστοί τρόποι και λάθος τρόποι για να φτάσεις στο μηδενικό ισοζύγιο. Η Ελλάδα τα καταφέρνει με τους λάθος τρόπους. 

Ας ξεκινήσουμε με το εμπόριο. Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ήταν η μισή περίπου από την αξία των εισαγωγών: 4,9 δισ. ευρώ έναντι 10,8 δισ. ευρώ. Το προϊόν που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο από την αξία των εισαγωγών είναι το πετρέλαιο. 

A few quick Notes on Argentina



When Argentina is brought up in relation to Greece, the focus tends to be on the Argentine default and the end of convertibility. But at the time, observers made frequent references to Argentina’s “Hooverite” policies, as its leaders unleashed round after round of belt-tightening.

Here’s a useful timeline of events from the Guardian. (20 Δεκ. 2001)

It’s worth pointing out that prior to the total breakdown, the Argentine government pursued a strategy of austerity in the midst of a severe recession in order to access IMF funds. We’re seeing the same story play out in Greece, only with the Troika playing the role of the IMF.
Six months before the street forced the Argentine government out of office, they opted for their own version of the fiscal pact. Explained Barry Eichengreen:
Domingo Cavallo, Lopez-Murphy’s successor as economy minister and architect of the Argentine currency board, proposed a zero-deficit law mandating that public spending (inclusive of interest payments) be cut to the level of revenues. The Congress quickly concurred. Compliance required sharp cuts in non-interest spending (some state salaries and pensions were cut by 13 per cent), and the predictable political backlash immediately raised questions about the sustainability of these measures.

«ΚΑΙ ΑΝ Η ΤΡΟΪΚΑ ΜΑΣ ΚΟΨΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ; »



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Του ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*
Όσο περνάνε οι ημέρες και πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 17ηςΙουνίου, τόσο οι κυρίαρχοι κύκλοι θα εντείνουν τις τρομολαγνικές παρεμβάσεις τους, με στόχο να ανακόψουν την εκλογική δυναμική της Αριστεράς, και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μην έχοντας να δώσουν καμία προεκλογική υπόσχεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα «για καλύτερες ημέρες», παρά μόνο, για «αποφυγή των χειρότερων», το αστικό πολιτικό σύστημα που είναι μαζί με την ΕΕ συνυπεύθυνο για τη σημερινή τραγική κατάσταση της χώρας, θα επιστρατεύσει το μοναδικό εργαλείο χειραγώγησηςπουέχει απομείνει ακόμα στη φαρέτρα του: το φόβο. Το φόβο που είναι άλλωστε και το τελευταίο καταφύγιο κάθε εξουσίας, η οποία έχει απωλέσει και τα τελευταία ίχνη νομιμοποίησής της από τους «από κάτω».
Ένα από τα πλέον προσφιλή επιχειρήματα των τρομολάγνων των δελτίων των 8, και όχι μόνο, είναι πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση του Μνημονίου και επιβολή μορατόριουμ στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων του δημοσίου χρέους ως έσχατο μέσο πίεσης για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, θα οδηγήσουν την όποια κυβέρνηση της Αριστεράς στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα;



ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ελληνικές εκλογές μπορεί να έχουν ένα πολύ μπερδεμένο αποτέλεσμα, όπου η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορεί ή δεν θα θέλει να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς όρους της τρόικας, αλλά επίσης δεν θα θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ οικειοθελώς. Τι θα συμβεί τότε; 


Οικονομολόγοι όπως ο Thomas Mayer της Deutsche Bank, που έχει μιλήσει για το Geuro, και ο Huw Pill της Goldman Sachs, πρόσφατα πρόβαλαν την ιδέα ότι, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει σε ένα παράλληλο νόμισμα που θα χρησιμοποιηθεί για τις εγχώριες μεταβιβάσεις, ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει για τις τραπεζικές καταθέσεις και τις ξένες συναλλαγές. Ο Thomas είναι θετικός με την ιδέα, ενώ ο Huw διαβλέπει πολλά προβλήματα. 



Αν και δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι θα ήταν μια σταθερή λύση, αφού θα μπορούσε να είναι απλώς το πρελούδιο για πολύ υψηλότερο πληθωρισμό στην Ελλάδα, είναι μια εξέλιξη του μπερδεμένου τύπου που έχει απήχηση στους πολιτικούς. Θα έχει, λοιπόν, έναν ρόλο να παίξει στο μέλλον της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που θα συζητηθεί ευρέως τις επόμενες εβδομάδες. 

