Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ιδιωτικοποιήσεις και Nεοφιλελεύθερη Kυριαρχία.


 του Γρ. Σουλτάνη

Εργαλεία κυριαρχίας.

Παρά το γεγονός ότι ένα πλήθος από μελέτες που επεξεργάζονται τα αντικειμενικά δεδομένα, ανεξάρτητα από την όποια ιδεολογική τοποθέτηση των ερευνητών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις λειτουργούν καταστροφικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας μιας χώρας, η καθεστωτική προπαγάνδα, εμφανίζει τις εντέχνως αποκαλούμενες «αποκρατικοποιήσεις», ως συστατικό στοιχείο των «μεταρρυθμίσεων» που οδηγούν στην «ανάπτυξη». Η προπαγάνδα είναι διαρκής, μεθοδικά σχεδιασμένη, με αιχμή του δόρατος την διαστροφή των εννοιών. Στόχος της είναι, αφενός η αδρανοποίηση των αντιδράσεων των στρωμάτων που θίγονται και η ιδεολογική κυριαρχία της ομάδας συμφερόντων που εξυπηρετείται, και αφετέρου, η νομιμοποίηση των ταξικών πολιτικών, που αναμφίβολα στερούνται ορθολογικού περιεχομένου. 
Εργαλείο κυριαρχίας και νομιμοποίησης αυτής της κυριαρχίας, είναι η κυρίως η χρήση της γλώσσας. Πρώτα η κατασκευή αφηρημένων εννοιών που αποκρύπτουν την πραγματικότητα και αφετέρου, η χρήση καθολικών εννοιών που αποβλέπουν στην διέγερση του συλλογικού ασυνείδητου και την υποκατάσταση της λογικής κρίσης από το θυμικό. Επιπλέον, η επίκληση ηθικών εννοιών, που αποβλέπει στην παλινδρόμηση σε θυμικές σφαίρες της παιδικής ηλικίας. Αίφνης, η «αποκρατικοποίηση»-και όχι ιδιωτικοποίηση-, εκβιάζει την συναίνεση-, γιατί απλά αποδομεί το κακό κράτος. Η «μεταρρύθμιση», γιατί αντιτίθεται στο παλιό και η «ανάπτυξη» στην στασιμότητα. 

Ο «ταλαντούχος» κύριος Στουρνάρας



Πηγή: Δρόμος

Έργα και ημέρες του τεχνοκράτη υπουργού στο «τιμόνι» της Εμπορικής Τράπεζας και όχι μόνο. Του Γιώργου Τοζίδη
Η τοποθέτηση του κ. Ι. Στουρνάρα, ως υπουργού Οικονομίας, στην τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.-ΔΗΜΑΡ αποτελεί την επιβράβευση της συνεπούς εξυπηρέτησης πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων από το συγκεκριμένο στέλεχος. Ενώ, όμως, είναι γνωστά και έχουν σχολιασθεί, ας δούμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά «επιτεύγματά» του:
1. Ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων στην κυβέρνηση Σημίτη αποδέχθηκε το κλείδωμα της ισοτιμίας μετατροπής της δραχμής σε ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προέκυπταν από την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξυπηρετώντας τα γερμανικά (κυρίως) εμπορικά συμφέροντα.
2. Ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (δεξαμενή «σκέψης» του ΣΕΒ) υπερθεμάτισε για την υλοποίηση των μνημονίων, επιμένοντας ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις (δηλαδή, στο ξεπούλημα σε ντόπια και ξένα συμφέροντα της δημόσιας περιουσίας) και στο «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων» (δηλαδή, στην απορρύθμιση και τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στους συγκεκριμένους κλάδους), δημοσιεύοντας μελέτη που «εκτιμούσε» ότι με το «άνοιγμα» θα επιτυγχανόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% σε 5 χρόνια. Μια μελέτη που προκάλεσε θυμηδία ακόμη και μεταξύ των υπερασπιστών των μνημονίων.

Ας τολμήσει...





