Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πριν από τον παράδεισο, παραµονεύει µια κόλαση

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
του Ρούσου Βρανά

Την αφελή...
...όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, προσδοκία πως η οικονοµική κρίση ανοίγει αυτόµατα την πόρτα σε έναν αριστερό παράδεισο, την έχει καταρρίψει ο φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ στο βιβλίο του «Πρώτα σαν ιδεολογία και µετά σαν φάρσα». Πριν από τον παράδεισο, παραµονεύει µια κόλαση. Ωστόσο δεν παύουµε να ελπίζουµε στους οργισµένους νέους που πληµµυρίζουν τις ισπανικές πλατείες.

Τα αίτια...

... που έβγαλαν τους νέους στους δρόµους παραµένουν παντού απαράλλαχτα: η οικονοµική κρίση, η ανεργία, η διαφθορά της εξουσίας. Και ο ευτελισµός του ψηφοφόρου που κάθε τόσο καλείται να δώσει νοµιµοποίηση σε ένα από τα κόµµατα εξουσίας, τα οποία λειτουργούν σαν ξεχαρβαλωµένες µεγάλες επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται σε συµφέροντα, τα οποία είναι ξένα προς τα συµφέροντα του πολίτη. Η συναινετική πειθώς των κοµµάτων εξουσίας παραµένει και αυτή απαράλλαχτη. Ποια ήταν η απειλή που διατύπωναν το 2008; Πως περιµένει τους περιφερειακούς ευρωπαϊκούςλαούς µια χειρότερη κρίση αν δεν σωθεί το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα. Ποια είναι η απειλή σήµερα; Πως περιµένει αυτούς τους λαούς µια ακόµη χειρότερη κρίση αν αποτύχουν ναεξοφλήσουν τα χρέη που φορτώθηκαν προκε ιµένου να σωθεί το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα. Και το ψωµί των ανθρώπων,οι δουλειές τους; Αυτά µπορούν να περιµένουν (οι ισπανοί εργαζόµενοι έχουν να δουν αύξηση από τότεπου ο κόσµος µπήκε στον εικοστό πρώτο αιώνα).

Η Αργεντινή της Ευρώπης


Πηγή: Ποντίκι
Του Δημήτρη Καζάκη
Οικονομολόγου - Αναλυτή
Οι πολιτικές του μνημονίου πέτυχαν τον στόχο τους: Οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε πλήρες αδιέξοδο και την εργαζόμενη κοινωνία σε απελπισία. Αυτό που δεν πέτυχαν ήταν να εξασφαλίσουν στους ευρωκράτες τον αναγκαίο χρόνο για να βρουν μια λύση για το ευρώ και την ευρωζώνη. Μια οποιαδήποτε λύση, έστω και προσωρινού χαρακτήρα. Η ίδια η ύπαρξη του ευρώ κάνει εξαιρετικά δύσκολη, έως αδύνατη, κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Οι αρχιτέκτονες του αρχικού μνημονίου πίστευαν ότι, με την αποικιοκρατική Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης που επέβαλαν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010, εξασφάλιζαν ένα περιθώριο χρόνου έως τις αρχές του 2013, ώστε να θέσουν σε κίνηση τον μόνιμο μηχανισμό ελεγχόμενων χρεοκοπιών της ευρωζώνης.

Δεν τα κατάφεραν. Η κρίση χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ευρωζώνης, είναι εκτός ελέγχου. Το κοινό νόμισμα, αντί να «θωρακίσει» τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, έχει μετατρέψει ειδικά τις πιο ευάλωτες χώρες σε εύκολη λεία των κερδοσκόπων και των παιχνιδιών τους στις αγορές κεφαλαίου, όπου πρωταγωνιστούν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες.

«Κουρέματα» από παντού στις τράπεζες!


Πηγή:  Banks' news
Από παντού πλέον δέχονται «κουρέματα» οι ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η ρευστότητα του συστήματος να βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο: η ΕΚΤ αύξησε, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Β», το ποσοστό «κουρέματος» των τραπεζικών ομολόγων που εκδίδονται με εγγύηση του Δημοσίου, η Fitch ετοιμάζει μαζικές υποβαθμίσεις τραπεζικών τίτλων, ενώ στην Γερμανία μόλις άνοιξε, με δημοσίευμα του “Spiegel”, ένα θέμα που μπορεί να φέρει τις ελληνικές τράπεζες σε απολύτως οριακή κατάσταση ρευστότητας.
Η δυναμική της απαξίωσης των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για το δανεισμό τους από την ΕΚΤ και κρατούν το σύστημα σε λειτουργία προσλαμβάνει ανεξέλεγκτη δυναμική, όσο η χώρα μοιάζει να κινείται μάλλον προς την κατεύθυνση της χρεοκοπίας, παρά προς την, έστω προσωρινή, διευθέτηση της κρίσης χρέους:

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη

 Πηγή: futura

Αναδημοσίευση από http://autonomosteki.espivblogs.net/

Πως ξεκίνησε
Την Κυριακή 15-5 είχε καλεστεί πορεία από την πλατφόρμα «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» στην οποία υπήρχε μεγάλη συμμετοχή του κόσμου (10.000-15.000;). Στο τέλος της πορείας ένα κομμάτι του κόσμου έκλεισε δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης και με αφορμή αυτό έγιναν και κάποια ελάχιστα επεισόδια (κάηκαν λίγοι κάδοι και πετάχτηκαν κάποια κουτάκια μπύρας και ελάχιστες πέτρες)-σε ένα ποσοστό τους από ασφαλίτες, όπως φάνηκε από τις συλλήψεις που ακολουθήσανε. Συνελήφθησαν 24 άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα με ελαφρές κατηγορίες (διατάραξη κοινής ειρήνης).
Την Δευτέρα στις 20.00 είχε καλεστεί ανοιχτή συνέλευση-συγκέντρωση στην πλατεία sol (η κεντρική πλατεία της πόλης) στην οποία συμμετείχε πάρα πολύς κόσμος (15.000;) και η οποία κατέληξε (χωρίς προφανώς να προηγηθεί συζήτηση) στο να παραμείνει ο κόσμος στην πλατεία μέχρι την Κυριακή 22-5 (ημέρα τοπικών εκλογών). Το επόμενο πρωί στις 5 η αστυνομία διέλυσε τον κόσμο που παρέμενε και αντανακλαστικά καλέστηκε νέα συνέλευση για το ίδιο απόγευμα όπου με ακόμα περισσότερο κόσμο ξαναστήθηκαν σκηνές. Η αστυνομία απαγόρευσε τη συγκέντρωση (στην Ισπανία οποιαδήποτε συνάθροιση κόσμου χρειάζεται την άδεια της αστυνομίας) ενώ την επόμενη μέρα η εκλογική επιτροπή της Μαδρίτης την έβγαλε παράνομη. Ωστόσο η αστυνομία -αν και παρούσα με μεγάλο αριθμό ΜΑΤ- κρατάει πολύ διακριτική στάση και λόγο του αριθμού του κόσμου και του πολιτικού κλίματος θεωρώ απίθανο να κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Μέχρι και αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η κατάληψη της πλατείας με όλο και περισσότερο κόσμο να συμμετέχει (από τις συνελεύσεις μέχρι τη μπυροποσία).

«Τα προγράμματα διάσωσης πήγαν σε λάθος τσέπες»


Η σημερινή επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα και στο κοινωνικό κράτος σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι σχεδιασμένη προς όφελος των επιχειρήσεων και των πλουσίων, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν χαμηλότερη φορολόγηση.
Αυτή είναι η εκτίμηση του διακεκριμένου οικονομολόγου James Cypher. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας απέτυχαν διότι δεν κατευθύνθηκαν εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Ο χρηματοοικονομικ22ός τομέας, υποστηρίζει, δεν είναι ανεξάρτητος από την πραγματική οικονομία. Η παραγωγή, η οικονομική ανισότητα και η ταξική δομή είναι τα κλειδιά για την κατανόηση της σημερινής κρίσης.
Εχετε υποστηρίξει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, δεν προκλήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό «από την αλχημεία των χρηματοοικονομικών μάγων» όσο μάλλον από τις δομικές αλλαγές στην καπιταλιστική οικονομία. Ποιες είναι αυτές;

Θα επιβιώσουν ευρώ και ΕΕ;



Πηγή: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ
Ραγδαία καταρρέει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Υποβαθμίζεται διαρκώς η Ελλάδα υπό το καθεστώς του επάρατου Μνημονίου. Προσβάλλεται βάναυσα η ανεξαρτησία της χώρας, ακόμη και στο θεμελιώδες δικαίωμα του καθορισμού της μορφής διακυβέρνησής της, όταν ένας Φινλανδός επίτροπος της ΕΕ προσπαθεί να εκβιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα να συναινέσουν στην πολιτική της κυβέρνησης, την οποία υπαγορεύουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη σύμφωνη ή και ενθουσιώδη συμφωνία της Αθήνας, απειλώντας ότι δεν θα δώσουν τα χρήματα του δανείου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν δεν υποκύψει στους όρους τους ο...Αντώνης Σαμαράς! Η χώρα γυρίζει δεκαετίες πίσω. Για εκατομμύρια Ελληνες το πρόβλημα της οικονομικής επιβίωσης γίνεται τόσο οξύ όσο ποτέ άλλοτε κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.

Τα αιτήματα του Ισπανικού Κινήματος


Επειδή κανένας (ακόμα) δεν δημοσίευσε τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ του Ισπανικού Κινήματος που έχει καταλάβει τις Πλατείες ΟΛΩΝ των ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ πόλεων εδώ και έξι μέρες έως σήμερα Κυριακή 22/5, ημέρα τοπικών εκλογών (δημοτικών και περιφερειακών), ιδού η μετάφραση των ΑΡΧΙΚΩΝ αιτημάτων όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του πρώτου καλέσματος στιςι 15 Μάη.


Σε αυτά τα πρώτα αιτήματα προστίθονται διαρκώς νέα, όπως για συνεταιριστική και αλληλέγγυα αντικαπιταλιστική οικονομία, για λύσεις άμεσης δημοκρατίας και άλλα, μεταξύ αυτών και για αληθινή Καταδίκη της Δικτατορίας του Φράνκο και για την κατάργηση της βασιλείας.
Τα αιτήματα διαμορφώνονται συνέχεια, σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ σε όλες τις πλατείες των μεγάλων πόλεων της Ισπανίας, που λειτουργούν ΔΙΑΡΚΩΣ επί ΕΞΙ (6) συνεχόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα λειτουργούν και ομάδες εργασίας για πιο ειδικευμένα θέματα.