Πώς τα πακέτα διάσωσης σώζουν τους… Γερμανούς



ΠΗΓΗ: euro2day

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Τα πακέτα διάσωσης δεν ήταν μια απλόχερη προσφορά της Γερμανίας προς τον Νότο, αποκαλύπτει το Bloomberg View, η στήλη γνώμης που υπογράφουν οι συντάκτες του πρακτορείου. 


Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Στα εκατομμύρια λέξεις που έχουν γραφτεί για την κρίση χρέους της Ευρώπης, η Γερμανία παρουσιάζεται συνήθως ως ο υπεύθυνος ενήλικος και η Ελλάδα ως το σκανταλιάρικο παιδί. Σύμφωνα με αυτήν την κλασική αφήγηση της κρίσης, η συνετή Γερμανία είναι απρόθυμη να διασώσει τον επαίτη της Ευρώπης, την Ελλάδα, η οποία δανείστηκε περισσότερα από όσα μπορούσε και τώρα πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες. 

Θα σας προκαλούσε έκπληξη αν μαθαίνατε ότι οι φορολογούμενοι της Ευρώπης έχουν προσφέρει στη Γερμανία την ίδια οικονομική στήριξη που έχουν προσφέρει και στην Ελλάδα; Kι, όμως, στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί μια προσεκτική ματιά στις κινήσεις κεφαλαίων στην Ευρώπη και στους ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών». 

Ευρώ ή δραχμή;



ΠΗΓΗ: Hot Doc ( via BΑΘY KOKKINO)

Κυκλοφόρησε με πολύ ενδιαφέρουσα ύλη το περιοδικό HOT DOC που εκδίδει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.
Το αφιέρωμα με τίτλο «Οι Αγιες Τράπεζες. Το θαύμα της επιβίωσης στο Χάος που προκάλεσαν»,  ξεχωρίζει και σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη αυτό ήταν η αιτία που τον στοχοποίησε το παρακράτος, κατονομάζοντας μάλιστα τμήμα του παρακράτους το blog fimotro.

Από το HOT DOC αναδημοσιεύουμε δυο ενδιαφέροντα άρθρα αλλά πριν απ’ αυτό να κάνουμε μια παρένθεση και να δώσουμε τον λόγο στον ίδιο τον Κώστα Βαξεβάνη όπως εκφράζεται μέσα από την ιστοσελίδα του:

«Το παρακράτος ξεκίνησε, αλλά με λάθος στόχο. Το blog fimotro δημοσίευσε μια απόδειξη πληρωμής 50.000 ευρώ είσπραξης από την ΕΥΠ. Δεν έχει καμία σημασία να αναφερθώ στην πλαστότητα και όλα τα συναφή. Θα ήταν τραγικό. Σημασία έχει ότι το παρακράτος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και δεν μπορεί. Τα αφήνω όλα στην κρίση σας. Όσο για αυτούς που τους έφτασε η απόδειξη στα χέρια αλλά δεν ήξεραν δήθεν (και δεν ρώταγαν κιόλας) αλλά δημοσίευσαν, θα το πω καθαρά: είναι ένα τμήμα του παρακράτους.
Κώστας Βαξεβάνης
ΥΓ Όλα αυτά μετά το HOT DOC και τις αποκαλύψεις για τις Τράπεζες»

Guardian: Mπλόφα, καρότο, μαστίγιο=τρομοκράτηση Ελλήνων



Πηγή:  defence.net

Ποιος θα τρομάξει, πρώτος, πιο πολύ; Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζουν Ευρώπη και Ελλάδα. Κι αν ο στόχος της συζήτησης για σχέδια εκτάκτου ανάγκης στις χώρες της ευρωζώνης, εν όψει ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι να τρομοκρατηθούν οι Έλληνες και να παραμείνουν εντός, φαίνεται ότι αυτή η στρατηγική έχει αποτέλεσμα», γράφει ο Λάρι Ελιοτ στον Guardian.

"Η επόμενη φάση της μπλόφας, αν πρόκειται πράγματι για μπλόφα, θα είναι το καρότο, που θα ακολουθήσει μετά το μαστίγιο. Θα ακουστούν, ίσως, κάποια πράγματα υπέρ μιας χαλάρωσης των όρων του μνημονίου ως μέρος μιας πανευρωπαϊκής επιχείρησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Αλλά όχι ακόμη. Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν τον Ιούνιο, και είναι νωρίς για να σταματήσει ο πόλεμος της προπαγάνδας. Εξ ου και η έκθεση από την Bundesbank που λέει ότι μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν «διαχειρίσιμη». Εξ ου και η διαρροή στο Reuters ότι μέλη της ευρωζώνης καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στις δικές τους οικονομίες.