Επαΐων της οικονομικής επιστήμης ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, (στην φωτογραφία με ..φωτοστέφανο !), αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο ‘πλεονεκτήματα’.Έχει αποδεχθεί την ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείου Οικονομικών, σε μια φάση δυσκολότερη εκείνης προ δυόμιση ετών, -άρα εκ των πραγμάτων γίνεται συμπαθής. Δεύτερον, ως ‘εξωκοινοβουλευτικός’, δεν φορτώνει με ιδιαίτερο ‘πολιτικό κόστος’ κανέναν απ’ τους ‘συγκυβερνήτες’, επομένως μπορεί και να τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά του.

Ένα απ’ τα ‘στοιχήματα’ που όπως φαίνεται ο νέος υπουργός βάζει στον εαυτό του, είναι η εκπόνηση ενός φορολογικού συστήματος ‘σταθερού, δεκαετούς διάρκειας’. Και είτε –νομοθετικά- κάτι τέτοιο είναι εφικτό είτε όχι, προς στιγμήν ας δεχθούμε πως πράγματι, φέρνει στην βουλή ένα ‘τόσο καλό νομοσχέδιο’ που όντως κανείς δεν έχει καμιά διάθεση να το πειράξει για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Είναι απογοητευτικά πρόδηλο, πως οι δύο επιθετικοί προσδιορισμοί του οράματος του κ. Στουρνάρα (σταθερό, δεκαετίας) ούτε αφορούν ούτε ενδιαφέρουν ούτε απευθύνονται στους φορολογούμενους πολίτες ετούτης της χώρας: Και οι δύο, κλείνουν το μάτι μόνο στους ‘επενδυτές’, τους ‘κεφαλαιούχους’, τους βιομήχανους, κλπ. Ο νέος Υπουργός, φαίνεται να μένει πιστός, αυτής αποκλειστικά της έμμεσης και ‘μελλοντικής’ ανάπτυξης, που περνά μέσα απ’ το ‘σταθερό επενδυτικό περιβάλλον’, μέσα απ’ τα ‘κέρδη’ που μπορεί η χώρα (με το φορολογικό της σύστημα) να ‘τάξει’ στο κεφάλαιο. Αναπάντητο, βέβαια, παραμένει το γεγονός, του ‘ενδιαφέροντος’ που δείχνουν ήδη τα διάφορα ‘κοράκια’, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, για τα ‘φιλέτα’ που βιάζεται να ‘ιδιωτικοποιήσει’ η κυβερνητική τρόικα. Αναπάντητο, καθώς ούτε ‘σταθερό’, ούτε ‘δεκαετίας’ είναι το τρέχον φορολογικό περιβάλλον.

Μαραθώνια σκυταλοδρομία ιστορικής ανευθυνότητας, του Π. Παναγιώτου


Πηγή: tvxs.gr
του Π. Παναγιώτου

Μιλώντας στις 29 Ιουνίου στη γερμανική βουλή η Γερμανίδα καγκελάριος, Μέρκελ, είπε πως η ευρωζώνη περνά κρίση εξαιτίας μίας και μόνο χώρας, υπονοώντας, φυσικά, την Ελλάδα. Η δήλωση αυτή δεν είναι χωρίς νόημα. Η Ελλάδα προβάλλεται από το Νοέμβριο του 2009 ως το μίασμα που μόλυνε την Ευρώπη. Αυτή ήταν η κατηγορία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της για να της επιβληθεί η αντιδημοκρατική Τροϊκανή εποπτεία, το τιμωριτικό και καταστροφικό πρώτο μνημόνιο, το ουτοπικό Μεσοπρόθεσμο και το εξουθενωτικό δεύτερο μνημόνιο. Η ίδια θα χρησιμοποιείται για να δικαιολογεί είτε όσα δεινά περάσει στην προσπάθεια της να παραμείνει στο ευρώ είτε το σεισμό που θα τη συνταράξει συθέμελα αν αποχωρήσει βίαια απ' αυτό, πτωχεύοντας ανεξέλεγκτα.

