Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αύλο νόμισμα «κόβουν» στην Κομοτηνή!



Πηγή:ΑΡΔΗΝ
της Μπέττυς Κυριακίδουεφ. Μακεδονία 23.09.11
Την ενίσχυση του εισοδήματος καταναλωτών και επιχειρήσεων, την τόνωση της τοπικής αγοράς, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εν γένει φιλοδοξεί να πετύχει η ομάδα των αγανακτισμένων Κομοτηνής, μέσω της θεσμοθέτησης της Εναλλακτικής Μονάδας Ροδόπης (ΕΜΡΟ), ως απάντησης στην οικονομική κρίση.
Πρόκειται για άυλο νόμισμα, ένα μέσο συναλλαγής που θα λειτουργήσει εντός ενός γεωγραφικά καθορισμένου δικτύου φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και επιχειρήσεων, διατηρώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων-λογαριασμών.

62 δισ € το χρόνο τόκοι και χρελύσια



ΠΗΓΗ: Συσπείρωση Αριστερων Μηχανικών
Αναδημοσιεύουμε από το Ριζοσπάστη άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου.


Στην Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού του 2011, στον Πίνακα 5.7 (σελίδα 72) αναγράφεται:

«Καθαρά Εσοδα: 55,56 δισ. ευρώ».

*

Στην ίδια Εισηγητική Εκθεση και στον ίδιο Πίνακα αναγράφεται επίσης:

«Τόκοι και λοιπές δαπάνες δημοσίου χρέους: 15,920 δισ. ευρώ».

*

Societe Generale: Η μόνη λύση είναι η απόλυτα ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας – Τεράστιο το κόστος οποιασδήποτε άλλης λύσης

www.banking.news
Κανένα περιθώριο ελιγμών δεν έχουν πλέον οι Ευρωπαίοι στους χειρισμούς τους στην ελληνική κρίση χρέους, σύμφωνα με την 45σέλιδη έκθεση της Societe Generale υπό τον τίτλο “The long and muddled road to Fiscal Federalism” (ο μακρύς και μπερδεμένος δρόμος προς τη δημοσιονομική ομοσπονδία), επισημαίνοντας ότι πλέον η μόνη επιλογή είναι η εξασφάλιση του ελέγχου σε μία ελληνική χρεοκοπία. Κάθε άλλη λύση θα είναι απλά... κοστοβόρα.
Ήδη οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μία επίπονη χρεοκοπία της Ελλάδας, και μάλιστα σε άμεσο χρόνο, ενώ η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα είναι θέμα χρόνου μετά από αυτό. Η Societe Generale διαφωνεί ως προς αυτό το σενάριο. Αντ' αυτού θεωρεί ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των όρων συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), περιορίζοντας στο ελάχιστο τις πιθανότητες χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με την SocGen τρία είναι τα σενάρια που μπορεί να ακολουθηθούν:


Μας τη φέρανε, κορόιδα!


Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Την ώρα που το Ντούο Φαλιμέντο (ο «Λεφτά Υπάρχουν» και ο «Αργεντινή Θα Γίνουμε») έπειθαν κόσμο και κοσμάκη ότι μας ξανασώσανε, την 21η Ιουλίου, ντάλα καλοκαίρι με τους αφελείς στις παραλίες, πίσω από την πλάτη μας στηνόταν η μεγαλύτερη αρπαχτή που έγινε ποτέ εις βάρος της ταλαίπωρης Ελλαδίτσας και των αφελών που την κατοικούν. Όμως, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, ακόμη κι αν τον χαρίζουμε (και αυτόν!) στη Γερμανία.
Από όσα αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες, το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι μια τεράστια πολιτική και οικονομική απάτη εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις, ως μέρη του ίδιου σχεδίου, με τον κωδικό «21η Ιουλίου».

