Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πτώχευση με όρους αποικίας


thumb

Πηγή: Το ΠΟΝΤΙΚΙ
Του Δημήτρη ΚαζάκηΟικονομολόγου – Αναλυτή

Ύστερα από την εγκατάστα­ση του πρώτου επίσημου Γκαουλάιτερ μετά τη ναζι­στική περίοδο, του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ολοκληρώνεται και τυπι­κά η νέα κατοχή της χώρας. Για ορια­κή στιγμή έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κα­τά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη 13/9 με τον πρόεδρο της Alpha Ban k Γιάννη Κωστόπουλο. Τη συνάντηση αυ­τή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα είδος Δαμασκηνού της νέας εποχής, διάνθισε με μια περίεργη και σιβυλλι­κή δήλωση ότι «πρέπει να περάσουμε πρώτα στην απέναντι όχθη και έπειτα να τα βρούμε». Τι να εννοούσε άραγε; Ποια είναι η απέναντι όχθη; Ποιοι θα τα βρουν έπειτα;

ROUBINI: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ



Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας,χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ολοένα βαθύτερης ύφεσης. Με την επίδραση και της δρακόντειας δημοσιονομικής λιτότητας, το δημόσιο χρέος οδεύει στο 200% του ΑΕΠ. Για να γλιτώσει, η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας και να επιστρέψει στη δραχμή.
Η πρόσφατη συμφωνία για ανταλλαγή χρεών που προσέφερε η Ευρώπη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με ληστεία, παρέχοντας πολύ μικρότερη ανακούφιση από αυτήν που χρειαζόταν η χώρα. Εάν εξετάσει κανείς ξεχωριστά τα στοιχεία και λάβει υπόψη τα μέτρα υπέρ των πιστωτών, τότε αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν σχεδόν μηδενική. Η καλύτερη επιλογή που έχει τώρα είναι να απορρίψει αυτήν τη συμφωνία και, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, να διαπραγματευτεί μία καλύτερη.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010 ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ "ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ" ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ!


Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΑΦΩΣ ΑΠΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΌΛΙ ΡΕΝ, ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ
 ΕΡΩΤΗΣΗ - ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ "ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ" ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΟΥ "ΦΟΥΣΚΩΣΕ" ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ!
Τις ημέρες αυτές κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο οι καταγγελίες σχετικά με το τεχνητό φούσκωμα του ελλείμματος από τηνΚυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και τη Eurostatπροκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη της χώρας κάτω από την μπότα της τρόικας και τωνμνημονιακών προγραμμάτων (εκτρωμάτων). 
Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουμε, την ερώτηση - βόμβα που είχε καταθέσει ήδη από τον Οκτώβρη του 2010 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και την αντίστοιχη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την απάντηση η οποία του δόθηκε από τον Όλι Ρεν. 
Στις ερώτησεις τους οι Παν. Λαφαζάνης και Ν. Χουντής,  κατήγγελλαν την όψιμη αλλαγή μεθοδολογίαςστον τρόπο υπολογισμού των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, που επέβαλαν κυβέρνηση - τρόικα.

Η Πορτογαλία "ακολουθεί" την Ελλάδα σε πιθανότητες χρεοκοπίας



Πηγή: capital.gr

Σε «εξωπραγματικά» επίπεδα, όπως τα χαρακτήριζε την Παρασκευή στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, παραμένουν τη Δευτέρα τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ελληνικής χρεοκοπίας.

Έναντι των γερμανικών ομολόγων, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με διαφορά απόδοσης 2.011 μονάδων βάσης (+80,99 μ.β.), ενώ τα ελληνικά πενταετή CDS βρίσκονται στις 5.352,10 μονάδες, επίπεδο που υποδηλώνει πιθανότητα χρεοκοπίας 92,65%.

Έντονα ανοδικά κινούνται και τα CDS της Πορτογαλίας, με άνοδο 57,14 μ.β. στις 1.169,46 μονάδες βάσης, φέρνοντας τη χώρα δεύτερη παγκοσμίως σε πιθανότητες χρεοκοπίας (59,75%), πάνω από τη Βενεζουέλα (55,73%) και την Ιρλανδία (49,17%).

Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ


Δελτίο τύπου
Αθήνα, 18/9/2011
Μετά από πρόσκληση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε χτες Σάββατο 17/9/2011 στην Αθήνα πανελλαδική συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ. Στη συνάντηση συμμετείχαν, είτε με αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των Συλλόγων τους, είτε με δική τους πρωτοβουλία, περισσότερα από 100 μέλη ΔΕΠ από 25 Συλλόγους των πανεπιστημίων όλης της χώρας.
Η συνάντηση προκλήθηκε λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώνεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια μετά την ψήφιση του νόμου "Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων" και της συνεχιζόμενης από την πλευρά της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ άρνησης αντίδρασης απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που διαλύουν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Συνεντεύξεις για την Παιδεία


ΠΗΓΗ: Συνεντευξεις φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ



Με απόφαση της κατάληψης του συλλόγου πραγματοποιούνται συνεντεύξεις σε φοιτητές – καθηγητές και εργαζόμενους για το νέο νόμο πλαίσιο. Ανεβάζουμε τις τρεις πρώτες συνεντεύξεις σήμερα με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις νέες αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν οι επόμενες.
Τα λινκ είναι παρακάτω:

Καθηγητής του τμήματος Παιδαγωγικού Περικλής Παυλίδης



Συνέντευξη με τον καθηγητή Περικλή Παυλίδη from Politikos Mhxanikos on Vimeo.



Τάκη Καφετζή: Πριν από την οικονομική, υπήρξε η πολιτική κρίση



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
Τη συνέντευξη πήρε
ο Στάθης Κουτρουβίδης
Τι είδους είναι αυτή η κρίση, ποιες είναι οι πτυχές της;
Παραμένει κεντρικό ερώτημα αν μπορούμε να προσεγγίσουμε την κρίση αναλύοντας  επιμέρους πεδία της, όπως έγινε, για παράδειγμα, με την κρίση του 1929. Σε αυτήν την περίπτωση λέγαμε ότι είναι μια κρίση στο οικονομικό πεδίο^ το πολιτικό όμως παρέμενε “όρθιο” και εκλήθη εκ των υστέρων να δώσει λύση με μια κεϋνσιανή λογική. Το ίδιο έγινε στην Α΄ πετρελαϊκή κρίση του 1973, το ίδιο και στη Β΄ πετρελαϊκή κρίση. Δηλαδή, σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις η κρίση μπορούσε να αναλυθεί στις επιμέρους εκφάνσεις της. Το ερώτημα σήμερα είναι κατά πόσο μπορούμε να διακρίνουμε επιμέρους πεδία έκφρασης της κρίσης και να πούμε ότι η κρίση αφορά την παγκοσμιοποιημένη χρηματοπιστωτική καπιταλιστική οικονομία, οπότε μπορεί να περιοριστεί αναλυτικά σε αυτό το πεδίο και να αντιμετωπιστεί με τα όποια εργαλεία υπάρχουν ή αν αντίθετα είναι ολική. Εάν είναι ολική, η αναλυτική διάκριση των πεδίων της κρίσης έχει μόνο γνωστική αξία.

Συρρικνώνοντας τη μεσαία τάξη, σε Δύση και Ανατολή



Πηγή: Καθημερινή 18/9 
Tου Rankaj Mishra* / The Guardian

Στην Ινδία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι της μεσαίας τάξης ανταποκρίθηκαν στην έκκληση ενός ακτιβιστή, ο οποίος θύμιζε τον Γκάντι, για έναν δεύτερο αγώνα ανεξαρτησίας – αυτή τη φορά ενάντια στους αργυρώνητους «μελαψούς αφέντες» της χώρας, όπως είπε ένας διαδηλωτής στη Wall Street Journal. Ισραηλινοί μεσοαστοί που απαιτούν «κοινωνική δικαιοσύνη» βγήκαν στους δρόμους, στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στο Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια. Στην Κίνα, το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι CCTV, σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, συμφώνησε με εκατομμύρια διαδικτυακούς διαμαρτυρόμενους, οι οποίοι κατηγορούσαν μια κυβέρνηση που βάζει τη δημιουργία πλούτου πάνω από την κοινωνική ευημερία, για την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων υψηλής ταχύτητας τον περασμένο μήνα.