Η κατηγορία αυτή είναι, στην ουσία της, απολύτως ψεύτικη. Υπεύθυνα για την κρίση είναι μία σειρά κρατών που σώζουν τις τράπεζες με τα χρήματα των φορολογούμενων, που διεξάγουν αδίστακτους οικονομικούς και νομισματικούς πολέμους αφήνοντας πίσω τους εκατομμύρια οικονομικά θύματα και που επιτρέπουν στο χρηματοοικονομικό καπιταλισμό να πάρει μία διεστραμμένη μορφή καταστρέφοντας και όχι βοηθώντας την παγκόσμια οικονομία. Επιφανειακά και ίσως πρακτικά, όμως, η παραπάνω κατηγορία για την ευθύνη της Ελλάδας στο ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης έχει μία δόση αλήθειας.

Αναξιόπιστο κράτος, λεηλατημένοι πολίτες


Tου Νικου Γ. Ξυδακη


Πηγή: Καθημερινή
του Ν. Ξυδάκη


Τρέχουν παράλληλα: ο φόρος εισοδήματος 2011 και η επίσκεψη της τρόικας για αξιολόγηση. Και τα δύο καθυστέρησαν λόγω των αλλεπάλληλων εκλογών, που έχουν παγώσει κάθε άλλη δραστηριότητα στη χώρα από τις αρχές Απριλίου. Και τα δύο είναι αλληλένδετα: η τρόικα θα βρει ότι τα κρατικά έσοδα υστερούν έναντι των υπεραισιόδοξων και ανελαστικών προβλέψεων, διότι όχι μόνο ο φορολογούμενος πληθυσμός έχει ήδη εξαντληθεί, αλλά και διότι ο υπολογισμός και η βεβαίωση του φόρου καθυστέρησαν σκοπίμως, για να μην ερεθιστούν προεκλογικά οι πολίτες και επηρεαστεί η ψήφος τους.
Πράγματι η ψήφος δεν επηρεάστηκε άμεσα από τον δυσβάστακτο φόρο εισοδήματος, όπως προέκυψε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Επηρεάζονται όμως τώρα με σφοδρότητα τόσο ο κρατικός προϋπολογισμός όσο και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί εκατομμυρίων Ελλήνων. Τα ελληνικά νοικοκυριά ακολουθούν μοιραία και αγεληδόν το ελληνικό κράτος στο σπιράλ πτώχευσης και παρακμής. Διότι απλούστατα πολλοί νομοταγείς μισθωτοί και εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους, πολλαπλάσιους από κάθε περασμένη χρονιά, καθώς μάλιστα βρίσκονται ήδη εκτός προϋπολογισμού, εξαντλημένοι από διαδοχικές μειώσεις εισοδήματος, εξαντλημένοι από έκτακτες εισφορές, με μειωμένα ή μηδενισμένα τα αποθέματα ανάγκης, βαρυνόμενοι από άνεργα τέκνα ή άλλους συγγενείς.

Λέει και ψέματα η τρόικα;



Του Δημήτρη Μυ
Διαβάσαμε προσφάτως (στο «Βήμα») ότι, σύμφωνα με την έκθεση της μόνιμης αποστολής της τρόικας στη Αθήνα, οι τακτοποιήσεις και τα βολέματα καλά κρατούν, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μιλούσαν για αύξηση των προσλήψεων στο Δημόσιο! Κάπως έτσι μπορεί και να πιστέψει τελικά κάποιος ότι για τα δεινά δεν ευθύνεται το καλό και μελετημένο μνημόνιο, αλλά η μη εφαρμογή του. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Ρωτάμε επειδή, λίγες μέρες μετά (στην «Καθημερινή»), διαβάσαμε ότι, σύμφωνα με «έκθεση της τρόικας για τη διαχείριση του προσωπικού στο Δημόσιο», η οποία μάλιστα «διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία έως και τα τέλη Μαΐου», από τις αρχές του 2010 έως τα τέλη του έτους θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 106.251 εργαζόμενοι». Δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, από 876.732 άτομα στο τέλος του 2009, φέτος τον χειμώνα θα υποχωρήσουν σε 770.481!
Όσο για τις «πλεονάζουσες προσλήψεις», στο ρεπορτάζ σημειώνεται: «Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι έγιναν 1.057 περισσότερες προσλήψεις από τις προβλεπόμενες. Η απόκλιση αυτή προήλθε εξαιτίας της αλλαγής του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις και του “κενού” στον έλεγχο που δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτής της αλλαγής».