Οι Blackstone, Blackrock, Roland Berger & το 'μυστικό' σχέδιο 'Εύρηκα' για τη 'διάσωση' της Ελλάδας


Πηγή: sofokleous 10
Π. Παναγιώτου
Τις τελευταίες ημέρες αίσθηση έχει προκαλέσει ένα 'μυστικό σχέδιο' που 'αποκαλύφθηκε' από γαλλική εφημερίδα και το οποίο υπόσχεται ένα 'ρεαλιστικό, δημιουργικό και καινοτόμο' τρόπο λύσης στο πρόβλημα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και της ελληνικής χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, μεταξύ άλλων και κυρίως μέσω της χρηματοοικονομικής πώλησης ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 125 δις ευρώ και της αγοράς με αυτό το κεφάλαιο ελληνικών κρατικών ομολόγων.

«Η καπιταλιστική κρίση. Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι στη χώρα μας. Η δυνατότητα άλλου δρόμου»

ΗΜΕΡΙΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
 
Διεξάγεται το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011
από 17.00 έως 22.30 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αιθ. Σ. Καράγιωργα
 
Οργανώνεται από την «Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ»
 
 
I. ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Ελλάδα, Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση
στη δίνη της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης                                                         
διάρκεια: 17.00 – 18.30
1. Αλέκος Βερναδάκης
Παρουσίαση των θέσεων της Πρωτοβουλίας
«Η εκτίμηση για τον χαρακτήρα της ΕΕ και τον ρόλο της στον παροξυσμό της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα»
 
2. Φάνης Παπαδάτος, οικονομολόγος
«Κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού και Ελλάδα»

«Θα γίνουμε Αργεντινή»: Απειλή ή ευχή;



ΠΗΓΗ: Επίκαιρα 29/9/2011
του Λ. Βατικιώτη
Ως το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή μας εμφάνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, το ενδεχόμενο «να γίνουμε Αργεντινή» το οποίο παρουσίασε ως απειλή εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο. Τον ισχυρισμό του επανέλαβε την επόμενη μέρα κι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας. Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή το να γίνουμε Αργεντινή μάλλον είναι ευχή, δεδομένου ότι τα χειρότερα από την δραματική πορεία που ακολούθησε η λατινοαμερικανική χώρα τα έχουμε υποστεί ή είναι θέμα χρόνου να τα υποστούμε, όταν δηλαδή θα αρχίσουν να εμπεδώνονται στην καθημερινότητά μας αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δηλαδή στην Ελλάδα έχει μοιραστεί τα βάσανα του αργεντίνικου λαού. Το μόνο που δεν έχει γίνει είναι η πολιτική ελίτ της χώρας να υποστεί όσα υπέστησαν οι συνάδελφοί της από την γενέτειρα του Τσε. Αυτό όμως γιατί να αποτελεί για μας απειλή;

Η εφεδρεία προσκρούει σε Σύνταγμα - νόμους


Σε πέντε συνταγματικά και νομικά εμπόδια προσκρούει η εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους Κ. Χρυσόγονο και Γ. Κατρούγκαλο.
 Οι πολλαπλές αστοχίες της ρύθμισης συνίστανται στο ότι:
- Η αρμοδιότητα επιλογής των «εφέδρων» ανήκει στο σκληρό πυρήνα άσκησης δημόσιας εξουσίας και δεν μπορεί να εκχωρείται σε ιδιωτικούς φορείς.
- Δεν έχει θεσπιστεί σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων.
- Δεν έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, το οποίο που θα καθορίζει τη διαδικασία και τον τρόπο ένταξης στην εφεδρεία.
- Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε οργανισμούς χωρίς πλεονάζον προσωπικό.
- Η επιλογή πρέπει να υπακούει στις συνταγματικές αρχές (ισότητα, αξιοκρατία) και στους κοινοτικούς περιορισμούς για τις ομαδικές απολύσεις.

H ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΑΔΥΝΑΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Η ΧΩΡΑ;
Είναι πολλοί, που, αρκετά καλοπροαίρετα, εκφράζουν ερωτηματικά και αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να επιβιώσει και να έχει προοπτική εκτός ευρώ, αφού είναι μια χώρα που έχει αδύναμη παραγωγική βάση και εξαρτάται πάρα πολύ από τις εισαγωγές.

Πράγματι, η Ελλάδα έχει τεράστια εμπορικά ελλείμματα και πολύ μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, τα οποία κατά αποκλειστικό λόγο οφείλονται στις πολύ μεγάλες εισαγωγές αγαθώνκαι στις πολύ μικρές εξαγωγές.