MNHMONIΑ: ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ!



Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Σ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012!
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΡΑ!

(Σημ. Κι όμως τα ΜΜΕ συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ότι ακόμα δεν ...κάναμε τίποτα...)
Κατά 50% έχει μειωθεί το μέσο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών, δηλαδή αυτό που απομένει μετά τους φόρους και τιςμειώσεις των μισθών, σε σχέση με το 2009, όπως δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών καιεπιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι οι άνεργοι το 2012 θα φθάσουν τα 1.400.000 άτομα!
Ο Σ. Ρομπόλης, μιλώντας στο ρ/σ «BHMA FM 99,5», είπε επίσης ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας την τελευταία διετία έχει περιορισθεί κατά 8% και τόνισε ότι το Μνημόνιο προβλέπει πρόσθετη μείωση 15%για τη διετία 2012 - 2014, κάτι που όπως ανέφερε συνεπάγεται νέες μειώσεις μισθών.
Επεσήμανε δε ότι – σύμφωνα με την τρόικα – ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12%, κάτι που έπρεπε βάσει του Μνημονίου να ισχύσει ήδη από τον Ιούνιο.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ!



Πηγή: contramee.wordpress.com
Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «PÚBLICO», 29/6/12
- H Ελλάδα σχημάτισε νέα κυβέρνηση. Τα χειρότερα πέρασαν;
Καθόλου. Αποφύγαμε προς το παρόν το χειρότερο αποτέλεσμα, το οποίο θα ήταν η χαοτική και βίαιη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη . Αλλά αυτή η κυβέρνηση, με το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει, και με τα πρόσωπα που την αποτελούν , δεν θα δώσει λύση στην ελληνική κρίση. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι βραχύβια.
-Γιατί;
Πρώτον, επειδή το οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει είναι στη βάση του το ίδιο, τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στο τρίπτυχο: λιτότητα ,απελευθέρωση , ιδιωτικοποίηση. Δεν είχε αποτελέσματα μέχρι τώρα και δεν βλέπω πως θα μπορεί να έχει στο μέλλον. Δεν θα υπάρξει καμία σημαντική παραχώρηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην καλύτερη περίπτωση να δοθεί παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της. Αν η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις πολιτικές αυτές, θα οδηγηθεί στη συρρίκνωση και τη στασιμότητα. Επιπλέον, οι πολιτικοί που απαρτίζουν αυτή την κυβέρνηση είναι της παλιάς σχολής. Είναι οι ίδιοι που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση .Δεν είναι εξοικειωμένοι να δουλεύουν μαζί και να σχηματίζουν κυβερνήσεις συνασπισμού και συνεργασίας. Περιμένω συγκρούσεις και διασπάσεις σε αυτή την κυβέρνηση.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μάθημα για το ευρώ


ΠΗΓΗ: Sofokleous 10

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία, όταν το αδύνατο γίνεται ξαφνικά το αναπόφευκτο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στην πιο πρόσφατη από μια μακρά σειρά συνόδων κορυφής των Βρυξελλών για τη διάσωση του ευρώ καλά θα έκαναν να το έχουν στο μυαλό τους.
Νωρίτερα φέτος, ο Ivan Krastev, ο λαμπρός φιλόσοφος της Βουλγαρίας και σχολιαστής, συγκέντρωσε μια ομάδα Ρώσων εμπειρογνωμόνων και ιστορικών για την 'αναπαράσταση' των τελευταίων χρόνων της Σοβιετικής υπερδύναμης. Φιλοξενούμενοι στο Ινστιτούτο Επιστημών του Ανθρώπου στη Βιέννη, οι ειδικοί εξήγησαν τη δυναμική της Σοβιετικής αποσύνθεσης σε ένα μικρό αριθμό υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις που ανταλλάχθησαν έδειξαν ότι υπάρχει ένα μάθημα για το ίδιο το ευρώ σε όλο αυτό.
Η πεποίθηση πως ότι και αν συμβεί το κράτος και το σοσιαλιστικό σύστημα θα παρέμενε αμετάβλητο, οδήγησε στην πτώση του πολιτικού κόσμου της Σοβιετικής Ένωσης.